Откритијата од Самуиловата тврдина
Откритијата од Самуиловата тврдина
dejan Interesno!! ova znaci deka ima uste poveke da se otkrijuva!!!! znae nekoi kade da se najdat drugi sliki na sto najdele? Откритијата од Самуиловата тврдина При реконструкција на бедемите на Самуиловата тврдина, Паско Кузман, заедно со своите археолози соработници вршеше ископувања и под почвата на Самуиловата тврдина. Во тој период од 2000 година пронајд При реконструкција на бедемите на Самуиловата тврдина, Паско Кузман, заедно со своите археолози соработници вршеше ископувања и под почвата на Самуиловата тврдина. Во тој период од 2000 година пронајдени се : Чаши или т.н. Магарски чаши за пиење вода и вино е еден од пронајдоците кои го носат белегот на Македонија. Интересно за нив е што формата им е полукружна и заоблена, а на дното од надворешната страна има симболот на Сонцето како главен симбол на македонските династии. Истото Сонце го има и на саркофагот на Филип Македонски. Пронајдени се 12 чаши во цитаделата од Самуиловата тврдина во 2001 година. Сандалата и главата се дел од скулптурата на коњаник што е откриена во цитаделата на Самуиловата тврдина. Тоа била скулптура на коњаник, излеана од бронза, и направена во природна големина. Припаѓа на раноцарскиот римски период (прв век од нашата ера), Се претпоставува дека тоа е ликот на цар Веспазијан или на некој знаменит конзул кој бил главен во Лихнидос Ова е единствено откритие во Македонија,. Пронајдени се и делови од коњските копита, од опашката на коњот и други фрагменти од коњаничката фигура. . Херакле со лавовска кожа на главата, излеан од бронза . Ова е првиот Херакле пронајден во Македонија, и тоа во цитаделата во Самуиловата тврдина. Потекнува од македонскохелинистичкиот период . Мала фигура од бронза на божицата Афродита. Нејзината специфичност е што таа претставува хермафродитна изведба како главата да е ставена врз машко тело.. Фигурина на божицата Кора, пандан на Персефона , датира од 3 и 2 век пред нашата ера. Пронајдена е на Самуилова тврдина и е божица на убавината на пролетта [img]http://www.vest.com.mk/images/{42E595EC-267F-4639-96B1-C02B44EAABD6}_afrodita-2.jpg[/img]
lazo77 Jaz ke odam vo Istorickia museum vo Skopie za da vidam so moite ochi dali ovo e vistina. Nema za so da vi se rovam vo arhivata. Jaz vi pitav konkretno dali voistina vo Skopie vo istorickia museum ima takav nadpis.
lazo77 Article in Macedonian language stated that Macedonian minority in Albania are invention of the Macedonian secret service. Utrinski wesnik Архивски Број 1402 Петок, 20 Февруари 2004 Опасни пораки на лидерот на ДПА за Македонците и за македонската држава испратени од Тирана Џафери тврди дека Македонците во Голо Брдо се измислица ВИКТОР ЦВЕТАНОСКИ Лидерот на ДПА препорачува отворање на дилемата во врска со формирањето на македонската држава ако таа не го признае Косово: Арбен Џафери Лидерот на ДПА, Арбен Џафери, тврди дека Македонците од Голо Брдо се измислица на бившиот македонски претседател Киро Глигоров и на македонските тајни служби. Истовремено, тој препорачува дека најадекватен одговор на македонската определба за непризнавање на независноста на Косово е отворање на дилемата во врска со формирањето на македонската држава. "Од каде извира таа енергија, таа подготвеност за формирање на една "македонска кауза" во Голо Брдо во Албанија?", прашува Џафери во текстот објавен во албанскиот весник "Шекули", за потоа да констатира дека одговорот не треба да се бара ниту во историјата ниту во традицијата, "туку во политичките проекти на мошне старите лидери или на проектите на македонските тајни служби кои се стремат да го релативизираат албанското прашање на просторите на поранешна Југославија". Според него, македонската кауза во Албанија се отворала како антиалбански предизвик во рамките на глигоровистичката стратегија која презела врз себе да реализира неколку сегменти на тајните служби и на кариеристичкото слепило на неколку поединци во Албанија, кои преку своите друштва се стремеле да отворат големи дилеми. "Меѓутоа, тие ќе успеат да сфатат дека импровизираат само бура во една чаша вода... делириумот за создавање етничка кауза во Албанија не е само политичка реторика, но и геостратегиска политика", ќе констатира Џафери. Истовремено, тој објаснува дека постоел план од времето на поранешна Југославија за формирање една тампон-зона која би ги поврзувала пределите населени со "муслиманите-словенофони" во Гора, Косово, на селата на "торбешите" околу Дебар и оние во Голо Брдо, Албанија. Лидерот на ДПА посочува дека актуелната македонска Влада остварувала разговори за отворање пат кој би го поврзал Голо Брдо со селата на "торбешите" околу Дебар. Џафери признава дека во еден дел од територијата на Албанија постоела една група што зборувала "еден пресушен дијалект" од словенскиот јазик, која припаѓала на муслиманската вероисповед, но, според него, на оваа група сў уште не и бил јасен нејзиниот национален идентитет, дури таа била многу поназад од другите што денес се признавале под името помаци, торбеши и босанци. Според него, тие едноставно се идентификувале со топонимот на Голо Брдо и дури често пати се декларирале како Бугари. На лидерот на ДПА повод за вакви жолчни напади врз Македонците во Албанија и врз македонскиот национален идентитет му дал текстот на д-р Кимет Фетаху, Македонец од Голо Брдо, познат активист за правата на Македонците во Албанија, објавен во истиот весник. Џафери не кажува што, всушност, пишува Фетаху. Го претставува како претставник или претседател на едно од друштвата на, според него, "таканаречената Унија на Македонците во Албанија". Фетаху за него е човек "на едно друштво кое според сите веројатности собира граѓани од Албанија кои сметаат дека им се зголемува угледот ако се идентификува со таа политичка измислица - Македонци муслимани, што ниту во самата Македонија не фати место". Лидерот на ДПА вели дека текстот на Фетаху бил интересен само ако се гледал како илустративен дел од синдромот создаден од глигоривистичката доктрина што во суштина, според него, била вештачка и во самиот македонски народ внесувала збрка, како со себеси, така и со другите народи на Балканот. "Овој напис вреди да се анализира само за да се сфати апсурдот на македонизмот, барем перципиран со очилата на доктрината на Глигоров", заклучува тој. Лидерот на ДПА се враќа и во минатото, тврдејќи дека примарната идеја на ВМРО била да се формира една државна формација на географскиот простор што би се признавала со името Македонија и во која Голо Брдо во Албанија било надвор од полето на нејзиното политичко перципирање. "Оваа Македонија, според политичката платформа на ВМРО, требаше да биде балканска Швајцарија каде што во целосна еднаквост би живееле Бугарите, Албанците, Грците, Турците, Власите и другите. Така, дел од бугарската елита се стремеше преку новиот концепт на држава како Швајцарија повторно да ја врати бугарската доминантна позиција врз една стратегиска територија што ја имаше загубено благодарение на меѓународната арбитража", пишува Џафери, застапувајќи ги познатите тези на Ванчо Михајлов за Македонија без Македонци. На крајот лидерот на ДПА заклучува: "Претенциозните трансцедетални концепти на Глигоров за македонизмот создаваат само големи историски, политички религиозни збрки и друго, не само во Македонија, но и околу Македонија. Со случајот на промовирањето на македонизмот во Голо Брдо, диригиран од Скопје, се отвора силна политичка дилема која се однесува на формирањето на Македонија како независна држава и влијанието на тоа врз стабилноста на државата и констелациите околу неа". Џафери смета дека најадекватен одговор на, според глигоровистичката и воопшто македонската определба за непризнавање на независноста на Косово, е отворањето на дилемата во врска со формирањето на македонската држава, зашто "тоа и како концепт и како агентурска дејност" ги дестабилизирало албанските простори и регионот.
lazo77 http://www.macedoniainfo.com/Macedonian_language.htm THE COLLAPSE OF YUGOSLAVIA AND THE FUTURE PROSPECTS OF THE MACEDONIAN LITERARY LANGUAGE (A LATE CASE OF GLOSSOTOMY?) Otto Kronsteiner (#214;sterreich) click on the flag for Bulgarian language "The split of a language into two is something which the greatest fantasts in the world have not dared do. Our scholars, however, did it for political, rather than linguistic considerations." Leonida Lari, Rumanian writer from Moldova, (Literatura si arta am 18.8.1988) There are quite a few European languages spoken outside their "own" country: for instance German in Germany, but also in Austria, Switzerland, Liechtenstein, Luxemburg,: Denmark, Belgium, Poland, Russia; Spanish in Spain, but also in Argentina, Chile, Bolivia etc. But nowhere a necessity has come to being, neither an attempt has been made to father a new (official) language (Austrian, Liechtensteinian, Argentinian, Chilien etc.) despite apparent differences emerging in the usage of the languages. Many minority languages have never had their own state, others have had - though for a short time. Nevertheless, they have kept their integrity in the course of centuries, and have patiently waited for their recognition. This holds good of Ladinian, Basque, Sardian, Catalan and others. Quite to the contrary, there has never been a necessity for the creation of a spedal literary language to serve the Bulgarian-speaking Slavs residing outside Bulgaria (for example, in Vardar or Aegean Macedonia, Albania, Serbia, Rumania, Ukraine). Similarly, there had never been a Macedonian linguistic community dreaming for centuries on end to be recognised for its linguistic uniqueness. As late as the XX-th c. the method of linguistic partition (glossotomy) [1] would be repeatedly applied, motivated politically, rather than linguistically. In the West (as was the case of Slovenian Nindian) those attempts crashed and burned. In the East however, forcefully conceived languages under communism (socialism) (Rumanian/Moldovan [2]; Finnish/Karelian; Tatar/Bashkir; Turkish/Gagaouz) did survive to live a longer 'life' thanks to political coercion. Those who refused to accept language partition would be proclaimed nationalists and treated in the respective way. In politics, language partition was counted upon as a way to reinforce the new political borders, thus eliminating the feeling of one-time belonging to a certain community. [3] The strategies behind the fathering of such new languages in the communist regions would follow one and the same principles. One scholar (or a handful united in a group) would publish an orthography, grammar, dictionary, bilingual dictionaries (but, note, never from the old to the new language, that is, never Rumanian- Moldovan, but Moldovan-Russian for example, or others). Shortly, they would publish a historical grammar, a history of the language, as well as a history of the new nation. Further, as "flank" initiatives, an Academy of Sciences, a National Theatre and a National Folk Ensemble would be established. In the meantime, a national literature was bound to shape up, and the first writer to venture in any genre, would be proclaimed a great playwright, novelist or Iyrist on the new language. [4] All that in its turn, called to life a literary history. The political accompaniment to the whole affair would be a most characteristic sentence in the communist countries: notably, that the (new) language was "a remarkable achievement serving the entire cultural complex". And, the direction to follow derived from the (unvoiced) formulation: "the worse the old language is treated, the better for the new one", that is, the worse Roumanian is being spoken/spelled, the better for Moldovan, which would be more correctly spoken/spelled. And, this entailed a deepening of the artificial gulf between the old and the new tongue (even by the use of force). All that holds good of the Macedonian literary language (македонскиот jазик). Date of creation: 1944 Place of creation: The Socialist Republic of Macedonia (within the Socialist Federal Republic of Yugoslavia) - the "Prohor Pcinski" monastery. Used by: some 1 000 000 Bulgarians (in Macedonia). Oldest literary monument: "New Macedonia" newspaper. Fabrications: H. Lunt, A Grammar of the Macedonian Literary Language, Skopje, 1952. Блаже Конески, Историjа на македонскиот jазик. Дел I. Увод, За гласовите, За акцентот, Скопjе, 1952; Дел Il: 3a формите и нивната употреба, Cкоnje, 1957. Блаже Конески, Исторjа на македонскиот jазик, Скопjе - Белград, 1965, 1981, 1982. Правопис на македонскиот литературен jазик со правописен речник, Скопjе, 1970, 1979. Речник на македонскиот jазик со српско-хрватски толкуваниjа (II-III), Скопjе, 1961, 1966, 1979, 1986. в. Милики , Обратен речник на македонскиот jазик, Скопje, 1967. Двуезични речници и учебници по немски, английски, френски, полски, румънски, руски и словенски. Научно списание "Македонски jазик" от 1954 г. М. Георгиевски, Македонско книжевно наследство од XI до XVIII век, Скопjе, 1979. Д. Митрев. Повоени македонски поети. Антологиjа, Скопjе, 1960. М. Друговац, Современи македонски писатели, Скопjе, 1979. М. Ташковски, Кон етногенезата на македонскиот народ, Скопjе, 1974. Историjа на македонскиот народ (Институт за национална историjа, Скопjе, 1969. I. Од предисториското време до краjот на ХVIII век. II Од почетокот на ХХ век до краjот на првата светска воjна. III Периодот меу двете светски воjни и народната револуциjа (1918-1945). While T. Stamatoski (also Stamatov, Stamatovski) wrote back in 1986 on the struggle for Macedonian literary language, looking back and ahead in future at the same time (?) (Борба за македонски литературен jазик, Скопjе), Blaze Koneski had already (3 years before) told the "Communist" (1376, from July 29, 1983) the story of the endorsement and the introduction of this literary language (Афирмациjа на македонскиот jазик. Сосем оформен современен литературен jазик, Скопjе). A most ridiculous text is the historical phonology of the new language fathered in 1944 (B. Koneski, A Historical Phonology of the Macedonian Language, Heidelberg, 1983). A major departure was effected, not only from the Bulgarian language, but also from its rich literary heritage, as well as from the world literature in translation. However, something had to be saved, and it was done by encroaching upon the miscellany of songs by the Miladinov brothers, born in Macedonia, and which had been originally entitled "Bulgarian Folk Songs", (1861) containing songs from Struga, Okhrida, Prilep, Kukus, Kostur and from other parts of Vardar and Aegean Macedonia. In 1962 it came out in Skopie under the forged title of "Miscellany", with a forged "Macedonian" text, and on top of everything else, labelled "the most outstanding work ever published, of the Macedonian literature. On the name (glossonym) Macedonian The adjective Macedonian (in Bulgarian: македонски; in Greek: , in Albanian: maqedonas) was out ot use as a glossonym prior to 1944. Until then, Macedonian used to be an adjective (designating the region (toponym) of Macedonia).[5] So-ever since 1944 it has scarcely been clear whether the toponym or the glossonym is actually meant under the word Macedonian, which caused a confusion of notions (deliberately provoked, too), that worked in favour of the reinforcement of the myths of the Macedonian nation. The impression was created as if this same language since time immemorial, has been the language of the "country" Macedonia. Alexander the Great was Macedonian. Cyril and Methodius were Macedonians, and Kemal Ataturk too, was Macedonian (a fact which is often suppressed). Neither of those however, had anything in common with the Macedonian literary language of Mr. Blaze Koneski (i.e. Blagoj Konev). And for the delusion to be complete, the textbooks in history and geography read: "In the Socialist Republic of Macedonia there live Macedonians, Albanians, Turks etc." This downright usurpation of ethnic names seems the right tool of forcible differentiation (compare: the French, Bretons, Basques - all of them nationals of France) etc., instead of the French French, the Breton French, the Basque French or (given the common territory of a nation), the French Bretons, the French Basques etc. It would be right to say: the Bulgarian Macedonians, the Albanian Macedonians, the Turkish Macedonians etc. (in this case, the residents of the republic of Macedonia), or, as it had been generally accepted to say by 1944 (e.g. Veigand) - the Macedonian Bulgarians, Macedonian Albanians, Macedonian Turks, etc. (given the common territory of a nation). And, since through the new Macedonian language, erstwhile Bulgarian ceased to exist officially (!), that is, it became a (strongly estranged) foreign language, the glossonym and the ethnonym Bulgarian disappeared too. On the orthographyof the Macedonian literary language Similarly to the case with Moldovan, when the Cyrillic script was introduced to distance it from Roumanian, the Macedonian glossotomists decided to adopt the Serbian alphabet (respectively, orthography) including letters having become more or less a myth , (instead of the Bulgarian Щ, ЖД, as well as the Serbian , .) . The core of the Macedonian alphabet is actually lying in these two letters and their phonetic materialisation. Hence the joke: Macedonian is Bulgarian typed on a Serbian type-writer. Had the Bulgarian orthography been applied to the new language, everyone would take it for Bulgarian (despite the peripheral nature of the basic dialect chosen), just like the dialectally tinged texts by Ludwig Toma and Peter Poseger, which are taken for German ones. On the dialectal basis of the Macedonian literary language A very special trick of the Macedonian glossotomists was the choice of the peripheral dialectal area as the dialectal basis of the new language. It lies precisely on the Serbian-Bulgarian language boundary, hence, it represents a transitional dialect to Serbian. Another town could have been chosen instead of Skopie as capital (in the linguistic aspect too), such as Okhrida, but it would have made the difference with Bulgarian hardly discernable. The inner structure of the new language follows lexically and morphologically [6] the Serbian model enforced through the Belgrade Radio and TV, received everywhere. The new language served the rule: the more non-Bulgarian, the more Macedonian! The strengthening of the Serbian influence meant Macedonia's estrangement from Bulgaria politically and culturally as well [7] (something passed unnoticed by Europe). Bulgarian studies were not taught in Yugoslavia's universities, as they were replaced by Macedonian studies (and that, needless to say, held good of Skopje). Bulgarian was converted into an anti-language. In the lingual-geographic aspect, the "Macedonian" dialects were declared all too unique, having nothing in common with Bulgarian. This explains why a Macedonian dialectal atlas was never released. Every dialectologist is well aware that there is no dialectical boundary to separate Bulgaria from Macedonia, and that intrinsic Macedonian peculiarities (such as the triple article, instead of Щ, etc.) are common in Bulgaria too. Hence, the whole thing smells of Stalin-styled misinformation which was successful in misleading even some representatives of "critical" Slavonic studies in the West. [8] Who was in need of linguistic partition (glossotomy)? Since in all the cases (in the communist region) of linguistic partition the underlying strategy would be quite the same, the question arises whether it is also valid for the functioning of that mechanism. The method of 'splitting' would be applied not only to languages, but also to the history of nations, and to entire nations. And as in neither of those cases people's will had been consulted, it is thus far unclear where the central stage players had actually seen the sense, for themselves, their country and their policy. It is surprising that together with the states (The Soviet Union and Yugoslavia) the purpose would be lost behind these language partitions, given it was related to a centralized state policy. The latter would unite on the one hand, and divide, on the other. Within the framework of the Soviet Union, Ukraine and Byelorussia had to be russified, whereas, the Turkish- speaking peoples would be partitioned in the smallest possible portions. For its part, Yugoslavia had been pursuing a language and cultural assimilation with a Serbian emphasis (see: "Directive" by Garasanin). All this attests to the moral (!) integrity of science which has never been short of people for such tasks. As to the Serbian policy, it did not resort to similar language partition against the Yugoslav Albanians and Turks - they were actually deprived of all their rights; they were not considered nations at all, but rather a "minority" in its worst connotation, although they were prevalent in some areas. The assimilation effort against linguistically closer Bulgarian Macedonians, however, was much more apparent. For the sence of historical truth we should note that those assimilation efforts do not date back to socialist Yugoslavia, but even earlier, to the Serbian-Croatian-Slovenian Kingdom and the Kingdom of Yugoslavia. Yet they could score success only under socialism with its methods - in the post-1944 period. No wonder then that the Albanians do not tend to associate with the new Republic of Macedonia, while as far the "macedonized" Bulgarian Macedonians are concerned, it seems at least, they. do. I do not subscribe to any annexations (Anschl#252;sse), something I feel alien to, being Austrian; I believe that the Slav Macedonians are bound to re-think the roots of their identity which as of 1944, has been resting on a diffuse feeling of being Yugoslav. Any single piece of criticism against the new, Macedonian language is by rule interpreted as a blow against Yugoslavia. Thus, the whole thing has boiled to overcoming the past since historical falsehood and forgery could not but influence younger generations who now suffer the copse-i quenches of national nihilism. The generation of today identifies itself with neither Serbia, nor Bulgaria. We can hardly deny the emergence of initial symptoms of a new identity. Here is one example from among many: the complete separation back in 1967, of the Macedonian from the Serbian-Orthodox church (though the former has never been recognized by the latter). [9] The degree of serbization however is considerable, which is indicative of the power of the Serbo-phile nomenclature in Macedonia. Linguistic chaos For the constructors of a language, and of the Macedonian literary language too, it is no problem at all to invent linguistic norms. The actual difficulty is whether these norms are applicable. The ways to say something on the one hand, and to spell it on the other, have always differed, yet the question is: Who speaks this language? Macedonians themselves can be heard to say quite often: we have no command of this language, we have not studied it. The immediate impression is how very uncertain such Macedonians feel linguistically. It transpires in every single piece of conversation, how tough it is for them to "stick" to this language. [10] Soon one is in trouble guessing whether what is spoken is bad Bulgarian, or bad Serbian. Anyway, no impression is left of a linguistic identity (unlike the case with Ladinian or Catalan). Talking with Macedonians, one is overwhelmed by compassion over their linguistic confusion. Such a language can be defined negatively: by stating what it is not. The drive to replace the nationality of the Macedonians, making them Serbian, has actually called to life a kind of a creole tongue, which for its part might be helpful to the Serbians some generations later to 'recommend' to the Macedonians Serbian as a literary language. And, in its current capacity of a literary Language, Macedonian is open to Serbian, with the latter supplying the former. As to Bulgarian, it has fallen in total isolation. With the political situation of today pregnant with options for new orientation, this destructive process needs to be contained, despite the deep traces it has left in the course of its 50-year-long development. I will refrain from forecasts as to the future direction linguistic development is likely to take. However, one thing is certain: the present situation is quite unsatisfactory. Moreover, fears remain that there are quite a few people in Skopje, who might try to accomplish what has already been started. If so, a precedent for Europe might emerge when political glossotomy being a preliminary stage leading up to linguistic, respectively ethnic, changes, has turned out to be successful. In view of the common, older than a millennium Bulgarian history, we can hope that political objectives resting upon numerous lies, will ultimately fail. Otherwise, the televised statement of a Serbian tchetnik on the Austrian Tv' might become a sad truth, notably, that Macedonians were not using a normal tongue, but a hotchpotch of Serbian plus Bulgarian words, hence, the Macedonians belonged to Serbia. The fact that an American, Horace Lunt is the author of the Grammar of the Macedonian Literary Language (Skopje, 1952), the first grammar-book of Macedonian (!) paving the way for a literary language tailored by the communists, attests to the profound "insight" Americans show in European problems. Ways to tackle the "Macedonian problem": 1) Leaving behind the bilingual theory. 2) Wider access for Bulgarian so that it can be used parallel to the current form of the Macedonian literary language. 3) Optional teaching of Bulgarian in primary and secondary schools. 4) Establishment of an Institute of Bulgarian Language and Literature a1 the University of Skopje. 5) Usage of the Bulgarian alphabet (orthography) for the current form of the Macedonian literary language. 6) Lifting all restrictions over the free exchange of newspapers, magazines and literature between Macedonia and Bulgaria. 7) Linguistic integration by way of joint radio and TV broadcasts, as well as theatre shows and recitals in the two countries. 8) Creation of a joint institution on the Macedonian-Bulgarian linguistic matters. (The linguistic convergence could intensify in this way). 9) Avoidance of further serbization of the language. 10) Exchange of works of history between the two 11) The right of free choice of a surname. 12) Joint effort on behalf of Macedonia and Bulgaria for the recognition of the Slav-Bulgarian ethnic group in Aegean Macedonia (Greece) in compliance with the principles of the European minority rights (see: the linguistic map in "Die slawischen Sprachen" 15/1988). 13) Recognition of minorities based on uniform principles. 14) Observance of accurate terminology with regard to residents of Macedonia (Bulgarian Macedonians, Albanian Macedonians, Turkish Macedonians etc.) and of Bulgaria (Bulgarian Bulgarians, Turkish Bulgarians, Macedonian Bulgarians etc.) . Translated by Daniela Konstantinova -------------------------------------------------------------------------------- 1. See: DSS 14/1988: 23-66 (H. Goebl, Glottonymie, Glossotomie und Schizoglossie. Drei sprachpolitisch bedeutsame Begriffe). 2. See: DSS 19/1989: 11 5-i40 (K. Heitmann, Probleme der moldavischen Sprache in der Ara Gorbachov). 3. In the case of the Turkic peoples in the USSR, there were fears over the possible emergence of Pan-Turkic movements. 4. Compare, the valuable notes by Izo Kamartin, a specialist in Romansh (Nichts als Worte?) Ein Pladoyer fur Kleinsprachen. Zurich M#252;nchen, 1985: 171 - Eine Kleine Literatur...) 5. P. Koledarov, Името Македония в историческата география, Sofia, 1985; H.R. Wilkinson, Maps and Politics, A Review of the Ethnographic Cartography of Macedonia, Liverpool, 1951. 6. Even surnames with the Bulgarian ending -os/-es were refashioned into -ски or -ски ( Serbian -и). Thus, Georgiev would turn into Georgievski or Georgievi. 7. My own experience testifies to how very anxious Serbia was over cutting off any contact between Bulgaria and Macedonia. After the First International Congress of Bulgaran Studies closed (1981), I was traveling home from Sofia, when I was held for 5 hours at the Serbian border (in Gradina/Dimitrovgrad). There a UDBA-group from Nish started a lengthy inquiry, followed by taking away various Bulgarian books and magazines they found in my car. And since I wanted to speak in Bulgarian, they told me to use a normal (Serbian?) language. They accused me of being a Bulgarian spy employed by the Bulgarian secret services. Further I was warned that if I persisted in manifesting anti-Yugoslav sentiments (non-acceptance of the Macedonian language?), I had to suffer the respective consequences. 8. While in Slavonic and Romance studies and in general linguistics there was not a hint of hesitation as to the linguistic features of the region by World War II, after the war the view and stands of quite a few students of Slavonic studies concerning the Macedonian problem, could be singled out for their exceptional naively. The latter could very well be in some relation with summer courses in Macedonia at the fascinating Ohrid lake, or else with the awarding of the title of corresponding member of the Macedonian Academy of Sciences. An example of the in-depth pre-war research is the work "Ethnography of Macedonia"., Leipzig, 1924 (re-printed in Sofia, 1981) by G. Weigand and "Studies in Macedonian Dialectology", Kazan, 1918 (re-printed in Sofia, 1981) by A.M. Selishtchev. Weigand, as well as Selischev, speak about Bulgarians in Macedonia and Macedonian Bulgarian language. 9. Compare D. Ilievski, The Autocephality of the Macedonian Orthodox Church. Skopje, 1972. As there is no national (Macedonian) translation available of the Bible, the Serbian one is being recommended, and it is another factor for the structuring of the Macedonian literary language. Bulgarian in all of its aspects is deliberately kept in hiding. 10. The story goes that one of the leading glossotomists was delivering a lecture at the St. Kliment of Okhrida University in Sofia, in Macedonian: when however, a sudden draught scattered his manuscript, he just went on lecturing... in Bulgarian. * The Bulgarian Exarchate (1870—1912) This map represents the boundaries of the Bulgarian Exarchate. — The quarrel about the establishment of the Bulgarian National-Church lasted 40 years; it began 1830 and found an end on the 28th of February 1870 (ancient style) by a Turkish Ferman Sultan’s Ferman for the establishment of a Bulgarian Exarchate. which established the Bulgarian Exarchate at Constantinople. — At first the Bulgarian people demanded the right of electing themselves their own bishops, who should have to belong to the Bulgarian nationality too. — The first towns to declare such desire were Uscub (Skopje) and Samokov (in the year 1833). But the Greek Patriarchate was decidedly opposed to it and the controversy took two new forms: the demand of the Bulgarian Bishops was increased with the desire for religious service of their own and schools of their own, — the Greek Bishops in the Bulgarian Eparchies were openly and violently persecuted. This happened in many towns of Bulgaria, Thracia and Macedonia. The Ferman of the Sultan relating to the erection of the Bulgarian Exarchate, expressly denominated in the first paragraph of the 10-th article as Bulgarian the following Eparchies: Rustschuk, Silistra, Varna, Schumen, Tirnovo, Lovetsch, Vratza, Vidin, Sofia, Kiustendil, Samokov, Nisch, Pirot and Veless; the second paragraph of the same article decides that other Eparchies too should be allowed to acknowledge the Exarchie if at least 2/3 of their Christian inhabitants should demand this. According to this second paragraph of the Ferman a "people's-vote" was made by the Turkish authorities under control of the Greek Patriarchate. —This „people's-vote" proved that the largest part of Macedonia wanted to acknowledge the Bulgarian Exarchate, whereupon bishops were appointed for Uscub, Ochrida and Monastir; (for Veless, expressly named in the Ferman, such appointment had already taken place). But soon after this occurred the Bulgarian insurrections of 1875—76, which were followed by the Russo-Turkish war, which events exposed the Bulgarians in the eyes of the Turks. Unfortunately the „people's-vote" could not be completed in the southern part of Macedonia and, where it was completed, Bulgarian Bishops were not appointed in all of these Eparchies; and where such had tried to go, they were thence driven away by the authorities. The attempts made 1884/1885 to send Bulgarian Bishops in Macedonia failed on account of the protest of the Greek Patriarchate, of Serbia and of Greece. Soon after came the union of the two Bulgarias which newly compromised the Bulgarians in the eyes of the Turks. Only in the year l890, new Bulgarian Bishops were appointed at Uscub and at Ochrida; in the year 1894 bishops came to Veless and Nevrokop, and 1897 to Monastir, Debar and Strumitza. The other Eparchies never had any Bulgarian Bishops. The Turkish Government only allowed the Bulgarian clergy of these Eparchies to represent the Bulgarians before the local authorities and to manage their own school-matters. The white-hatched places on the map denote those Eparchies that did not get Bulgarian Bishops.
angomako mislam deka ima eden kup bugarski sajtovi za istorija kade srto tie mozat da si debatiraat do utre za ova,megjutoa tipcevo e deza vu i treba da ide na ban:) sajonara
dejan
quote:
Originally posted by lazo77
Dejane, vidam deka si daleko od makedonia i neznash mnogo stvari. Vidi toa: USELESS INFORMATION
OMG!11[:0] YOU ARE RIGHT DUDE, I DONT KNOW NOTHING, OMG OMG, THANKS FOR OPENING MY MIND, OMG OMG OMG!!!
toni_a ako ne ste znaele: lazo77 e od MUSLIMANSKA VEROISPOVEST! na vremeto se vikal Ali Agca,a sega se vika Lazo Lazarov i e golem patriot-BUGARIN! inace raboti vo bugarskiot KONZ-LAGER "KHAN EL TATAR" od vreme na komunizmot kade sto se "pobugarcuvaat" popovite. golem zasluznik e za "bu_gashti_nata",megu drugoto e istoricar, mitropolit i politicar. hobby mu e temata makedonija i covekovite prava vo drugite drzavi. samo go nema nikade da mi odgovori na prasanjata sto mu gi postaviv,mnogu e zafaten [:o)] ---------------------------------------------------------------------------------------------- sto mu vredi na eden covek sto naucil da cita i pisuva,a razmisluvanjeto go prepusta na drugi?
ProMKD Garantiram deka toj lazo77 se zaclenil pod nekoe drugo ime. Kukavica! Samo za da ne odgovara na teskite prasana. Ili pa se nadevam deka konecno si otide od ovde.
make Ha, ha, ha... Nekakav nemec napisal kniga po zaraka na makedonskata drzava. Kniga koja nema nisto obstoso VISTINATA. A za imeto na makedonia deka idvalo od Make - majka i donos - dom. Nekakav makedonist nekade go bese napisuval toa. Saka da mu kaza kakvo e etimologiceskoto znacanje na ovi slova. Da, taka e! MAke znaci majka a don - dom, za to sto site deka ste vo dnesnite granici namakedonia ste kako vo Majchin dom - siraci, sirotini. Nemate majka za to sto ste se odrekli otd majka Bugarija.Taka sto cela makedonia deneska je eden majchin dom - dom za izostaveni deca. Pravi ste toa znaci makedonia!
dejan And what is Bulgaria? A retardation left over from the Ottoman empire. A country that was supposed to exist somewhere in Asia, rather than Europe. You should be ashamed, if it wasn't for Cyril and Methodius you people would still be speaking in your Asiatic language, if it wasn't for us Macedonians who gave you people culture and a language, you people would remain the barbaric race that you are. Can you please just leave this forum! Your very presence infects my eyes you tard. What you say here is useless, because nobody takes your crap seriously, please leave[:)]
Andronick Hey dejan you offend my country and now I will tell you a joke.A macedonian student return to home and his father want to see his marks in the school.All was poor marks.The father was angry.Then the student said I have exellent mark in Hystory but the father said yes you have because it is just one page!?.
dejan Oh, Bulgarians come here and insult my country, so they at least deserve the same level of treatment. Btw, GREAT JOKE, tard.
lazo77 Dejane, vidam deka si daleko od makedonia i neznash mnogo stvari. Vidi toa: http://www.macedoniainfo.com/samuel_bulgarian_kingdom.htm Родът на българският цар Самуил не е прекъснат. И до ден днешен, макар и размита, като на всяка друга европейска аристократична фамилия, кръвта на цар Самуил е жива. Става въпрос за италианската фамилия Mistruzzi di Frisinga / Миструци ди Фризинга/. Заслугата за откриването на тази фамилия е на отдавна покойния писател Константин Петканов, както и на съпругата му Магда и дъщерята Сълза Петканова. Италианската фамилия разполага с няколко документа, доказващи произхода и от цар Самуил. На първо място това е генеалогическото дърво на фамилията. То е съставено от два клона, такъв произлизащ от преките наследници на цар Самуил и минаващ през най-значителните византийски династии и клон на италианската фамилия, които в 1269г. се сливат в едно. Това генеалогическо дърво е съставено на ръка от фамилията Фризинга, които се считат за наследници на цар Самуил и с българска кръв. Вторият документ е факсимиле от заглавната страница на ТАБЛИЦА за вписване в ЗЛАТНАТА КНИГА на италианското благородничество, която съдържа хералдика и генеалогията на аристократичните италиански фамилии. Третият документ е фотокопие от стр.103, том ХХVІІ на споменатата таблица, подробности за всяко коляно от фамилията Миструци ди Фризинга, със стриктно кодирани фамилни черти, звания, обществено положение и пр. Документът е подпечатан с три държавни печата и заверен с личния подпис на канцеларията на Министерството на вътрешните работи на Италия. Четвъртият документ е издаден в Рим на 20 юли 1953г. и е заверен с печата на италианското Министерство на вътрешните работи. На върха на своето генеалогическо дърво, фамилията поставя Empire Bulgare/ Империята на Българите и царя на българите Самуил/. Произхода им е потвърден от: 1.Морери, "Голям исторически речник", Амстердам, 1740г., издателство Брюнел. 2.Един Бенедектинец, "Изкуството да проверяваш датите", Париж, 1783г. издателство Жомбер. 3.Харфорд, "Генеалогични таблици", Оксфорд, 1875г. издателство Кларендон прес. 4.Киузоле, Генеалогия на забележителните домове/фамилии/, Венеция, 1743г., издателство Курти. 5.Йесенбург, "Върху произхода на европейските държави", Магдебург, 1953г. издателство Щартгард. Фамилията е поискала да се запази нейното проучване и да се съхрани именно у нас в България.
lazo77
quote:
Originally posted by dejan
Oh, Bulgarians come here and insult my country, so they at least deserve the same level of treatment. Btw, GREAT JOKE, tard.
Sakam da mi kazhe nekoj dali ova e verno i zashto postupvate taka so nazi vo pirinsko? В Скопие държат надпис наопаки На Самуил, изглежда, е било писано да пати не само приживе, но и 1000 години след смъртта си. След 1944 година "историографията" на БЮРМ (Бивша югославска република Македония) го обяви за "македонец". Разбира се, без нито едно доказателство от исторически хроники, надписи или други изворни свидетелства. Но в Скопие често бъркат историографията с белетристиката. Българската същност на държавата на Самуил, българското й население, българският родов корен на владетеля никога не е бил подлаган на съмнение в световната наука - френска, руска, гръцка и дори сръбска. По един блестящ начин цар Иван Владислав, племенник на Самуил, сякаш подозирайки какво ще се случи след 1000 години, в един дълъг надпис, открит през 1956 година в Битоля, е заявил, че е "самодържец български", "българин родом" и че е построил крепостта Битоля за "спасение на българите". Сигурно за това сега стои в Скопския музей обърнат наопаки - да не може да се чете от посетителите. Откритият преди дни подобен каменен надпис на самият цар Самуил с абсолютно идентичен текст слага край на безсмисления спор
Inkognito A be tatarchinja .. ne vi zdosadi sami da si zborete sami da si slushate? ova shto vie sega go tropate oddamna e debatirano taka da nam ni e dosadeno da se raspravame so vas, ako sakate da gi prochitate nashite dokazi i debati barajte vo arhivata! I aj gitla od tuka!
Great_Macedonian i know a joke... it goes like this: si bil eden bulgar! lol