Спомени - Даме Груев
Спомени - Даме Груев
stan Многу селани србомани, кога ќе чуеја за доближувањето на бугарската чета, од страв (често без причини) и од чувството на самозапазување ја известуваа турската власт за четата: потоа од страна на месните органи на Организацијата доаѓа до одмазда. Последниве откако видоа дека српската националистичка пропаганда води кон меѓусебно непријателство и раскол во народот, му го одвлекува вниманието од политичките цели на Организацијата, предизвикува предавство и репресалии од страна на Турците - под влијание на месното општествено мислење (мнозинството се Бугари) се насочија против српската пропаганда. ...Ви зборувам сосема искрено, поводот за создавањето на ваквата ужасна атмосфера го дадоа Србите; Бугарите во Македонија се однесуваат полојално отколку Грците и Србите, тоа можеби затоа што нашите таму се мнозинство и ние под своите нозе чувствуваме солидна морална почва. Бугарската девиза - политичка слобода - делува многу привлечно кај народот... ... Во градовите, паланките и големите села бројот на сознателните Бугари е многу поголемо. Ние можеме сосема да ги истребиме Србите, но ниту ние ќе поминеме лесно во тоа безумно и бесмислено вртоломејско убивање... Source: http://www.geocities.com/vmro_makedon/Knigi/spomdg06.htm 1. How can you explain that in 1903 "месното општествено мислење (мнозинството се Бугари)", and now 100 years later there's no bulgarians in Macedonia? 2. Бугарите во Македонија се однесуваат полојално отколку Грците и Србите, тоа можеби затоа што нашите таму се мнозинство Which are "нашите"? As far as I see it's obvious that "нашите", means "the Bulgarians" or I'm wrong? 3. Во градовите, паланките и големите села бројот на сознателните Бугари е многу поголемо. How can you comment this words of Dame Gruev? Why there's no Bulgarian minority in Macedonia now? Did Dame Gruev lied?
make
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by stan
Why there's no Bulgarian minority in Macedonia now? Did Dame Gruev lied?
Нема бугарско малцинство зашто никогаш овде и немало Бугари. Тие работи што ги читаш се проивод на пропагандите и се најчесто лошои тенденциозно интерпретирани работи. Зарем ако пред 100 години сите овде бевме Блгари денес ќе останеа само 100тина???Размисли малку и одгооври си сам???? NE sa 100 a 100 000. Zabravi trite nuli!
make Stan toa oznachava deka bugarite vo makedonia sa mnozinstvo "месното општествено мислење (мнозинството се Бугари)" koeto ste reche deka vo makedonia poveketo natrod sa bugari. "нашите таму се мнозинство" e pojasno od sekodash sto kazuva. No comment kako se vika!
dejan Wow, what an ugly site, now f* off.
make На многу места нашите прости војводи и месни дејци на Организацијата навистина ги застрашуваат Србите и србоманите, со тоа што ги принудуваат да се откажат од својата , национална пропаганда. Тоа е придружено со доста убиства: многу вистинските доставувачи и шпиони често и од двете страни гинат сосема невини луѓе.
quote:
Originally posted by stan
Многу селани србомани, кога ќе чуеја за доближувањето на бугарската чета, од страв (често без причини) и од чувството на самозапазување ја известуваа турската власт за четата: потоа од страна на месните органи на Организацијата доаѓа до одмазда. Последниве откако видоа дека српската националистичка пропаганда води кон меѓусебно непријателство и раскол во народот, му го одвлекува вниманието од политичките цели на Организацијата, предизвикува предавство и репресалии од страна на Турците - под влијание на месното општествено мислење (мнозинството се Бугари) се насочија против српската пропаганда. ...Ви зборувам сосема искрено, поводот за создавањето на ваквата ужасна атмосфера го дадоа Србите; Бугарите во Македонија се однесуваат полојално отколку Грците и Србите, тоа можеби затоа што нашите таму се мнозинство и ние под своите нозе чувствуваме солидна морална почва. Бугарската девиза - политичка слобода - делува многу привлечно кај народот... ... Во градовите, паланките и големите села бројот на сознателните Бугари е многу поголемо. Ние можеме сосема да ги истребиме Србите, но ниту ние ќе поминеме лесно во тоа безумно и бесмислено вртоломејско убивање... Source: http://www.geocities.com/vmro_makedon/Knigi/spomdg06.htm 1. How can you explain that in 1903 "месното општествено мислење (мнозинството се Бугари)", and now 100 years later there's no bulgarians in Macedonia? 2. Бугарите во Македонија се однесуваат полојално отколку Грците и Србите, тоа можеби затоа што нашите таму се мнозинство Which are "нашите"? As far as I see it's obvious that "нашите", means "the Bulgarians" or I'm wrong? 3. Во градовите, паланките и големите села бројот на сознателните Бугари е многу поголемо. How can you comment this words of Dame Gruev? Why there's no Bulgarian minority in Macedonia now? Did Dame Gruev lied?
Jakov
quote:
Originally posted by stan
Why there's no Bulgarian minority in Macedonia now? Did Dame Gruev lied?
Нема бугарско малцинство зашто никогаш овде и немало Бугари. Тие работи што ги читаш се проивод на пропагандите и се најчесто лошои тенденциозно интерпретирани работи. Зарем ако пред 100 години сите овде бевме Блгари денес ќе останеа само 100тина???Размисли малку и одгооври си сам????
stan
quote:
Originally posted by dejan
Wow, what an ugly site, now f* off.
The site is macedonian, made by macedonian. Something like VMRO fan-site :) with a lot of authentic stuff (letters, intreviews e.t.c.). I'll be glad to hear your opinion Dejan.
dejan Looks to me like a bulgarofile webdesigner, and i'm not going to waste my time in it.
make
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by stan
Why there's no Bulgarian minority in Macedonia now? Did Dame Gruev lied?
Нема бугарско малцинство зашто никогаш овде и немало Бугари. Тие работи што ги читаш се проивод на пропагандите и се најчесто лошои тенденциозно интерпретирани работи. Зарем ако пред 100 години сите овде бевме Блгари денес ќе останеа само 100тина???Размисли малку и одгооври си сам???? NE sa 100 a 100 000. Zabravi trite nuli!
stan [/quote] Нема бугарско малцинство зашто никогаш овде и немало Бугари. Тие работи што ги читаш се проивод на пропагандите и се најчесто лошои тенденциозно интерпретирани работи. Зарем ако пред 100 години сите овде бевме Блгари денес ќе останеа само 100тина???Размисли малку и одгооври си сам???? [/quote] This is part of the interview with Dame Gruev. Not interpretation. It is published as it's taken. Look: Еден разговор со Даме Груев Пред извесно време дописникот на „Новое времја“ разговарал со познатиот револуционерен деец Даме Груев за развојот на македонското прашање во текот на 1904 година. And thanks for writing in cyrillic alphabet. Not many macedonians do that.
stan
quote:
Originally posted by dejan
Looks to me like a bulgarofile webdesigner, and i'm not going to waste my time in it.
I'm going to convince you. You know better than me the price of your time. btw isn't the last man in the header "Љубчо Георгиевски"? The author has a phone: (Подготвува: Цане Георгиевски тел: 070 395 495) You can ask him is he bulgarofile or just a history fan. All the best :)
dejan Oh yes it is Ljubco, wow no surprise.
mnik To all Bulgarians, my Birth Place is Shtip, so I can state that Goce Delcev was as teacher there, and he left emens heritage at ours Novo Selo. Go Bulgarians, go to Shtip and visit the church, it may be that they will open to you since it is a sacred place(no Bulgarian should ever more step in into Macedonian church), church Mala Bogorodica, where Goce was hiding in his shalter, very narrow shelter in to the walls behind the chairs, go and see what he with his own hand has engraved in to the walls untill he was hiding from the turks. No Bulgaria, Makedonija. You are so pittifull, you arm souls, but my Heart is rejoicing when my thoughts revoke this picture, which I have seen with my own eyes. And the Histori repeats:! in that times, Bulgarians has betraied our Fighters for Freedom, because they were on their way to Bulgarize Macedonians, and see, today is the same, OUR FORUM, MACEDONIAN, and they are coming in, to preach us what we are and were. Bulgarians do not need Propaganda to declare them self as Bulgarians, no reasonable person comes to such Idea, but Bulgarians NEED Propaganda to perswave Macedonians to call Them Bulgarians, BUT THEY HAVE FAILED ONES,AND THEY WILL FAIL OVER AND OVER AGAIN!!!!
mnik And ones again, Vardar Macedonia was under the Serbs, they wanted to do the same as the Bulgarians, convice them that they are Serbs, with all meanings, schools, Propaganda. My own grandmother was forced to go in this Serb schools, has learned to say Im Serb,if not she was punished. What happend, the Natzi Bulgarians come to Macedonia, as they state "to Free Bulgarians in Macedonia"! what happend, no soul wellcomed them,they were not only in Vardar Macedonia, they were also in Egei Macedonia, there were Macedonians forced to declare them as Greeks, and they still did not wellcomed the so called "Freedom Fighters" for the great Bulgarian people. Why???? Simply, there were no Bulgarians there, my (un)friend! What happend next?? seeing that it doesen't works, they have tried to do it with force! My own grandmother ( now more than 81 old)continues the story, they were forced, beaten, their private property was taken with force, if they stated that they are Macedonians. And they stated still, many were murderd! What happens, macedonians rise up, organize them as posible to organize your self undercover, and stand on the coalition to fight against the Natzis. Unfortunaly, they came in coalition with Yugoslav Army, because Vardar Macedonia was before of the Bulgarian Invasion ifnfrastructualy attached to the Serbia, so they fought, fought against Bulgarians and Germasn. My own grandfather was telling me, that they wanted to go to Solun, to Egei, to Pirin. But on the top of the Yugoslav Paritzans came order from the alliance that all troups has to go to Sremski Front in Vojvodina supporting the progress of the coalitions troops, so they dig went there, inspite some of them wanted to go to free rest of Macedonia. Why did they do so???? Simply, because they were in alliance with all other Europians Fighting Natzi Germania and Bulgaria and others, and Greeks were also in this world wide alliance, so they fought and freed large part in south from the Natzis, so there was no need to go and fight there, so the calculations of the great powers, and alliances, so that did went wrong too for Macedonia. Macedonia wanted to create Indipendant Macedonia, not in coalition with Yugoslavia, ASNOM, but it was forced to come in tothe Federation of Yugoslavia. Only the Politik which in some meaning was so constructed for Yugoslavia, allowed Macedonia to be the sixth Republik in Federation of Yugoslavia. But that is another story! so Bulgarians, why it went wrong with your plans for Macedonia???? BECAUSE THERE ARE NO BULGARIANS IN MACEDONIA, VERY SIMPLE FAKT, YOU DONT NEED BOOKS ABOUT IT, YOU NEED TO TALLK TO THE OLDER PEOPLE IN VARDAR MACEDONIA, EGEI MACEDONIA. WHY NOT PIRIN MACEDONIA? BECAUSE IF THEY STATE SOMETHING WICH IS NOT ALLOWED,THAN YOU WILL MAKE THEM BIG TROUBLE. BUT NOT STATING OR GIVING A FALLS STATING IN MANNER TO PROTEKT YOUR FAMILY FROM MALESTING, DOES NOT PROOFS THAT THERE ARE NO MACEDONIAS IN PIRIN. I HAVE SEEN THEM, MANY OF THEM COMES TO US IN VARDAR MACEDONIA, AND TALLK TO US ABOUT THEIR PROBLEMS IN BULGARIA, BUT YOU CANNOT KNOW THAT,CAUSE YOU HAVE NEVER EXPIRIENCED IT!! PITTY FOR YOU!!
Great_Macedonian Goce Delcev said that "he who fights for Bulgaria can only be a good bulgarian, he who fights for serbia can only be a good serb, he who fights for greece can only be a good greek and HE WHO FIGHTS FOR MACEDONIA CAN ONLY BE A GOOD MACEDONIAN'. Dame Gruev, Jane Sandanski and Goce Delcev all thought against the bulgars and greeks and turks.. they only non macedonians fighting for macedonia as macedonian were also the vlahs. VMRO did have bulgars who infiltrated it and brainwashed a few macedonians, promising them a "united macedonia" under "brother bulgaria"... howevether though thge majority of VMRO was fighting for a macedonia for the macedonians, not for the bulgars.
stan
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
Goce Delcev said that "he who fights for Bulgaria can only be a good bulgarian, he who fights for serbia can only be a good serb, he who fights for greece can only be a good greek and HE WHO FIGHTS FOR MACEDONIA CAN ONLY BE A GOOD MACEDONIAN'. Dame Gruev, Jane Sandanski and Goce Delcev all thought against the bulgars and greeks and turks.. they only non macedonians fighting for macedonia as macedonian were also the vlahs. VMRO did have bulgars who infiltrated it and brainwashed a few macedonians, promising them a "united macedonia" under "brother bulgaria"... howevether though thge majority of VMRO was fighting for a macedonia for the macedonians, not for the bulgars.
But also Goce Delchev has written in a letter to Nikola Maleshevski: "...since we are all bulgarians, and all we suffer from a common disease..." The letter is written by the hand of Goce Delchev in Bulgarian. The letter scanned: http://www.answers.com/main/content/wp/en/1/1f/Goce_Delchev_Letter.jpg Here's the full article: http://www.answers.com/topic/goce-delchev-1 Is http://www.answers.com another Bulgarian propaganda? Just asking. No offence. I cannot write here in Bulgarian because it's forbidden, but if you want or if you don't understand the language of Goce Delcgev you can see here the text: http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=sandanski&Number=1937569315&page=5&view=collapsed&sb=5&part=
Great_Macedonian stan, its all propaganda.. i tell u Goce delcev and Co were macedonian, u tell me they were macedonian-bulgarian... the argument can never end, how do i know that what u mentioned Delcev says idnt bulgarian propaganda? u can never prove that delcev said "since we are all bulgarians"
stan
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
stan, its all propaganda.. i tell u Goce delcev and Co were macedonian, u tell me they were macedonian-bulgarian... the argument can never end, how do i know that what u mentioned Delcev says idnt bulgarian propaganda? u can never prove that delcev said "since we are all bulgarians"
It can be proved very easy, there are letters by Goce, and with analysis can be proved if current letter is written by his hand. But anyway. I dont want to make you believe in this. I just wanted opinion and I got it. I'm interested in history and wanted to discuss this with someone which is on "the other side". Here is Bulgaria this discussion is impossible. BTW you have an excellent cyrillic alphabet, use it.
BorisVM Stan, We were all brainwashed by the Communists to declare ourselves Macedonians. Damn them.
dejan Btw, about that book, just adds to the sad balkan comedy.
toni_a ajde "STAN" odgovori mi na ovie prasanja,pa ke dobies odgovor na tvoeto prasanje!!! -vazi za site bugari na forumov,posto nikoj ne mi odgovoril do sega- 1 -dali bg-istoricari se objektivni? 2 -se vrsi li organizirano propaganda od bg? 3 -ja priznavte li rep. makedonija (kako nezavisna i nejziniot ustav)? 4 -makedonskoto malcinstvo priznato li e vo bg? 5 -ima li sloboda na iskazuvanje vo bg? i opsto razlicni mislenja megu lugeto? 6 -ako sme bugari zasto ne ni se dozvoluva posetuvanje na grobovi i spomenici na organizirani grupi vo bg? 7 -imalo li i dali ima nasilstvo i ubistva vrz razlicni malcinstva i narodi vo bg? 8 -imalo li lageri i ubistva na svestenici i popovi? 9 -dali i zasto se ubivaat popovi megusebno vo bg? 10-dali bila bugarija taa sto izvrsila atentat na papata? 11-zasto slavite "kolede" so katolicite? 12-Simeon Sakskoburggotski i negovata familija dali se bugari? 13-dali ima i imalo unistuvanje na vazni dokumenti,dosiea vo bg? 14-zasto bg-drzava i nejzinata propaganda se zanimava so makedonija i makedoncite,kakva e zelta? 15-zasto tolku bugari ima na forumot (na pr.lazo77,stan,lazzio...moze ste i eden) sto solat pamet? 16-dali vi e jasno deka ste dosadni i dali nemate podobra rabota? .... za pocetok neka e tolku.
ProMKD Stan u motherfucking cocksucker: it took you four days to reply to my post, what are you retarded or just stupid as hell? Does it make me less of a patriot to write in english or in latin letters? I dont think so. Je veux parlй en Francais quand tu aime ca. Ich spreche auf Deutsch. Do you want me to keep going? Just because I am intelligent and can speak several languages, does not make me less of a patriot. But either way, I do not have to prove myself to you, because you are a dirty bulgarian, and I AM A GREAT MACEDONIAN PATRIOT. I do not go to bulgarian forums and piss them off by telling them that they are shit, even though they are. Please dont analyse my post word for word. It shows how you have nothing better to do.
tanevski Мене ми е чудно зошто тие монгрилско-бугарски педери пишуваат на МАКЕДОНСКИ форум ... дали не знаат дека својот крв е флекав со [edit] и дека е голема срамота да се шетаат низ наши форуми?! Stan ... јас знам ти што си ... и тоа не е бугарин, [edit] дека сум македонец мојата душа е чиста и не сакам да ги велам тие зборуви и да ги увредам женските форумџи. Извади ја главата од тоалетот и прочитај малу историја и не тоа бугарски пропаганда ...
Jakov Tanevski......Nema potreba so navredlivi i pogrdni zborovi da se obrakame i da go spustame nivoto na Forumov... Mislam deka toa ne e i ne treba da bide nas stil. Ok
Christian
quote:
You can show respect to the people that have written it! That way. You always tell "WE MACEDONIANS GAVE THE CYRILLIC ALPHABET TO THE WORLD", but why didn't you use it? And don't respect it. I've noticed in many Macedonain forums, that more than 50% of Macedinains didn't write it cyrillic. Sad, but True.
kako so veli cacko: sho? i sea sho? vaka li ke gradime drzava? hahahahaha
ProMKD
quote:
kako so veli cacko: sho? i sea sho? vaka li ke gradime drzava?
Abe toj cacko dobar e!
Great_Macedonian lol
dejan HAHAHA LOL FUNNY HEY STAN F**K OFF
stan
quote:
Originally posted by dejan
HAHAHA LOL FUNNY HEY STAN FUCK OFF
It's always a pleasure to talk to you Dejan :) You are very sofisticated person :) Your opinions are always well founded.
dejan No no, the pleasure is all mine Stan:))))))))))))))))))))))))))
Great_Macedonian stan, show sum respect then expect to get sum in return. You come in here spitting on our identity whatdo u want? a medal?
dejan Stan, i don't think you unerstand what it means not to be recognised internationally, and on top of that your neighbours don't recognise you as a people. You don't understand and you don't know what Macedonians have been through this past century, and are still going through! So sometimes i just get annoyed of the crap that i see on the forum here from Greeks and Bulgarians, and that is when i have one of my fits[:D]
stan
quote:
Originally posted by Great_Macedonian
stan, show sum respect then expect to get sum in return. You come in here spitting on our identity whatdo u want? a medal?
I don't even thought spitting on your identity. I think I'm very kind, not like Dejan who curses on every second posting. I don't claim anything, I just asked do how you interpret these words. No offence.
Great_Macedonian stan, Dejan is pissed of, just like the rest of us macedonians in this forum, because every week we get bulgar intruders coming in here trying to preech bullshit to us and trying toi convince us that "macedonians are bulgarians" and loads of other shit from your stinky twisted historical propaganda.
stan
quote:
Originally posted by dejan
Stan, i don't think you unerstand what it means not to be recognised internationally, and on top of that your neighbours don't recognise you as a people. You don't understand and you don't know what Macedonians have been through this past century, and are still going through! So sometimes i just get annoyed of the crap that i see on the forum here from Greeks and Bulgarians, and that is when i have one of my fits[:D]
No, but I know what means to not be recognised ethnicaly. During the census in Macedonia (21.VI. - 5.VII.1994), Bulgarian nationality doesn't exist as an option. Let me show you somehting. Do you see Bulgarians here? Can you honestly tell that there are English and French, but there's no Bulgarians in Macedonia?
quote:
According to the 1994 census and supplementary estimates, the population of the Republic of Macedonia includes 1,288,300 Macedonians, 442,914 Albanians, 77,252 Turks, 43,732 Roma, 39,260 registered Serbs, 8,467 registered Vlachs and 87,089 members of other peoples including Jews, Moslems, Egyptians, Croats, Montenegrins, English, French and Russians.
lazo77 Кръстьо (Кръсте) Петковъ Мисирковъ (без коментар) II част. "Бележки по южнославянската филология и история. Към въпроса за пограничната линия между българския и сърбохърватския език и народи" (1907 - 1911 г.) и др. "Наричаме ли се ние българи или македонци, ние винаги съзнаваме себе си като отделна, единна, съвършено отлична от сърбите и с българско съзнание народност" Кръстьо Мисирковъ 12. Нашите деди се наричали българи Като се наричали българи, нашите деди не са мислели, че ние ще правимe капитал от това име, за да се наядемe, напиемe и облечемe с него. -------------------------------------------------------------------------------- 13. Българският литературен език Ние македонците доброволно си избрахме един общ с българите литературен език още преди освобождението на България, когато тя не беше по-културна от нас и не можеше културно, нито политически да ни се наложи. С други думи, ние си имаме литературен език, който си е наша домашна работа и резултат на свободен избор. Забраняването на сърбите да употребяваме този наш литературен език, което е едничката връзка между нас и българите, е едно от въпиющите нарушения на нашите човешки права... когато ни се забранява да се наричаме българи, да изучаваме българската история и ни се предлага да се срамуваме от всичко това, което би било общо между нас и българите, стига да изучимe родната си македонска култура и история, за да се убедимe, че ние сме различен от сърбите народ. -------------------------------------------------------------------------------- 14. Няма различие между българин и македонски славянин Ако въпросът за племенното сходство и различие между българи и македонци би трябвало да се разрешава въз основа на националното име, език и история, то нeма съмнение, че и ние би трябвало да го разререшимe така, както го е разрешил оня гръцки свещеник, автор на четириезичния речник на гръцки, български, румънски и албански, напечатан в 1804г., който за българския език взема македонското западно наречие. Значи тогава, когато в Македония и в България още не е имало помен от българска екзархия, гърците очевидно добре запознати с балканските народности, не правят никакво различие между българин и македонски словенин. Ние, македонците, не можемe и нeма защо да игнорираме този и нему подобни факти, които могат да се цитират със стотици. Ние не можемe да ги игнорираме, защото да правимe това, значи да изопачаваме нашата история, да кривимe истината, да лъжемe себе си. -------------------------------------------------------------------------------- 15. За българското национално име на македонците Охридската архиепископия на целокупна България е наша архиепископия, тя е наше историческо наследство и наш идеал за църковно освобождение от ненавистното сръбско Свети Савско робство. Против българското име като наше национално име, с което сме кръстени от гърците още преди влизането ни за пръв път в състава на българската държава в началото на ІХв., ние македонците нямаме нищо против и това наше национално име за нас е не по-малко почтено, отколкото за българите в България. -------------------------------------------------------------------------------- 16. За българското национално съзнание на по-събудените македонци през XIX в Началото на ХІХ в. завари в Македония гръцко духовенство и българско национално съзнание между по-събудените македонци, които ръка за ръка с българите от България и Тракия поведоха борбата за национална просвета и национална църква. Това духовно и национално единство на мизийци, македонци и тракийци предшествува и последва създаването на българската екзархия и освобождението на България. Но ето че се раздават викове на самите македонци: Ние сме българи, повече българи и от самите българи в България...Вий сте могли да победите България, да наложите каквито си щете договори, но с това не се изменя нашето убеждение, нашето съзнание, че ние не сме сърби, че ние засега сме се казвали българи, тъй да се казваме и днес и такива искаме да се казваме и в бъдеще. Ние ще бъдем повече македонци, отколкото българи, но македонци със свое различно от вашето сръбско самосъзнание, със свое историческо минало, със свой литературен език, общ с българския, със свое македонско-българско национално училище, със своя национална църква. Наричаме ли се ние българи или македонци, ние винаги съзнаваме себе си като отделна, единна, съвършено отлична от сърбите и с българско съзнание народност. -------------------------------------------------------------------------------- 17. Македонските българи (македонците) обичат българската държава като своя Македонците, наричат ли се те македонски българи или предпочитат да се наричат просто македонци, те винаги са били добри и лоялни български граждани, които, като нямат своя национална държава и постоянно се ползват с пълни и равни права на старото местно българско население, обичат българската държава като своя. Избягали от родината, дето царуваше и още царува чужда власт, ние обичаме българската национална държава като своя. -------------------------------------------------------------------------------- 18. Сърбите стоят далеч по-ниско от нас Ние искаме свобода на всички ни, а не да бъдеме материал за асимилаторски експерименти на славяните сърби, които далеч по-ниско стоят от нас със своята душевна ограниченост и със своят голем шовинизъм. -------------------------------------------------------------------------------- 19. Българската народност в Моравския басейн Най-големият удар на българската народност в Моравския басейн бе нанесен от Вук Караджичовата реформа на правописът и литературният език. Тая реформа подчини българското население в тия страни, особено през втората половина на ХІХ век, на силно влияние на сръбският език, който в своето южно, най-разпространено наречие стана оръдие на национално обединение на сърбо-хърватският народ и на посърбяването на ония, които носеха името сърби, но говореха на българските си наречия. -------------------------------------------------------------------------------- 20. Втурването на сърбизма в друга българска област ­ Македония До некъде по-сериозен отпор срещна посърбяването от страна на българския народ след възникването на новата българска държава, която встъпи в борба със сърбизма в стремлението на последният да разшири областта на своята деятелност с втурването си в друга българска област - Македония. -------------------------------------------------------------------------------- 21. (Сърбите) се хванаха на мисълта за особена македонска народност Най-после те (сърбите) се хванаха на мисълта за особена македонска народност, която наместиха в Южна Македония; Северна Македония обявиха за чисто сръбска, а Средна Македония за етнически преходна област от сръбският към македонският език. -------------------------------------------------------------------------------- 22. Българският национален тип в Македония не е по-малко чист от този в България Македония в настояще време не представлява по-големо етническо разнобразие, отколкото България до освобождението й от турско владичество. Българският национален тип в Македония не е по-малко чист от този в България. -------------------------------------------------------------------------------- 23. Българският елемент в Македония Намаляването на българският елемент в Македония е взело ужасни размери. Македонската интелигенция, по-чувствителна към турския произвол и имаща възможност да припечелва къс хлеб зад пределите на своята родина, напуска тази нещастна страна. -------------------------------------------------------------------------------- 24. Населението на Скопие и Скопско е чисто българско България извърши голем грех с българското национало дело като се съгласи да признае тая територия за "нейтрална". Тя е чисто българска...Населението на Скопйе и на Скопско е чисто българско...Аз писах на А. И. Гучков за македонските работи...оти ние, македонските българи, искаме да верваме, оти Русия нема да бъде несправедлива спрямо нас. -------------------------------------------------------------------------------- 25. Сръбско-гръцкото покушение върху българите от Македония Поради сговора между Сърбия и Гърция, България бе ограбена и два милиона славянобългари бяха поробени от славяните сърби и техните неславянски съюзници. Да! Много пакости са извършили сърбите на славянска България, Македония и Добруджа, но с това не са се задоволили. Те чувствали, оти техното каиново дело ще бъде разкрито, оти пролятата и проливана невинна кръв за свободата на българите в Македония може да повика на съд пред славянската обществена съвест сръбско-гръцкото покушение върху свободата на третината от българският народ, на българите от Македония. -------------------------------------------------------------------------------- 26. Лъжливите вести за България и за българите За възстановяването на потъпканата свобода на българското население в Македония и Добруджа, въпреки лъжливите вести, разпространявани за България и българите! Който е против Велика България, той е против славянството! -------------------------------------------------------------------------------- 27. Крали Марковите песни в Македония са от български произход Крали Марковите песни в Македония са от български произход и говорят за българското влияние върху сърбите , а не обратно ...Българският епос съгласно с летописните данни говори за българско национално самосъзнание на македонците в ХІVв. и в следните векове до наши дни. -------------------------------------------------------------------------------- 28. Какво сръбско има в Македония - тая чисто българска страна? Защо сърбите искат Македония? Какво сръбско има в тая чисто българска страна, която си остава такава от VІ век до днешен ден, въпреки всичките превратности на историческата съдба. -------------------------------------------------------------------------------- 29. Сърбите ще предизвикат още безкрай много войни, ако "Душановата империя" не бъде ликвидирана В последната четвърт на ХІХ в. сръбските патриоти, които не са могли да усвоят уроците от съдбата на Душановата империя, уроци за разумно схващане на националните задачи, замечтаха да възстановят тая закопана от самите сърби империя. С помощта на интриги и на балкански съюзници, те завладяха по-голем дел от Българска Македония. Обаче тези сръбски придобивки от 1912 година предизвикаха войната от 1913 година; те предизвикаха войната между сърби и българи в 1915-18 година и ще предизвикат още безкрай много войни, ако "Душановата империя" не бъде ликвидирана, както в ХІV век върху принципа на самоопределението на народите. -------------------------------------------------------------------------------- 30. Македонските българи вярваме в пробуждането на Крали Марко Крали Марко подчини под своя власт и оная на македонската муза всички народни певци и народи на Балканския полуостров в това число и сърбите, потомци на неговите заклети врагове. И ако Марко се пробуди, в което ние, македонските българи вярваме, тогава той ще има право да разчиства сметките си, но не с българите а със сърбите, поробители на неговата любима Македония. -------------------------------------------------------------------------------- 31. Сърбите ненормално извращават цялата история В съседната на Сърбия България македонците и македонската интелигенция не само се ползват с пълна лична свобода, със свобода на словото, на събранията, на самоопределение, но и с уважение за тяхното легендарно себеотрицание в полза на поробената си разкъсана родина. Заплели се в различни лъжи, в опитите си да смажат душите на македонското население, сърбите извращават цялата история. В тази сръбска логика, в тия сръбски чувства има нещо ненормално, което свидетелствува за неблаполучието на сръбския държавен и народен организъм. Те се страхуват и от македонците в Македония, и от тези, които живеят вън от страната. -------------------------------------------------------------------------------- 32. Прокудената македонска интелигенция няма да позволи фалшификации Има прокудена македонска интелигенция: свещеници, учители, адвокати, журналисти, професори, доктори, хора от всички професии, които милеят за своята поробена родина и няма да позволят на Сърбия да фалшифицира близката и далечна история и етнография на Македония. -------------------------------------------------------------------------------- 33. Самото македонско население е срещу сърбите Знайте, сърби, оти вие във вашето настъпление срещу националните права на македонецът имате срещу себе си не минали, сегашни или бъдещи балкански правителства, а самото македонско население с всичко интелектуално, честно и идеално, което тоя народ на патилата е способен да принесе на олтарът на отечеството. -------------------------------------------------------------------------------- 34. Българите са ни сънародници Европейците започват да забелязват, оти само една независима държава-буфер може да сложи веднъж завинаги край на балканските съперничества за преобладаване и хегемония, ще ликвидира еднъж завинаги с насилията на новите поробители над старото туземно население и ще внесе успокоение в Македония, в целия Балкански полуостров и в Европа. Тогава ще губят териториално - най-много Гърция и Сърбия, и по-малко България. Затова пък печелят всички македонци-туземци, без различие на вяра и народност и в частност ония от тях, едноплеменните държави на които нямат граници с Македония, каквито са мохамеданите и румъните, и ония едноплеменните държави на които са погранични с Македония, но са безсилни да помогнат на своите сънародници каквито са българите и албанците-македонци. А кой ще спори, оти българите, мохамеданите, румъните и албанците представляват болшинство от туземното население в Македония. -------------------------------------------------------------------------------- 35. Сърбите ни отнеха правото да се наричаме българи, дори македонци Сърбите заграбиха и погребаха най-голем дел от нашата хубава родина защото те са най-вероломните и жестоки от всички наследници на турската власт в Македония. Сърбите не само искат да колонизират Македония със сърби от други земи на Югославия, но искат още да убият у нас нашето българско съзнание и да ни натрапят да забравиме и всички наши заслужили дейци от нашето далечно и близко минало и да ги заместиме със сърби: св.Кирил и Методий, св.Климент и Наум, със "свети Сава"; Гоце Делчев и Даме Груев с Кара Георги и с Добрица Магкович. И за да постигнат своята цел, сърбите си позволяват всичко, което никога турците не са си позволявали: те ни отнеха нашите църкви и училища, те организираха сръбски чети за тероризиране на македонското население, те ни отнеха правото да се наричаме българи, дори македонци, те ни натрапват свои училища със своя наука, също толкова фалшива и езуитска, колкото е била фалшива и езуитска личността, учението и дейността на "свети Сава". -------------------------------------------------------------------------------- 36. Българската наука не заслужава никакъв укор За да постигнат своята цел, да заседнат в Македония по възможност завинаги, сърбите освен дето ни забраняват да се наричаме българи или македонци, казват ни, че нашето национално съзнание било затъмнено от турското робство и ние сме забравили, оти сме сърби и по погрешка почнали да се наричаме българи. Напразно сърбите приписват на българите извращения на историята. В това отношение българската наука не заслужава никакъв укор. Обратно, ние македонците, с право можеме да негодуваме от неподвижността на българската историческа наука, която предостави на самите македонци да се защитават срещу сръбските лъжи и клевети, с които днес сръбските училища тровят невинните душички на потомците на Самуила, Стреза, Крали Марка и др. -------------------------------------------------------------------------------- 37. Сърбите забраниха общобългарските празници Сърбите натрапиха празнуването на "свети" Сава на поробеното от тях македонско население, на което е забранено да празнува общобългарския празник Св. св. Кирил и Методий и годишнината на Илинденското въстание. -------------------------------------------------------------------------------- 38. Сръбската архиепископия - далечна, малокултурна епархия на Охридската архиепископия на цела България Нито Сава, нито баща му Неманя, нито брат му Стефан Първовенчанин, нито всички други сръбски крале светци не са българи и не са от Македония и затова ние, македонците, не можеме да се гордееме с техните дела. Ние можеме и желаеме само да познаваме какъв е сърбинът и каква е сръбската история. Сърбите ние требва да изучаваме, защото не едно историческо бедствие в историята на Македония се обяснява с появата на сърбите на историческата сцена... По основаването на самостоятелна сръбска архиепископия ние требва добре да помниме оти сръбската църква дотогава е била само една далечна, малокултурна и малоприветна епархия на "Охридската архиепископия на цела България" и оти следователно само от тогава сърбите започнаха самостоятелен духовен живот, когато пък Македония дотогава с векове е имала своя българска национална култура. -------------------------------------------------------------------------------- 39. Имената на Вълкашин и Марко са положителни за българите и отрицателни за сърбите Ако във Вълкашина виждаме представител на политическите тенденции на югът от царството на Неманичите, в Момчила на северът, тогава и борбата между тях не е нищо друго освен възпоминание за борбата на Вълкашина със северо-западните сърбско-хърватски властели, които са отпаднали от царството на Уроша още при животът на последниът. Само от себе си се разбира, оти симпатиите на певците във възпоминанията за тази борба ще са изцяло на страната на сърбско-хърватските властели и на техният епически представител - Момчила. Противникът на Момчила, разбира се, взема върх в борбата не с мъжество и сила, а с хитрост и коварство, качества които северните(сърбо-хърватите) по всяка вероятност, приписвали изобщо на южните народи - българите и гърците. Крале Марко е син и продължител на политиката на омразния за сърбо-хърватите Вълкашин. Епическата популярност, относително непопулярност, на Вълкашина и Марка се намира в свързка с политическата роля на тези две исторически личности, както и с различната, противоположна оценка на техните роли в разните части на царството на Неманичите. И одобряването и неодобряването на тая роля постоянно са предизвиквали в устата на българите и сърбо-хърватите имената на Вълкашина и Марка, които и двамата са били между българите популярни в положителен смисъл, а между сърбо-хърватите - в отрицателен. Отрицателната популярност на Вълкашина с течение на времето не само не се е умалила, но напротив се е увеличила. Отрицателната популярност на Марка, обратно, под влиянието на бугарщиците, на непопулярността на Вълкашина, както и на психологическата потребност в примирение с историческото минало, постепенно се е умалявала, до като Марко не е станал идеална противоположност на "коварния" си баща. Народното чувство мъчно е пренасяло само едни мрачни възпоминания от миналото, с което искало да се примири, като противопостави на отрицателните типове противоположни - положителни. Бугарщиците с възхваляването геройските подвизи на Вълкашиновият син показаха превъзходен път за удовлетворението на тая психическа народна потребност: представиха синът на Вълкашина в идеален образ а заедно с това като противоположност на сърбско-хърватското представление за самия Вълкашин. Марко се представи за сърбо-хърватите като изкупител на греховете на баща си. А от това представление за Марка не е далеч до онова за различието между бащата и синът още при раждането на последният. Тоя смисъл имат последните два стиха на Вуковия вариант, в които се разправя, оти Марко се "метнал на вуйка си, войводата Момчила". Самото противопоставяне образът на сина на оня на бащата, разбира се, е предизвикало усилването контрастът между тях; а под това влияние в сърбско-хърватската поезия са се появявали постоянно все нови и нови отрицателни черти на Вълкашина и положителни на Марка. -------------------------------------------------------------------------------- 40. Епосът на македонските българи е преминал в сръбските земи, а не обратно Народната поезия на южните славяни, на пръв поглед не съдържа в себе си никакви данни по въпроса за границите между българския и сърбохърватския народи. Обаче, подобно заключение може да бъде направено само при повърхностното изучаване на южнославянски епоси. Сърбите, които с по-голямо внимание се отнасят към изучаването на своето минало и своята народност, в народните епически песни на македонците виждат едно от главните последствия на културното влияние на сръбството върху македонските българи, които те смятат за македонски славяни, па даже и за македонски сърби. Според това мнение, народния епос на южните славяни се явява като главен фактор при решаването на етногеографически спорни въпроси. Този възглед на сръбските учени напълно споделяме, но, заключенията, които те вадят от сравнителното изучаване на югославянските епоси са диаметрално противоположни на нашите; т.е., сравнителното изучаване на югославянските епоси говори не в полза на сръбското влияние в Македония, а обратното, обяснява, оти българският епос е преминал от Македония, през Дубровник, в сръбските земи. -------------------------------------------------------------------------------- 41. Македонският български епос за Крали Марко Против сръбското влияние върху македонския български епос говори пълната противоположност на българския и сръбския епос в отношенията им към личността на Вълкашин и в характеристиката на отношенията между него и сина му Крали Марко. За обратното, т.е. българското влияние върху сръбският епос говорят следните данни: 1) българските песни за Вълкашина, Марка и другите общи българско-сръбски епически герои са по-кратки и се държат по-близу до действителността при описването подвизите на героите; 2) далматинските сръбско-хърватски песни по краткост и съдържание са по-близко до българските, отколкото до песните на другите сръбски земи; 3) името бугарщици или "български (бугарски) песни" за особен род песни от дълъг стихотворен размер се явява в ХVІ век в Далмация; 4) Крали Марко, като историческа личност с титлите "цар, крал и деспот на България" у западните хронисти и като владетел, който не е приемал участие в косовския бой, е могъл да бъде първоначално популярен само между българите, които първи са почнали да възпяват подвизите му в своите народни песни. 5) В българския епос Крали Марко нагледно и изрично се изтъква, като български национален герой, когато в сръбските песни на първо място стои възхищението от героическите му подвизи само като такива - при доста безсмислени и почти не се забелязват чувствата на сръбския певец към крали Марко като към сръбски национален герой (сравни Вуковия сръбски вариант с българския от министерският Сборник за Крали Марко и Филип Маджарин). На всекъде в тежки критически минути за Марко се застъпват "герои българи", Марко носи на главата си български калпак, а в една далматинска песен (в Сръбско-далматински магазин) Марко се нарича народен герой на България. Ако към това добавиме, оти Марко у сърбите е известен само с титлата "Кралевич", а у българите преимуществено, а по някъде и изключително се нарича "Крали", т.е. крал, което отговаря на действителната му титла наследена от баща му и носена от него като владетел, а може би и като наследник на баща си , то ще дойдеме до заключение, оти кралимарковските песни в Македония са от българско произхождение, а в сръбските земи те говорят за българско влияние върху сърбите, и никога обратно. -------------------------------------------------------------------------------- 42. В сръбските летописи областта на Вълкашина е наречена България и Македония Общите герои на сръбските и българските народни песни са политически дейци от Западна България, като такива: това се признава не само от албанските и западно-европейските хронисти, но и от сръбските, като на пример Троношския летопис, в който областта на Вълкашина на три места е наречена България и Македония, а противниците на Вълкашина, на чело с княз Лазар Гребенаров се наричат "росийсти" и "сербстйи" князе. За войската на Вълкашина, с която той е водил борба с "росийските" князе и с турците при Марица през 1371г. Гдето той намери смъртта, същият летописец казва, оти е била събрана от България, Македония и Албания. Привеждаме тук няколко цитати от този летопис, които се отнасят до деятелността на Вълкашина и които го характеризират, като деятел от България, който се намира в постоянна борба с другите сръбски князе от онова време: "И имел сей Стефан Силний (Цар Душан) вторую себи жену сестру Вукашинову и ради показатих на войнах сил Вукашином и Углешом и Гоиком возвиси их на високая достинства... разболевся (Стефан Душан) сина своего юнаго еще и све царство до времена возраста юноши вручает архимаршалу своему Вукашину да будет отроку пестун и царству защитител...Урош венчан бист и именован император в лето 1357; обаче власти никаковия неимаше в руках, все бо Вукашин уяк его обладаше...Вукашин сретает (турке) и разбивает всю силу их. Сею победою до зела уязвился ради возприатия царства. Греком, маджаром, бошняком передасти некоториа предели в`зятия от Стефана и на височайшая достоинства возводил коварников и себе единомишленика; добрих князей низлагаше, друге и смерти предаваше; еже на конец увидеша князи сербстйи скоро сви от него отступиша. Велможи расйистий во своем княжений повелеваше, Вукашин же со братиею в Болгарией и Македонией. Вукашин (след смъртта на Уроша) преносуется на царство Неманича. Обаче вси князи видяху известно яко он убийца бист Урошу. Но Вукашин человек бист хитрий, лукавий и коварний до зела сопротив могущих князей ему стати, ловяше силно; но княза Лазара немогаше никако уловити...Вукашин находит с воинством своим от Болгарий, Македоний и Албаний собраними на предели Лазареви... Лазару само оста матерние наследие княжество крушевачко. Вукашин уже оглашен убийца царя Уроша и искоренител дому неманскога от вся Сербий оставлен. Сего ради хотя мстити себе над князи и велможи собирает силно воинство до 80 тисящ... обаче Вукашин не доспе на Расию, Бог бо видя козни и сети вселукаваго диавола Вукашина, на егоже посилает царя турском Амурата. Вукашин собратив воинство свое и сразився со Амуратом падает все воинство Вукашиново и два брата его Гойко и Углеша. Прочее во Болгарий и Македоний бист глад и помор за два лета, яко лежати трупом человеческим незакопаним и ядаху их пси и зверие дивий; тоже попущением божйим и живих человеков зверие и пси умерщевляху; от турков же паки много убиваеми и женский пол пленяеми, тако бо Господ Бог ради Вукашина предаде и державу его в разорение. Видяше духовнии что царство розорится архиепископ сербский и патриарх Ефрем, собрав собор духовний во Ипеку, на немже избраша велика княза Лазара. Призивают же и в`сех князей грозяще се клятвою и отлучением аще которий неприйдет; кроме Алтомана егоже видяху коварна и бивша во всяких делах и советах с Вукашином...и даша вси Лазару повиновение кроме Марка, Вукашинова сина, кой надеяшеся кралство возприяти и тайно отходит от Призрена во своя предели Прилепу нехотя повиновати се Лазару. (Гласник Друштва Српске Словесности, свеска V стр.70-78) -------------------------------------------------------------------------------- 43. Българското самосъзнание на македонците от XIV в. до наши дни Ако Вълкашин е бил български крал, то става съвършено ясно защо българските песни не само не знаят за някакви злодеяния на Вълкашина, които му приписва сръбският епос, но и го характеризират като идеална личност, която е могла да служи на Крали Марко като образец достоен за подражание. В това отношение са особено забележителни двете илирийски песни, поместени в Мин. Сборник т.ІІ, "Марко грабит Ангелина", и "Вълкашин и Марко" От гореказаното следва, оти и българският епос, съгласно с летописните данни говори за българското национално самосъзнание на македонците в ХІV и следните векове до наши дни. По тая причина става излишно търсенето етнографическа граница между българи и сърби в Македония. -------------------------------------------------------------------------------- 44. Българското национално самосъзнание у македонците Българското национално самосъзнание у македонците има грамадно значение за правилното схващане на историческите събития от ХІV век , т.е. за образуването и разпадането на Душановото царство. Внимателното изучаване на сръбските хроники и народният епос на сърбите ни показват, оти политиката на Душана и Вълкашина е срещала силно неодобрение и даже открито порицание от страна на сърбите, поради усилването и покровителството на българския народен елемент в царството Тоя национален антагонизъм е предизвикал разпадането на царството; българският елемент на чело с Вълкашина, който при царя Стефана Уроша V е бил най-надежната подпора на царството, по-сетне действува за разрушението на това царство и докарва разлагането му. Разпадането на царството е почнало от краищата, гдето е имало чужди елементи: най-напред са отпаднали гръцкият юг и албанският запад; след тях се отцепил чисто-сръбският северо-запад и така в състава на царството са останали само "расийските" и българските земи. Между тия два елементи на царството се е почнало съперничество за влияние при дворът на Уроша и, очевидно, българската партия на чело с Вълкашина, като се е опирала на авторитетът на традициите, оставени от Душана, е успела да победи противната "расийска" партия на чело с княз Лазар. Явно доказателство за победата на българската партия, освен летописните извори, е и кралската титла на Вълкашина. Българите и "расияните" се борили за надмощие при дворът на цар Урош; пита се, кои са били последните в етническо отношение: българи или сърби? При отговорът на тоя въпрос требва да се вземат под внимание следните факти: 1) заселването на Моравският басейн със славяни; 2) особеностите на наречието в Моравския басейн; 3) националното самосъзнание на населението от днешна югоизточна Сърбия, т.е. Вранско, Лесковачко, Нишко и Пиротско, която в ХІV век е съставлявала опозиция на политиката на Вълкашина и 4) развитието на писмеността в областите на Лазара и Вълкашина. Аз се съгласявам с мнението на Ягича, оти басейнът на Вардар получи същото славянско население, както и басейна на Морава. От българския характер на населението на Вардарския басейн заключих, оти и Моравският басейн е бил заселен с български славяни. Българският характер на славянското население в Македония, между другото се доказва и от македонският епос и от сръбските, албанските и западно-европейските писмени извори. Ако населението на Моравския и Вардарския басейн е било еднородно, то и за областта на княз Лазар може да се направи същото заключение, т.е., оти и тя е била етнически българска. Като описах особеностите на Моравското наречие в 1907г. Аз без и най-малко колебание нарекох това наречие западно-българско. Българското национално самосъзнание на земите, които, по Берлинския трактат влезоха в съставът на кралство Сърбия до последната четвъртина от миналия век е факт всеизвестен, оти е било българско. -------------------------------------------------------------------------------- 45. Буквата Ъ В историята на "сръбската" редакция на славянската писменост срещаме явления, които определят националния тхарактер на населението от държавата на Неманичи в различни исторически епохи на тази държава: колкото българският елемент в нея става по-многоброен, толкова повече чертите на сръбският народен говор отстъпват на старобългаризмите и толкова повече езикът на "сръбската" редакция става по-изкуствен, по-удобен за писатели българи, отколко за сърби. От разпадането на Урошовото царство в северните части на царството, във владенията на княз Лазар и на дружествените му владетели, ние бихме очаквали литературен език и правописно направление отличително от ония на владенията на Вълкашина. Обаче подобно различие между севера и юга на Урошовото царство не съществува, напротив, в развитието на писмеността в двете половини на царството се забелязват едни и същи явления. Да вземем за пример в това отношение появяването на буквата Ъ в "сръбската" редакция в ХІV век и изменението на изображението на буквата Ь в "сръбските" паметници от същото време. Късното появяване на буквата Ъ в "сръбските" паметници по всяка вероятност е следствие на растящото число лица, които с разпространението на държавата на Неманичите, са минавали от "средно" българската към "сръбската" ортография и са способствували на постоянното и постепенно й изменение. Очевидно на същата причина се дължи и другото по-горе поменато явление, т.е. видоизменението на буквата Ь.(...) така че и на основание на писмеността не може да се говори за етническо различие между княз Лазаровия север и крал Вълкашиновия юг. Всичкото различие между тия две области очевидно се е ограничавало с по-ранното влизане на северните области в състава на Неманичевата държава и по-продължителното съществуване на сръбското име между жителите на Моравския басейн, като политически термин, означаващ сръбско поданство; и това е предизвикало претенциите на тези жители да играят ръководеща роля в държавата, която обаче при Душана и след него е преминала към македонските българи. Тъй може да се обясни различното национално самосъзнание в ХІVвек между жителите от днешна "Стара Сърбия" и Сърбия от една страна - и Македония от друга, когато в първата и в последната област е съществувала етнически само една народност - българската. -------------------------------------------------------------------------------- 46. Българо-сръбската етнографическа граница Ако пограничната черта между българската и сърбо-хърватската народност действително върви по водораздела на Морава и Колубара, на Ибар и сръбска Морава към Скадър, то какви причини са предизвикали погрешните определения на българо-сръбската етнографическа граница? Политическата история на южните славяни, особено през ХІV век и развитието на славистиката най-добре биха могли да осветлят този въпрос. В борбата с Вълкашина Печското духовенство и неговото протеже княз Лазар, избран за приемник на Неманичите, обяви северната половина на Душановото и Урошовото царство за сръбска земя, като не призна за такава Македония, включително със Скопско. Владенията на Крали Марко и дружествените нему македонски владетели - Крали-Марковите епически побратими "седемдесет кралеви и банови" подпаднаха под турска власт не в качество на сръбска земя. При турското завоюване на Полуострова, след смъртта на цар Урош, като "сръбска" държава изпъква само държавата на княз Лазар, сина му деспот Високи и приемниците на последния - Бранковичите. Тая държава постепенно бе покорена от турците, които утвърдиха името и "Сърбия", също тъй както и името на Константина се закрепи за Кюстендил и онова на Добротича за Добруджа. Турците спомогнаха да се затвърди не само името Сърбия за Моравския басейн, но и името "сърби" за означаване народността на населението от същите предели. -------------------------------------------------------------------------------- 47. Разногласията между въстанаилте българи и сърби през 1804 - 1813 г. С името "сърби" славянските жители на Моравския басейн в началото на ХІХ век въстанаха против турското иго. Обаче, колко далеч на юг от Дунава и Сава и на изток от Дрина е било разпространено сръбското име в народното съзнание науката още не е определила. Тя приема името "сърби" за означаване народността на всичките славяни, които след 1815г. влязоха в състава на княжество "Сърбия". Обаче историята на въстанието от 1804-1813г. изобилства с факти, които напомнят, оти населението на въстаналата "Сърбия" не било етнически еднообразно. Кара Георги е имал цел ред противници в лицето на войводите от източния дял на въстаналата страна. Не в различието ли на националният характер между въстаналите българи и сърби е била причината на разногласието между войводите от Западна и Източна Сърбия? -------------------------------------------------------------------------------- 48. Българските наречия в сегашна Сърбия Политическите трактати, които обезпечиха самостоятелността на въстаналата през 1804 и 1815 г. Турска област укрепиха името и Сърбия, а слабото развитие на славянската филология в първата половина на ХІХ в. утвърди за нея това име, без да провери съответствува ли то на етническия характер на болшинството от населението и благодарение на това остана до наши дни непровереното погрешно заключение, оти всичкото славянско население в сегашна Сърбия е от сръбска народност. Най-големият удар на българската народност в Моравския басейн, па и в южна Унгария бе нанесен от Вук Караджичевата реформа на правописа и на литературния език. Тая реформа подчини българското население в тия страни, особено през втората половина на ХІХ век на силно влияние на сръбския език, който в своето южно най-разпространено наречие стана оръдие на национално обединение на сръбско-хърватския народ и на посърбяване на ония, които носеха името сърби, а говореха на българските си наречия. Малка отстъпка на последните бе заменяването в литературно употребление на южното с източното наречие от Мачва. Новата сръбска литература, в която отсъствуват писатели, родният говор на които би било моравското наречие, канцелариите и училищата в които твърде важна роля играят имигранти из другите сръбски земи, станаха главни оръдия на посърбяването на сръбските българи. Сръбското име прави в Сърбия криво разбрани национални задачи. Сръбското княжество като начало на реставрацията на държавата на Неманичи, почна да преследва "обединителната" политика на последните, т.е. постави си политически идеали за възстановяването на могъщесвената средновековна "сръбска" държава, която би обгръщала всички сръбски земи на запад и югозапад от самото княжество. Многобройните имигранти из сръбските земи бяха главните вдъхновители и деятели в осъществяването на тая политика, която даде неочаквани резултати: наместо обединението на сръбството под главенството на Сърбия, последва посръбяването на българското болшинство в самата Сърбия. -------------------------------------------------------------------------------- 49. За посърбяването на българите, незабелязано от европейците Горният сръбски слой, нанесен благодарение на изложените факти, обаче е толкова тънък, щото още в края на ХІХ в. При самостоятелно и внимателно изучаване на моравското наречие, не е било трудно да се определи българското потекло и българският характер на населението от по-големият дел на днешното кралство Сърбия. С увеличението територията на Сърбия постоянно се е увеличавала площта на посърбяването на българите, незабелязано от европейците и без ефикасен протест от страна на българският народ. -------------------------------------------------------------------------------- 50. Сърбизмът в етнически български области В историята на славистиката трябва да се търси една от главните причини за неверното определение на границата между българският и сърбохърватският народ и на успехите на сърбизма в етнически български области. -------------------------------------------------------------------------------- 51. Главните въпроси върху национално-културното минало и настояще бяха решени, без да ни питат Нека обърнеме тука внимание на некои особености в развитието на изучаването на южното славянство. Востоков, като е установявал делението на старославянските паметници на редакции, е бил само лингвист, който е имал пред очите си само писмени паметници, не е бил запознат с южнославянската диалектология и е имал повърхностни представления по история на южните славяни. Шафарик, когато е утвърждавал, че страната на изток от Морава, бидейки етнически българска е била посърбена в ХІІІ-ХІV в. не е имал други сведения за моравското наречие освен оскъдните съобщения на Вук Караджич за ресавското наречие. Във втората половина на ХІХ в. изучаването на южното славянство става все повече и повече дело на местните, главно на сърбо-хърватските учени, чието влияние става твърде забележително в славистиката . Славистите, като Ягич, които продължават едновременно изследването на въпроси лингвистични и исторически, заемат изключително, твърде влиятелно положение в науката, обаче при погрешността на научните им заключения, те са и твърде вредни, поради невъзможността на славистите лингвисти да проверят техните исторически заключения Главният пък недостатък в развитието на славистиката е късното изпъкване на българския народ в качество на участник в това развитие. Главните въпроси върху национално-културното минало и настояще беха решени, без да ни питат за нашето мнение по тия въпроси. Благодарение на това се установи в науката пренебрежително отношение към нашият епос; бяха указани границите на българския народ; беше определено какво ние трябва да почитаме за свое културно наследство; беше ни посъветвано да отъждествяваме разпространението на българският народ в различните исторически епохи до нашествието на турците, с пределите на държавата, която в това време е носила името България и да считаме за сърби всички ония българи, които влязоха в състава на съседната държава на Неманичите, като почитаме културната деятелност на тия българи за деятелност на сръбският народ. Ето в кратки черти причините за замъглението на въпроса за границата между българския и сръбския народ. -------------------------------------------------------------------------------- 52. Българското национално съзнание на македонските студенти в Русия Ние считаме, че руските просветни люди не може да не знаят, че всички македонци, учащи се в Русия до края на 80-те години на миналото столетие и по-късно, са идвали и са си отивали от Русия с българско национално съзнание, че българският народ е понесъл цялата тежест на борбата с гърците за славянско богослужение и с турците за политическа свобода, а сърбите са се явили в Македония само за борба с българите, явили са се като съюзници на гърците и румънците за ново поробване на Македония и Добриджа. -------------------------------------------------------------------------------- 53. Душите са в България Сърбия владее земята и телата на македонците; душите им пък са в България и с България. -------------------------------------------------------------------------------- 54. Огромните заслуги на българския народ Земите, населени с българска народност, се явяват в старо време огнище на славянското просвещение; оттук в течение на векове са черпили духовна храна и сръбската, и руската народност. Българският народ има огромни културно-исторически заслуги пред славянството. -------------------------------------------------------------------------------- 55. Българин В 1897 г. аз (Кръсте Мисирков) постъпих в Петроградския университет и в течение на пет години се намирах в средата на българското студентство като българин и член на Българското студентско дружество. -------------------------------------------------------------------------------- 56. Самооценка за бр. "За македонцките работи" Читателите на тая статия ("Бележки по...") ще бъдат вероятно изненадани от грамадното противоречие, което ще срещнат в нея, в сравнение с онова, което те прочетоха или могат да прочетат в брошурата ми "За македонцките работи". За отгатването на това противоречие достатъчно е да се припомни, че аз там изстъпих като импровизиран политик" - Кръстьо Мисирковъ. [Previous] [Next] [Back to Index]
toni_a prasanje do lazo77!! krsten li si vo crkva? sigurno NE!!!!!!!!!!!!!!!!!
toni_a info za stan! linkovite sto gi davas, svoite informacii gi baziraat na slobodnata enziklopedia "Wikipedia" neznam dali me razbiras,posto ne sum tolku dobar so mesanje na turski i ruski pa moze da poglednes na sait-ov: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Introduction -znaeme po sto ste poznati,pa sigurno i tamu se lupate samite sebesi vo gradi!-
stan
quote:
Originally posted by toni_a
info za stan! linkovite sto gi davas, svoite informacii gi baziraat na slobodnata enziklopedia "Wikipedia" neznam dali me razbiras,posto ne sum tolku dobar so mesanje na turski i ruski pa moze da poglednes na sait-ov: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Introduction -znaeme po sto ste poznati,pa sigurno i tamu se lupate samite sebesi vo gradi!-
Goce Delchev's information is taken from answers.com
quote:
About Answers.com ...Our editors take our content from over 100 authoritative encyclopedias, dictionaries, glossaries and atlases, carefully chosen for breadth and quality...
So you're partially right, some information may be from wikipedia.org. I think that you mean this page: http://en.wikipedia.org/wiki/Goce_Delchev But the autentic letter is still autentic letter, even when it's copied on a toilet paper. The memories of Dame Gruev are originally form:
quote:
в. Ден бр. 391, Софија 17 јануари 1905, стр. 2
toni_a http://www.answers.com/topic/goce-delchev-1 se bazira,toa i go pisuva, na wikipedia: "...This entry is from Wikipedia, the leading user-contributed encyclopedia. It may not have been reviewed by professional editors..." vo wikipedia sekoj moze da pisuva i da pravi izmeni! linkot sto go davas od WIKI: http://en.wikipedia.org/wiki/Goce_Delchev ,e skoro istiot samo sto pisuva : "Goce Del#269;ev (Гоце Делчев, also transliterated Gotze Delchev and Gotse Delchev; 1872-1903) was a Macedonian revolutionary..." na "answers" pisuva: "Goce Del#269;ev (Гоце Делчев, also transliterated Gotze Delchev and Gotse Delchev; 1872-1903) was a Macedonian Bulgarian revolutionary..." duri e prevzemena bukvata "#269;" (na kirilica "ч") sto vie,a po princip i zapadnite latinicni-azbuki ja nemaat tuku e direkten prevod na kirilicnite azbuki od bivsa Jugoslavija. nesto tuka ne e kako sto treba! inaku bugarski "originali" od toa vreme znaeme kakvi mozat da bidat i vo cii interes bile napisani. za nacinot i dejstvoto na propagandata na site ni e jasno,a sepak poveketo podpadnuvaat pod nejzino vlijanie! porano bilo mnogu lesno nesto da se napise i da se kaze deka e original i vistina,ama vo denesno vreme ne e tolku lesno i lugeto ne se lazat tolku brzo! zapamti go toa. sigurno koga nekoj ima pretencii kon nekoj drug nema da napise nesto ubavo,da go fali pa uste najmalku da go PRIZNAVA.se raboti za teritorijalni i ideoloski interesi! istoto moze da se vidi i so "priznavanjeto" na MK od strana na BG za koe tolku zboruvate i se falite deka ste bile prvite! kako ne priznavte i sto e najvazno sto priznavte? otkako ne priznavte uste na sledniot den imase demanti deka ne se priznava jazikot!!! I SEGA NE PRIZNAVATE ILI NE? SE PRIZNAVA USTAVOT ILI NE? MAKEDONSKOTO MALCINSTVO VO BG PRIZNATO LI E ILI NE? IMA LI SLOBODA NA ISKZUVANJE VO BG ILI NE? SE VRSI LI PRITISOK I REPRESALII? SE DOZVOLUVAAT LI SOBIRANJA,PROSLAVI? ako sme bugari sto ne dozvoluvate da ideme u maticata i na grobot na Sandanski? ne poznavam NIEDEN primer na svetov kade na svojot sopstven narod ne mu se dozvoluva da gi praznuva sopstvenite praznici i patrioti!!(samo da ne me razberes tuka GRESNO,posto ste sklon kon tie raboti!) - NEMAM ZBOROVI ZA PROTIVRECIETO STO VLADEE KAJ VAS! - IMALO LI TEPANJE? A KOLKU VOOPSTO NE E POZNATO! NE SAMO MAKEDONCITE,A I ROMITE I TURCITE... (PROCITAJ IZVESTAJ OD BULGARIAN HELSINKI COMMITTEE September 1999) spored mene ova ne e slika na sovremena,kulturna i evropska drzava! pa da nepraam muabet za turcite,sto im se sluci pred skoro vreme- op,lapsuz i tie se bugari! TOA E SLIKATA NA VASATA SLOBODA VO VASATA DRZAVA! sum bil vo mnogu drzavi niz zel svet,ama takov UNITAREN-NACIONAL-FASIZAM ne sum sretnal nikade! kako i da e! AKO VLEZETE VO EU KE SE PROMENAT MNOGU RABOTI ZA NASE DOBRO! USTE NESTO: slusnav deka vo posledno vreme po ucilistata decata ne ucat poveke za TURSKO ROPSTVO,tuku za TURSKO PRISUSTVO vo BG? tocno li e?
toni_a lazo77!!!!! uste go nema da odgovori! krsten li si vo crkva? --------------------- ps - znam,sto i da odgovori (ako voopsto odgovori) ke izlaze! sakam cesen odgovor!
lazo77 Когато си сме българи и всички страдаме... Автор Гoцe Дeлчeв (Нерегистриран) Публикувано 08.04.02 03:02 5. I. 1899 г. Колйо, Всичките ти писма, досега изпратени от теб и чрез теб, съм получил. Отцепленията и разцепленията никак да не ни плашат. Действително жалко е, но що можем да правим, когато си сме българи и всички страдаме от една обща болест! Ако тая болест не съществуваше в нашите прадеди, от които е наследство и в нас, нямаше да попаднат под грозния скиптър на турските султани. Наш, разбира се, дълг е да не се поддаваме на тая болест, но можем ли същото да направим и с другите лица? Пък имаме заето и нещо от гръцките болести, а именно - колкото глави, толкоз капитани. Пустата му слава!... Вай на тез, над страданията на които всички тез комедии, дет се разиграват. Колкото за пролет, почти нищо няма опредлено, което е много печално, но, вярвам, и това ще се изясни. Чакам пари да купим кримкови патрони, та не ще има нужда да се прави сменка с манлихерови. Кардашите от Перник искат револвер, но пари не се сещат да пратят, като че ли ние ги имаме веч в кърпа вързани. Колкото за мартинката, за която получих 2 лири турски, искам от теб съвет: оттук да им взема или оттам ти ще им вземеш? Ако имате там някоя наша, добре ще направиш да им я проводиш. Кажи на брат ми да пише писмо дома. С поздрав Гоце П. П. Тук приключените са за Перник, от които едното е за Дико, от когото вчера се получи телеграма от Рила. Узнай дали не е там, че още тамо да се предаде предназначеното за него. На перничани им пиша, че мартинката ще я получат, а револвера - когато пратят пари. Същи (Това е оригиналният език на писмото!)
lazo77 Da, krsten sam!
lazo77
quote:
Originally posted by toni_a
lazo77!!!!! uste go nema da odgovori! krsten li si vo crkva? --------------------- ps - znam,sto i da odgovori (ako voopsto odgovori) ke izlaze! sakam cesen odgovor!
da. [[img][/img]
ProMKD P.S. I apologize to all the ladies out there, except for stan. I can get a little fu..... pissed when these ppl come here.
friedrich Аз сам Блгарски геј !
sreka Strelec daj iscisti go topicot od ova blgarskoto mi se gadi blahhhhhhhhhhhhhhh
ProMKD Wow, u dumb bastards just dont get it. You must be REALLY jealous of our great cultural wealth. Too bad theres nothing you can do about it. By the way we dont understand ur gypsy language, so fuck off
friedrich @ProMKD - какъв по народност беше дедо ти - българин или србин, щото тогава е немало македонци :)
Strelec @friedrich - На какъв форум щте одиш одсега - на български или србски, щото нъма за тебе влъз на тези форум :)
toni_a ABE LAZO77!!!!!!!!! OVA E FORUM A NE "COPY-SHOP" ! NAPISI NESTO OD TEBE,A TOA SE ODNESUVA I ZA SITE DRUGI BUGARI POSTO NE STE RAZBRALE STO E FORUM!!!!!!!!
toni_a STO SE ODNESUVA DO KRSTENJETO NA LAZO77 ZNAEV DEKA KE IZLAZE! (osven ako 77 se negovite godini) se pravite pravoslavni,a sto ste navistina? nevernici! za vreme na KOMUNIZMOT li si krsten? a istovremeno sigurno si bil i komunist,patriot,istoricar...mitropolit [:D] kolku popovi se ubieni vo BG? zasto megusebno se ubivaat popovite kaj vas? (2002god.) zaradi toa sto KALOJAN ja dobil krunata od papata li slavite "kolede" na 24.12 ? koj bil zamesan (ili go izvrsil) vo atentatot na papata (1981) i zasto posle toa se unisteni 144.000 dosiea? i TI , a i STAN (moze ste i edna osoba) dali procitavte i RAZBRAVTE sto pisav na "page2" od topic-ov? sto ke odgovorivte? zapoznati li ste so tie RABOTI? ---------------------------------------------------------------------------------------------- sto mu vredi na eden covek sto naucil da cita i pisuva,a razmisluvanjeto go prepusta na drugi?
dejan Very good! You nearly managed to write legibly, you get a cookie for that! Now you can only eat it out of my hand, being the mongrel you are[:)] Come on now! Eat eat!
toni_a mala pouka: kiselo mleko i kaj nas e kiselo mleko.na nasiot jogurt vie mu vikate "AIRAN" i ai kazi mi sega ti "kakva e tazi duma" ? (small help:vasiot omilen sosed go "zove" jogurtot taka!) [;)] Simeon Sakskoburggotski krsten li e? (samo prasuvam) vie kakov jazik (bugarski) zborite,kako negovite deca li? NIE VO MAKEDONIJA NEMAVME KONCENTRACIONI-LAGERI ZA POPOVI! (A TOA I HITLER GO NEMAL,AMA BUGARITE IMAAT SE!) sto znaci nickot ti: "bmpo_dpmhe" ? A STO TE "RAZDRAZNI" TAKA,VISTINATA? dai malku po-evropski... ZNAEME DEKA ZNAETE DA NAVREDUVATE. ZA DRUGITE RABOTI STO GI PISAV (prethodno),STO MOZES DA ODGOVORIS? ---------------------------------------------------------------------------------------------- sto mu vredi na eden covek sto naucil da cita i pisuva,a razmisluvanjeto go prepusta na drugi?
Great_Macedonian nemozam da poveruvam ovie kopilinja odat vo EU, zaedno so drugoto gnasno pleme od nasiot region grcite ke mozat sega da si govorat za "slobodata" vo nivnite "razvieni" zemji i ke ne ucat nas za multietnicnost lol
ProMKD Friedrich: kako mozes da me prases sto bil dedo mi. Sigurno deka e Makedonec, sigurno deka jas sum Makedonec, sigurno deka poveketo od lugeto na forumov se Makedonci. Nie zboruvame Makedonski, ziveeme vo Makedonija, ja slavime Makedonskata Kultura, Makedonskite Borci i taka natamu. Ti nema sto da pravis i nemas dovolno kultura da si ja zatnes muckata i da si brkas rabota. Da ne mislis slucajno deka ke ni isperes mozok pa da receme deka nekogas sme bile bugari? Toa nema NIKOGAS da se sluci. We are MACEDONIAN. The truth hurts you, doesn't it?
stan
quote:
Originally posted by ProMKD
Friedrich: kako mozes da me prases sto bil dedo mi. Sigurno deka e Makedonec, sigurno deka jas sum Makedonec, sigurno deka poveketo od lugeto na forumov se Makedonci. Nie zboruvame Makedonski, ziveeme vo Makedonija, ja slavime Makedonskata Kultura, Makedonskite Borci i taka natamu. Ti nema sto da pravis i nemas dovolno kultura da si ja zatnes muckata i da si brkas rabota. Da ne mislis slucajno deka ke ni isperes mozok pa da receme deka nekogas sme bile bugari? Toa nema NIKOGAS da se sluci. We are MACEDONIAN. The truth hurts you, doesn't it?
quote:
Nie zboruvame Makedonski
Yeah, with latin letters! Why didn't you use cyrillic? Didn't you maim your own language that way? Culture?
quote:
ziveeme vo Makedonij
Who lives in Macedonia? Great Macedonian? Strelec? Dejan? and my other known and unknown soldiers :) Strelec can tell you how much Macedonians post from Macedonia, it's his hobby to watch the IP addresses.. :) It's funny that the "great" Macedonian patriots did not live in Macedonia? Why? Are they really patriots? Why so much Macedonians immigrate? Patriots? Why did thet get foreign 'pasoshi'? Patriots? Why did they sell their nationality so easy? Patriots?
quote:
ja slavime Makedonskata Kultura
How? Cursing? Wrining in latin?
quote:
The truth hurts you, doesn't it?
Yeah, the truth hurts. Let's look at Dejan: - he doesn't live in Macedonia (Patriot?) - he writes with latin letters, sometimes in English (Patriot? Macedonain culture?) - he is usually cursing all the postings that did not like (or did not want to read/understand)(Macedonain culture?) Is this spreading of Macedonain culture? Is this Macedonian culture? Language? Is he a patriot? And others? Think about this...
dejan Wow very good Stan, you are able to evaluate at a satisfactory level, a smilie sticker for you[:)] Oh i noticed one of your comments Why so much Macedonians immigrate? Patriots? Why did thet get foreign 'pasoshi'? Patriots? Why did they sell their nationality so easy? Patriots? Hmmm, you ask why so many Macedonians have migrated abroad. Well, you wanna know why there are so many Macedonians living over seas?? Because Greeks/Bulgarians/Serbians/Albanians have brutally killed us as a nation like animals, especially during WWII, when all the Aegean Macedonians were forced to leave their homes, forced to leave the houses that they grew up in, were born in, forced to leave their farms and villages, watching those villages being burnt by Greeks. The country MACEDONIA has been raped many times by our brutal neighbours, forcing many Macedonians in search for a better life abroad, away from brutal and relentless people like Bulgarians and Greeks. Arn't you ashamed to come to this forum and talk like you actually know what you are on about, d!ck head. You see, ever since Bulgaria was freed by the Russians from the Turks, the Bulgarians ego expanded at an alarmingly high rate. You people became more nationalistic, as if to prove to other European countries that you want to act European, because after all, you people arn't European, your Asian. And ever since Bulgaria and Greece oh and Serbia, were all liberated from the Turks, all those people residing in those countries, have alloewd their nationalism to consume them, and ever since then those countries have attempted to destroy Macedonia.....i didn't get it. Maybe Bulgaria wanted to act even more 'European' and in a desperate attempt to show off in front of Europe, they thought that they should do what the Western European countries did, and begin taking other people's lands, and killing their people like animals........ Btw dip sh!t, how the fvck does it show my patriotism if i typed in Cyrillic??? Wtf are you on about tard?? Yes the truth does hurt, but for YOU
stan
quote:
Originally posted by dejan
Wow very good Stan, you are able to evaluate at a satisfactory level, a smilie sticker for you[:)]
thank you :)
quote:
Oh i noticed one of your comments Why so much Macedonians immigrate? Patriots? Why did thet get foreign 'pasoshi'? Patriots? Why did they sell their nationality so easy? Patriots? Hmmm, you ask why so many Macedonians have migrated abroad. Well, you wanna know why there are so many Macedonians living over seas?? Because Greeks/Bulgarians/Serbians/Albanians have brutally killed us as a nation like animals, especially during WWII, when all the Aegean Macedonians were forced to leave their homes, forced to leave the houses that they grew up in, were born in, forced to leave their farms and villages, watching those villages being burnt by Greeks.
I ask why NOW they migrate abroad, not before. Why didn't the Macedonaians aborad came back to Macedonia? Isn't now Macedonia free? Isn't she democratic enough?
quote:
The country MACEDONIA has been raped many times by our brutal neighbours, forcing many Macedonians in search for a better life abroad, away from brutal and relentless people like Bulgarians and Greeks. Arn't you ashamed to come to this forum and talk like you actually know what you are on about, d!ck head.
I've already talked and posted pictures about that resettlement. No need to make flame again.
quote:
You see, ever since Bulgaria was freed by the Russians from the Turks, the Bulgarians ego expanded at an alarmingly high rate. You people became more nationalistic, as if to prove to other European countries that you want to act European, because after all, you people arn't European, your Asian.
Look that book in amazon.com. It's called: Bulgarians: The First Europeans :) http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/9540717582/qid=1115986295/sr=1-1/ref=sr_1_1/102-0702366-4076909?v=glance&s=books
quote:
Btw dip sh!t, how the fvck does it show my patriotism if i typed in Cyrillic???
You can show respect to the people that have written it! That way. You always tell "WE MACEDONIANS GAVE THE CYRILLIC ALPHABET TO THE WORLD", but why didn't you use it? And don't respect it. I've noticed in many Macedonain forums, that more than 50% of Macedinains didn't write it cyrillic. Sad, but True.
dejan It is obvious you sh!t, no need to ask. Macedonians are going abroad now because there are not enough opportunities in Macedonia. Oh and all those Macedonians from Aegean Macedonia will find it hard living in Macedonia, seeing how they probably don't have family in the country, most of them are old. I don't see the need to use the Cyrillic alphabet on the internet...that isn't a sign of no respect tard. Oh my goodness....you take this serious, you have problems.