ВМРО ДПМНЕ и ВМРО-НП
ВМРО ДПМНЕ и ВМРО-НП
Strelec Што мислите дека во иднина ќе се случи со овие две партии?
Јосип Брозун За нашата власт, не се пожелни други политички правци освен револуционерната идеологија на историската партија СДСМ-УЧК. Тоа значи, дека мораме да ги збришеме сите останати идеологии. За таа цел, постојано го воспитуваме народот во исправноста на нашата идеја. Во секоја прилика правиме споредби меѓу нашата управа и безредието на претходниот систем. Нивните грешки ги прикажуваме во најлошо можно светло. Мирот што го даваме, макар и да е платен со војна, ни е оружје со кое ги докажуваме останатите наши идеи. Во душите на луѓето им влеваме таков ужас, што повеќе сакаат да живеат како робови, но во мир, одошто повторно да поминуваат низ бесполезна и разочарувачка смена на власта. Помило ќе им биде под нашиот јарем да трпат се и сешто, одошто да ризикуваат да им се повторат сите неволји низ кои поминале..
Jakov Definitivno br. tri iako vo ponudeniot odgovor moze da ima edna mala korekcija mesto ;"ВМРО ДПМНЕ ќе стане еднинствена значајна партија на десницата" bi trebalo da stoi KE OSTANE....zasto vo momentov kakva e takva e taa e najznacajnata partija. VMRO Narodna e samo eden momentalen izraz na nemokta, kapricite i samoljubieto na Lj. Georgievski. Prasanje na negov izbor e sto ke stori sega otkako vide deka moze da osvoi najmnogu 5 % glasovi na izbori. Ideata so Senatot tesko deka ke mu pomine, taka sto na toj nacin nema da moze da dobie nekoj status vo drzavava na primer dozivoten Senator. ZNaci ako saka pak da azdisuva ke mora da pobedi na izbori. A na izbori ne se pobeduva so Casule, Janevska i Karadzoski... Moze da prodolzi da go tera inatot cisto za da ne ispadne gubitnik pred vreme i 2006 da mu se desi poraz od nevoite bivsi. Posle toa ili ke smisli nacin kako da istrguva nesto ili ke si zamine nekade..Porto Karas mozebi ili Majami, taka zborea..a moze i Svajcarija citam Lavce tamu ke ucelo skolo....who knows???
mako
quote:
mako... oficijalno okolu 400 lujge se izjasnile kako bugari vo makedonija.. no stravuvam deka brojkata na onie koi se izjasnuvaat kako makedonci a pritoa smetaat deka kako makedonci imaat bugarsko poteklo, e mnogu povisoka i se meri najverojatno so nekolku iljadi ako ne i desetici iljadi!?!? jas sum slusal deka ogromen del od staro-ohrigani se bugarofili, no mozebi toa e same eden mal del.. kako i da e, predavnici odsekogas sne imale i mislam deka najgolemite predavnici se vo vmro-narodna.
Ne veruvam da se poveke od nekolku iljadi. Nemozhime sosila da gi naterame da mislat poinaku, toa stvarat fanaticnost, tuku da imame iskren i otvoren dijalog. Taka pobrzu ke doznaeme koj se, sto se i dali e mislat dobro ili loso na drzhavata.
intel
quote:
Originally posted by Strelec
ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ ВО НОВА ВОЈНА СО НИКОЛА ГРУЕВСКИ ВМРО-НП го обвинува ВМРО-ДПМНЕ дека откако расчистил со десно ориентираните личности во партијата - Димовска, Ѓорчев и Георгиевски, почнал да коалицира со СДСМ и со ДУИ... Жалиме што ВМРО-Народна и покрај се’ продолжува да се занимава исклучиво со ВМРО-ДПМНЕ, со што само докажуваат дека се сателит-партија на СДСМ, експресно врати Груевски преку својот портпарол.
Ова е само уште една од за мене барем евтините финти. Сепак тие се само занимаваат со СДСМ, а никако со себе.Ова многу ми личи на руски синдром во америка(порано де) а може и сега којзнае.
Strelec Моите претпоставки се некаде меѓу бр. 3 и бр. 5! Мислам дека потреси ќе има уште многу, отцепувањата ќе продолжат, но претпоставувам и дека Груевски со ВМРО ДПМНЕ ќе остане единствен значаен субјект од партиите со префикс ВМРО!
intel Последната опција. Мислам,,не, сигурен сум уште од расцепот дека ова е само шема на опозицијата.Наводно разделени но за избори заедно.Добро смислено како да се победи и да се ќари нешто од неутралните односно од оние кои гласаат шарено или ако ништо повеќе да се задржи постоната гласачка маса. Едните го убедуваат народот дека баграта си замина и сега останале само интелектуалци, а другите дека се отргнале од лоповите и просдсмовски тројанци.Најсвеж пример е ГАНКА-Комуњарка и тоа како Грујо фрла магла за изгубените избори и го одвлекува вниманието пред да биде запрашан од најблиските до кога има намера да слави порази. Сето ова е добро замешано за да изгледа веродостојно. Но за среќа нивна сеуште има доста клен,штука и останати лапачи на добро наместениот мамец.
Strelec
quote:
Originally posted by intel
Наводно разделени но за избори заедно.
Па не би рекол дека е баш така... Читај овде денешна вест: ВМРО НП бара извинување од Груевски ВМРО Народна партија го повика лидерот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски јавно да се извини поради, како што беше речено, крајно левото однесување на политичката сцена и коалицирањето со СДСМ при конституирањето на Советот на општина Гази Баба. Оваа партија има индикации дека слични коалицирања се подготвуваат и во Свети Николе и во некои други општини. „Покрај искрените понуди на ВМРО-Народна до нашите довчерашни партиски другари да се направи коалиција во Гази Баба, тоа не беше прифатено. Според него, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ и ДУИ вчера го конституирале Советот на општина Гази Баба нелегално. Не се Интел тие толку умни демек да глумат разделеност... Ти ептен ги прецени!:)
intel
quote:
Originally posted by Strelec
Не се Интел тие толку умни демек да глумат разделеност... Ти ептен ги прецени!:)
[:D][:D][:D][:D][:D][:D]
mako Jas mislam deka na kraj ke ostanit VMRO-DPMNE, a Narodna ke se razpadnit - del od pratenicite pak ke se vratat vo VMRO-DPMNE, razcepot ne mi izgledat da e zaradi nekakvi 'visoki principi' i 'ideoloski nesoglasuvanja' tuku poveke povrzano so licni ambicii.
Great_Macedonian Zanete koj zibega od vmro-dpmne? BUGAROFILITE na celo so ljupco georgievski. Nedaj boze nekogas da se vratat vo dpmne. Zatoa vo ohrid narodna za malce ke pobedese, zasto vo ohrid ziveat site bugarofili. Toa ne znaci deka sekoj ohriganec e bugarofil (jas sum ohriganec).. no vo ohrid na kale od damna se peele i se pejat bugarski pesni i se slavat bugarski praznici.. i nikoj za ova ne sum videl da progovori.
mako Casule, Karazoski(?), Mavrovski se Bugarofili? Mislam deka poveke e prisuten oportunizmot od kolku bugarofilstvoto.
dejan sto dame! vo ohrid ima takvi lugje??!
ABC Vo golem del go spodeluvam mislenjeto so Intel,megutoa ne bi se slozil so ona (klen,shtuka i lapaci),seto drugo e OK.
Great_Macedonian Videte vaka... jas vi kazuvam deka bugarofili ima vo narodna, mozebi ne site, no golem del od niv. Dejan za Ohrid edno ke ti kazam, ke ti kazam nesto sto tatkomi licno mene mi kazal. Vo osumdesetite godini koga tatkomi rabotese kako strazar na postata vo ohrid, mi kaza deka mnogu pati se slucuvalo policajci da doagaat kaj nego i da gi "pcujat bugarofilite na kale" velejki mu na tatkomi: "sega ideme od na kale, frcat bugarski pesni, slavat nekoj bugarski praznik, no nemozime da gi apsime, ne smejme nisto da im prajme". Ako gresam slobodno neka me popravi nekoj i neka mi kaze deka vo ohrid nema nitu eden bugarofil!?!?
Strelec Kolku shto ima vo Ohrid, tolku nema vo cel ostanat del od Makedonija... I jas znam za toa!
intel 200.000 евра се донирани за кампањата на НАНЧЕ, погодете од кого???
Thief Oд тајната служба на Србија и Црна Гора?! [:D]
mako Jas sum slusnal deka vo i okolu Novo Selo i Strumica ima takvi, i izgleda po nekoja familija vo Ohrid. Na popisite nekolku iljadi vo celata drzhava se izjasnuvaat kako Bugari, i mi se cinit imaat i svoi drustva. Dodeka gi pocituvaat zakonite na Republika Makedonija nema pricina oti policijata da gi hapsit, toa samo ke i dajt povod na Bugarija da pocnit da skokat za ugnetuvanjeto na Bugarskoto malcinstvo vo Makedonija itn.
Strelec ВМРО НП ја откажа поддршката за Славевски ВМРО Народна ги замрзнува преговорите околу новиот претседател на Советот на град Скопје и ја откажува поддршката што му ја вети на Славевски од ВМРО-ДПМНЕ. Ваквата одлука била донесена откако нивниот кандидат за претседавач на Гази Баба не ја добил поддршката од советниците на ВМРО-ДПМНЕ. Ова денеска го потврди и Чашуле, кој вели, бланко поддршка за Славевски нема. Партиите кои застанаа зад Костовски биле блиску до договорот, ВМРО Народна да добие претседавач во Гази Баба и во Охрид, Лигата за демократија и ДА во Центар, а за возврат тие да застанат зад Славевски во Скопје. Но, ваквата математика паднала во вода кога не поминал предлогот на ВМРО Народна за претседавач на Гази Баба. Во ВМРО-ДПМНЕ не отстапуваат и велат дека ќе го кандидираат Славевски за претседател на Градскиот совет. Седницата на Советот се уште не е закажана, иако во ВМРО-ДПМНЕ велат дека одолговлекувањето само ги замрсува преговорите. Во целава игра досега коалицијата „За Македонија заедно“ стои настрана, иако има добиено најмногу советници.
Great_Macedonian mako... oficijalno okolu 400 lujge se izjasnile kako bugari vo makedonija.. no stravuvam deka brojkata na onie koi se izjasnuvaat kako makedonci a pritoa smetaat deka kako makedonci imaat bugarsko poteklo, e mnogu povisoka i se meri najverojatno so nekolku iljadi ako ne i desetici iljadi!?!? jas sum slusal deka ogromen del od staro-ohrigani se bugarofili, no mozebi toa e same eden mal del.. kako i da e, predavnici odsekogas sne imale i mislam deka najgolemite predavnici se vo vmro-narodna.
Strelec ЉУБЧО ГЕОРГИЕВСКИ ВО НОВА ВОЈНА СО НИКОЛА ГРУЕВСКИ ВМРО-НП го обвинува ВМРО-ДПМНЕ дека откако расчистил со десно ориентираните личности во партијата - Димовска, Ѓорчев и Георгиевски, почнал да коалицира со СДСМ и со ДУИ... Жалиме што ВМРО-Народна и покрај се’ продолжува да се занимава исклучиво со ВМРО-ДПМНЕ, со што само докажуваат дека се сателит-партија на СДСМ, експресно врати Груевски преку својот портпарол.
beaver hunter znachi klopcheto pochna da se odmotuva...... Koga Tripun ja objavi kandidaturata za gradonachalnik, od koja partija ekspresno beshe podrzhan? Na koja partija i beshe potrebno 2 do 3 nedeli javno da se izjasni dali kje go podrzhi Tripun za gradonachalnik? Znachi odgovorot na prethodno postaveno prashanje e odgovorot pod broj 4.
Strelec Dokolku ispadne taka, togash toa bi bilo navistina golemo iznenaduvanje spored mene... I prv sluchaj edna partija vo Makedonija da napravi takov skok na svojot rejting! No, kojznae!? Ja respektiram harizmata shto ja poseduva Ljubcho Georgievski i nema da bidam kategorichen deka takov rasplet ne e mozhen!
јузер Трифун ќе формира партија ВМРО-Комунистичка и пак ќе се најдат затекнати партиите со предзнак ВМРО и ќе мора да се учленат у неговата партија.
beaver hunter
quote:
Originally posted by јузер
Трифун ќе формира партија ВМРО-Комунистичка и пак ќе се најдат затекнати партиите со предзнак ВМРО и ќе мора да се учленат у неговата партија.
na chelo so drugarot g-din Vasil Tupurkovski
NARCIS` se sobraa komunjarive i si bladaat nesto ...
Strelec tipichna bugarska reakcija ...
Great_Macedonian nemozam da svatam zosto edni moraat da se "komunjari" a drugi "bugarofili"?? samite si pukame eden na drug zatoa sme za nikade.
OooOo Great taka e, a i Strelec bi se slozhil so tebe 100% ... problemot e shto edniot stvarno taka misli (NARCIS`), a drugiov tera seir (Strelec) ... mislam do sega trebashe da gi nauchish ;)
Strelec Тито, ова ти е трет пост на форумов и ниту еден поврзан со темите... Во иднина пред нешто да пишуваш, прво погледни го насловот на темата!
Great_Macedonian Quote OooOo: Great taka e, a i Strelec bi se slozhil so tebe 100% ... problemot e shto edniot stvarno taka misli (NARCIS`), a drugiov tera seir (Strelec) ... mislam do sega trebashe da gi nauchish ;) ------------------------------------------------------------------------------------------------------ hehe gi imam nauceno, i znam deka Strelec tera seir, jas nese obrakav do strelec ama do site onie koj postojano go delat makedonskiot narod na sdsmovci i vmrovci.. znam deka strelec nee eden od niv, no nemozam da gi podnesam takvite koj se "hard core" sdsm ili vmro... dvete imaat dobri i losi strani, a povejke sum kon vmro-dpmne zasto mislam deka povejke se patrioti, no ako sdsm uspee da ja podobre ekonomskata situacija, ne go prodade imeto makedonsko i uspee da gi zastiti makedonskite nacionalni interesi od nekoj anti-makedonci (del od grcite,albancite i bugarite).. togas mozebi ke sum za niv.. sega za sega nesum. Jas sum eden od onie koj bi glasal za postignatoto a ne za partijata.
Strelec
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
"hard core" sdsm ili vmro... dvete imaat dobri i losi strani, a povejke sum kon vmro-dpmne...
Секоја чест за муабетов... Биди за било кој, но имај сила во себе да ги забележиш и лошите работи на своите и добрите работи на оние другите!
трендафил Сосема е нормална борбата помеѓу ВМРО-ДПМНЕ и ВМРО-НП, затоа што се борат на ист простор, т.е.која од нив ќе биде водечка десна партија. Во моментов води ВМРО-ДПМНЕ некаде со 2:1, но битката очигледно не е завршена. По мене најдобро би било да се тргнат лидерите на двете партии и со некој трет да се обедини членството. Груевски почна со една голема грешка (што всушност и го предизвика спорот). Дозволи Црвенковски да стане Претседател на РМ, со релативно мала изборна измама. Наместо да повика на бојкт во вториот круг, со што би предивикал борба со нови кандидати. Ако бојкотот е легитимно средство на власта, што на најбезобразен начин го искористи на референдумот, е уште полегитимно средство на опозицијата. Се јавува сомнеж дека тоа е направено под влијание на „меѓународната“. Георгиевски пак од 2001 година наваму е стално во судир со „меѓународните“. За него цело време се зборува дека многу се збогатил во времето кога дојде на власт. Не мислам дека беше сиромашен и во 1998 кога беше во опозиција, иако како репер сите сакаат да земат некој период од порано, посебно кога наводно носел некое капутче што сега го чува водачот на ударниот дел од ВМРО-ДПМНЕ, Борис Змејковски. Во секој случај имаме едно ново ВМРО-ДПМНЕ и една нова партија, понационалистичка ВМРО-НП, односно десно ориентираните имаат поголем избор. Нормално е поблиската до центарот ВМРО-ДПМНЕ да има повеќе симпатии кај еден просечен гласач, но факт е дека во моментов таа сама (со помош на низата партии со кои е во коалиција) не може да ја освои власта без ВМРО-НП. Нивна одлука е дали ќе се борат да ги придобијат гласачите на СДСМ или на Народна, но ако погрешат во проценката ќе биде искористено од политичките противници.