My Name is Sotir - pages 101-106
My Name is Sotir - pages 101-106
dejan zhalno e i interesno. pisuva kakvi gadovi bile grcite. http://www.maknews.com/html/articles/stefov/the_turning_point.html
mnik
quote:
Originally posted by ProMKD
Sve e vo Ekonomijata. Makedonskite biznizmeni nadvor od MKD treba so seta svoja sila da probuvaat da investiraat vo MKD i da uvezuvaat Makedonski proizvodi vo svojte vtori drzavi. Koga ke ima pari, Makedoncite od sosedstvoto ke mozat da dobijat podrska od nasata vlada, ke se prosiri povtorno nasata kultura vo okupiranite teritorii, i ke mozat da stanat na svojte noze lugeto. Eden den ke mozat i da se obedinat so nas.
za zal vo diasporata ima nolgu makedonski biznismeni shto sakaa da otvorat biznis vo MKD ama nashte pishlivi vladi im trazea prvin po 200000 do 500000 Evra za da dobijat prvin dozvola, a poslem dovagja prijava taksa, i site tie drngalashki. na krajo se dadeja na ebanite grci za bedna para i sega i ekonomski grko ne javna. i taka. toa go imam slushnato od poveke mnogu bogati makedonci vo Germanija, dali e vistina ne znam,no zalno.
dejan pa kako grcite otvarat? od damna procitav grk od avstralija otvoril mala fabrika vo negotino....
Christian
quote:
Na koj nacin bi go storile toa i bi ostavile definitvno istoriska traga vo nasata istorija
kako prvo ni treba vlada koja seriozno ke saka da ja odnese MKD napred,pri to ke im se dade sansa i vera na makedoncite od dijasporata da otvorat biznisi vo MKD. odkoga ke se zajakneme ekonomski ke imame poveke sredstva da se izborime na megunaroden pat da im se dadat pravata na makedonskite malcinstva vo sosednite drzavi.Istovremeno treba solidna istorija da im se predava na mladite vo MKD,so drugi zborovi nekoi uste go velicat kolisevski a nekoi cento.Ili edniot ili drugiot.ova bese samo primer.odkoga sevo ova ke se postigne,slednito cekor e vlez vo EU i so toa barem vo realnost ke se otvorat granicite za site makedonci. i red drugi raboti ima,ama nema da gi redam sega.mislam ova deka e dovolno.
quote:
Mislam toa e generalizacija
ne e genralizacija,moze eden na 1000 e odnosot.ama toj eden poveke se slusa i ima poveke vlijanie i pravi nesto odkolku drugite 1000 od negovata partija. so toa se gleda pozadinata na celata partija i nejzniot temel na koj stoi.
quote:
pa kako grcite otvarat?
nema nisto loso vo toa,se dodeka vlasta kontrolira koj i kako se investira i dali toa ke pridonese za MKD vo idnina.
Great_Macedonian ehe dejan, kolku takvi prikazni sum slusal.. samo sto nese prikazni.
Christian braka idninata na makedonija e vo nasi race.jas seuste veruvam deka mozeme da ja obedinime makedonija.moze ne za edno 5-10 god ama toa ne znaci deka treba da se odkazeme od nea.ako moite deca ili vnuci ja docekaat obedineta mkd toa bi bilo super.
Great_Macedonian Christian samo preku EU moze makedonija da bide obedineta, kako evropa bez granici.. a inace za menuvanje granici, toa nemozat albancite da go storat a kamoli nie.
Christian site na toa se nadevaat,ama ne ocekuvam ja bas nesto od EU.
dejan pa novite zemji clenki na EU, site dozhiveale golem porast na ekonimijata, a romanija epten im otide gore isto.
Christian dejan so ke mi e porast na ekonomija ako na makedoncite ne im se dadat osnovnite prava vo sosednite drzavi(bugarija i grcija pa i albanija)pa i vo nasata drzava duri.Eve grcija se vo eu pa seuste ne priznavaat makedonsko malcinstvo.
Great_Macedonian Ej Christian pametno zborvis, no treba trpenie bracko. Makedonija mora da stane ekonomski silna zemja.. nie ne treba da se zadovoluvame so toa da staneme prosecna zemja vo eu, no treba da odime do japonija do singapore do taiwan do america do cel svet i da molime za investicii.. makedonija mora da stane edna od najbogatite zemja na evropa.. imame potencijal toa da go storime vo narednite 20-25 godini... duri koga ke staneme bogata zemja so mnogu silna ekonomija pocituvana os svetot, togas ke mozeme da skokneme i da barame priznavanje na makedoncite vo grcija. Sega seuste sme na stakleni noze.
mnik
quote:
Originally posted by dejan
pa novite zemji clenki na EU, site dozhiveale golem porast na ekonimijata, a romanija epten im otide gore isto.
dejan ne sakam da se karam so tebe, no deka ekonomijata vo evropa porasna, ne izgleda bash taka vo germanija, a sega se zbori deka francuzite zaradi taa ekonomija sakaat da izlevat od evropska unija. jas ne sum za vlez vo evropska unija, ko ke se vrnam vo makedonija, ako treba ke jadam i kompkri samo, ama ne sum za vlez vo EU,oti EU ne ebe na chelo so grci, sakat i imeto da go dademe, i da i dademe na shiptari prava, kako da gi nemaat, a na makedoncite vo okupiranite delovi nikoj ne im dava prava. nasproti vlez, treba nashite parlamentarci da ne kradat, i da napravat neshto po terk na Monako i na Dubai, zona bez danok, pa da videme kade ke idat kapitalistite od evropa da proizveduvaat, dali vo kina ili u MK. ali toa e se sho bi bilo ako bi bilo... I zatoa ke vlezeme nekogash vo evropa kako skapana nacija, ni pod ime Makedonija, i kako slepo crevo na Evropa, bash kako i vo Jugoslavija. toa e sranje.......
Christian
quote:
Ej Christian pametno zborvis, no treba trpenie bracko.
ne treba trpenie brat samo treba rabota. Voa ******** na vlast dusata ni ja sotraa od kradenje.te vmro te sdsm. ni ednite ni drugite so prst ne mrdnaa za malcinstavata kaj sosedive,duri i nas ne napravija malcinstvo vo MKD. Sdsm uste za sfrj sonuvaat a vmro pa teski bugaromani se. ni vie ni tie ne se makedonci po dusa.
Jakov
quote:
Originally posted by Christian
braka idninata na makedonija e vo nasi race.jas seuste veruvam deka mozeme da ja obedinime makedonija.moze ne za edno 5-10 god ama toa ne znaci deka treba da se odkazeme od nea.ako moite deca ili vnuci ja docekaat obedineta mkd toa bi bilo super.
Na koj nacin bi go storile toa i bi ostavile definitvno istoriska traga vo nasata istorija.[?]
ProMKD Sve e vo Ekonomijata. Makedonskite biznizmeni nadvor od MKD treba so seta svoja sila da probuvaat da investiraat vo MKD i da uvezuvaat Makedonski proizvodi vo svojte vtori drzavi. Koga ke ima pari, Makedoncite od sosedstvoto ke mozat da dobijat podrska od nasata vlada, ke se prosiri povtorno nasata kultura vo okupiranite teritorii, i ke mozat da stanat na svojte noze lugeto. Eden den ke mozat i da se obedinat so nas.
Great_Macedonian Quote Christian: ne treba trpenie brat samo treba rabota. Voa ******** na vlast dusata ni ja sotraa od kradenje.te vmro te sdsm. ni ednite ni drugite so prst ne mrdnaa za malcinstavata kaj sosedive,duri i nas ne napravija malcinstvo vo MKD. Sdsm uste za sfrj sonuvaat a vmro pa teski bugaromani se. ni vie ni tie ne se makedonci po dusa. -------------------------------------------------------------------------------------------- Mislam toa e generalizacija, deka site sdsmovci bila za sfrj, a vmrovcite bile bugaromani. Imat takvi lujge ne velam ne, no tie se malcinstvo.
mnik Christian se slagam potpolno so tebe deka ni treba Vlada sho ke e ozbilna. prashanjeto e kade da ja najdeme. nekako u makedonija nema bash nekoj gz sho ke sedne na stolica i nema da krade!!!