Peticija za zachuvuvanje na imeto Makedonsko
Peticija za zachuvuvanje na imeto Makedonsko
DJ_SHEMA Edno ime imame, vo dushava go nosime...Potpishete se za nego... http://www.petitiononline.com/umd/petition.html The Washington, D.C. based organization, United Macedonian Diaspora has initiated a petition campaign. The United Macedonian Diaspora declares to the International Community that we no longer tolerate changes to our name, to our identity, to our national flag, to our symbols of freedom, to our anthem, or to our existing territorial borders in Macedonia. The United Macedonian Diaspora underscores the unalienable rights of freedom, liberty, and self-determination. Signatories to said petition agree to act as human rights advocates pledging to end racial, ethnic, and religious discrimination against people of ethnic Macedonian origin; moreover, representing the United Macedonian Diaspora, all participants agree to act as advocates of sound public policy highlighting a careful consideration of key issues regarding Macedonia and the wider Balkan region. These points are listed in the petition itself. Dr. Sam Vaknin, delivered a speech at the meeting of the Canada-Macedonia Chamber of Commerce in Toronto, Canada on December 4th, 1999, in which he stated in regards to the Jewish Diaspora, "Yet, they NEVER - NEVER - not even for a second, considered giving up." No matter what we, Macedonians, have gone through, we will "NEVER – NEVER" give up! This petition is open to all Macedonians in Macedonia, around the worldwide, friends of Macedonians and all people who care about human rights. Please send this petition to everyone! The goal is to obtain 10,000 signatures in a week. Please help us achieve this goal! To read and sign the petition, please visit http://www.petitiononline.com/umd/petition.html If you care to join our mailing list to receive updates and future activities and campaigns, please choose the option on the petition listed as Available to Petition Author. For further information, please e-mail us at [email protected]
angel Веднаш удирам потпис и печат ако треба.....ама веќе го сторив тоа таму.....
Homer MakeDonski R E F E R E N D U M Toa e edinstveniot pravec koj mora da zapre ova so imevo sto si vrvi prez dekadava . Nisto drugo nema da e efektivno nisto drugo nema da e efikasno ,nitu kje donese povekje otkolku verba deka nekoj kje slusne nasite molbi ..... peticijata potpisano
Strelec Na potforumot za Makedonska Imigracija vekje ima ist vakov topik: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=9590 No zaradi znachenjeto na peticijata, ne e na odmet da bide i ovde... Pa duri i neka ima status na 'Sticky topic' dodeka trae ovaa akcija! I patem, zoshto malku ne bi gi kopirale Grcite vo bezobrazlukot? Sekoj neka stavi shto e mozhno povekje iminja na chlenovi od svoeto semejstvo... Potesno i poshiroko!
angel Не е будало, не се лаже, не прима повеќе од еднаш.
Strelec Probaj so druga e-mail adresa i kje mozhe... Pa makar i izmisli e-mail adresa!
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Na potforumot za Makedonska Imigracija vekje ima ist vakov topik: http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=9590 No zaradi znachenjeto na peticijata, ne e na odmet da bide i ovde... Pa duri i neka ima status na 'Sticky topic' dodeka trae ovaa akcija! I patem, zoshto malku ne bi gi kopirale Grcite vo bezobrazlukot? Sekoj neka stavi shto e mozhno povekje iminja na chlenovi od svoeto semejstvo... Potesno i poshiroko!
Eve samo edna informacija okolu ova denes za nekade saat vreme megu 12 i 13.00 peticijata svrte okolu 400 luge t.e potpisi taka da stopobrzo ja sirime toa i poveke ke se soberat. Pa da vidime posle koj e pojak.[}:)]
wolf_pack 3961 Total Signatures Ajde da skrshime 4000[:)] pa i do 30 000 da dojdeme.
Strelec Vo 4:40 (po makedonsko vreme) 4000 potpisi!:)
Meto05 4138 potpisi!!!! Ako nekoj e zainteresiran da sobira "physical" signatures, neka prati e-mail na [email protected] Tie khe vi pratat na makedonski i na angliski peticijata i formularite za potpisi.
silijeski 4166
slasa moze da se dojde najdi makedonsko ime i najdi nekoj hotmail i samo pisi mojme i edo 100 000 da dojdime
dalila 4385 kje probam ushte da ostavam[;)]
dalila 4419 ostaviv ushte 4 komada [:D][:D]
slasa
quote:
Originally posted by dalila
4419 ostaviv ushte 4 komada [:D][:D]
ajde site clenovi ostavbete po 50 najmalce ..
Strelec Vo 14:40 (po makedonsko vreme) 6750 potpisi! Tempoto stigna do: Vo prosek na sekoi 8-9 sekundi po eden potpis!:) Dali ve iznenaduva toa shto nema albanski iminja i preziminja? Gledam mnogu stranski iminja (angliski, italijanski, shpanski itn., no ne i albanski!? Chovek ako odi po spisocite mozhebi i bi nashol nekoe, no se definitivno MNOGU daleku od 22%! Me interesira dali ViennaBoy, Stormangel, DonVito, Pr1nc i ostanatite Albanci na forumov se potpishaa na peticijava!
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Vo 14:40 (po makedonsko vreme) 6750 potpisi! Tempoto stigna do: Vo prosek na sekoi 8-9 sekundi po eden potpis!:) Dali ve iznenaduva toa shto nema albanski iminja i preziminja? Gledam mnogu stranski iminja (angliski, italijanski, shpanski itn., no ne i albanski!? Chovek ako odi po spisocite mozhebi i bi nashol nekoe, no se definitivno MNOGU daleku od 22%! Me interesira dali ViennaBoy, Stormangel, DonVito, Pr1nc i ostanatite Albanci na forumov se potpishaa na peticijava!
Ќе им се “исушат“ глувчињата ако згрешат да се потпишат. И внимавај 24% а не 22%(40 000)луѓе се тоа.
dejan znam znam! za 4 minuti ili kolku bese, videv okulu 17 potpisi ili poveke
Strelec Во 15:30 (по македонско време) 7000 потписи!:)
mako Albanski potpisi nema bidejki golem del za zhal se uste se rakovodat so mototo: Toa sto e losho za Makedonskata drzhava, e dobro za nas! [V][}:)]
dejan koj znae mako....moze mnogu albanci ne ni slusnale za ova.....ama bi bilo dobro da se vidi albanski potpisi od makedonija, da se kaze deka i oni sakat Makedonija da se priznae!
mako Sakaat da se priznajt....ama kako Albadonija!
silijeski brojot se zgolemuva so ne videna brzina 7446
Strelec Во 20:30 (по македонско време) 8000 потписи!:)
AaaAa Od koi i vakvi -- "Ajde Uste Malku Sega-mu-e, MAJKATA " od ovakvi gospodanit peticii bivat nit nishto. Ali aj... 8015
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Vo 14:40 (po makedonsko vreme) 6750 potpisi! Tempoto stigna do: Vo prosek na sekoi 8-9 sekundi po eden potpis!:) Dali ve iznenaduva toa shto nema albanski iminja i preziminja? Gledam mnogu stranski iminja (angliski, italijanski, shpanski itn., no ne i albanski!? Chovek ako odi po spisocite mozhebi i bi nashol nekoe, no se definitivno MNOGU daleku od 22%! Me interesira dali ViennaBoy, Stormangel, DonVito, Pr1nc i ostanatite Albanci na forumov se potpishaa na peticijava!
Ja ko stho gledam ima Albanski iminja, potpisani i od Makedonija, od Albanija i od po zapad. tako da... Ne me iznenadi poso gi gledam, i ocekuvav da gi vidam. Baska dejan ubo rece, ne se zapoznaeni, kako se siri se povekje i povekje potpisi od razlicni etnikumi ima. p.s. Ima i nekolku Grci [:D]
Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
Ja ko stho gledam ima Albanski iminja, potpisani i od Makedonija, od Albanija...
Nikoj ne reche deka nema... Samo shto gi isprochitav poslednite dvesta i kusur iminja i megju niv najdov eden od Debar i eden od Albanija... Znachi pomalku od 1%!? Ne deka od imeto mozham da tvrdam dali nekoj e Albanec ili ne, no sepak mozhe da se pretpostavi so golema doza na verojatnost. Patem, iskluchocite ne go menuvaat praviloto... Albancite go bojkotiraa pred 14 godini referendumot za samostojnost, iako veruvam deka se nashol (kolku za dekor) na mestata za potpis i po nekoj Albanec. Good try AaaAa da gi opravdash Albancite, ama... teshko taa rabota!
AaaAa Nema potreba da pravdam. Negirav samo deka nema nikoj. Fascinantno e shto odma toa go gleda covek. Ovakvi raboti se da ne obidenat, ne da ne delat. Eden da, dosta e da ne bidam negativna... iako kade kade pojke se. I vo ova se delime... fcuk it, ne se potpisale, od koi pricini do sabajle moze da se razglaba... jas licno ne mislam deka se bojkotira... mislam deka e od istata pricina poradi koja nema nikoj od Pehcevo potpisan. Zashto se samo 8000? ... jas na prvi maj se potpisav na ovaa peticija. Zashto gi nema i makedoncite... na 150 lugje go prativ preku email, nikoj seuste se nema potpisano... ne se samo albancite.
Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
Negirav samo deka nema nikoj.
Nema potreba da negirash deka nema nikoj, poshto nikoj ne rekol deka nema nikoj. Jas rekov deka chovek ako odi po spisocite mozhebi i bi nashol nekoe, no se definitivno MNOGU daleku od 22%!
quote:
...jas licno ne mislam deka se bojkotira...
I jas isto mislam... Ovde voopshto ne se raboti za bojkot, tuku za nezainteresiranost. Prosto recheno, ne gi interesira dali Makedonija kje se vika Makedonija... NE ZA SITE, no za najgolem del od Albancite vazhi toa shto go velam! I bidi sigurna deka JAS sum eden od onie koi shto smetaat deka treba i mora da se gradi sozhivotot. Ednostavno, nemame druga opcija! I tokmu zatoa mi prechi ovaa apatija koja shto se manifestira vo situacijava... Ne deka navistina od ovaa peticija zavisi imeto na Makedonija, no sekako deka e dobar nachin (drugo nie i ne mozheme) da se dade poddrshka vo bitkata za megjunarodno priznavanje na ustavnoto ime. Taa poddrshka od strana na Albancite vo Makedonija OTSUSTVUVA... Bez razlika dali ti i jas kje najdeme 0,73% ili 1,04% muslimanski iminja!
marko_polog Sekoj pozitiven cekor napred za Republika Makedonija zavisi od nas Makedoncite i nikoj drug, Siptar se potpisal(big fuckin deal), prikazni za mali deca.
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by AaaAa
Negirav samo deka nema nikoj.
Nema potreba da negirash deka nema nikoj, poshto nikoj ne rekol deka nema nikoj. Jas rekov deka chovek ako odi po spisocite mozhebi i bi nashol nekoe, no se definitivno MNOGU daleku od 22%!
quote:
...jas licno ne mislam deka se bojkotira...
I jas isto mislam... Ovde voopshto ne se raboti za bojkot, tuku za nezainteresiranost. Prosto recheno, ne gi interesira dali Makedonija kje se vika Makedonija... NE ZA SITE, no za najgolem del od Albancite vazhi toa shto go velam! I bidi sigurna deka JAS sum eden od onie koi shto smetaat deka treba i mora da se gradi sozhivotot. Ednostavno, nemame druga opcija! I tokmu zatoa mi prechi ovaa apatija koja shto se manifestira vo situacijava... Ne deka navistina od ovaa peticija zavisi imeto na Makedonija, no sekako deka e dobar nachin (drugo nie i ne mozheme) da se dade poddrshka vo bitkata za megjunarodno priznavanje na ustavnoto ime. Taa poddrshka od strana na Albancite vo Makedonija OTSUSTVUVA... Bez razlika dali ti i jas kje najdeme 0,73% ili 1,04% muslimanski iminja!
se slagame de, ponekogas davame komentari koi se vodeni od nekoi drugi emocii. No ne e ni bitno
DJ_SHEMA Shto da kazam osven edno golemo bravo. Barem vo neshto sme edinstveni.
dejan sakat 10 000 za edna nedela sega poglednav ima 8777....bi trebalo da se stigne toj broj, i ako ovaka se odi slednata nedela, ke mozeme da otidme preku 20 000.
dejan eve i od kosovo ima, http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?umd&51
DJ_SHEMA Strelec, ja staviv tuka temate pak bidejkji se otvori za site Makedonci
dejan vlegov na #Macedonia na avstralskiot kanal, i skoro site go potpisile tamu od 46 korisnici.
Meto05 " Ajde Uste Malku Sega-mu-e, MAJKATA " e izbrishan. Toj beshe broj 7922. Nie gi chitame i gi brishime site shto ne se potpisi. Imame vejkhe 8,811 potpisi. Sega akcija se pochnuva za physical signature collection vo sekoja zaednica. Koj saka da pomogni so ova naka pishi na [email protected]
Strelec
quote:
Originally posted by DJ_SHEMA
Strelec, ja staviv tuka temate pak bidejkji se otvori za site Makedonci
Vo pravo si... Akcijata na pochetok beshe nameneta samo za makedonskata dijaspora, no podocna metastazirashe i pochna mnogu pogolema masovnost... Patem, 9:30 (po makedonsko vreme), 9000 potpisi!:)
angel Izgleda deka jas bev prvata kancerozna kletka koja pocna da se siri. Jas samo probav dali ke go prifati mojot potpis od Makedonija i uspeav bez problem. Se prasuvam sega komu ke mu se vazni ovie potpisi osobeno sto se sobrani na vakov nacin?
dejan mmm imas pravo angel. neznam dali UN, EU, NATO i site drugi, se seriozni so internet peticii?? sepak, treba da se pokaze kolku makedonci si ja sakat zemjata...i plus ako nekoj visok vo UN nema da go vide emailot so potpisite, nekoj koj ne e na visoko mesto sigurno ke gi vidi.
AaaAa 9998. Mitko Buzle, gradonacalnik/mayor of Resen Dimitar Buzlevski Resen, Macedonia Ovie se jaki, ako se vistina
Strelec Neshto posle 17:00 (po makedonsko vreme) otide brojkata preku 10.000! AaaAa, zabelezhav mnogu interesni iminja... Utrovo (bash koga pravev refresh) 'se potpisha' i Katica Kjulafkova!
mako Primetiv i potpisi od George Bush, Thomas Cahill (pisatelot) i luge od Pakistan(??)(verojatno potomcite na vojnicite sto gi ostavil tamu Alekso) [:D]
Meto05 Prevod na makedonski: Obedinetata Makedonska Dijaspora Peticija Obedinetata Makedonska Dijaspora, koja e so sediste vo Vasington, D.C., inicira peticiska kampanja. Potpisnicite na ovaa peticija se soglasuvaat da bidat zastapnici za covekovi prava, zalozuvajki se da sprecat kakva bilo rasna, etnicka, ili verska diskriminacija na lugjeto so makedonsko etnicko poteklo. Dr Sam Vaknin odrza govor na sostanokot na Kanadsko-Makedonskata Stopanska Komora vo Toronto, Kanada na 04.12.1999, izjavuvajki go slednovo vo vrska so evrejskata dijaspora: “Sepak, tie NIKOGAS – NIKOGAS – duri ni za edna sekunda, ne pomislija da se otkazat.” Niz sto i da sme pominale, nie Makedoncite “NIKOGAS – NIKOGAS” nema da se otkazeme. Ovaa peticija e otvorena za site Makedonci i site onie koi se grizat za covekovite prava. Ve zamoluvame da ja prosledite ovaa peticija do sekogo. Celta e da se soberat 10.000 potpisi vo rok od sedum dena. Ve molime da ni pomognete da ja postigneme ovaa cel. Vklucete go vaseto semejstvo i vasite prijateli vo ovaa peticija. Otkako ke kliknete na “preview signature” zadolzitelno e da pritisnete i na “approve signature” za da vi se registrira potpisot na peticijata. Dokolku sakate da bidete izvestuvani za tekot na ovaa kampanja i za ponatamosni akcii i kampanji so zaclenuvanje vo nasiot e-mail list, izberete ja opcijata pod naslov “Available to Petition Author.” Za poveke informacii, ispratete e-mail na [email protected]. Peticijata e locirana na slednata vebstranica: http://www.petitiononline.com/umd/petition.html Do Obedinetite Nacii, Evropskata Unija, i NATO (Severno-Atlantskata Alijansa) PETICIJA Od Obedinetata Makedonska Dijaspora Do Generalniot Sekretar na Obedinetite Nacii i na zemjite clenki Generalniot Sekretar na Sovetot na Evropskata Unija i na zemjite clenki Generalniot Sekretar na Sovetot na Evropa Pretsedatelot na Evropskiot Parlament i parlamentarcite Komitetot za Nadvoresni Odnosi na Evropskiot Parlament Generalniot Sekretar na NATO i zemjite clenki na alijansata Svetska Banka Megunarodniot Monetaren Fond Vatikan – Papata Benedikt XVI Pretsedatelot na Soedinetite Amerikanski Drzavi Drzavniot Sekretar na Soedinetite Amerikanski Drzavi Ministerot za Odbrana na Soedinetite Amerikanski Drzavi Sovetot za Nacionalna Bezbednost na Soedinetite Amerikanski Drzavi Senatorite na Soedinetite Amerikanski Drzavi Komitetot za Megjunarodni Odnosi na Senatot na Soedinetite Amerikanski Drzavi Pretstavnickiot Dom na Soedinetite Amerikanski Drzavi Komitetot za Nadvoresni Raboti na Pretstavnickiot Dom Ambasadorot na Soedinetite Amerikanski Drzavi vo Makedonija Vladata na Avstralija Vladata na Velika Britanija Vladata na Kanada Vladata na Izrael Vladata na Republika Kina Vladata na Republika Francija Vladata na Ruskata Federacija Pretsedatelot na Republika Makedonija Premierot na Republika Makedonija Predmet: Afirmiranje na poddrskata na megjunarodnata zaednica za Republika Makedonija Vladata na Republika Makedonija, vo ponatamosniot tekst “Makedonija,” gi vlozi site napori da sozdade atmosfera za razvoj na multi-etnickoto opstestvo. Makedonija e primer, i ke prodolzi da bide primer na sovrsen model na prosperitetno multi-etnicko evropsko opstestvo. I pokraj mnogubrojnite socijalni i ekonomski problemi so koi se soocuva od formiranjeto na drzavata vo 1991 godina, Makedonija raboti na nadminuvanje na site teski predizvici kon sozdavanje multi-kulturno opstestvo. Vazno e i toa deka Makedonija ima pokazano nevidena odlucnost vo svoite napori da go prifati zapadniot demokratski poredok. Sega ostanuva sosednite drzavi -- Grcija, Bugarija, Albanija, i Srbija da go prifatat, primenat, i ponatamu da go razvijat modelot na multi-etnicka Evropa so toa sto ke se vozdrzat od politikata na drzavno sponzorirana religiozna i/ili rasna diskriminacija protiv lugjeto so makedonsko etnicko poteklo. Potpisnicite na ovaa peticija se soglasuvaat da bidat zastapnici za covekovi prava, zalozuvajki se da sprecat kakva bilo rasna, etnicka, ili verska diskriminacija na lugjeto so makedonsko etnicko poteklo. Osven toa, kako pretstavnici na Obedinetata Makedonska Dijaspora, site ucesnici se soglasuvaat da promoviraat pravilna javna politika i budno sledenje na klucni prasanja sto se odnesuvaat na Makedonija i Balkanot, megju koi se slednive: Spored propisanoto megjunarodno pravo, bez presedan e slucajot vo koj i se dava mokj ili ovlastuvanje na edna drzavna vlada da diktira i odlucuva za imeto na druga nezavisna i suverena nacija. Nie apelirame do Obedinetite Nacii, Evropskata Unija, NATO, i site drugi nacii koi se uste ne go storile toa, da go prezemat logicniot cekor kon formalno diplomatsko priznavanje na Makedonija pod svoeto ustavno ime “Republika Makedonija.” Pravoto na samoopredeluvanje e predvideno so megjunarodnite zakoni (Ramkovna konvencija za nacionalni malcinstva, FCNM). Ova pravo ima licen i kolektiven aspekt. Sekoj covek ima pravo da se opredeli kako malcinstvo ili ne i sekoja grupacija ima pravo da odluci dali bi sakala da go zacuva kolektivniot identitet, vklucuvajki gi tuka obicaite, tradicijata, jazikot, i religijata. Vo zaednickata izjava 23 na Clenot 27 od megjunarodniot dogovor za gragjanski i politicki prava (ICCPR), Komitetot za covekovi prava na Obedinetite Nacii (UNHCR) naglasuva deka postoenjeto na edna grupa se zasnova na objektivniot kriterium pridruzen od pravoto na samoopredeluvanje i deka zavisi od drzavata da odluci dali postojat malcinski grupi. Spored gorenavedeniot presedan, dolznost na OON i na nejzinite clenki e da ja priznae izmestenata, narusena, i terorizirana malcinska grupa koja se opredeluva kako MAKEDONCI, vklucuvajki gi tuka i onie MAKEDONSKI grupi koi ziveat i prestojuvaat ili imaat zelba da se vratat vo svoite domovi vo Grcija, Bugarija, i Albanija. Priznavanjeto na Makedonija od strana na vldata na SAD preku Komitetot za covekovi prava na OON pod nejzinoto ustavno ime "Republika Makedonija" e vo sustina neotpoviklivo, opravdano, i zadozitelno. Povedeni od sistematskata diskriminacija na grckata, bugarskata, i albanskata vlada kon nivnite makedonski malcinstva, od megjunarodniot komitet barame da izvrsi pritisok vrz vladite na ovie tri drzavi da go priznaat postoenjeto na etnicki Makedonci so sopstvena kultura, obicai, tradicija, i jazik; da ja zaprat politikata na prisilna asimilacija i denacionalizacija na etnickite makedonski malcinstva, kako sto vprocem e zagarantirano od Deklaracijata za univerzalni covekovi prava vo OON, so Helsinskiot dogovor, i so dokumentite od Viena i Kopenhagen na Komisijata za bezbednost i sorabotka vo Evropa. Na makedonskite malcinstva koi ziveat vo Grcija, Bugarija, i Albanija mora da im se garantira pravoto na vrakjanje vo tatkovinata, kako i na vrakjanje na imotite, teritoriite, i resursite koi gi poseduvale, a koi im bile nasilno odzemeni ili unisteni protiv nivna volja pri potpisuvanjeto na Bukureskiot dogovor vo 1913. Tamu kade sto ova e neizvodlivo makedonskite malcinstva treba da imaat soodvetna i fer kompenzacija. Osven ako zasegnatite strani ne se dogovorat poinaku, kompenzacijata treba da bide vo forma na zemjiste, imot, ili resursi sto soodvetstvuvaat vo kvalitet, golemina, i zakonski status. Spored Maastrihtskiot dogovor, na Evropskata Unija i e dolznost da dejstvuva preku centralnite institucii na Evropskata zaednica “dokolku celite na predlozenata akcija ne mozat celosno da bidat postignati od strana na zemjite clenki.” Tuka, sprecuvanjeto na drzavno sponzorirani rasni i religiozni diskriminacii od strana na Grcija, Bugarija, Albanija, i Srbija “ne moze celosno da se postigne” bez direktna akcija na centralnite institucii na Evropskata zaednica. Zatoa ja povikuvame Evropskata zaednica da gi potvrdi i primenuva vrednostite podednakvo megju site zemji clenki, oslobodeni od sekakva diskriminacija na osnov na rasa, religija, ili pol. Ovie vrednosti gi vklucuvaat: pravoto na malcinsko samoopredeluvanje i nadleznost, politicka sloboda na malcinstvata, zacuvuvanje na etnickiot identitet, odrzuvanje na rasnite i verski razliki, i pocit za site malcinski politicki grupi. So cel da se zacuva pravoto na verska i religiozna sloboda preku priznavanjeto na Makedonskata Pravoslavna Crkva i Makedonskite Evrei, apelirame do megjunarodnata zaednica da izvrsi pritisok vrz Evropskata zaednica, osobeno na vladite na Grcija, Bugarija, Albanija, i Srbija i Crna Gora. Nie ja poddrzuvame restavracijata na stari i gradenjeto novi makedonski pravoslavni crkvi i makedonsko-evrejski sinagogi vo zemjite na nivnata rezidencija, dozvoluvajki ja upotrebata na majciniot makedonski jazik pri izveduvanje bogosluzbi. Vo najdobar interes na Evropa i na zapadniot svet e da napravi se sto e mozno za da se obezbedi stabilnost, mir, silen ekonomski porast, i prodolzen progres kon demokratizacija na Makedonija so cel da se obezbedi stabilnost na Balkanot. Nie ja zalagame Evropskata Unija da obezbedi celosna poddrska i pomos za Makedonija vo nejzinite napori za stabilizacija i clenstvo vo Unijata, potocno da go napravi vo Makedonija i na Balkanot toa sto zapadnite evropski zemji go napravija vo 70-ite da gi stabiliziraat Spanija i Portugalija. So cel da se izbegne povtoruvanjeto na nasilstvata od Bosna i Kosovo i za da se postigne stabilnost vo Evropa, neophodna e itna implementacija na pozitivni socjalni i ekonomski reformi , zabrana na rasna, nacionalna, i religiozna ili polova diskriminacija vo Grcija, Bugarija, i Albanija. Vo sorabotka so NATO Makedonija odigra klucna uloga vo sprecuvanjeto na prosiruvanjeto na kosovskata kriza. Kako dolgorocen clen na Partnerstvoto za mir vo NATO, Makedonija prodolzuva da ucestvuva vo zaednicki vezbi so armijata na SAD i vo duhot na sorabotka vo odbranata se pokaza aktivna so prakjanjeto makedonski voeni edinici vo Avganistan i Irak. Nie gi poddrzuvame postojanite napori na Makedonija za clenstvo vo NATO. Od megjunarodnata zaednica barame intervencija i institucionalizacija na dolgorocni mehanizmi protiv onie koi pretstavuvaat mozna zakana za stabilnosta na regionot, za ekonomskiot razvoj, i za kontinuiran multietnicki razvoj na demokratskite procesi vo Makedonija, vklucuvajki megjunaroden monitoring koj ke gi regulira rasnata i verska diskriminacija kon Makedonija i lugjeto od makednsko poteklo od strana na Grcija, Bugarija, i Albanija. Mirot vo Makedonija i na makedonskite granici pomaga da se obezbedi mir i stabilnost vo posirokiot region. Apelirame do Soedinetite Amerikanski Drzavi i drugite pogolemi industriski nacii vo svetot, Svetskata Banka, Megjunarodniot Monetaren Fond, i drugi politicki i ekonomski grupacii da obezbedat ekonomska pomos za Makedonija za da se spravi so momentalnite vnatresni i nadvoresni teskotii. Isto taka, od vladata na Makedonija barame da obezbedi pristap do izvori na kapital za investicii vo Makedonija i da sprovede reformi sto ke go pottiknat porastot na trgovijata i investicii preku poddrska na privatni kompanii, eksperti za biznis, i specijalisti za ekonomski razvoj. Megjunarodno priznata demarkacija na makedonsko-kosovskata granica ke prodonese za stabilnosta vo regionot. Ova razgranicuvanje e od posebno imperativno znacenje za funkcioniranjeto na pravnata drzava na dvete strani od granicata vo borbata protiv globalniot terorizam, ilegalnata trgovija so narkotici, i ilegalnata trgovija so zeni, koi stanuvaat zrtvi na megjunarodnite prostitutski mrezi. Konecno, Obedinetata Makedonska Dijaspora bi sakala da i dade do znaenje na megjunarodnata zaednica deka nema poveke da tolerira promeni na imeto, identitetot, znameto, simbolite, ili nacionalnata himna, ili na postojnite granici. Obedinetata Makedonska Dijaspora cvrsto veruva vo pravoto na sloboda, pravda, i samoopredeluvanje.
Meto05 statija vo dnevnik: http://217.16.70.236/?pBroj=2752&stID=54540
ProMKD lele luge!!! Brojkite rastat. Jas samiot imam okolu 20 do sega ;)
dejan bravo Meto za ova sve! Bravo! Mako, izgleda deka oni se lol.
Meto05 Ne bravo samu do mene, ova peticija ne ja napishav samiot. Cela organizacija, Obedinetata Makedonska Dijaspora ja napisha. No site Makedonci shto ja potpishaa peticijata se za falenje. Se nadevam deka iminjata ne se veshtacki iminja.
dejan ima nekolku glupaci...... http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?umd&1 11662. MACEDONIA IS BULGARIAN Ivan Georgiev Blagoevgrad, Pirin Macedonia, Bulgaria 11687. MACEDONIANS ARE FAKE NATION Todor Tanev Blagoevgrad, Pirin Macedonia, Bulgaria 11716. BULGARIAN FROM MACEDONIA Vasil Nikolov - VMRO Blagoevgrad, Pirin Macedonia, Bulgaria
angel 11914
Homer MakeDonski
quote:
Originally posted by Meto05
Prevod na makedonski: Obedinetata Makedonska Dijaspora Peticija Obedinetata Makedonska Dijaspora, koja e so sediste vo Vasington, D.C., inicira peticiska kampanja. Potpisnicite na ovaa peticija se soglasuvaat da bidat zastapnici za covekovi prava, zalozuvajki se da sprecat kakva bilo rasna, etnicka, ili verska diskriminacija na lugjeto so makedonsko etnicko poteklo. Dr Sam Vaknin odrza govor na sostanokot na Kanadsko-Makedonskata Stopanska Komora vo Toronto, Kanada na 04.12.1999, izjavuvajki go slednovo vo vrska so evrejskata dijaspora: “Sepak, tie NIKOGAS – NIKOGAS – duri ni za edna sekunda, ne pomislija da se otkazat.” Niz sto i da sme pominale, nie Makedoncite “NIKOGAS – NIKOGAS” nema da se otkazeme. Ovaa peticija e otvorena za site Makedonci i site onie koi se grizat za covekovite prava. Ve zamoluvame da ja prosledite ovaa peticija do sekogo. Celta e da se soberat 10.000 potpisi vo rok od sedum dena. Ve molime da ni pomognete da ja postigneme ovaa cel. Vklucete go vaseto semejstvo i vasite prijateli vo ovaa peticija. Otkako ke kliknete na “preview signature” zadolzitelno e da pritisnete i na “approve signature” za da vi se registrira potpisot na peticijata. Dokolku sakate da bidete izvestuvani za tekot na ovaa kampanja i za ponatamosni akcii i kampanji so zaclenuvanje vo nasiot e-mail list, izberete ja opcijata pod naslov “Available to Petition Author.” Za poveke informacii, ispratete e-mail na [email protected]. Peticijata e locirana na slednata vebstranica: http://www.petitiononline.com/umd/petition.html Do Obedinetite Nacii, Evropskata Unija, i NATO (Severno-Atlantskata Alijansa) PETICIJA Od Obedinetata Makedonska Dijaspora Do Generalniot Sekretar na Obedinetite Nacii i na zemjite clenki Generalniot Sekretar na Sovetot na Evropskata Unija i na zemjite clenki Generalniot Sekretar na Sovetot na Evropa Pretsedatelot na Evropskiot Parlament i parlamentarcite Komitetot za Nadvoresni Odnosi na Evropskiot Parlament Generalniot Sekretar na NATO i zemjite clenki na alijansata Svetska Banka Megunarodniot Monetaren Fond Vatikan – Papata Benedikt XVI Pretsedatelot na Soedinetite Amerikanski Drzavi Drzavniot Sekretar na Soedinetite Amerikanski Drzavi Ministerot za Odbrana na Soedinetite Amerikanski Drzavi Sovetot za Nacionalna Bezbednost na Soedinetite Amerikanski Drzavi Senatorite na Soedinetite Amerikanski Drzavi Komitetot za Megjunarodni Odnosi na Senatot na Soedinetite Amerikanski Drzavi Pretstavnickiot Dom na Soedinetite Amerikanski Drzavi Komitetot za Nadvoresni Raboti na Pretstavnickiot Dom Ambasadorot na Soedinetite Amerikanski Drzavi vo Makedonija Vladata na Avstralija Vladata na Velika Britanija Vladata na Kanada Vladata na Izrael Vladata na Republika Kina Vladata na Republika Francija Vladata na Ruskata Federacija Pretsedatelot na Republika Makedonija Premierot na Republika Makedonija Predmet: Afirmiranje na poddrskata na megjunarodnata zaednica za Republika Makedonija Vladata na Republika Makedonija, vo ponatamosniot tekst “Makedonija,” gi vlozi site napori da sozdade atmosfera za razvoj na multi-etnickoto opstestvo. Makedonija e primer, i ke prodolzi da bide primer na sovrsen model na prosperitetno multi-etnicko evropsko opstestvo. I pokraj mnogubrojnite socijalni i ekonomski problemi so koi se soocuva od formiranjeto na drzavata vo 1991 godina, Makedonija raboti na nadminuvanje na site teski predizvici kon sozdavanje multi-kulturno opstestvo. Vazno e i toa deka Makedonija ima pokazano nevidena odlucnost vo svoite napori da go prifati zapadniot demokratski poredok. Sega ostanuva sosednite drzavi -- Grcija, Bugarija, Albanija, i Srbija da go prifatat, primenat, i ponatamu da go razvijat modelot na multi-etnicka Evropa so toa sto ke se vozdrzat od politikata na drzavno sponzorirana religiozna i/ili rasna diskriminacija protiv lugjeto so makedonsko etnicko poteklo. Potpisnicite na ovaa peticija se soglasuvaat da bidat zastapnici za covekovi prava, zalozuvajki se da sprecat kakva bilo rasna, etnicka, ili verska diskriminacija na lugjeto so makedonsko etnicko poteklo. Osven toa, kako pretstavnici na Obedinetata Makedonska Dijaspora, site ucesnici se soglasuvaat da promoviraat pravilna javna politika i budno sledenje na klucni prasanja sto se odnesuvaat na Makedonija i Balkanot, megju koi se slednive: Spored propisanoto megjunarodno pravo, bez presedan e slucajot vo koj i se dava mokj ili ovlastuvanje na edna drzavna vlada da diktira i odlucuva za imeto na druga nezavisna i suverena nacija. Nie apelirame do Obedinetite Nacii, Evropskata Unija, NATO, i site drugi nacii koi se uste ne go storile toa, da go prezemat logicniot cekor kon formalno diplomatsko priznavanje na Makedonija pod svoeto ustavno ime “Republika Makedonija.” Pravoto na samoopredeluvanje e predvideno so megjunarodnite zakoni (Ramkovna konvencija za nacionalni malcinstva, FCNM). Ova pravo ima licen i kolektiven aspekt. Sekoj covek ima pravo da se opredeli kako malcinstvo ili ne i sekoja grupacija ima pravo da odluci dali bi sakala da go zacuva kolektivniot identitet, vklucuvajki gi tuka obicaite, tradicijata, jazikot, i religijata. Vo zaednickata izjava 23 na Clenot 27 od megjunarodniot dogovor za gragjanski i politicki prava (ICCPR), Komitetot za covekovi prava na Obedinetite Nacii (UNHCR) naglasuva deka postoenjeto na edna grupa se zasnova na objektivniot kriterium pridruzen od pravoto na samoopredeluvanje i deka zavisi od drzavata da odluci dali postojat malcinski grupi. Spored gorenavedeniot presedan, dolznost na OON i na nejzinite clenki e da ja priznae izmestenata, narusena, i terorizirana malcinska grupa koja se opredeluva kako MAKEDONCI, vklucuvajki gi tuka i onie MAKEDONSKI grupi koi ziveat i prestojuvaat ili imaat zelba da se vratat vo svoite domovi vo Grcija, Bugarija, i Albanija. Priznavanjeto na Makedonija od strana na vldata na SAD preku Komitetot za covekovi prava na OON pod nejzinoto ustavno ime "Republika Makedonija" e vo sustina neotpoviklivo, opravdano, i zadozitelno. Povedeni od sistematskata diskriminacija na grckata, bugarskata, i albanskata vlada kon nivnite makedonski malcinstva, od megjunarodniot komitet barame da izvrsi pritisok vrz vladite na ovie tri drzavi da go priznaat postoenjeto na etnicki Makedonci so sopstvena kultura, obicai, tradicija, i jazik; da ja zaprat politikata na prisilna asimilacija i denacionalizacija na etnickite makedonski malcinstva, kako sto vprocem e zagarantirano od Deklaracijata za univerzalni covekovi prava vo OON, so Helsinskiot dogovor, i so dokumentite od Viena i Kopenhagen na Komisijata za bezbednost i sorabotka vo Evropa. Na makedonskite malcinstva koi ziveat vo Grcija, Bugarija, i Albanija mora da im se garantira pravoto na vrakjanje vo tatkovinata, kako i na vrakjanje na imotite, teritoriite, i resursite koi gi poseduvale, a koi im bile nasilno odzemeni ili unisteni protiv nivna volja pri potpisuvanjeto na Bukureskiot dogovor vo 1913. Tamu kade sto ova e neizvodlivo makedonskite malcinstva treba da imaat soodvetna i fer kompenzacija. Osven ako zasegnatite strani ne se dogovorat poinaku, kompenzacijata treba da bide vo forma na zemjiste, imot, ili resursi sto soodvetstvuvaat vo kvalitet, golemina, i zakonski status. Spored Maastrihtskiot dogovor, na Evropskata Unija i e dolznost da dejstvuva preku centralnite institucii na Evropskata zaednica “dokolku celite na predlozenata akcija ne mozat celosno da bidat postignati od strana na zemjite clenki.” Tuka, sprecuvanjeto na drzavno sponzorirani rasni i religiozni diskriminacii od strana na Grcija, Bugarija, Albanija, i Srbija “ne moze celosno da se postigne” bez direktna akcija na centralnite institucii na Evropskata zaednica. Zatoa ja povikuvame Evropskata zaednica da gi potvrdi i primenuva vrednostite podednakvo megju site zemji clenki, oslobodeni od sekakva diskriminacija na osnov na rasa, religija, ili pol. Ovie vrednosti gi vklucuvaat: pravoto na malcinsko samoopredeluvanje i nadleznost, politicka sloboda na malcinstvata, zacuvuvanje na etnickiot identitet, odrzuvanje na rasnite i verski razliki, i pocit za site malcinski politicki grupi. So cel da se zacuva pravoto na verska i religiozna sloboda preku priznavanjeto na Makedonskata Pravoslavna Crkva i Makedonskite Evrei, apelirame do megjunarodnata zaednica da izvrsi pritisok vrz Evropskata zaednica, osobeno na vladite na Grcija, Bugarija, Albanija, i Srbija i Crna Gora. Nie ja poddrzuvame restavracijata na stari i gradenjeto novi makedonski pravoslavni crkvi i makedonsko-evrejski sinagogi vo zemjite na nivnata rezidencija, dozvoluvajki ja upotrebata na majciniot makedonski jazik pri izveduvanje bogosluzbi. Vo najdobar interes na Evropa i na zapadniot svet e da napravi se sto e mozno za da se obezbedi stabilnost, mir, silen ekonomski porast, i prodolzen progres kon demokratizacija na Makedonija so cel da se obezbedi stabilnost na Balkanot. Nie ja zalagame Evropskata Unija da obezbedi celosna poddrska i pomos za Makedonija vo nejzinite napori za stabilizacija i clenstvo vo Unijata, potocno da go napravi vo Makedonija i na Balkanot toa sto zapadnite evropski zemji go napravija vo 70-ite da gi stabiliziraat Spanija i Portugalija. So cel da se izbegne povtoruvanjeto na nasilstvata od Bosna i Kosovo i za da se postigne stabilnost vo Evropa, neophodna e itna implementacija na pozitivni socjalni i ekonomski reformi , zabrana na rasna, nacionalna, i religiozna ili polova diskriminacija vo Grcija, Bugarija, i Albanija. Vo sorabotka so NATO Makedonija odigra klucna uloga vo sprecuvanjeto na prosiruvanjeto na kosovskata kriza. Kako dolgorocen clen na Partnerstvoto za mir vo NATO, Makedonija prodolzuva da ucestvuva vo zaednicki vezbi so armijata na SAD i vo duhot na sorabotka vo odbranata se pokaza aktivna so prakjanjeto makedonski voeni edinici vo Avganistan i Irak. Nie gi poddrzuvame postojanite napori na Makedonija za clenstvo vo NATO. Od megjunarodnata zaednica barame intervencija i institucionalizacija na dolgorocni mehanizmi protiv onie koi pretstavuvaat mozna zakana za stabilnosta na regionot, za ekonomskiot razvoj, i za kontinuiran multietnicki razvoj na demokratskite procesi vo Makedonija, vklucuvajki megjunaroden monitoring koj ke gi regulira rasnata i verska diskriminacija kon Makedonija i lugjeto od makednsko poteklo od strana na Grcija, Bugarija, i Albanija. Mirot vo Makedonija i na makedonskite granici pomaga da se obezbedi mir i stabilnost vo posirokiot region. Apelirame do Soedinetite Amerikanski Drzavi i drugite pogolemi industriski nacii vo svetot, Svetskata Banka, Megjunarodniot Monetaren Fond, i drugi politicki i ekonomski grupacii da obezbedat ekonomska pomos za Makedonija za da se spravi so momentalnite vnatresni i nadvoresni teskotii. Isto taka, od vladata na Makedonija barame da obezbedi pristap do izvori na kapital za investicii vo Makedonija i da sprovede reformi sto ke go pottiknat porastot na trgovijata i investicii preku poddrska na privatni kompanii, eksperti za biznis, i specijalisti za ekonomski razvoj. Megjunarodno priznata demarkacija na makedonsko-kosovskata granica ke prodonese za stabilnosta vo regionot. Ova razgranicuvanje e od posebno imperativno znacenje za funkcioniranjeto na pravnata drzava na dvete strani od granicata vo borbata protiv globalniot terorizam, ilegalnata trgovija so narkotici, i ilegalnata trgovija so zeni, koi stanuvaat zrtvi na megjunarodnite prostitutski mrezi. Konecno, Obedinetata Makedonska Dijaspora bi sakala da i dade do znaenje na megjunarodnata zaednica deka nema poveke da tolerira promeni na imeto, identitetot, znameto, simbolite, ili nacionalnata himna, ili na postojnite granici. Obedinetata Makedonska Dijaspora cvrsto veruva vo pravoto na sloboda, pravda, i samoopredeluvanje.
Поздрав до Обединетата Дијаспора прашање Зошто да си губиме времето со петиции ? зарем сме незрели за она вистинското ? зарем се плашиме од нова резултатска катастрофа ?
ProMKD Poveketo od iminata veruvam deka ne se falsifikat, osven onie sto gi napisa dejan. Jas na preku 20 prijateli im pustiv link da potpisat, i se nadevam deka site na forumov ke go napravat istoto.
Meto05 12,768 do sega!!! Bravo na site! Veruvaj khe uspeeme, poradi sme Obedineti za Makedonija!!!!
dejan pak glupaci, http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?umd&1
Strelec Секоја чест... Ова ептен зема залет... Преку 16.500 потпишани!:)
Meto05 17,113 sega!!!
ProMKD Jas dobiv email forward so link za ova, i pisuvase deka grcite imale isto peticija PROTIV naseto ustavno ime, i deka sobrale 29000 potpisi. Mora da gi nadmineme!
Strelec
quote:
Originally posted by ProMKD
Jas dobiv email forward so link za ova, i pisuvase deka grcite imale isto peticija PROTIV naseto ustavno ime, i deka sobrale 29000 potpisi. Mora da gi nadmineme!
Eve shto pishuva na sajtot kade shto im beshe nivnata peticija: Bandwidth Limit Exceeded The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later. Siroti Grci...:) Sakaat da organiziraat peticija, a ne im se plakja za bandwidth!:)))
Meto05 UMD has collected 22,021 signatures. Have you signed it yet? Have you told all your family and friends about it? Remember United we Stand, Divided we Fall! We must be United for Macedonia. Sign the petition at http://www.petitiononline.com/umd/petition.html
zlotty_co_380
quote:
Originally posted by Strelec
Neshto posle 17:00 (po makedonsko vreme) otide brojkata preku 10.000! AaaAa, zabelezhav mnogu interesni iminja... Utrovo (bash koga pravev refresh) 'se potpisha' i Katica Kjulafkova!
A oti jas imeto moje nemozam da si go najdam na listata, a usvari na koje treba da se udri potpisot na ova http://www.petitiononline.com/mod_perl/signed.cgi?umd&1 ili na ova http://www.rigos.com/stelios/themismacedonia.html ili pak na dvete, a?
ozonce 23277. Dejan Krstev Dejan Krstev Negotino, Macedonia, Republic of Macedonia
angel
quote:
Originally posted by ozonce
23277. Dejan Krstev Dejan Krstev Negotino, Macedonia, Republic of Macedonia
Bravo ozonce.
Strelec Pominavme preku 25.000 i mislam deka otprilika tuka e krajot na akcijava... Spored mene, uspeshna akcija!
Meto05 ne e kraj na akcijata. Ne prestanuvame dur svetot ne ne priznaee. Akcija prodolzhuvaa dur imame nad 60,000 potpisi, internet i fizichki. :-) Imajte nadesh, ovaa akcija khe uspee.
ProMKD Se nadevam deka ke napravi nesto, ama mislam deka mozeme uste mnogu mnogu potpisi da sobereme ako se potrudime. Pratete na site Makedonci i drugi neka potpisuvaat!
Great_Macedonian Jas nemislam deka nekoj politcar na ovoj svet bi obrnal seriozno vnimanie na INTERNET peticija. Taka da, nitu grckata nitu makedonskata peticija nema da znacat "jack shit" ili "fuck all" zasto sekoj e svesen kolku lesno moze da se manipulira i so brojki i so potpisi na internet. Zalno no vistinito.
Strelec Даме, точно е тоа што кажуваш... Меѓутоа, дали ќе се согласиш со мене дека една ваква акција колку-толку го поткрева духот на Македонецот. Расштркани сме низ цел свет и свесни сме дека од нас како поединци речиси ништо не зависи, па и што можеме друго освен да се потпишеме на една ваква петиција? Имаме ли воопшто подобар и пополезен начин да дадеме поддршка на името Македонија?
трендафил Интересен е предлогот на Груевски за референдум, со кој јасно би му ставиле на светот до знаење дека стоиме цврсто зад нашето име. После тоа би се намалил и притисокот врз сегашната и било која идна влада. Да се надеваме дека ниту една партија нема да повика на таков референдум да седиме дома и да гледаме телевизија. [url="http://www.a1.com.mk/vesti/vest.asp?VestID=46515"]A1 телевизија[/url]
Great_Macedonian Apsolutno se soglasuvam so tebe Strelec, jas sum za taa internet peticija, no istaknuvam deka onie od "gore" ne gi interesira toa.
Meto05 The United Macedonian Diaspora calls you to: Reaffirm our position on MACEDONIA! On November 4, 2004, the United States of America recognized Macedonia by its constitutional name, Republic of Macedonia. Since then, the Greek Diplomatic Core, along with various Greek lobby groups, including the Pan-“Macedonian” Association have lobbied the White House and US Congress to try and pressure them to revoke the conveying of full diplomatic recognition upon the Republic of Macedonia. On Friday, May 20th, 2005, the Greek Prime Minister Costas Karamanlis, will hold a meeting with US President George W. Bush to try and persuade him into reassessing US Policy towards the Republic of Macedonia. WE MUST REAFFIRM our support for President Bush’s recognition and remind him that there is nothing to reassess, Macedonians will not tolerate changes to our identity. No matter what we, Macedonians, have gone through, we will "NEVER – NEVER" give up! Please get on the phone today, tomorrow, and the remainder of this week and next. Please keep calling the White House every day to thank President Bush for his support and REAFFIRM our stance on the ethnic Macedonian national identity. Every phone call, fax, and e-mail is tallied and the number of calls is a measure of the number and dedication of the Macedonians to their cause. Every message counts, but phone calls and faxes are most personal, and considered most important. Please invest the few pennies and few minutes it takes to place a couple of calls to the White House and send e-mail and/or fax. Tel: 202-456-1111 (Option 1), 9 AM- 5 PM Monday-Friday; - you will be connected to a live operator and give your message and the city you are calling from. Fax: 202-456-2461 E-Mail: President George W. Bush: [email protected] Web Mail Comments: http://www.whitehouse.gov/webmail Macedonian-Americans, spread the word and sign the petition: http://www.petitiononline.com/umd/petition.html