Makedoncite vo Albanija formiraa politicka partija
Makedoncite vo Albanija formiraa politicka partija
Great_Macedonian Македонците во Албанија формираа партија

Македонците од Албанија ќе учествуваат на претстојните парламентарни избори во Албанија со своја политичка партија, соопшти претседателот на здружението "Преспа" од Албанија, Ефтим Митревски, на трибината што беше одржана во црквата "Свети Кирил и Методи" во Њу Џерси, САД.

Митревски истакна дека, според официјалниот попис, во Албанија има само пет илјади Македонците, но според сознанијата на здружението "Преспа" ги има најмалку 150.000. Тој очекува на претстојните парламентарни избори Македонците да освојат барем две пратенички места во албанскиот парламент.

Новата политичка партија на Македонците, која во минатата недела беше промовирана во САД, ќе се вика Македонска алијанса за европска интеграција. За симбол го има шеснаесеткракото сонце и 22 ѕвезди како симбол на членките на Европската Унија. Партијата се обидува да ги собере во своите редови сите Македонци што членуваат во разни здруженија и политички партии во Албанија.

- Само ако влеземе во албанскиот парламент како партија ќе можеме да направиме нешто повеќе за правата на Македонците во таа земја. Во спротивно и натаму ќе бидеме третирани како граѓани од втор ред, без никакви права - рече Митревски.

Се очекува новата партија наскоро да биде запишана во регистарот на политичките партии во Албанија.

Македонците од Њујорк и Њу Џерси и ветија сесрдна помош на новата политичка партија Македонска алијанса за европска интеграција.

Во рамките на престојот во САД, Митревски имаше средба со неколку конгресмени во Вашингтон. Тој се сретна и со американскиот дипломат Мичел Бенедикт, кој ја следи ситуацијата со малцинствата во Албанија. Бенедикт го изразил своето задоволство што се сретнал со претставник на Македонците од Албанија и ветил дека при првата негова посета на Албанија ќе ги посети Македонците од Мала Преспа.

http://217.16.70.236/?pBroj=2743&stID=53757
dejan mislam ke stane kako vinozito. da vlezat vo parlament?! haha, toa ne e makedonija za sekoi koi saka da si vleze vo parlament. tie ne ne sakat, nema da dozvolat nesto takvo kako jaka makedonska partija vo albanija.
Jakov Sto i da stane sega za sega moze da im posakame sreka i da veruvame deka ke uspeat vo svojata borba. Nema da bide loso ako i RM im pomogne se razbira onaka kako sto smee i kolku sto moze, bez da se mesa vo vnatresnite raboti na ALbanija.
dejan neli buckovski se sretnal so niv ili nesto?
mako Super! I ako ne uspejat na prv obid da vlezat vo Albanskiot parlament, sepak mozhat da se konsolidiraat na lokalno nivo kade sto zhivejat i tuka da bidat representirani. Toa ke bidit i incitament za Albanskite partii da pocnat da odat od zbor vo delo. Makedonskite politicari koga se na poseta so Albanskite kolegi potpishuvaat raznorazni dogovri i davaat bobmasticni izjavi za site ubavi nesta sto ke se storat za Makedoncite tamu, no koga ke zaminat politicarite i journalistite nitu metar pat ne se asfaltirat.
Great_Macedonian Mislam deka onie koj se cuvstvuvet kako makedonci ke glasaat za niv.. no kolku gi ima?
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Mislam deka onie koj se cuvstvuvet kako makedonci ke glasaat za niv.. no kolku gi ima?
Najmalku 150 iljadi, a mozhebi i poveche!
dejan sakat vo EU a ne pocituvat prava!! АЛБАНИЈА Сопки и притисоци врз партија на Македонците Албанските полициски и државни службеници вршат притисок врз мене и моето семејство за да се откажам од формирањето на политичката партија на Македонците во Албанија, изјави вчера Ефтим Митревски, претставник на иницијативниот одбор на новата партија. Митревски, кој е истовремено и претседател на Заедницата на Македонците во Албанија, во четвртокот во Основниот суд во Тирана доставил барање за регистрирање на првата политичка партија на Македонците во оваа земја. - Тие вршат притисок и врз други наши членови за да ме убедат да се откажам од активностите за правата на Македонците. Не се плашам и никој не може да ме принуди да се откажам бидејќи сакаме да ги добиеме правата што ни следуваат. Во тоа не сум единствен - вели тој. Притисоците зачестиле по неговиот неодамнешен престој во САД, каде што се сретнал со повеќе функционери на Стејт департментот со кои разговарал за тоа колку Македонците ги уживаат своите загарантирани права како малцинство во Албанија. Првата партијата на Македонците во Албанија ќе го носи името Македонска алијанса за европска интеграција. Митревски најавува дека партијата ќе учествува на престојните парламентарни избори, закажани за 3 јули и е повеќе од сигурен дека ако има фер и демократски избори, Македонците ќе имаат неколку свои претставници во Народното собрание. Според официјалните државни податоци, во Албанија има околу 8.000 Македонци. Центарот за етнички истражувања од Тирана тврди дека во оваа земја живеат околу 150.000 Македонци.
Great_Macedonian Dali mislite deka so formiranjeto na makedonska politicka partija, makedoncite vo albanija ke zastanat zad neja, i so toa makedonci ke vlezat vo albanskiot parlament!? ili pak taa ke stane vtoro "vinozito"-nepodrzana (od strav) i marginalizirana.!?
SLaCk Makedoncite vo Albanija za razlika od srugite zemji kade sto se malcinstvo se dosta obedineti i zatoa veruvam vo nivni izvesen uspeh.Poddrska za niv.Edinstveno malcinstvo vo sosednite zemji koe se srekavalo so site ministri za nadvoresni i premieri bez razlika od koja partija sto samo kazuva kolku ja sakaat Makedonija.
Christian veruvam deka ova e super rabota
ProMKD Kako sto vikaat Makedoncite od tamu, ima poveke od 150 000 nasi, i vo toa im veruvam. Vreme bese da dobijat sila i da formiraat partija. Kolku i da ne ne sakaat vo albanija, treba so site svoj moznosti da vlezat vo parlamentot, i da napravat Makedoncite tamu da imaat prava. Sve najdobro za brakata od Mala Prespa!
DonVito
quote:
Originally posted by dejan
mislam ke stane kako vinozito. da vlezat vo parlament?! haha, toa ne e makedonija za sekoi koi saka da si vleze vo parlament. tie ne ne sakat, nema da dozvolat nesto takvo kako jaka makedonska partija vo albanija.
umnite ljuge sekogas ke stignat do kraj. sigurno tie sto napravile partija ne se bez diplomi i sigurno ne formirat partija natenane i tie imat planovi koj sakat da im se ostvarat.
Great_Macedonian Velite 150iljadi a? No zaboravate eden ocigledno golem fakt, a toa e deka ogromnoto mnozinstvo makedonci vo albanija se makedonci-muslimani. Site znaeme kakov odnos ima makedonskata drzava sprema "torbesite".. koga vo labunista se asimiliraat sto ocekuvate, deka vo albanija makedoncite-muslimani se cuvstvuvet kako etnicki makedonci? tesko.
ViennaBoy minimum 150 iljadi a mozhebi i mnogu poveche p.s. koj gi asimiliral tije vo Labunishta??
Great_Macedonian hehe, pogodi.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
hehe, pogodi.
Vlasite?!
Great_Macedonian DPA 15 godini drzi mitinzi tamu, i vo drugi "torbeski" sela i gi ubeduva vo nivnoto "albansko poteklo". Vo labunista mu uspea. 1994 od 9000 iljadi ziteli.. okolu 6000 iljadi se pisea makedonci, sega 1100.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
DPA 15 godini drzi mitinzi tamu, i vo drugi "torbeski" sela i gi ubeduva vo nivnoto "albansko poteklo". Vo labunista mu uspea. 1994 od 9000 iljadi ziteli.. okolu 6000 iljadi se pisea makedonci, sega 1100.
A ovie zoshto ne gi bojkotiraa mitinzite na DPA?? Ili so sila gi zemaja od kucha?
ProMKD Kako moze svetot da gleda deka albancite ne ni davaat nas prava, nie im davame NIV prava, i pak da gi podrzuva niv? Nivnite partii kaj nas se NA VLAST. A nie uste ne sme napravile partija, veke dobivaat zakani od drzavata.
dejan eh za toja treba da se napravi edna golema peticija, makedoncite vo amerika da napravat nesto posebno.
mako Nekako ko da se plashat Albanskite polticari od Makedonska politicka partija. Neli tvrdat deka ima samo 3-4000 Makedonci tamu? No znaat deka se mnogu, mnogu poveke od toa i vo idnina ke stanat se poglasni za nivnata polozhba!
dejan imas pravo mako......kako se sigurni deka ima 8 000 Makedonci?? oni ne gi priznale makedoncite so vekovi, pa lani odlucile da gi priznaat makedoncite, ama pod nivni broj. i za toa ne sakat Makedoncite da imat svoja politicka partija, deka sakat da bidat zemja kade nemat malcinstvo.
Christian isto ko bugarija i grcija
dejan da, isti se i oni, posebno grcija, obsednati se za da imat 'cista' zemja, kade se samo '98%' grci, naj 'cista' zemja vo evropa, patat od toj balkanski kompleks malku pre mnogu.
Great_Macedonian jas pamtam do pred 7-8 godini se tvrdese deka albanija so 99% albanci bila naj homogena zemja vo evropa... hehe.
Great_Macedonian isto taka sega ispadna deka albancite bile samo dve tretini od albanija, plus tvrdenjeto deka mnozinstvoto se muslimani vo albanija paga vo voda posto mnogu luge tvrdat deka povejke ima hristijani tamu.
dejan toa ti e toj balkanski komplekc, koj zemji kako grcija i albanija patat po toa, za da bidat 'cisti' zemji, kade nemat malcinstvo.
dejan ova e dobro za makedoncite vo albanija. bi bilo uste po dobro ako ke vlezat vo parlamentot! Македонците во Албанија на парламентарни избори! Пустец, 14.40 Македонците во Албанија на претстојните парламентарни избори во таа земја ќе настапат со своја партија, доколку властите до тогаш ја регистрираат партијата. Ова, како што јавува Макфакс, денеска во Пустец го изјави членот на иницијативниот одбор на партијата на Македонците Кимет Фетаху. Според Фетаху, судбината на партијата именувана како „Македонска алијанса за европски интеграции“ ќе се решава на 26 мај во Тирана. Членовите на иницијативниот одбор веќе добиле покана да ја образложат намерата за ваква партија која ќе ги обединува Македонците во Албанија и да го одбранат статутот и програмата. Доколку партијата биде регистрирана, тогаш на парламентарните избори закажани за 3.јули, таа ќе излезе со 20 кандидати за пратеници и тоа во Мала Преспа, Голо Брдо, Гора, но и во поголемите градови, како што се Тирана, Драч, Либражд, Елбасан и други. Фетаху подвлече дека основањето на партијата добило силна поддршка од страна на сите Македонци во Албанија, како и од Унијата која ги обединува здруженијата. Доктор Фетаху денеска престојуваше во Пустец во рамките на Четвртата конференција на македонското друштво Преспа.
Christian super
Great_Macedonian jas mislam deka ke dobijat samo eden pratenik, od pustec i tolku.
Christian
quote:
jas mislam deka ke dobijat samo eden pratenik, od pustec i tolku.
ako zakonski e se kako sto treba togas veruvam deka ke ima nekolku pratenici makedonci.
mako Veke ima pratenici od nekoi od drugite malcistva. Sekoj na samo tesko ke da mozhat nesto da promenat, no ako se usoglasat okolu zaednicka platforma za deluvanje vo parlementot ke bidit polesno da gi ostvarat nivnite prava. A i ke gi "motivirat" Albanskite partii da se zafatat poserizno so prashanjata sto gi zasegnuvaat malcinstvata.
ProMKD Sve ke bide, eden den ke se sluci promena. Vo Makedonija da ne bese preku nok od koga pocnaa albancite so svoja partija i eden pratenik, pa sega imaat sekakov imunitet protiv zakonot.... I za nasite vo albanija ke bide za nekoe vreme podobro
Christian od A1: Властите во Тирана немаат храброст да ја регистрираат партијата на Македонците во Албанија. Судот денеска повторно го одложи решението за формирање македонска партија. Според извори од македонската заедница, иницијаторите за новата партија не успеале да го убедат судијата дека Македонската алијанса за европска интеграција нема за цел да создава етнички проблеми, туку дека се работи за природно политичко организирање на македонското малцинство согласно европските стандарди. Во текот на денешната расправа во која иницијаторите морале да ги објаснуваат сите точки од статутот на партијата судијата кој го води овој предмет неколку пати излегувал од расправата. По телефонските консултации, тој во салата се враќал со нови барања за статутот на партијата. Најсериозната забелешка се однесува на членот број 1, кој вели дека се работи за партија на македонското население во Република Албанија. Судијата спорел дека во Албанија нема македонско население, туку само албански граѓани. Тој исто така побарал да се промени членот 7, во кој се вели дека член на партијата може да биде секој Македонец, граѓанин на Албанија. Според судијата, партијата требала да биде граѓанска без да се наведува дека сите Македонци можат да бидат членови. Најапсурдно од сите е барањето да се промени членот 27, според кој претседателот на партијата ја презема целокупната одговорност за активностите на партијата. За судијата ова било неприфатливо, затоа што албанските власти не можеле да дозволат партија во која ќе има диктатура над членството, како што тој го разбрал овој член. Наредниот претрес е закажан за 2 јуни, а на него откако станува евидентно дека не се работи само за бирократски проблеми, Македонците ќе ангажираат адвокат, кој што ќе ги застапува пред албанските власти.
slasa sigurno ke bide dvojazicnost i makedonski znamina ke se veat, i ramkoven dogovor ke vodat
Christian
quote:
sigurno ke bide dvojazicnost i makedonski znamina ke se veat, i ramkoven dogovor ke vodat
daj Boze
dejan [:(!][:(!]oni patat od toj balkanski kompleks!!
ProMKD Nasite neka si prodolzat so svojata borba i ke pobedat.
Christian Повторно одложена регистрацијата на партијата на етничките Македонци во Албанија. На денешниот претрес пред судот во Тирана проблем бил записникот од основачкото собрание на партијата. Сепак, за иницијаторите на партијата денешниот распит донесол извесен напредок. На денешниот распит судијката немала забелешки за името на партијата - Македонска алијанса за европска интеграција. „Едно добро расположение од страна на судијката, зашто кога ја прашав да не ви смета дека сме по националност Македонци, таа рече напротив, јас се радувам што ќе биде партијата македонска, членот што е спорен нека остане така, да членува македонскиот народ и други останати државјани на Р.Албанија“, изјави Едмонд Темелко, друштво „Преспа“. Иако рокот за пријавување на партијата до изборната државна комисија за скорешните парламентарни избори измина пред десетина дена, сепак Македонците во Албанија ќе имаат можност да гласаат за свои кандидати. „Нам ни е битно да имаме пратеници Македонци, не е битно дали преку грчка, турска, не знам што. Кога ќе се регистрира македонската партија, ќе си го најде местото. Законот дозволува да биде секој во својата партија“, додаде Темелко. На 3 јули симпатизерите на партијата ќе бидат повикани да гласаат за Партијата за човекови права, во која најголем дел од членовите се припадници на грчкото малцинство. И покрај тоа што партијата ќе ги пропушат овие избори, Македонците во Албанија велат дека парламентарните избори ќе бидат искористени за стекнување политичко искуство. Главните очекувања на партијата се насочени кон наредните локални избори, кога се очекуваат неколку градоначалнички места.
ProMKD Tie sudiite sega probuvaat da se odlozuva registracija na partijata dodeka ne pomine rokot za registracija, pa posle da nemaat partija do slednite izbori. A ne razbiram zosto nasite se slozuvaat da se glasaat za grckata partija dodeka nasata ne se registrira?? Zarem taa "partija za covekovi prava" ke ne brani i nas?? Tie grci nema nisto za nasite da napravat.
Great_Macedonian KONECNO! Регистрирана првата партија на Македонците во Албанија МИА 08.06.2005 Во Албанија денеска е регистрирана првата партија на Македонците под името „Македонска алијанса за европска интеграција“. Ефтим Митревски, претседател на заедницата на Македонците во Република Албанија во интервју за Македонската радиотелевизија изјави дека регистрацијата во албанскиот суд поминала без никакви проблеми и во најдобар ред. „Иницијативниот одбор со сведоците, како што се бараше и процедурално од судијата, беа присутни во судот. Без никаков проблем судијата реши дека ги исполнуваме условите и дефинитивно призна и рече 'се прифаќа Вашето барање и Вие ќе имате Ваша политичка партија под името 'Македонска алијанса за европска интеграција'“, изјави претседателот на заедницата на Македонците во Албанија. Првите чекори на партијата, според него, се организациско зајакнување, рамноправно во сите три подрачја каде што претежно живеат Македонците во Албанија - Голо Брдо, Гора и Преспа, и најсуштинските проблеми да се предочат пред институциите на државата. „Сега ни се отвора и втора шанса, со оглед на тоа што кампањата во Албанија е започната и ние не мислиме дека се е завршено. Ќе одиме на преговори и со другите политички партии, иако друштвото 'Преспа' ја започна својата кампања со Партијата за човекови права. Ние ја поддржуваме таа иницијатива, меѓутоа најважно ни беше регистрирањето на оваа наша политичка партија за да имаме поотворени можности, пореални можности за нашите барања: враќање на идентитетот на Македонците во Албанија, отворање на училишта на мајчин македонски јазик и други проблеми“, рече Митрески, во интервјуто за МРТВ. Тој додаде дека во наредниот период партијата ќе работи за да го добие она што им припаѓа на Македонците според сите конвенции на европските и светските институции. Митрески изјави дека партијата денеска ќе настојува преку електронските медиуми во Албанија да им ја соопшти веста за регистрацијата на партијата на сите Македонци во државата.
Homer MakeDonski VELIK DEN za makedonskiot preporod pocetok na makedonskoto VOSKRESENIE
ProMKD Фала богу! Едвај се регистрираа ама успеева. Им честитам и се надевам дека ќе добијат подобар живот и повеќе права. Ама едно не ми е јасно, зашто тој лидерот на МК партијата им вика на Македонците додека не можат да гласаат за Македонската партија во Јули, да гласаат за Грчката партија?? Како сега Македонци да гласаат за грци, истите грци што викаат дека нема Македонско малцинство во албанија?
dejan нека им е со среќа све.....баш на спасов ден[:)]
Christian
quote:
Како сега Македонци да гласаат за грци, истите грци што викаат дека нема Македонско малцинство во албанија?
i jas ne znam zosto, mozebi sakaat da go oslabat mnozinstvoto. megutoa cestito na makedoncite vo albanija za registriranje na partijata.
dejan jas mislam celta na makedoncite vo albanija im e da dokazhat kolku makedonci ima tamu, neli albanija vika deka ima 8000 makedonci? a makedoncite tamu vikat deka ima 150 000 ili neznam kolku....moze makedoncite ke glasat za nekoj grk za da pokazhat kolku makedonci ima?? a zosto nemozat makedoncite da vlezat vo tie izbori??
Great_Macedonian Dejan, zasto kasno se registrira partijata (namerno-za da nemozat da ucesvuvet).
Great_Macedonian Dejan, zasto kasno se registrira partijata (namerno-za da nemozat da ucestvuvet).
ProMKD Ama kako i da e, na slednite parlamentarni izbori ke se glasa za Makedonec. Nemozhat tie zasekogas da odlozhat! Samo nasite neka glasaat site za Makedonci, za edna Makedonska partija, da ne se delat posto taka nemaat golem glas.
Homer MakeDonski da si nadopolnam so uste edna [:D] Uste edna Partija na Makedonci nadvor od Republikava ? Uste eden udar za Firomacine i ostavnatite dvojno formulasi Tezok udar [;)]
ProMKD Golem napredok za Makedonskiot narod