Држава без чувство за традиција
Држава без чувство за традиција
dejan ДРЖАВА БЕЗ ЧУВСТВО ЗА ТРАДИЦИЈА Гнијат и таблата и нашата совест на гробот на свети Кирил во Рим [img]http://217.16.70.236/izdanija/2751/9455.jpg[/img] Во црквата "Свети Климент" во Рим деновиве врие од туристи. Бугари, Чеси, Полјаци, Британци, дури и Јапонци. Овде-онде по некој залутан Македонец. Три евра чини да се посети гробот на Свети Кирил, творец на словенската азбука. Колку половина кафе на корзо. На билетарницата куп разгледници, од кои намерникот заклучува дека просветителите Кирил и Методиј се Бугари. Токму како и од прекрасниот мозаик со ликовите на солунските браќа, веднаш до гробот. Никаде ни ливче пропаганден материјал од Македонија. Над гробот неколку табли со избрани зборови на почит од словенските и од грчкиот народ. Сите во мермер, а македонската во бронза. Личи на бедно тенеќе. Поставена е уште во бивша Југославија. Што би рекол народот, сите терсене, ние наопаку. - Кога ќе дојдеш овде, имаш впечаток дека Кирил и Методиј прво биле Бугари, потем Грци, а дури потоа, можеби, Македонци. Ова место е доказ дека Македонија нема стратегија за заживување на традицијата - разочарано вели Жанета Трајкоска, извршна директорка на Македонскиот институт за медиуми, која ја затекнавме во Рим, каде што често престојува. Таа тврди дека македонските туристички агенции ретко ја вклучуваат базиликата "Свети Климент" во турите во вечниот град. И навистина, во првомајските тури ни збор за гробот на свети Кирил. Во агенцијата "Савана" велат дека за тоа е виновно незгодното двократно работно време на црквата. - Во принцип, секогаш се трудиме на туристите да им го покажеме тоа место. Но, кога ги носиме, сите очекуваат многу, а потоа се разочаруваат - објаснува Тони Грозданов од "Савана". И владиките Тимотеј и Агатангел годинава ќе бидат туристи во Рим, но патуваат во режија на македонската влада, како дел од државната делегација. Владиката Тимотеј вели дека веќе дваесетина години доаѓа во "Свети Климент". И тој го дели разочарувањето, но не и одговорноста за состојбата. - Има држава, има министерство, има амбасада при Светата столица. Тоа се надлежности на државата, а не на црквата. Ние одиме како гости. Толку е нашата активност - категоричен е тој. Годинава на ред за разочарување е премиерот Владо Бучковски. Тој ќе ја предводи нашата делегација што ќе ги посети Рим и Ватикан, на 24 Мај - Денот на македонските просветители. Се планираат средби со папата и со италијанските државници. Ќе има и економски форум на македонски и италијански бизнисмени, концерт на Влатко Стефановски и на "Танец" и многу други активности. Но, на гробот на Свети Кирил ќе биде "традиционално", а тоа значи - бедно. Освен ако нешто, во меѓувреме, не се направи. Можеби премиерот дури ќе го праша папата да ја смениме бедната табла, која може да му падне пред носот, додека е таму. Не е шега. Во Министерството за надворешни работи велат дека лани таблата навистина паднала, бидејќи изгнило дрвото што го носи бакарот. По иницијатива на нашата амбасада, таблата била поправена. За секоја понатамошна промена на таблата, треба да се добие одобрение од локалните црковни власти. Познавачите велат дека ако се има волја, тоа не е тешко да се постигне. Ако се има волја... [V]
Jakov Значи повеќе од јасна е дистинкцијата меѓу комунисти и комуњари. Сега уште малку попрецизно да го “дефинираме“ комуњарот. Мое мислење е дека нашиве комуњари не се кријат само во една опција во Македонија денес. АааАа спомна погоре “I ko ke im dojdat onie komunistite i ke im ukazat na greskite i glupostite, tie se odgraduvaat--komunjarcinjava ne sakaat da gi slusaat komunistite“ Овие се повеќе друга групација, јас мислам дека комуњарите напротив живеат на крилата на традицијата и искуствата од комунизмот. И кога комунистите кажуваат нешто, овие климаат ревносно со главата како да се на Vти конгрес на КПЈ, ама кога ќе излезат од таму забораваат се односно прават 2%од тоа што чуле и се друго онака како што мислат. Еве последниот потег на еден од групата споменати комуњари. Иницијативата за споменик ја упатеува под 1. до Премиерот, а под 2. до Сојуз на Борците. Како безобразно се обидува да протурка нешто кое знае дека ќе има реакции вклучувајќи ја боречката организација, како да е таа факторот и носителот на работава. Се затскрива зад нив само со цел да ја добие нивната наклоност, и да има поширока одбрана понатаму. Вакви случаии имавме многу во годиниве наназад, од сите страни...Повеќе од јасно е дека комуњарите и комуњарскиот дух уште долго ќе ни се врткаат наваму натаму низ сите сфери на живеење.
lav
quote:
Originally posted by dejan
ДРЖАВА БЕЗ ЧУВСТВО ЗА ТРАДИЦИЈА Гнијат и таблата и нашата совест на гробот на свети Кирил во Рим [img]http://217.16.70.236/izdanija/2751/9455.jpg[/img] Во црквата "Свети Климент" во Рим деновиве врие од туристи. Бугари, Чеси, Полјаци, Британци, дури и Јапонци. Овде-онде по некој залутан Македонец. Три евра чини да се посети гробот на Свети Кирил, творец на словенската азбука. Колку половина кафе на корзо. На билетарницата куп разгледници, од кои намерникот заклучува дека просветителите Кирил и Методиј се Бугари. Токму како и од прекрасниот мозаик со ликовите на солунските браќа, веднаш до гробот. Никаде ни ливче пропаганден материјал од Македонија. Над гробот неколку табли со избрани зборови на почит од словенските и од грчкиот народ. Сите во мермер, а македонската во бронза. Личи на бедно тенеќе. Поставена е уште во бивша Југославија. Што би рекол народот, сите терсене, ние наопаку. - Кога ќе дојдеш овде, имаш впечаток дека Кирил и Методиј прво биле Бугари, потем Грци, а дури потоа, можеби, Македонци. Ова место е доказ дека Македонија нема стратегија за заживување на традицијата - разочарано вели Жанета Трајкоска, извршна директорка на Македонскиот институт за медиуми, која ја затекнавме во Рим, каде што често престојува. Таа тврди дека македонските туристички агенции ретко ја вклучуваат базиликата "Свети Климент" во турите во вечниот град. И навистина, во првомајските тури ни збор за гробот на свети Кирил. Во агенцијата "Савана" велат дека за тоа е виновно незгодното двократно работно време на црквата. - Во принцип, секогаш се трудиме на туристите да им го покажеме тоа место. Но, кога ги носиме, сите очекуваат многу, а потоа се разочаруваат - објаснува Тони Грозданов од "Савана". И владиките Тимотеј и Агатангел годинава ќе бидат туристи во Рим, но патуваат во режија на македонската влада, како дел од државната делегација. Владиката Тимотеј вели дека веќе дваесетина години доаѓа во "Свети Климент". И тој го дели разочарувањето, но не и одговорноста за состојбата. - Има држава, има министерство, има амбасада при Светата столица. Тоа се надлежности на државата, а не на црквата. Ние одиме како гости. Толку е нашата активност - категоричен е тој. Годинава на ред за разочарување е премиерот Владо Бучковски. Тој ќе ја предводи нашата делегација што ќе ги посети Рим и Ватикан, на 24 Мај - Денот на македонските просветители. Се планираат средби со папата и со италијанските државници. Ќе има и економски форум на македонски и италијански бизнисмени, концерт на Влатко Стефановски и на "Танец" и многу други активности. Но, на гробот на Свети Кирил ќе биде "традиционално", а тоа значи - бедно. Освен ако нешто, во меѓувреме, не се направи. Можеби премиерот дури ќе го праша папата да ја смениме бедната табла, која може да му падне пред носот, додека е таму. Не е шега. Во Министерството за надворешни работи велат дека лани таблата навистина паднала, бидејќи изгнило дрвото што го носи бакарот. По иницијатива на нашата амбасада, таблата била поправена. За секоја понатамошна промена на таблата, треба да се добие одобрение од локалните црковни власти. Познавачите велат дека ако се има волја, тоа не е тешко да се постигне. Ако се има волја... [V]
Можеби и би било добро само ако е единственото нешто такво. Ги има и на други места и сега засега ич мува не ги лази „држалнициви„ за тоа...барем оставаат таков впечаток на окружението свое. Тие (држалниците-де) сега си имаат единствена преокупација викана НАТО (моје злато нели) , Евроинтеграции , Прашалници ...кои ете стално (им) се враќаат назад на доработка (што ли е пробљемот кај нив) ??? пс А останатото НАРОДОТ ЌЕ си ГО „ПОЗЛАТИ„ ...нели ?
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
ДРЖАВА БЕЗ ЧУВСТВО ЗА ТРАДИЦИЈА Гнијат и таблата и нашата совест на гробот на свети Кирил во Рим [img]http://217.16.70.236/izdanija/2751/9455.jpg[/img] Таа тврди дека македонските туристички агенции ретко ја вклучуваат базиликата "Свети Климент" во турите во вечниот град. И навистина, во првомајските тури ни збор за гробот на свети Кирил. Во агенцијата "Савана" велат дека за тоа е виновно незгодното двократно работно време на црквата. - Во принцип, секогаш се трудиме на туристите да им го покажеме тоа место. Но, кога ги носиме, сите очекуваат многу, а потоа се разочаруваат - објаснува Тони Грозданов од "Савана". [V]
Normalno e sto ne pokazuvaat interes. Kako prvo nema butici i moznosti za soping. Nema zlatari, nema korzo, nema koj da gi vidi. Plus ke dodadat uste tri evra pa ke pijat kafe na sred korzo cel RIm da gi gleda. So mislite kolkav % od nasite turisti im e bitno ako voopsto i znaat kade e grobot na Kiril. Mnogu vika ocekuvale pa se razocarale. Pa sto ocekuvaat tie da vidat tamu, Menhetn.....[V]
dejan МАКЕДОНИЈА МОЖЕ ИТНО ДА ГО ИСПЕРЕ СРАМОТ Италија се согласи на гробот на свети Кирил да поставиме нова плоча Италија се согласила над гробот на свети Кирил во црквата "Свети Климент" во Рим да биде поставена нова спомен-плоча од Македонија, на истото место и со истите димензии како сегашната бакарна плоча, која лани паднала на подот поради гниење на дрвената подлога. Ова вчера ни го соопшти Гоце Георгиевски, државен советник за односи со јавноста во Министерството за надворешни работи. - Сега се зависи од нас - вели тој. По написот со кој "Дневник" ја обелодени срамната состојба на нашето светилиште во Рим, скопјанецот Лазо Клинчаров се јави во нашата редакција и во МНР и изрази спремност бесплатно да изработи мермерна плоча. Тој има автоматизирана машина за дизајнирање и изработка на мермер, со која изработува дводимензионални и тридимензионални релјефи, гравури и слично. - Со мојата сопруга бевме во Рим и видовме во каква бедна состојба е нашето спомен-обележје. Јас сум подготвен да изработам нова мермерна плоча. Ќе контактирам со луѓето во Прилеп за да обезбедиме наш бел мермер. Очекувам надлежните органи да пронајдат признаен и познат уметник што ќе ја осмисли и ќе ја дизајнира плочата. Потоа, можам да ја изработам за три до четири дена. Јас и мојата машина сме на располагање - вели Клинчаров. Академик Петар Хаџи Бошков, познат македонски скулптор, тврди дека плочата може брзо да се обнови ако не се менува идејното решение. - Јас сум подготвен да понудам стручна консултација и помош за тој проект - вели Хаџи Бошков. Сликарот Владимир Георгиевски, професор на Архитектонскиот факултет во Скопје, ги обвинува Министерството за култура и нашата држава дека се однесуваат крајно неодговорно кон делото на свети Кирил и Методиј и кон нашата култура. - На гробот на свети Кирил стои руинирана табла, на која не може ништо да се прочита. Тоа не е обележје. Треба да се осмисли проект како да се уреди тој простор, кој треба да зрачи со духовната светлина што ја има Македонија. Нашето обележје треба да се истакнува пред другите. Посетителите треба да почувствуваат дека светите просветители се од овој крај - вели тој. Во Министерството за култура велат дека и порано имало иницијатива да се постави нова плоча, со одобрение на Италија, но разговорите за тоа наводно се воделе "на повисоко ниво". Било како било, одобрението од Италија стаса, заедно со спремноста на нашите луѓе да помогнат. Веќе нема никаква пречка државната делегација, предводена од премиерот Владо Бучковски, која ќе престојува во Рим на 24 мај, со себе да не ја понесе новата мермерна спомен-плоча, која ќе ни го испере срамот.
Jakov
quote:
Originally posted by sirius
eve edna interesanten predlog-tema za diskusija: Zasho pomedju dvete sv.vojni, koga i na ovie prostori se pojavuva nekakva organizirana forma na komunistichko dvizenje (koe bilo vo toa vreme vistinski "hit" - apsolutna avangarda vo celiot svet, se proklamirale pravata na sekoj narod da moze da formira svoja zaednica i t. n.) fakticki bile inkorporirani nachelota za ostvaruvanje na makedonskiot vekoven stremez, isto kako i stremezot na togasnata vmro( de fakto imale isti light motiv) nikogas ne sorabotuvale.....odnosno ne nastapuvale so zaednicki sili ( forma na nekoja koalicija) za ostvaruvanje na tie prava, odnosno sledbenicite na vmro ne se priklonuvale na komunistichkata idea, iako taa bila poavangardna, pochista i poorganizirana so podrshka od eden golema intern. org. kominternata ( drugo e prashanjeto sto komunizmot, osobeno po vt. sv. vojna zabeguva vo nekoi navistina devijntni pravci osobeno vo SSSR ).....malku ima literatura za ovoj period, ili pak jas ne sum dovolno informiran??????
Периодот меѓу двете светски војни, во Македонија е период на големи турбуленции пред се на идеолошки план. Од една страна е надоаѓачката сила на комунизмот инеговите свежи идеи кои се лепеле кај народот, од друга страна идеологијата на ВМРО е веќе сериозно всадена кај народот. Тука се постојаните нивни внатрешни борби, автономисти, левица, десница и сите тие поделби кај народот. Не дека немало обиди за соработка и заедничка борба, ама сепак идеолошката матрица им била целосно различна иако кај сите борбата за македонска државност стоела како имепратив. Мајскиот манифест од 1924година е првиот таков обид за соработка, во рамнки на ВМРО. Доближувањето на левите и десните...под напливот на свежината на комунизмото која доаѓела постојано во се поголеми количини. Но тоа остана само на хратија, зашто бугарската реакционерна политика и Дворот во Софија го стоирја неминовното. Овој договор лидерите на десната страна на ВМРО го платија и со животот. Појавата на коминтерната и идеата за самостојност на балканските држави ирастурањето на Кралска Југославија кое е лајт мотивот на Сталин во 30тите години, во Македонија се реализира на еден поинаков начин. Класична комунистичка организација, автономна македонска немало од повеќе причини меѓу кои и непризнавањето за посебен ентитет, поделбата и сл. Но во тој период најактивна организација која ги води работие во сите делови на Македонија е ВМРО Обединета. Организација која де факто е единствената која стои на линијата на борба за самостојност и независност, без влијанија од никого и која ги внесува идеите на Коминтерната и интернационалата во Макеодинија. Не случајно лидерто на Обединета Димитар Влахов(најмаркантнито мак. Политичар во тоа време) во Војната ќе стане и потпретседател на АВЈОН и да речам линкот меѓу Македонската НОБ и новата заедница на тогаш југословенските народи. Значи соработката постоела, мешањето на идеита и луѓето да, но да не заборавиме дека пропагандите, антикомунистичките кампањи, денационализаторските политики и притисоци се тоа заедно соаздавале страшна ситуација. Едноставно македонскиот народ поделен бил опкружен со премногу зла за да може да одбегне некое. Во такви услови егзистирала идеологијата меѓу војните во Мк.
трендафил Изгледа дека оваа власт ја признава само комунистичката историја. Така се славеше 60 години влада. Како прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски. Првата влада, формирана во Прохор Пчински е заборавена. Не се прослави ни 100 годишнината од смртта на Никола Карев, не се обележи годишнината од Смилевскиот конгрес... Но затоа во Горно Блаце и во Селце имаме споменици изградени од партија во власта што ги величаат балистите и борците на УЧК. Споменик на бранителите изграден од државата скоро и да немаме. Барем не јавен, туку еден во касарната Илинден, друг во кругот на МВР. Пред тој во МВР е угаснат вечниот пламен што го запали човекот што сега е во ХАГ. Но затоа ќе се гради споменик на МАКЕДОНЕЦОТ Јосип Броз - Тито.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Како прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски. Првата влада, формирана во Прохор Пчински е заборавена.
Аман бе Трендафилчо!? Каде тоа имаш прочитано дека за прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски?
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Како прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски. Првата влада, формирана во Прохор Пчински е заборавена.
Аман бе Трендафилчо!? Каде тоа имаш прочитано дека за прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски?
Toa i e tocno prva makedonska vlada e onaa na Lazar Koli[evski formirana na 16 april 1945godina. Vo sv. P Pcinski vlada ne se formirala, ASNOM bil najvisokoto zakonodavno i izvrsno telo na Makedonija vo toa vreme. Inaku prva voopsto vlada sto ja formale Makedonci e vo Krusevo ama taa e na Krusevskata Republika i ne go nosi predznakot makedonska imala 6 minstri dvajca Makedonci dvajca VLasi i dvajca Albanci......kakov sens imale tie luge pred 100 godini????
Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Toa i e tocno prva makedonska vlada e onaa na Lazar Koli[evski formirana na 16 april 1945godina.
Добро, сменети се учебниците по историја? Порано не’ учеа дека во Прохор Пчињски на 2 август 1944 година е одржано заседанието на АСНОМ и дека притоа е формирана првата македонска влада!
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by Jakov
Toa i e tocno prva makedonska vlada e onaa na Lazar Koli[evski formirana na 16 april 1945godina.
Добро, сменети се учебниците по историја? Порано не’ учеа дека во Прохор Пчињски на 2 август 1944 година е одржано заседанието на АСНОМ и дека притоа е формирана првата македонска влада!
Komunjari[V][:(][:(]
mako Dali e vistina deka Bugarite go zarobile Kolishevski koga prefrluval Evrei od Bitola vo Albanija, i lezhal vo zatvor nekolku nedeli i poslem bil osloboden (poslem mnogu kjotek)? Ili e ova nesto sto se promovirase poslem vojnata?
The_Crow
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Како прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски. Првата влада, формирана во Прохор Пчински е заборавена.
Аман бе Трендафилчо!? Каде тоа имаш прочитано дека за прва македонска влада се смета првата комунистичка на чело со Лазар Колишевски?
Aaaaa se smeta ne si dosol vo sveti nikole da vidis kolkav spomenik mu iame dignato na komunjarot
sirius Во демократијата секој има право да биде глупав (Carrs on, Гутенберг. Two Cheers for Minority, 1994).......primetuvam deka mnogu se miluva da se upotrebuva zborot "komunjari" i toa so takva gorchina, a pritoa ( siguren sum)da se nema elementarno poznavanje na ideoloshkata matrica na toj koncept, zashto beshe edno vreme uspeshen , zashto padna, koi bea pozitivnite a koi negativnite strani, sto nie kako Makedonci dobivme od toj sistem i t.n....znaete li deka duhovniot i teoretskiot demiurg (tvorec) na toj sistem spored agencijata rojters beshe proglasen za mislitel-filozof na mileniumot.... Mislam deka pred sekoi vesti na tv, na makedonecot treba da mu se pokazuva azbukata i po nea porakata: GLUP SI! Pismenosta ( nachitanosta, edukacijata-ne samo po vertikala tuku i posiroko) ne e individualno hobi, tuku sushtinska crta na chovekovata ekologija...... Se diskutira za Tito.......pa koj ni podade raka, koj ni ovozmozhi polna afirmacija, koj go prifati nacheloto makedonecot da se nareche MAKEDONEC...
Jakov
quote:
Originally posted by sirius
Во демократијата секој има право да биде глупав (Carrs on, Гутенберг. Two Cheers for Minority, 1994).......primetuvam deka mnogu se miluva da se upotrebuva zborot "komunjari" i toa so takva gorchina, a pritoa ( siguren sum)da se nema elementarno poznavanje na ideoloshkata matrica na toj koncept, zashto beshe edno vreme uspeshen , zashto padna, koi bea pozitivnite a koi negativnite strani, sto nie kako Makedonci dobivme od toj sistem i t.n....znaete li deka duhovniot i teoretskiot demiurg (tvorec) na toj sistem spored agencijata rojters beshe proglasen za mislitel-filozof na mileniumot.... Mislam deka pred sekoi vesti na tv, na makedonecot treba da mu se pokazuva azbukata i po nea porakata: GLUP SI! Pismenosta ( nachitanosta, edukacijata-ne samo po vertikala tuku i posiroko) ne e individualno hobi, tuku sushtinska crta na chovekovata ekologija...... Se diskutira za Tito.......pa koj ni podade raka, koj ni ovozmozhi polna afirmacija, koj go prifati nacheloto makedonecot da se nareche MAKEDONEC...
GLUP SUM I baram odgovor na poslednoto prasanje ona sto ke go pottcrtam.
sirius sto da ti kazam...prashanjeto, odnosno rechenichata e retorichka, a znaeme dobro vakvoto prashanje go sodrzi i samiot odgovor....
Jakov
quote:
Originally posted by sirius
sto da ti kazam...prashanjeto, odnosno rechenichata e retorichka, a znaeme dobro vakvoto prashanje go sodrzi i samiot odgovor....
??????Seriozno se somnevam vo retorickoto prasanje i odgovorot deka e toa Tito.....kako najzasluzen.!?
sirius Jakov, ne mi beshe celta da otvaram polemika okolu fenomenot narechen ‘Tito” koj e dovolno elaboriran od mnogu agli, tuku povodot mi beshe samiot termin komunjari ( kade se obidov vo prethodniot post da dadam svoe viduvanje)......znaesh, me zagrizuva edna pojava, odnosno sostojba, koja vo psihijatrijata se narekuva “ retroaktivna inhibicija” ( sostojba kade novite nastani, soznanija, vrednosni sitemi, i t.n. gi potisnuvaat starite).....i toa bi mozhelo da se kaze deka e normalno pojava vo site sredini i skoro kaj site individui, ako taa se odviva so soodvetna brzina......no inhibicijata kaj nas dobiva zagrizuvachko tempo..... I uste neshto: Golem del od ona sto denes se nudi kako kritika , vsushnost e promocija koja minuva “proagja” se akceptira kaj narodot kako informacija...promociskata kritika nikogash ne gi doveduva vo prashanje sopstvenite pretpostavki............ mnogu se raspishav, premnogu intelektualizam moze da bide kontraproduktiven ??????????????
Jakov Ok! Okolu komunjarite jas uste sabajle mislev da napisam ama ni trgna temava nakaj Tito a za nego ima poseben topic. Jas go upotrebiv terminot komunjari, kako parodija, na ona sto go napisa Strelec pogore okolu toa kako se ucelo porano koga e formirana prvata vlada. Samiot termin, navistina neznam kako go poimaat ostantite koga go upotrebuvaat, mozebi nema da e loso i toa da go promuabetime poveke. Verojatno sekoj go tolkuva i go koristi vo razlicni konotacii i so razlicna cel zborot komunjar. Jas licno vaka gledam na toa. Veruvam se sekavas, koga se rasturi Jugoslavija, ne tolku Jugoslavija kolku sistemot i koga pocnaa lugeto megusebe da se vikaat gospodin gga, gospogica...Site pocnaa da begaat od poimot Drugar. Kaj mladite vo toj period na pocetokot na tranzicijata znaci, zborot drugar( a friend) pocna da dobiva drug akcent, koj e nepravilen za makedonskiot jazik i makedonskiot akcent. Neznam kako se stavaat akcenti na tastaturava ama znaes sto mislam. namesto drUgar, zborot se izgovara i den denes kako drugAr. Ova potekna od nekoja potreba da se napravi razlika megu drugari(commrades) i drugari(friends)..... Mislam deka eden odreden broj na luge i na zborot komunjari mu priogaat so razlicno znacenje od ona na komunisti. Asocijacijata e taa, no "komunjari" se ovie denesnive, koi glumat od se po malku, koi sakaat da bidat i edno i drugo, da se vikaat gospoda, da ziveat kako burzoazija, a da bidat crveni i da bidat populisti i da glumat bliski do narodot itn itn....Za mene veruvm i drugi ke se soglasat toa e sustinata na komunjar.....a ottamu vo prenosna smisla i na onie nivni prethodnici iako ima razlika, megu ednite i drugite. Vprocem ogromna razlika ima i megu najgolemiot filozof, tatkoto na komunizmot i samite komunisti, pa nema da ima megu niv i denesnive komunjari.... Mislam deka ot tamu potekna muabetov.... Iako koga ke go porcita Dejan celiov muabet, pak ke se "naluti" lol Deki, zasto mu ja izmestuvame temata...za drzavata i tradicijata, ama nema da ni zameri, se nadevam.
AaaAa Ubo, mu tekna na nekoj--sekogash ko ke go upotrebam zborot komunjar, pretpocitam da se objasnam, posto sekogash custvuvam deka lugjeto ne go razbiraat kako shto treba, nitu go upotrebuvaat isto ko mene, pa se doagja do zabuni. Za mene licno, komunist e komunist, sekoja definicija od koj bilo recnik (akreditiran i priznat) ke aplicira. Komunjar-e toa e vekje neshto. Koga ke recam komunjar ne aludiram na Tito, ili KOlisevski, ili baba i dedo shto se borele u NOV I se vodele po taa komunisticka ideologija... tie ne se komunjari, tie se komunisti, zatoa ko ke recam komunjar ne smeat da se vregjaat ni NOBorci, nitu nekogashnite clenovi i vodaci na komunistickata partija na RM-bidejki tie ne se komunjari. Komunjari se (mladi i stari) profiteri od komunistickoto vreme, lugje koi i te kako grabnaa i usisaa od toj sistem vo nivna korist. Lugje koi ili izlegoa od toj sistem, ili go iskoristija kolapsot na istiot da vo megjuvreme se izdignat. Denes gi koristat istite taktiki, se vodat po istite teorii i praksi na koj toj sistem gi nauci, a od druga strana koga ke im se ukaze i pokaze na toa skokaat i velat "KAKO NE, NEMA VRSKA." se pravat najgolemi demokrati, nacionalisti, patrioti, i interesno najcesto se vrtat i plukaat po toj sistem, ili go stitat ama ignoriraat i potiskaat, i ni POD razno ne sakaat da se ekvotiraat so nego, koj od niv naprai lugje. Personifikacii na komunjari: Dosta Dimovska, Ljubisa Georgievski, LjuBce nas golem maz, pa Branko i Bucko, petelive denesni, novive demokrati, koi neli ne se komunisti (iako go cenat i uvazuvaat toj period) tie se demokrati, vodacite prema EU, koi se sluzat so onie istite komunisticki taktiki(samo ne dovolno zgodno), i navecer gi otvaraat istite knigi, samo shto nemaat usul da go priznaat toa. Od vreme na vreme zastanuvaat u zastita na onie komunistite, no taka neumesno, i taka neobrazovano da mu ide na coek da povrati. I ko ke im dojdat onie komunistite i ke im ukazat na greskite i glupostite, tie se odgraduvaat--komunjarcinjava ne sakaat da gi slusaat komunistite, iako samo poradi nivnite iskinati gjonovi, ovie denesnive uspeaa da stanat makar samo toa- Komunjarcinja. U edna recenica spored mojava definicija,moze i da se rece deka komunjarive se nesposobni wannabe komunisti bez priznanie.
sirius potpolno te razbiram i se soglasuvam so tebe,...ednostavno se osvrnav na terminot "komunjari" ne deka ti si go upotrebil , ne deka toa mi smeta , tuku generalno, a osobeno se odnesuva na onie so predznak "vmro" koi miluvaat da go upotrebuvaat a pritoa bez da znaat shto vsushnost zboruvaat, iako vo posledno vreme ( toa moze da se primeti) se obiduvaat da se "kultiviraat" eve edna interesanten predlog-tema za diskusija: Zasho pomedju dvete sv.vojni, koga i na ovie prostori se pojavuva nekakva organizirana forma na komunistichko dvizenje (koe bilo vo toa vreme vistinski "hit" - apsolutna avangarda vo celiot svet, se proklamirale pravata na sekoj narod da moze da formira svoja zaednica i t. n.) fakticki bile inkorporirani nachelota za ostvaruvanje na makedonskiot vekoven stremez, isto kako i stremezot na togasnata vmro( de fakto imale isti light motiv) nikogas ne sorabotuvale.....odnosno ne nastapuvale so zaednicki sili ( forma na nekoja koalicija) za ostvaruvanje na tie prava, odnosno sledbenicite na vmro ne se priklonuvale na komunistichkata idea, iako taa bila poavangardna, pochista i poorganizirana so podrshka od eden golema intern. org. kominternata ( drugo e prashanjeto sto komunizmot, osobeno po vt. sv. vojna zabeguva vo nekoi navistina devijntni pravci osobeno vo SSSR ).....malku ima literatura za ovoj period, ili pak jas ne sum dovolno informiran??????
achtung_panzer
quote:
Originally posted by sirius ... ne nastapuvale so zaednicki sili ( forma na nekoja koalicija) za ostvaruvanje na tie prava, odnosno sledbenicite na vmro ne se priklonuvale na komunistichkata idea, iako taa bila poavangardna, pochista i poorganizirana so podrshka od eden golema intern. org. kominternata ( drugo e prashanjeto sto komunizmot, osobeno po vt. sv. vojna zabeguva vo nekoi navistina devijntni pravci osobeno vo SSSR ).....malku ima literatura za ovoj period, ili pak jas ne sum dovolno informiran??????
Verojatno propblemot bil, a mozhebi i seushte e, implementacijata na idejata; implementacijata na komunistichkata ideja zabeguva znachajno pred WWII vo SSSR. Vsushnost mislitelot- filozof na mileniumot spored Reuters (shto go spomna dva-tri posta pogore)ochekuval komunistichkata ideja da bide implementirana prvin vo najrazvienite industriski zemji pa ponatamu prirodno da se rashiri niz ostatokot na svetot. Megjutoa... Implementiranata komunistichka ideja ima znachaen problem so fenomenot na identitetot, i na nivo na kolektiv i na individualno nivo. Nacionalniot identitet, nacionalnite obelezhja, osobeno tie shto imaat religiozna konotacija ili imaat proizlezeno od religiozen kontekst se prvi na red za odstrel od vrednite komunistichki aparatchici. Da, tie kje dopushtat sekoja nacija da se narekuva kako saka i da zboruva na jazikot shto go smeta za majchin, i kje bide poddrzhuvana od bratskite kominternski nacii- ama prvin treba da vleze vo kalapot na kominternovskata ideologija i nikako nema da bide prifatena as-is. Del od borbata za etabliranjeto na makedonskiot identitet bez paterici od ideoloshkite multinacionalni blokovi e i postavuvanjeto na nasha plocha na grobot vo "Sveti Kliment" vo Rim...
трендафил Македонската историја е уште идеолошка. Се додека на чело на државата е десничарската СДСМ (која тежи кон стариот режим во кој беше единствена партија) нема да се ослободиме од тоа едни неправедно да се воздигнуваат, а други неправедно да се потиснуваат. И покрај тоа што на некој премолчен начин убиените или исчезнатите по наредба на Тито беа рехабилитирани, тие се уште не го имаат местото што го заслужуваат. Колкумина од вас слушнале за Малина Поп Иванова и за Коста Солев Рацин како политичар. Е па тие двојца се избориле во Коминтерната за првото политичко признавање на македонската нација. Во време кога никој, ниту тие не знаеле за Јосип Броз. Се` што Броз направил до 1948 (Резолуцијата на Информбирото) направил како послушник на Коминтерната, во најзначајните години за формирањето на наша држава, Тито бил под команда на Сталин. (Сега ова не значи дека некој „државник“ треба да предложи да се подигне паметник на Сталин на плоштадот Македонија во главниот град). А во 1948 веќе функционирала македонската држава. Има ли научно собрани факти за војната од пред само 4 години или и понатаму слушаме само политички оценки. Значи ли тоа дека сме под окупација на победниците во војната. Ќе поставам уште едно прашање. Зошто владеечката ДУИ не учествуваше во прославата на 9 мај, денот на победата над фашизмот?
lav
quote:
Originally posted by трендафил
Македонската историја е уште идеолошка. Се додека на чело на државата е десничарската СДСМ (која тежи кон стариот режим во кој беше единствена партија) нема да се ослободиме од тоа едни неправедно да се воздигнуваат, а други неправедно да се потиснуваат. И покрај тоа што на некој премолчен начин убиените или исчезнатите по наредба на Тито беа рехабилитирани, тие се уште не го имаат местото што го заслужуваат. Колкумина од вас слушнале за Малина Поп Иванова и за Коста Солев Рацин како политичар. Е па тие двојца се избориле во Коминтерната за првото политичко признавање на македонската нација. Во време кога никој, ниту тие не знаеле за Јосип Броз. Се` што Броз направил до 1948 (Резолуцијата на Информбирото) направил како послушник на Коминтерната, во најзначајните години за формирањето на наша држава, Тито бил под команда на Сталин. (Сега ова не значи дека некој „државник“ треба да предложи да се подигне паметник на Сталин на плоштадот Македонија во главниот град). А во 1948 веќе функционирала македонската држава. Има ли научно собрани факти за војната од пред само 4 години или и понатаму слушаме само политички оценки. Значи ли тоа дека сме под окупација на победниците во војната. Ќе поставам уште едно прашање. [size=3]Зошто владеечката ДУИ не учествуваше во прославата на 9 мај, денот на победата над фашизмот?[/size=3]
Само затоа што нивниот идеолошки „родител„ Баликомбтар„ бил на победената страна , односмо се губитници во 2 светска војна.
sirius jakov, koncizen i jasen post , da chueme i nekoi drugi komentari osobeno vo pogled na ulogata na levite i na desnite polit.sili vo sozdavanjeto na da jure - skicata na maked.drzava zakljuchno so ASNOM...odnosno ulogata na KPJ vo stimuliranjeto - povikot za pokrevanje na otporot na ovie prostori sto istovremeno znachelo i nashe poaktivno uchestvo vo skiciranjeto na novata federacija koja e definirana so AVNOJ...kolku navistina VMRO ima pridones ( neosporen fakt e deka ima, no poagjajki od aksiomata deka vo VMRO sekogash imalo dezintegrirachki sili), kolku tie-VMRO, bile navistina drzavnichko delotvorni vo sozdavanjeto na mak.drzava, odnosno dali taa voopshto ke beshe sozdadena ako nie ne se priklonevme i ne zastanevme otvoreno zad KPJ, koja partija na chelo so Tito, de jure i de fakto ja skicira i ja sozdae togasnata yu -federacija, se “izbori” kaj megunar.faktor da konstituira drzava vo koja bea dadeni pravata na sekoj narod da formira drzava vo ramkite na federacijata, pa deneska kako ostatok od taa federacija ( nekoi frlaat drvja i kamenja na nea ) nie imame svoja drzava..........
AaaAa
quote:
Originally posted by Jakov
Овие се повеќе друга групација, јас мислам дека комуњарите напротив живеат на крилата на традицијата и искуствата од комунизмот. И кога комунистите кажуваат нешто, овие климаат ревносно со главата како да се на Vти конгрес на КПЈ, ама кога ќе излезат од таму забораваат се односно прават 2%од тоа што чуле и се друго онака како што мислат. Еве последниот потег на еден од групата споменати комуњари. Иницијативата за споменик ја упатеува под 1. до Премиерот, а под 2. до Сојуз на Борците.
Ne se soglasuvam deka se druga grupacija. Isitite se, sedaci na dva stola, slusaat (t.e. nikogash ne slusaat) no izigravaat deka slusaat samo koga toa im odgovara. Vo moment na svetska emotivnost, koga posle 15 godini na nasive prostori pocnuva da se olabavuva potiskanjeto na toj period, i koga pocnuvaat pak na povrsina da izleguvaat necii zaslugi i odbelezja, se koristi situacija, se fakja emotivnata povrzanost na narodot " za nekoe drugo podobro vreme" im se vadi likot na onoj koj gi potsekja na toa vreme, i se pravi obid da se potkrene na tie stari ramenja.Da, se zivee na ramenjata na taa tradicija, ama pak se odbiva da se priznae. Toa samo komunjarce go pravi, borcite nikogash ne se zatskrivaat. Povtorno se izdignuvaat na imidzot i sekjavanjeto na nekoj drug, ...ama ne se dozvoluva a da ne se napomene deka toa nema vrska so nasata "nostalgija" ili komunizam, tuku samo so "respekt, odolzuvanje, realnost," koja neli e opis na novite napredni svetski sili. Ko shto i ti sam kaza, go napravija toa Slovencite, pa ajde i nie... skokanje vo trend i nishto povekje, shto ne e nishto porazlicno od skokanjeto vo trend pred 15 godini koga vo euforijata na nacionalno budenje edni sliki se zamenija so drugi i preku nokj se zaboravivme samite. Mislish deka bese verba vo neshto, ili slusanje na nekogo?!; ne samo sansa da se ukrade malku slava, koja koga e kontroverzna e najslatka. Nishto, sem komunjarcinja, koi kitat i se kitat so tugji imidzi, dela i memorii. Za ostatokot mozebi podocna ;) pozdrav
f9 Периодот меѓу двете светски војни... Законот за заштита на државата беше донесен на 2 Август 1921 година со кој беше забранета работата на Комунистичката партија која победи на локалните избори во Скопје,а на изборите за уставотворно собрание во 1920 година беше трета партија по број на пратеници со апсолутно мнозинство на територијата на денешна Македонија.
Jakov Проблемот или злата судбина на ВМРО, од самиот беше почеток и остана големобугарскиот шовинизам, и тоа е веќе позната работа. Од првиот момент на создавањето на Организацијата, па до денешен ден се што има име ВМРО како магнет ја привлекува големобугарската пропаганда. Борбата на левите и десните сили во Организацијата беше перманентна и во секој поглед трагична за македонскиот народ. Не остана еден жив револуционер, се беше жртва на продложената бугарска рака. Од друга страна условите во сите три дела на Македонија во периодот 1913- 1939 беа различни. Навидум и повеќе како некоја замка делува едно сознание кое провејува, дека сепак во Вардарскиот дел притисокот и не бил толку силен како во остантите делови на Македонија. Напротив. Србите гонеле се особено се што на било кој начин се поврзувало со ВМРО и некаква самостојност. Од друга страна ВМРО(автономистичка) со полна уста независност за Макеоднија само повеќе ја провоцирала српската политика на репресии во Македонија. Оттаму и од фактот за свежината и авангардноста на комунистичките идеи е оној резултат кој погоре го цитираше Ф9, на КПЈ во Макеоднија. Тоа е и сосоема нормално. Народот секогаш знаел да процени, така било и тогаш. Едноставно КПЈ во тие услови била единствената сила која зборувала за социјална правда, за еднаквост и правото на секој да се осеќа пред се човек па понатаму се друго. Во предвечерјето на Големата војна, најголемиот дел од прогресивните елементи на ВМРО кои останаа живи во масакрите на михајловистите полека преку Обединета стануваа се поблиски со идеите на КП. Социјалистичкитеидеи како линк кон ком.идеологија, многу одпорано се присутни во македонското револуционерно дело. Инаку треба да се има во предвид дека по забраната на КПЈ, во Макеоднија не се формира посбна ком.партија според замислите на Коминтерната. Таква значи, ком-партија во Македонија се формира прилично доцна дури во текот на Војната. Веројатно и тоа е еден факт кој кажува нешто. Постоел покраински комитет на КПЈ но не и КПМ...??? Во периодот на војната пак влијанитео на ВМРО и неговата идеологија е донекаде јасно дефинирана. Оние автономистичките елементи, јасно ги имаме на страната на бугарскиот окупаторски режим во периодот 41-44. Под изговорот за српската окупација и бугарското ослободување тие беа ставени во улога на спроведувачи на таа политика во Макеоднија. Од друга страна има еден интересен момент. Првите партизански одреди кои се формираа во текот на 41-42 година, сите до еден ги носат имињата на револуционерите од Илинденскиот период, што само говори за силата и влијанието на тој период и илинденската традицијата која и покрај сите налети на пропагандите била силна кај македонскиот народ а со тоа и кај мак. Партизани. Дури подоцна кога НОБ ќе ги даде првите жртви во борбите со германско-бугарскиот окупатор ќе се јават имињата на Мирче Ацев и др. Во партизанските одреди. Сакам да кажам со ова дека силна била взаемната врска можеби не директна и не јасно видлива но сепк силна меѓу НОБ и традициите на ВМРО (се знае на кое мислам). Е сега што ќе беше ако ние не се приклоневме кој таа страна- КПЈ. Мислам дека едноставно за тоа нема одговор од проста причина што работите се такви какви што се случиле и ништо друго неможе да се тврди. Се друго е само наша фантазија, не би рекол дека се ниту претпоставки. Јас вака гледам на тоа. Едноставно Македонија и македонскиот народ немал избор во “изборот“ на комунистичката идеологија и приклонувањето кон Југословенството. Со ова не мислам дека му било наметнато, туку кога велам немал избор мислам на она што и денес се случува. Еве да ја извлечеме следнава аналогија. Идеата на Југословенствто (овде мислам на идеата на КПЈ- Авнојските принципи), тогаш и идеата за Обединета Европа денес. Која е опцијата и дали Макеоднија има избор.....Навидум има ама која е алтернативата на тој избор. Каде ќе била Македонија `45 ако одбиела да влезе во Југославија и каде ќе биде Македонија во 2010 ако одбие да влезе во ЕУ. Или каде ќе бевме денес ако 1991 одберевме друга опција наспроти евро-атлантската интеграција... Незнаеме, но сега сите кои не се истомисленици ќе речат, и тогаш и сега ако сме одбереле друго ќе ни беше подобро. Ама искуствата на другите го говорат сепак обратното.
sirius tuka sme, rezonot e dobar!!!!
AaaAa Mi aplaudira :)
Strelec Не брзајте многу... Дискусијата сеуште не е готова... Чекајте concrete и компанија да дојдат и ќе видите што е тоа тотален ДЕМАНТ!:)
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Не брзајте многу... Дискусијата сеуште не е готова... Чекајте concrete и компанија да дојдат и ќе видите што е тоа тотален ДЕМАНТ!:)
A ti potsvesno imash nekoi custva za concrete, ili samo onaka se na vrv jazik ti e coekot? Da ne ispustiv jas neshto?[8D]
Strelec А ти од кога толку грижа за мојот јазик??? Да не имаш ти некои потсвесни чувства? Или свесни можеби?:)
AaaAa Uvek svesna i ljubopitna, i ne mi odgovaraj so prasanje na prasanje, tie zadskrivanja kaj mene ne idat. Molam za odgovor na moevo prasanje:)
Strelec Odgovorot e 'Samo onaka'! Priznaj sega deka ti e polesno na dushichkata?:) p.s. Ako prodolzhish da se zanimavash so mene namesto so temata, kje moram da napravam split na topikov i nashata konverzacija da ja prefrlam na potforumot 'Lubov i SEX'!:)
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Odgovorot e 'Samo onaka'! Priznaj sega deka ti e polesno na dushichkata?:) p.s. Ako prodolzhish da se zanimavash so mene namesto so temata, kje moram da napravam split na topikov i nashata konverzacija da ja prefrlam na potforumot 'Lubov i SEX'!:)
Sto se mene tice duso mozesh da napraish dva splita-SPLIT A-podforum Ljubov i Sex, i SPLIT B-Za toa "Kade" naknadno ke se odluci [:)] Uvek se lakse dise!
Jakov
quote:
Originally posted by AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Не брзајте многу... Дискусијата сеуште не е готова... Чекајте concrete и компанија да дојдат и ќе видите што е тоа тотален ДЕМАНТ!:)
A ti potsvesno imash nekoi custva za concrete, ili samo onaka se na vrv jazik ti e coekot? Da ne ispustiv jas neshto?[8D]
Go proglasija concrete za doajen pred nekoj den, pa sega malku mu e onakak na Strelec....zatoa taka 'reagira",ne e nisto drugo...[;)]
f9 Toa што се прошири социјалистичкото движење во 1920 година не е заради некаква идеолошка матрица туку е резултат на ситуацијата на лугето кој поминале низ такви настани како Балканските и Првата светска војна и тоа најмногу заради катастрофалната економска ситуација.На сајдот од Архивот на Македонија има презентација на слики на Македонија од овој период.Првата светска војна скоро на секаде го разживеа социјализмот и комунизмот како движење не затоа што лугето го познаваа Маркс и Енгелс туку просто заради економските тешкотии и ветувањата.Јас во таа смисла ги гледам поделбите на леви и десни.Бугарската интервенција не доагала само од страна на десничарите,таа постоела и кај левичарите.И не е само Бугарската интервенција,туку постои и Турска и Српска и Грчка вмешаност,и сите тие вмешаности се од државна и национална природа и не се ограничуваат на само една идеологија било десна или лева.Всушност тука идеологијата преставува маска и оправдување за најчесто нечистите алишта на идеолозите изгнасени во Балканската кал.
concrete
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by AaaAa
[quote]Originally posted by Strelec
Не брзајте многу... Дискусијата сеуште не е готова... Чекајте concrete и компанија да дојдат и ќе видите што е тоа тотален ДЕМАНТ!:)
Pa Jakov ne mozam da dojdam na sebe od koga ovoj sirius me proglasi za " doajen" po cel den se gledam vo ogledalo....zarem tolku sum ostarel ????? Za "DEMANTOT" mi treba malku vreme, ako vopsto stignam da go napisam....
dejan sega dali gradonacalnikot na Ohrid, koj e od SDSM ke napravi nesto? Предупредувања на експертите за заштита на спомениците Куќата на Уранија е нестабилна и може да се урне Овој значен објект нема статичка стабилност и не може да се гарантира безбедност на посетителите СИМОН ИЛИЕВСКИ ОХРИД - Доколку брзо не се заштити Куќата на Уранија, еден од најубавите објекти од старата охридска градска архитектура, може да има несогледливи последици и пропаѓање на објектот. Експертите велат дека куќата е нестабилна и асеизмична и веќе е забележливо дека поради слабите темели дел од неа е искривен. Потребна е и внатрешна реконструкција зашто дрвените материјали се дотраени и пред распаѓање. "Куќата на Уранија нема статичка стабилност и не може да се гарантира безбедност на поголем број посетители. Потребен е поголем градежен зафат, но прво мора да се процени дали ќе има целосна реконструкција или, пак, ќе се зачува сегашната форма, но со една деликатна конзервација за да не се изгуби душата на последниот објект кој Ј припаѓа на изворната охридска градска архитектура°, вели Елена Кочкоска, архитект во Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј од Охрид. Специфичноста на архитектурата на оваа куќа прв ја документирал проф. д-р Борис Чипан уште во 1943 година. Старите фотографии покажуваат дека куќата не била доизградена на последниот кат. Во 50-тите години на минатиот век имало мали интервенции, но најважната интервенција е направена во 1987 година, по што го добила сегашниот лик. "Во Охридскиот Завод и Музеј има неколку готови проекти за реконструкција и заштита на Куќата на Уранија. Во нивната подготовка, покрај архитектите, биле вклучени и Институтот за земјотресно инженерство и експерти од повеќе научни институции. Проектите гарантираат дека доколку се најде финансиска конструкција, објектот целосно ќе се ревитализира и ќе ја задржи автентичноста°, објаснува Кочкоска. Таа истовремено додава дека мора итно да се направи интервенција за да се зачува еден од најубавите архитектонски амбиенти што го прават заедно со Куќата на Робевци. Лошата состојба на овој културен споменик заштитен со закон беше една од причините што МАНУ одби да ја прими Куќата на Уранија како нејзина сопственост, која пред една година Ј ја додели Владата на Република Македонија. Алармот за спас на објектот е вклучен, а во пошироката јавност се очекува реакција, пред сў, од надлежните државни органи без чија помош не може да се спаси.