Јеховини сведоци — кои се тие? Што веруваат?
Јеховини сведоци — кои се тие? Што веруваат?
a-pin-dim Кои се тие? ЈЕХОВИНИТЕ сведоци сакаат подобро да ги запознаете. Можеби веќе сте ги сретнале како соседи или колеги на работното место, или во други секојдневни прилики во животот. Веројатно сте ги виделе на улица како им нудат списанија на минувачите. Или кратко сте разговарале со нив на Вашата врата. Всушност, Јеховините сведоци се заинтересирани за Вас и за Вашето добро. Сакаат да бидат Ваши пријатели и да Ви кажат нешто повеќе за себе, за своите верувања, за својата организација и за тоа што мислат за луѓето и за светот во кој живееме сите. За да го постигнат тоа, ја подготвија оваа брошура за Вас. Во повеќе погледи Јеховините сведоци се како и сите други луѓе. Си имаат вообичаени проблеми — економски, физички, емоционални. Понекогаш прават грешки, бидејќи не се совршени, вдахновени или непогрешливи. Но, настојуваат да учат од своите искуства, и марливо ја проучуваат Библијата за да ги направат потребните исправки. Тие му се предадени на Бог за да ја вршат неговата волја, и сосредоточени се да го исполнат тоа предание. Во сите свои активности бараат водство од Божјата реч и од неговиот свет дух. Предадени му се на Бог за да ја вршат неговата волја Мошне важно им е нивните верувања да се темелат на Библијата, а не чисто на човечки шпекулации или на религиозни принципи. Го чувствуваат истото што и апостол Павле кој под инспирација изјавил: „Бог нека се најде вистинит, макар секој човек се покажува лажливец“ (Римјаните 3:4, Превод Нов Свет*). Во однос на учењата кои се презентираат како библиска вистина, Сведоците енергично го одобруваат правецот кој го следеле жителите на Верија кога го чуле проповедањето на апостол Павле: „Ја примија речта со најголема горливост на умот, секојдневно испитувајќи го внимателно Писмото дали е тоа така“ (Дела 17:11). Јеховините сведоци веруваат дека сите религиозни учења треба да се подложат на овој испит за да се види дали се во склад со инспирираното Писмо, сеедно дали е тоа учење кое го презентираат тие или некој друг. Тие Ве покануваат — Ве поттикнуваат — да го сторите тоа во Вашите дискусии со нив. Веруваат дека Библијата е Божја реч Од ова се гледа дека Јеховините сведоци веруваат во Библијата како реч Божја. Нејзините 66 книги ги сметаат за инспирирани и историски точни. На она што обично се нарекува Нов завет се осврнуваат како на Христијански грчки списи, а Стариот завет го нарекуваат Хебрејски списи. Се потпираат на обата дела, на Грчките и на Хебрејските списи, и ги земаат буквално, освен на местата каде што изразите или контекстот очигледно покажуваат дека тие се фигуративни или симболични. Сфаќаат дека многу од пророштвата од Библијата веќе се исполниле, дека други се исполнуваат сега, а трети допрва треба да се исполнат. НИВНОТО ИМЕ Јеховини сведоци? Да, така се нарекуваат. Тоа е описно име кое покажува дека тие сведочат за Јехова, неговото Божество и неговите намери. „Бог“, „Господ“ и „Творец“ се титули — како „претседател“, „цар“ и „генерал“ — и можат да се применат на неколку личности. Но, „Јехова“ е лично име и укажува на семоќниот Бог и Творец на универзумот. Ова се гледа од Осија 12:5: „А Господ е Бог Саваот; Јехова е името Негово“. Божјето лично име на древен хебрејски јазик Името Јехова (или Јахве, како што претпочитаат преводот на Д-р/Д-р Душан Х. Константинов и некои изучувачи) се појавува во оригиналните Хебрејски списи скоро 7.000 пати. Во повеќето Библии не се појавува како такво туку е заменето со „Бог“ или „Господ“. Меѓутоа, дури и во тие Библии, обично може да се каже каде во оригиналниот хебрејски текст се користи Јехова, бидејќи на тие места зборовите со кои е заменето се напишани со големи букви, како на пример: БОГ, ГОСПОД. Неколку современи преводи го употребуваат или името Јехова или името Јахве. Така, Исаија 42:8 во New World Translation гласи: „Јас сум Јехова. Тоа е моето име“. Името е поврзано со една драма во судница Библискиот извештај кој го користат Јеховините сведоци за своето име е 43. поглавје од Исаија. Таму светската сцена е претставена како драма во судница: Боговите на нациите се повикани да доведат свои сведоци за да ги докажат своите наводни случаи на праведност или за да ги сослушаат сведоците од Јеховината страна и да ја признаат вистината. Таму Јехова на својот народ му вели: „Вие сте мои сведоци, вели Јехова, и мој слуга кого го избрав; за да знаете и да ми верувате, и да разберете дека јас сум тој: пред мене не беше создаден ниеден Бог, ниту после мене ќе има. Јас, токму јас, сум Јехова; и освен мене нема спасител“ (Исаија 43:10, 11, American Standard Version). Јехова Бог имал сведоци на Земјата во текот на неколку илјади години пред да се роди Христос. Откако во Евреите, 11. поглавје, се наброени некои од тие луѓе од вера, во Евреите 12:1 се вели: „Затоа и ние, бидејќи сме опколени од толку голем облак на сведоци, да го симнеме секој товар и грев кој лесно н#232; заплеткува, и со истрајност да трчаме во трката што стои пред нас“. Исус пред Понтиј Пилат рекол: „Јас за тоа се родив и за тоа дојдов на светот, за да сведочам за вистината“. Тој е наречен „верниот и вистинскиот сведок“ (Јован 18:37; Откровение 3:14). На своите ученици Исус им рекол: „Ќе примите сила кога светиот дух ќе дојде на вас, и ќе ми бидете сведоци како во Ерусалим така и во цела Јудеја и Самарија, па с#232; до најоддалечениот дел од земјата“ (Дела 1:8). Затоа, околу 6.000.000 лица денес во над 230 земји кои ја кажуваат добрата вест за Јеховиното царство преку Христос Исус сметаат дека е исправно себеси да се нарекуваат Јеховини сведоци.
sirius Angya, gledam ne samo shto si po "crkvava" tuku sakash "sex" i so filozofijata. Izvini za ovozemaljskiov izraz "sex", koj e dosta jak, no go upotrebiv za da go odrzhi "sportskiot" karakter na diskusijava. Malku shala na vaka ozbilna tema moze da bide ushte postimulativna??? Vo nekolku navrati sum imal prilika da razmenam po nekoj spot-muabet so ucheni sveshteni lica no teshko odeshe “palenjeto” od prosta prichina shto nivnite reznoni se dvizhea samo vo ramkite na pravoslanoto uchenje za svetot, shto mora da se priznae e dosta tesen prostor za kreativna diskusija. So tebe bi trebalo da odi “voznjata” po softly, posto prakticirash i filozofija vo klasichna smisla na zborot. Ke se obidam so nekolku drajveri na sovremen nachin da prodiskutirame ???? Tvojot iskaz deka: .......NIE NE MOZHEME DA JA DEFINIRAME VERATA, BI- DEJKI TAA NE DEFINIRA NAS. A nie mozheme samo DA JA PRIFATIME ILI DA JA OTFRLIME TAA DEFINICIJA. Sekoe ponatamoshno "mudruva- nje" e lukavstvo. Nashiot Gospod Bog e i nash NEBESEN OTEC........ da go pogledneme ova tvrdenje i od eden drug, za mene poprifatliv “portal” . “За да ја предочи парадоксалната ситуација во која сеќавањата стануваат впишани или репродуцирани во несвесното, а никогаш и да не биле перцепирани, Фројд го повикува напомош сложениот апарат на пишувањето. Трагите што никогаш не се појавиле на перцептивната површина оставени се под неа, како репродукции без оригинал. (Џ. Калер)” Kolku sto znam cela relig.literatura e pisuvana spored sekavanja- iskazi, nikoj ne go videl Hristovoto Voskresenie ( osven na film), nikoj ziv ne go videl, nitu pak mozhe da se vidi Tvorecot, go percepciral li nekoj negoviot lik, glas, sila, ......analogno na prethodniot citat zakljuchokot e expliciten..... Na vas privrzanicite na teloshkiot, odnosno kreacionistichki pogled na svetot lezi obvrskata da go dokazuvate ( barem so eden ovozemaljski artefakt) postoenjeto na Golemiot tvorec, dodeka nie, koi go prifakame evoluistichkiot pogled taa obvrska ja nemame. Ideme ponataka, Evolucionistot moze da rece : Neznam kako nastanal svetot, i slobodno moze da se somneva vo sekoj iskaz se dodeka preku “opitot”, matematicka analiza ili so drugi relevantni metodi i soznanija ne se dokaze istoto, no kreacionistot ne moze da si dozvoli takov odgovor, da si dozvoli luksuz da kaze neznam koj go sozdal svetot, zashto vo istiot moment ke ja izgubi verata. Bez boga nema ni vera! “Делата што нешто вредат оставаат отисоци на контролирани изостанувања; тоа се системи на значајни празни простори... (Слотердијк)” ...biblijata e ubedlivo edno ako ne i najvrednoto delo.... A sega edno malo osvezuvanje so eden “fresh” mixed global drive : pls read it eassy! “По Ајнштајновото релативизирање на физичките поими и појави, по воспоставувањето на неговиот континуум простор-време, живееме во свет на дезинтегрирани димензии и на квантна неодреденост............ Во такви околности, Пол Вирилио ја воведува брзината како стандард за сите димензии и како некаков „примитивен простор“. Според Вирилио, вообичаените поими за висина, ширина и должина доживеаја трансмутација, која влијае врз организацијата на нашата перцепција.... Овој протокол на физичкиот пристап му дава значење на просторот на градбите и на Градот; обата се поврзани со приматот на седечкиот над номадскиот начин на живот од нашите почетоци. Во, напредните технологии го парчосуваат и овој концепт, катодниот прозор и матричниот екран ги потиснуваат вратите и физичките средства за комуникација, бидејќи кинематичката презентација веќе ја потисна реалноста на фактичкото присуство на луѓето и настаните." (Пол Вирилио, Неверојатната архитектура, 1994.) “ “Дали можеме да се согласиме со Емил Сиоран, кој вели: "Идејата за рај на земјата била сочинета од сите елементи што и се инкомпатибилни на историјата, а во тој простор цветаат негативните простори"? Колку темата за виртуелните простори има врска со древни есхатолошки и теолошки теми, најдобро покажува размислувањето за Божествениот град на еден апологет на виртуелноста, Мајкл Бенедикт, кој киберпросторот го согледува како место за спас и трансценденција. „Размислете: кога рајот (пред 'падот') ја претставува нашата состојба на невиност, всушност, на незнаење, тогаш Божествениот град ја претставува нашата состојба на мудрост и знаење; кога рајот го претставува нашиот интимен контакт со материјалната природа, тогаш Божествениот град ја претставува нашата трансценденција и на материјалното и на природното; кога рајот го претставува светот на несимболизираната, асоцијална реалност, Божествениот град го претставува светот на просветлената човекова интеракција, на формата и на информацијата.“ Дали „Божествениот град“ (Новиот Ерусалим?!) ќе наликува на „консензуалната халуцинација“ што Гибсон ја нарекува матрица (или матрикс, збор што етимолошки потекнува од зборот матка, женски полов орган), а чиишто зачеток е сегашната Интернет мрежа? Или сепак „физичкиот“, „телесниот“ аспект на нашата потреба за комуникација и политика ќе надвладее над информатичката утопија? Angya, ziveeme vo 21 vek, neli ti se chini deka teoloshkiot pogled na svetot e dosta bajat, tesen i nedovolen.....religijata, bog , sv.duh, mozat da bidat zemeni-korisni samo vo metaforichna forma pri doobjasnuvanjeto na sovremenite trendovi i sostojbi, i sekako kako pomoshni alatki pri kreiranjeto-sozdavanjeto na novata eticka ( sekoj den slusame za kloniranja, genetski engineering, najavi za sodavanje na vestacki zivot i t.n.) i duhovna kultura??????? Eve ushte eden drug dosta interesanten drive koj sto bi mozel da ja implicira vonvremenskata dimenzija i veruvam, e prifatliv za sekoj evolucionist i kreacionist: Вистинскиот живот е вон овој живот. Почнувајќи оттаму од каде што допира апсолутот на болката. Таму е каде што злото станува наш болен. За таквиот живот ни е потребна божјата маст. Намачкани со неа, ценет собиру, низ пеколниот оган продираме во дупката на Небото. Затоа ви велам: смислата, вистината на се, е во нешто што не е ниту живеење ниту смрт. Тоа нешто е оргазмот. Петер Млакар (Говор при отворањето на Европскиот месец на културата во Љубљана на 15. 5. 1997) PS. Za da bidam popravilno razbran, jas sum Pravoslaven Makedonec i sum krsten vo crkvata Sv.Dimitrija, Skopje……… no priznavam, retko praktikuvam religija……
cabrini Почитуван Сириус Велите теолошкиот поглед на светот е за вас бајат, тесен и недоволен, се обидувам да Ве разберам, но истото ми преставува мала потешкотија. Јас неможам да ви докажам дека Бог постои, јас верувам во Него и тоа е она што ми дава и сила и огромна надеж за било што. На дискусијава ќе го изложам своето мислење како христијанин. Отприлика ми е доста познато како во науката, дали се работело за физика, математика или било што една работа се докажува за вистинита. Во крајна линија секоја вистина која ние ја прифаќаме за научна е базирана на аксиоми кои не носат до теорија која одлично или речиси совршено функционира во реалноста, применлива е и се прифаќа за научна вистина. Ако тргнеме од теоријата за атомот и неговата структура, мора да се признае дека атомот и неговите структурни честици во физиката се објаснети на тој начин што истата теорија одлично функционира во пракса и за истата ретко кој може да спори, но од друга страна со голо око ниту некој го видел атомот онаков каков што е ниту некој може со сигурност да тврди дека тоа е баш така. Ако треба нешто да докажеме, ако нешто треба да ни се вклопи во мозаикот, ќе воведеме нова честица (нека биде тоа неутрино, антинеутрино или било што) и одеднаш се ни е математички исправно, теоретски издржано, а во пракса функционира речиси беспрекорно. Останува на нас да кажеме дека е тоа така, а јас би рекол да веруваме дека е тоа така само затоа што истото ни се вклопило во мозаикот. Од овој аспект јас немам друго туку да верувам дека е тоа така бидејќи таа теорија функционира. Ако длабоко погледнете во теоријата ќе видите дака истата почива на вера, крајната препрека е верата, има место каде завршува секоја анализа и тогаш велите е тоа е така како што е, а јас незнам зошто. Она што нас во тој момент ни изгледа како бариера, тоа истото ние го гледаме како тотален хаос и непознаница ја заменуваме со верa. Бог постои, јас верувам во тоа, ако го живееш животот во Црквата можда и ќе најдеш доказ за неговото постоење. Инаку јас се обидувам да не барам чуда од Бога за да си ја оправдам својата вера, својата вера ја базирам на Светото Писмо, на она што како Збор Божји дошло преку пророците, а најмногу преку нашиот спасител Господ Исус Христос. Неговите дела се големи, неговиот збор е вистинит, тоа ја крепи мојата вера. Многу научници физичари, доктори итн. веруваа во Бога, и веруваат во науката како средство кое ќе не приближи кон Бога. Суштината и законите на овој свет можеби никогаш во целост нема да ни бидат откриени, но затоа ни останува верата во Словото Божјо.
nemo
quote:
Originally posted by Angya
Homer Makedonski, Gospod Bog, na Judeite im otkril samo "delovi" od Vistinata, t.e. deka Toj e edinstven Bog, no za Svoeto Bitie, koe se sostoi od Troica (Tri Lica), ni za Carstvoto Nebesno ne im dal otkrovenie. Zatoa im dal zapovedi,
quote:
dali treba i koga se smee da ubiva ako sestata zapoved glasi "Ne ubivaj."
za po niv da opredeluvaat, shto e pravilno, a shto ne; im govorel preku prorocite, za da gi prepoznavaat nastanite i da voskresnat vo Hrista. Dogmata za verata na pravoslavnata Crkva e zapechatena vo SIMVOLOT NA VERATA. Ako nemate molitvenik, kje mozhete da go najde- te vo sekoe pravoslavno kalendarche. Da, Hristos e Slovoto Bozhje.
nemo
quote:
Originally posted by Angya Dogmata za verata na pravoslavnata Crkva e zapechatena vo SIMVOLOT NA VERATA. Ako nemate molitvenik, kje mozhete da go najde- te vo sekoe pravoslavno kalendarche. Da, Hristos e Slovoto Bozhje.
[/quote] Ajde objasni i za nasata Makedonska Pravoslavna Crkva, zosto i na koi im preci da ja priznaat, koga veke egsistirala?
nemo
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by a-pin-dim
[quote]Originally posted by Jakov Momce,Чичко!!!! После она момче незнам како да Ви се обраќам, О, Царе штипски. Еве веќе нема да викам “нема врска“ отсега ќе викам, “Царот штипски нема врска“. Еве неколку факти, тоа се научно докажани и потврдени податоци. Македонија има 2,022,547 жители. Од нив 1,310184 Православни, 674015 Муслимани, 30,820 Останати. Е сега околу бројките на овие “лошиве“ секташи и протестанти, кои се множат преку ноќ. 1303 во Македонија се ЕвангелистиМетодисти(од на Претседателот Трајковски Црквата) [quote]jas mislam deka se povekenad 2000 , a vo 487 се Адвентисти, 102 Баптисти, Евангелисти 272, 520 се останати видови на Протестанти.
Jas mislam deka se poveke nad 2000, a vo R Makedonija ima okolu 1%protestanti. A kolku procenti ima katolici,3- 4%?
Angya Tvojot lichen izbor e tvoja rabota, a jas ne se ni obiduvam da ja osporam tvojata sloboda. No ja osporuvam slobodata, koja si ja dozvoluvash vo definiranje na pravoslavnata vera, bidejki taa e onakva, kakva shto Bog ni ja dal, a ti mozhesh da ja pri- mish ili otfrlish, no nemash pravo neshto od nea da odzemash ili da i pridodavash. Pokraj toa, sekoj takov obid e opasen, bidejki vodi kon eres i okultizam. Ne mi e samo jasno, pokraj seta tvoja tolerancija za Svedocite na Jehova, od kade proizleguva osudata za pravoslavnite sveshte- nici, koi mozhebi i greshni, sepak ne hulat na Boga, za razlika od sektantite?! I koja e taa crkva, koja osudila milioni lugje na smrt "so Sida"? Vekje pochnuvam da se somnevam vo tvojata svest! Pravoslavnata Crkva li e vinovna za toa shto chovekot e razvraten i izopachen? I navistina neznam od kade si ja chul taa besmislica za postoenjeto na nekakva "dogma" za nekoristenje na perzervativi? Pravoslavnata Crkva ima mnogu povazhni raboti, otkolku da se zanimava so perzervativi! Toa shto ti - poveden od tvojata "slobodna misla" si dozvoluvash da ja napagjash Crkvata i verata, navistina e neprifatlivo, bi- dejki nema nikakva smisla. Crkvata Hristova postoi povekje od dve iljadi godini, a ti sega, bez nikakvo versko i teoloshko obra- zovanie se obiduvash da i bidesh "vladka"?! Jas pak mislam deka nie ovde govorime za religija i za sektant- stvoto, a ne za nekakov "nauchen ateizam", t.e. nihilizam, koj pak voopshto ne se odnesuva na prirodnite nauki. Shto se odnesuva do drugite nauki, mislam deka bi trebalo da se prefrlime na nekoj drug forum. Za toa deka si vo zabluda, potvrduva i tvoeto nerazlikuvanje na "slobodoumieto" od slobodata na duhot. Chovechkiot um ne se projavuva preku duhot, a toj e svojstvo na dushata, t.e. psihata.
a-pin-dim За што сведочат "Јеховините сведоци" Пред Вашата врата стојат двајца. Убаво се облечени и на прв поглед многу се пријатни. Не, тие не згрешиле. Дошле токму кај Вас, иако не знаат ни како се викате. Разговорот го почнуваат со убави зборови, додворувајќи Ви се, со намера да го откријат Вашето расположение. Но, без оглед на Вашиот одговор, тие ќе настојуваат да го преминат прагот и разговорот да го продолжат во Вашиот дом. Ако не сте доволно одлучни неповиканите гости да ги запрете на вратата, сега тие Вас нема да ве пуштат се додека не ја постигнат саканата цел. Нивната омилена тема е - приказната за последните времиња. Вие се согласувате со нивното мислење дека и во Македонија, како и во целиот свет, состојбата денес е мошне тешка и дека има многу лоши вести од сите страни. Вие не верувате дека во блиско време може да биде подобро. Додека ве убедуваат во тоа дека живееме во последните времиња, тие ве “бомбардираат” со цитати од Библијата. Восхитени сте од нивното познавање на Светото Писмо, иако Вам не ви се симпатични луѓето, кои имаат толку едноставни одговори, на толку сложени прашања. Тие тврдат дека Бог е еден и дека има само едно име -Јехова. Кој не мисли така, тој е во заблуда. Поединостите ќе ги дознаете од нивните списанија “Стражарска Кула” и “Разбуди се!”, како и од брошурите и книгите кои ќе Ви ги предложат да ги купите. Се уште сте исполнети со недоверба, но веќе сте подготвени да го посетите нивниот кружок, каде што се изучува Библијата. Можеби се уште не сте свесни, но во Вашиот дом влегла една од најопасните секти денес во светот - ЈЕХОВИНИТЕ СВЕДОЦИ!
Jakov
quote:
Originally posted by a-pin-dim
За што сведочат "Јеховините сведоци" Пред Вашата врата стојат двајца. Убаво се облечени и на прв поглед многу се пријатни. Не, тие не згрешиле. Дошле токму кај Вас, иако не знаат ни како се викате. Разговорот го почнуваат со убави зборови, додворувајќи Ви се, со намера да го откријат Вашето расположение. Но, без оглед на Вашиот одговор, тие ќе настојуваат да го преминат прагот и разговорот да го продолжат во Вашиот дом. Ако не сте доволно одлучни неповиканите гости да ги запрете на вратата, сега тие Вас нема да ве пуштат се додека не ја постигнат саканата цел. Нивната омилена тема е - приказната за последните времиња. Вие се согласувате со нивното мислење дека и во Македонија, како и во целиот свет, состојбата денес е мошне тешка и дека има многу лоши вести од сите страни. Вие не верувате дека во блиско време може да биде подобро. Додека ве убедуваат во тоа дека живееме во последните времиња, тие ве “бомбардираат” со цитати од Библијата. Восхитени сте од нивното познавање на Светото Писмо, иако Вам не ви се симпатични луѓето, кои имаат толку едноставни одговори, на толку сложени прашања. Тие тврдат дека Бог е еден и дека има само едно име -Јехова. Кој не мисли така, тој е во заблуда. Поединостите ќе ги дознаете од нивните списанија “Стражарска Кула” и “Разбуди се!”, како и од брошурите и книгите кои ќе Ви ги предложат да ги купите. Се уште сте исполнети со недоверба, но веќе сте подготвени да го посетите нивниот кружок, каде што се изучува Библијата. Можеби се уште не сте свесни, но во Вашиот дом влегла една од најопасните секти денес во светот - ЈЕХОВИНИТЕ СВЕДОЦИ!
E aj te molam kazi mi od kade ti se ovie raboti. Gi zema od nekade ima izvor zad ova ili samo kup gluposti skrabal nekoj kaj stignal. APsolutno ne e tocno deka e taka. Ispadna rabotava vleguvaat po kuki i vi pravat zulumi. Nema vrska.....moze da ne gi sakame ama nema potreba a preteruvame....dajte da opneme edna sveta inkvizicija i da gi zapalime site i taka se malku vo RM 1000 do 2000 luge se. So ste im se nastrvile. So ne kazete nesto za muslimanite....ili tie ne odat po vrati tie zad vrati rabotat....navecer....sekoj 9meseci.
cabrini Многу стари ереси се влезени во таа секта, далеку се од вистинското христијанство, една од поголемите ереси е нивното одрекување дека Бог е Тројство. Инаку одлично се финансирани од странство и знаат да убедат многу сиромашни користејќи ја нивната слаба материјална положба.
cabrini за Јаков) Во Македонија, Јеховините Сведоци се верска заедница и тоа е во рамките на државата, онака како што се они регистрирани, но во поглед на Црквата тие се секта, затоа што го немаат континуитетот на вистинската Христова Црква, формирани се некаде во почетокот на 20век од извесен Расел. Второ, ако оние непочитуваат идоли би требало да знаеш дека почитувањето на идоли е неприфатливо и за Православната Црква. Тврдењето дека нивното одење по куќи е во ред и дека наше е дали ќе ги слушнеме или не е разбирливо од твоја гледна точка, но кога ќе погледнеме што они проповедаат треба малку да бидеме претпазливи. Православната Црква ја има целата благодат и кога веќе сакаме да научиме повеќе за христијанството би требало да се обратиме на правото места, а не да учиме лаги и ереси од Јеховините Сведоци. Тоа што они се помагаат лично меѓу себе не е проблем, проблем е што нивната заедница е еретичка. Православната Црква во многу свои цркви организира бесплатни предавања по веронаука, а кога е во прашање помошта кон оние кои се сиромашни и на кои им е најнеопходна ред е и да повеќе се информираме колку нашата црква ја дава истата организирајќи народни кујни и помагајќи добротворни акции. Тоа постои во Православната Црква но треба да го живееме животот во истата за да и бидете соодветно информирани за тоа. Секој православен христијанин кој редовно посетува литургија и се интересира за вистинското учење на нашата Црква, неможе да препознае многу вистина во она што го проповедаат Јеховините Сведоци преку нивното списание Старжарска кула и др. затоа што истите изобилуваат со многу невистини, ереси и работи кои се косат со учењето на Црквата.
mako Tocno e deka Jahovite svedoci ne veruvaat vo trojstvoto, tuku Isus tvrdat deka ustvari e arxhangelot Mihail. Biblijata ja citaat samo preku sopstvenite knigi i spisanija, kade sto glavnite odreduvaat kako treba da se citaat i razbiraat tekstovite. Citanje Biblija bez tie komplementarni tekstovi se smetat za "opasno". Imaat svoj prevod na Svetoto Pismo sto se vikat "New World Translation". Povekepati imaat staveno dati za krajot na svetot, posledno mi se cinit bese 1975 (Vo Biblijata stojt deka nitu angelite vo neboto ne go znaat toj den, tuku samo Gopsod, i Isus velit deka ke dojdit kako kradec vo nokta). Ova poveke ne go tvrdat, i cestopati i negiraat deka toa go tvrdele porano. Denes izbegnvuaat da davat takvi dati. Isto taka propoveduvaa deka krajot na svetot ke dodjit pred da ivceznit generacijata od 1914, sega i toa go negiraat. Poznati beja i po toa sto im bese zabraneto primanje krv no toa postpeno se napustat. Eden od glavnite, mnogu godini vo tesniot krug na 'starite', vodacite na "Watch Tower Society" sto se smetat za Bozhjata organizacija na zemjata, g. Franz, pred nekolku godini izleze od JS i napisha kniga za negoviot zhivot tamu. Zabraneto im e da kontaktiraat so luge sto ja napustaat zaednicata, pa taka cesto familli se razdeluvaat. Mislam deka se iskreni luge i nikomu losho ne mu mislat, no i deka se zavedeni.
Jakov Да не мешаме работи кои се врзани со догмата и со нивниот однос. Дали е нивното верување ок или не, неможам да тврдам зашто не сум теолошки образуван. Јас знам на која заедница припаѓам, и од таа Православна заедница имам научено дека треба да се биде толерантен и стрплив кон сите луѓе. Списанието кула стражарска редовно го читам и реков да не ви го даваат јеховини сведоци нема ни да знаете кој го издава. тоа е поуцно и практично ништо повеќе.
mako Se slagam potpolno so tebe deka treba da bidime toleranti, i pokraj toa sto si imam moj misli za vistinata, nikogash ne bi poddrzhuval ili opravduval tie luge da bidat progonuvani i ugnetuvani. Sum imal dolgi diskusii so JS i imam citano dosta mnogu od nivnata literatura(imam podalecni rodnini koisto se JS, a i nekolku Pentakolisti i Metodisti) Knigite i spisanijata se pishuvani na ednostaven i lesno razbirliv jazik, so mnogu ubavi sliki i objasnuvanja za kako treba da se razberat nestata sto stojat vo Biblijata. Vesnikot "Razbudise" davat soveti za aktuelni prashanja i kako covek treba da se odnesuvat vo svojot sekojdneven zhivot, i poveketo od sovetite se dobri i razumni. No dobro e i covek da citat i da se informirat za niv ne samo preku nivnite spisanija i toa sto go velat, tuku i od drugi izvori. I pred se samiot da si ja citat Biblijata bez nekoi "posrednici" -bilo popovi, JS ili drugi.
f9 Јас не гледам никаква потреба за појава на било какви христијанско-католички секти во Македонија. Сите секти кој се од христијанската вероисповед потекнуваат од револт кон Католичката црква и не произлегуваат од Православното христијанство. Јеховините сведоци се наметливи и агресивни и најчесто тоа се причините за одбивноста на многумина кон нив.Еднаш седнаа две лица до мене на една клупа баш кога си планирав да се релаксирам пред водите на Охридското езеро,убедувајки ме да верувам во бог онака како тие мислат.Кога им кажав дека лично го познавам бог и дека не треба да ме убедуваат да верувам,очекував дека ќе запрат.Но не,не запреа туку како локомотиви продолжија да брчат дека требало да верувам во постоњето на бог иако го познавам лично. Тоа ми покажа една вистина за нив,а тоа е дека Јеховините сведоци најчесто си зборуваат на себеси,а никогаш не можат да се слушнат.
Homer MakeDonski edno nesto mi ostanuva vo sekjavanje , a toa e iskustvoto na eden od vodacite na Jehovinite Svedoci vo moeto mesto . Toj veli vaka -"...sum slusal izgovori koga mi gi odbivaale spisanijata koi sto sum gi nudel na citanje so izgovot deka ako citame kje si ja menime verata " a odgovaral otprilika -"...pa zarem vasata vera e tolku silna , pa da se smeni so citanje na eden casopis sto vi go dostavuvam "
Angya
quote:
Originally posted by Jakov
Да не мешаме работи кои се врзани со догмата и со нивниот однос. Дали е нивното верување ок или не, неможам да тврдам зашто не сум теолошки образуван. Јас знам на која заедница припаѓам, и од таа Православна заедница имам научено дека треба да се биде толерантен и стрплив кон сите луѓе. Списанието кула стражарска редовно го читам и реков да не ви го даваат јеховини сведоци нема ни да знаете кој го издава. тоа е поуцно и практично ништо повеќе.
Pravoslavnata Crkva ne uchi da bideme tolerantni kon lugjeto, no ne i kon lazhnite uchenya, koi se opasni i pogubni za chovechkata dusha. Pravoslavniot hristijanin ne smee da bide ramnodushen kon sektite, bidejki vtorata Hristova zapoved glasi: "Sakaj go svojot blizhen kako sebesi". Chovekot ne go lyubi svojot blizhen ako e ramnodushen kon tugata duhovna smrt. Shestata Bozhja zapoved: "Ne ubivaj", ne se odnesuva samo na telesnata smrt, ami i na duhovnata. Isto taka, sekogash koga chovekot ima mozhnost da mu pomogne na svojot blizhen, koj telesno ili duhovno umira, a se otkazhuva, toa e ednakvo na ubistvo. Jehovinite svedoci, kako i drugite sekti se UBIJCI, a dozvoluvajki go nivnoto dejstvuvanje, nie svesno ili nesvesno stanuvame pasivni souchesnici. Da pojasnam deka duhovnata smrt e mnogu poteshka od telesnata, bidejki chovekot e lishen od mozhnosta za spasenie. Pravoslavnata Crkva od najranite vekovi se borela protiv sektite (tie ne se novost), poradi shto bile i svikani Vselenskite sobori, na koi bile utvrdeni dogmi i kanoni, koi go opredeluvaat Hristo- voto uchenje od lazhnoto. Sektantstvoto gi narushuva i zakonite za zashtita na chovechkite i verski prava, bidejki chovekot e sloboden (taka Bog go sozdal), a sektite mu go odzemaat pravoto na sloboda, zashto se sluzhat so metodi laga, izmama, verbuvanje, manipulacija, kontroliranje na soznanieto, ispiranje na mozokot i dr. "Religija" znachi VRSKA SO BOGA, a sektite nemaat vrska so Boga, bidejki nivnata vrska e taa so nivnite osnovachi lideri. Jehovinite svedoci NE SE HRISTIJANI. Tie se psevdoreligiozna KOMERCIJALNA ORGANIZACIJA.
Jakov
quote:
Originally posted by Angya
quote:
Originally posted by Jakov
Да не мешаме работи кои се врзани со догмата и со нивниот однос. Дали е нивното верување ок или не, неможам да тврдам зашто не сум теолошки образуван. Јас знам на која заедница припаѓам, и од таа Православна заедница имам научено дека треба да се биде толерантен и стрплив кон сите луѓе. Списанието кула стражарска редовно го читам и реков да не ви го даваат јеховини сведоци нема ни да знаете кој го издава. тоа е поуцно и практично ништо повеќе.
Pravoslavnata Crkva ne uchi da bideme tolerantni kon lugjeto, no ne i kon lazhnite uchenya, koi se opasni i pogubni za chovechkata dusha. Pravoslavniot hristijanin ne smee da bide ramnodushen kon sektite, bidejki vtorata Hristova zapoved glasi: "Sakaj go svojot blizhen kako sebesi". Chovekot ne go lyubi svojot blizhen ako e ramnodushen kon tugata duhovna smrt. Shestata Bozhja zapoved: "Ne ubivaj", ne se odnesuva samo na telesnata smrt, ami i na duhovnata. Isto taka, sekogash koga chovekot ima mozhnost da mu pomogne na svojot blizhen, koj telesno ili duhovno umira, a se otkazhuva, toa e ednakvo na ubistvo. Jehovinite svedoci, kako i drugite sekti se UBIJCI, a dozvoluvajki go nivnoto dejstvuvanje, nie svesno ili nesvesno stanuvame pasivni souchesnici. Da pojasnam deka duhovnata smrt e mnogu poteshka od telesnata, bidejki chovekot e lishen od mozhnosta za spasenie. Pravoslavnata Crkva od najranite vekovi se borela protiv sektite (tie ne se novost), poradi shto bile i svikani Vselenskite sobori, na koi bile utvrdeni dogmi i kanoni, koi go opredeluvaat Hristo- voto uchenje od lazhnoto. Sektantstvoto gi narushuva i zakonite za zashtita na chovechkite i verski prava, bidejki chovekot e sloboden (taka Bog go sozdal), a sektite mu go odzemaat pravoto na sloboda, zashto se sluzhat so metodi laga, izmama, verbuvanje, manipulacija, kontroliranje na soznanieto, ispiranje na mozokot i dr. "Religija" znachi VRSKA SO BOGA, a sektite nemaat vrska so Boga, bidejki nivnata vrska e taa so nivnite osnovachi lideri. Jehovinite svedoci NE SE HRISTIJANI. Tie se psevdoreligiozna KOMERCIJALNA ORGANIZACIJA.
Незнам од каде чувството на соучешништво во духовната смрт на Јеховините сведоци и кај тебе. Јас не се чувствувам така, напротив верувам дека секој човек има право да управува со сопствниот живот како физички така и духовно, се додека не не им наштетува на другите. Од друга страна не ја разбирам “потребата“кај некои луѓе да ги просветлуваат остантите и да им ги “отвораат“ очите. Ми се допадна она погоре што го кажа Хомер Македонски... Немам никакви врски или било каква потреба да ги бранам ЈС, како што немам потреба и да ги штитам. Во еден друг топик кажав дека од моите контакти со тие луѓе не гледам ништо ни страшно ни разлучно ни лошо. Напртотив дадов и еден пример како тие ги воспитуваат своите верници на кои вредности и норми. Ако Бог го создал човекот да биде слободен, коисме ние па да му го ускратуваме тоа право на остантите луѓе, велејќи им дека нивниот избор не е вистинскиот и дека нашите постапки нив ќе ги ослободат.?
Angya Shto e toa "sloboda"? Za kakva "sloboda" stanuva zbor, koga nekoj svedok na Jehova ili drug sektant, nepokanet tropa po vratite od nechii domovi, ili po ulicite gi zastanuva pominuvachite, navodno za da gi pouchi za ljubovta, verata i spasenieto v Hrista, i toa, oso- beno vo pravoslavnite zemji, kade shto povekjeto lugje se kr- steni vo svoeto rano detstvo? Kakva e taa "sloboda", koga roditelite gi vodat svoite malo- letni deca na sektantski priemi, kade shto ne samo vrz sebe, ami i nad nivnite vozljubeni dechinja, svesno ili nesvesno do- zvoluvaat da se izvrshuva masovna psihoza pod dejstvo na besovi? Ste videle li Vie, kako nekoi sektanti (pedesetnici i dr.)se tresat vo trans, histerichno vreskaat, govorat na nekakvi ne- poznati jazici (mumlaat), besneat i sl., veruvajki deka se pod dejstvo na Svetiot Duh ili Hrista? Kakva "sloboda" imaat tie deca, koga od najrano detstvo im e vnusheno deka besniloto e "sveto neshto"? Da, posledicite se dovolno teshki, i za zhal chesto neispravlivi: psihichki rastrojstva, depresija, shizo- frenija i samoubistvo. Metodite na "KONTROLA NA SOZNANIE" I "ISPIRANJE NA MOZOK" NE OSTAVAAT MOZHNOST I PROSTOR ZA SLOBODA! Vo eden od prethodnite postovi, podpishana pod "Teodora", jas ja objasniv razlikata pomegju inoverci i sekti. Na pr: muslimanite i evreite se inoverci, no tie ne lovat lugje po ulicite, a ako pak nekoi sami se obratat kaj niv, tie nikogo ne ubeduvaat deka treba da stane chlen na nivnata verska zaednica. Najmnogu shto mozhat da storat, toa e da ja izjasnat dogmata na nivnata vera, i dokolku chovekot e seushte zainteresiran, potrebno e SAM da se obrati kaj nadlezhan duhovnik, patem da ja izuchi verata i da pomine niz duhovna podgotovka, koja mozhe da trae so godini. Dodeka sektantite nasilno ja ubeduvaat potencijalnata zhrtva da stane chlen na nivnata organizacija, bidejki vo sprotivno ja ochekuva vechen pekol.
Jakov A kakva sloboda ima dete na 6 godini koga roditelite go nosat na liturgija vo Crkva. Ili koga go nosat ka krstevka, a ono uporno place li place. Od kaj znaeme deka ne place zaso mu e narusena slobodata. Kakva sloboda imame koga decata pitropot ke zatropa na vrata za da prasa dali sakame vo nedela za praznik da pee popot i kaj nas? Jas sega ne znam dali zboruvame voopsto za sekti i sketantstvo ili konkretno za Jehovini svedoci. Mislam deka onie koi vreskaat i se kolat ili se samoubivaat nemaat vrska so JS. Tie se sosema drugi. Muslimanite ne gi komentiram, zasto pojdi i proveri kakov e nivniot odnos kon slobodata na lugeto, a potoa i kon slobodata na lugeto koi se razlicni od niv mislam deka ke ti stane jasno za koja kateorija na vernici i religija stanuva zbor(avganistan pod talibanite). Jas ne se sekavam deka vo primer, krstonosnite vojni imalo konvertirani muslimani vo hristijani(osven vo spanija) a pod islamska vlast milioni luge ja smenile verata....ni sega nee poarno kaj sto ima muslimani. Jas se soglasuvam so site koi kazuvate za JS, kakvi se ama napisete be luge nekoj primer, nekoja vistinska prikazna. Jas vi raskazav nekolku nikoj ne reagira. Homer Makedonski kaza edna slucka, naizgled mala ama sustinska nikoj ne ja komentira. Nemoze da se raskazuva deka oni ziveat vo incest, a lugeto se ragaat zdravi pravi normalni kako i site drugi. Nemoze da kazuvame deka se oni profiterski verski grupi, a nivnite hramovi da se skrommni i mali, a na ostantite da se pozlateni i neznam kakvi se ne. Nivnite svestenici odat so gradskiot prevoz, a sum videl popvi so dzipovi od 40 000 evra??? Nemozete da mi kazuvate deka se tie nemoralni i neznam kakvi, a da gledame pravoslavni popovi, katolicki svestenici, raka podraka so voeni zlostorinici i ubijci, veseli i nasmeani. Kazete tri preimeri na takvi JS, jas ke vi kazam OK. Napisete sto loso pisuva vo nivnata Kula Strazarska, jas rekov za teologija ne znam i nemozam da navleguvam, ama ako ima loso nesto vo tekstovi vo koi pisuva koja hrana e bogata so minerali i viamini, ili vo teksto vo koj se zboruva za toa kako lugeto sonuvaat ili neznam kako da se uci lekcija za na uciliste...vo red ajde da gi zapalime losi se navistina. Ne samo tie se sto ne e nase da go gonime. Da zivee Svetata inkvizicija, i taa bese vo ime na "slobodata" na lugeto.
Angya Ti, samiot velish deka ne ja razbirash potrebata kaj nekoi lugje da gi prosvetluvaat drugite, a od druga strana, postapkite na sektantite gi opravduvash. Pravoslavnite hristijani nemaat po- treba da prosvetlat nekogo, no DOLZHNOST na sekoj hristijanin e da ja govori vistinata, i da istapi protiv sekoja laga, a tie shto imaat potreba da bidat prosveteni, sami se obrakjaat v Crkva. Naprotiv, sektantite se tie koi nasilno se obiduvaat da gi prosvetluvaat drugite. I bidejki, Bog go sozdal chovekot da bide sloboden, koi se Jehovinite svedoci i drugite sektanti da mu go odzemaat toa pravo na chovekot, velejki mu deka samo preku nivnata "vera" e vozmozhno spasenie? Gospod ne e nasilnik, a trpelivo cheka sekoja dusha sama da se obrati kon Nego. Spored shto i mozhete da gi raspoznaete sektite, koi vo imeto na Boga lazhat, mamat, i nasilno mu go nametnuvaat svoeto uchenje na choveka, zastrashuvajki go so pekolni stradanija. Pomegju terminite "prosvetluva" i "informira", postoi golema razlika. Jehovinite svedoci postojano se obiduvaat nekogo da "prosvetlat", a hristijanskata najmala dolzhnost vo bo- rbata protiv sektite e INFORMACIJA.
Angya
quote:
Originally posted by Jakov
A kakva sloboda ima dete na 6 godini koga roditelite go nosat na liturgija vo Crkva. Ili koga go nosat ka krstevka, a ono uporno place li place. Od kaj znaeme deka ne place zaso mu e narusena slobodata. Kakva sloboda imame koga decata pitropot ke zatropa na vrata za da prasa dali sakame vo nedela za praznik da pee popot i kaj nas? Jas sega ne znam dali zboruvame voopsto za sekti i sketantstvo ili konkretno za Jehovini svedoci. Mislam deka onie koi vreskaat i se kolat ili se samoubivaat nemaat vrska so JS. Tie se sosema drugi. Muslimanite ne gi komentiram, zasto pojdi i proveri kakov e nivniot odnos kon slobodata na lugeto, a potoa i kon slobodata na lugeto koi se razlicni od niv mislam deka ke ti stane jasno za koja kateorija na vernici i religija stanuva zbor(avganistan pod talibanite). Jas ne se sekavam deka vo primer, krstonosnite vojni imalo konvertirani muslimani vo hristijani(osven vo spanija) a pod islamska vlast milioni luge ja smenile verata....ni sega nee poarno kaj sto ima muslimani. Jas se soglasuvam so site koi kazuvate za JS, kakvi se ama napisete be luge nekoj primer, nekoja vistinska prikazna. Jas vi raskazav nekolku nikoj ne reagira. Homer Makedonski kaza edna slucka, naizgled mala ama sustinska nikoj ne ja komentira. Nemoze da se raskazuva deka oni ziveat vo incest, a lugeto se ragaat zdravi pravi normalni kako i site drugi. Nemoze da kazuvame deka se oni profiterski verski grupi, a nivnite hramovi da se skrommni i mali, a na ostantite da se pozlateni i neznam kakvi se ne. Nivnite svestenici odat so gradskiot prevoz, a sum videl popvi so dzipovi od 40 000 evra??? Nemozete da mi kazuvate deka se tie nemoralni i neznam kakvi, a da gledame pravoslavni popovi, katolicki svestenici, raka podraka so voeni zlostorinici i ubijci, veseli i nasmeani. Kazete tri preimeri na takvi JS, jas ke vi kazam OK. Napisete sto loso pisuva vo nivnata Kula Strazarska, jas rekov za teologija ne znam i nemozam da navleguvam, ama ako ima loso nesto vo tekstovi vo koi pisuva koja hrana e bogata so minerali i viamini, ili vo teksto vo koj se zboruva za toa kako lugeto sonuvaat ili neznam kako da se uci lekcija za na uciliste...vo red ajde da gi zapalime losi se navistina. Ne samo tie se sto ne e nase da go gonime. Da zivee Svetata inkvizicija, i taa bese vo ime na "slobodata" na lugeto.
Decata chesto plachat od najrazlichni prichini: glad, stud, bolest, izmorenost, kapricioznost i sl. No, tie BESNEAT koga vrz niv se izvrshuva telesno ili dushevno NASILSTVO. Pravoslavnata Crkva ZABRANUVA nasilstvo od bilo koj vid vrz bilo koe chovechko sushtestvo ili zhivotno, t.e. vrz SEKOE BOZHJE TVORENIE. Vhodot v crkva i pristapot kon Svetata prichest treba da e dobrovolen so konkretna podgotovka. Iskluchoci se pravat samo so ODOBRENIE I BLAGOSLOV NA SVESHTENIK, koj lichno e zapoznat so sostojbata na lichnost, koja e odrzhuvana od besovi. Majkite, chii deca plachat i nepravilno se odnesuvaat za vreme na Bozhjata sluzhba, treba da izlezat od nea za da gi uspokojat. Shto se odnesuva do najmalite deca (bebinja), roditelot ili kumot e dolzhen da go prinese svoeto chedo kon svetata prichest. No, dokolku deteto vreska, mavta so racete i noze- te, ja vrti glavata i ne ja otvara ustata, t.e. telesno se sprotivstava, togash sveshtenikot NE SMEE nasilno da go pri- chesti. Ako pak deteto plache, no telesno ne se protivi (samovolno ja otvara ustata ili dozvoluva da mu bide otvo- rena), toa mozhe da bide prichesteno. Vakvite sluchai se retki, i toa obichno pri prvite ili retki prichestuvanja. Pravoslavnite semejstva, koi redovno prisustvuvaat na Svetata Liturgija, nemaat takvi problemi so svoite deca. Za zhal, chestopati lugjeto slobodata ja poistovetuvaat so anarhijata. Nadvor od zakonot i poredokot ne postoi sloboda, taa e vozmozhna samo vo ramkite na zakonot. "Sloboda" znachi: MOZHNOST ZA IZBOR! "Da se bide sloboden", znachi: DA SE NOSI ODGOVORNOST ZA SOPSTVENITE IZBORI I POSTAPKI! Neznam od kade proizleguva zakluchokot deka muslimanite prisilno islamizirale? Otomanskata Imperija ne bila anar- hichna. Se razbira, zakonot bil islamski (robovladetelski), koj se kosel so prethodnite hristijanski zakoni, no toj ni- kogo ne prisiluval (bez izbor)da go primi islamot. Na porobenite narodi im bila dadena mozhnost za izbor: DOBROVOLNO DA GO PRIMAT ISLAMOT I KJE BIDAT OSLOBODENI OD ROPSTVO, ili KJE BIDAT ROBOVI, t.e. IMOTOT KJE IM BIDE ODZEMEN, dokolku DOBROVOLNO NE SE OTKAZHAT OD HRI- STIJANSKATA VERA, PRIMAJKI GO ISLAMOT. Duri i vo krajnite sluchai, chovekot imal izbor: DOBROVOLNO DA GO PRIMI ISLAMOT ILI DA UMRE (DA BIDE UBIEN) ZA HRISTA. Koj mozhe nekogo da prisili da veruva vo toa shto chovekot NE SAKA, t.e. SE OTKAZHUVA DA VERUVA? Ako pak bilo taka, kako shto velish ti, togash najverojatno, nie bi bile denes muslimani ili voopshto ne bi postoele, do- kolku nashite pretci bi bile prisilno islamizirani ili masovno ubivani. Faktot, shto pogolem del od makedonskoto naselenie OPSTANALO KAKO PRAVOSLAVNO POD VLASTA NA OTOMANSKATA IMPERIJA, POTVRDUVA DEKA NARODOT IMAL IZBOR. Sluchajot so Afganistan pod vlasta na talibanskata teroristichka organizacija, koja e SEKTA, ne e karakteristichen za islamskata vera.
Angya [quote]Originally posted by Homer MakeDonski
edno nesto mi ostanuva vo sekjavanje , a toa e iskustvoto na eden od vodacite na Jehovinite Svedoci vo moeto mesto . Toj veli vaka -"...sum slusal izgovori koga mi gi odbivaale spisanijata koi sto sum gi nudel na citanje so izgovot deka ako citame kje si ja menime verata " a odgovaral otprilika -"...pa zarem vasata vera e tolku silna , pa da se smeni so citanje na eden casopis sto vi go dostavuvam " [/quot\ "Sum slushal" i "odgovor otprilika", e neshto kako - "mizhi ochi da ti bajam"! Od kogo toj slushal? I koj, vsushtnost e toj lider? Toa e lukavstvo! Ochgledno, "liderot" odgovara na sopstvenoto prashanje. Jas pak sum slushnala deka jehovistichkite lideri mnogu lazhat.
a-pin-dim
quote:
Originally posted by Jakov E aj te molam kazi mi od kade ti se ovie raboti. Gi zema od nekade ima izvor zad ova ili samo kup gluposti skrabal nekoj kaj stignal. APsolutno ne e tocno deka e taka. Ispadna rabotava vleguvaat po kuki i vi pravat zulumi. Nema vrska.....moze da ne gi sakame ama nema potreba a preteruvame....dajte da opneme edna sveta inkvizicija i da gi zapalime site i taka se malku vo RM 1000 do 2000 luge se. So ste im se nastrvile. So ne kazete nesto za muslimanite....ili tie ne odat po vrati tie zad vrati rabotat....navecer....sekoj 9meseci.
Momce, vo makedonija ne se 1000 do 2000 luge tuku se 10 000 do 20 000 luge. I den po den taa brojka raste kako (едитирано од администратор), a prodolzi da vikash ushte deka "nema vrska" i ke stignesh eptem daleku. Za muslimanite nema sto da kazuvame tija ne se kako JAHOVITITE. Sepak me raduva sto poveke ljuge se uklucile vo ovaa diskusija. I zaboraviv da ti kazam deka tija izvori se od MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA, tija stoja zad tija izvori a izvorite se popolno tocni.
Jakov
quote:
Originally posted by Angya
Ti, samiot velish deka ne ja razbirash potrebata kaj nekoi lugje da gi prosvetluvaat drugite, a od druga strana, postapkite na sektantite gi opravduvash. Pravoslavnite hristijani nemaat po- treba da prosvetlat nekogo, no DOLZHNOST na sekoj hristijanin e da ja govori vistinata, i da istapi protiv sekoja laga, a tie shto imaat potreba da bidat prosveteni, sami se obrakjaat v Crkva. Naprotiv, sektantite se tie koi nasilno se obiduvaat da gi prosvetluvaat drugite. I bidejki, Bog go sozdal chovekot da bide sloboden, koi se Jehovinite svedoci i drugite sektanti da mu go odzemaat toa pravo na chovekot, velejki mu deka samo preku nivnata "vera" e vozmozhno spasenie? Gospod ne e nasilnik, a trpelivo cheka sekoja dusha sama da se obrati kon Nego. Spored shto i mozhete da gi raspoznaete sektite, koi vo imeto na Boga lazhat, mamat, i nasilno mu go nametnuvaat svoeto uchenje na choveka, zastrashuvajki go so pekolni stradanija. Pomegju terminite "prosvetluva" i "informira", postoi golema razlika. Jehovinite svedoci postojano se obiduvaat nekogo da "prosvetlat", a hristijanskata najmala dolzhnost vo bo- rbata protiv sektite e INFORMACIJA.
Jas ne velam deka gi opravduvam ili ne nivnite postapki. Jas vo slucajov ja branam slobodata na lugeto vo ovaa drzava da se izrazuvaat i da dejstvuvaat slobodno i spored svoite ubeduvanja(politicki, verski, nacionalni, polovi i sekakvi drugi). Kako moze da kazuvate deka tie ja narusuvaat nasata privatnost torpajki ni na vratite, a ne komentirate nisto od ona sto prasav jas. Dali i postarot ja narusuva nasata sloboda ako tropa na vrata. Jas sum ubeden deka zestokosta na emociite kaj onie koi im ja treskaat vratata na JS koga delat knigi po stanovi e pogolema od silata na emociite so koi tie luge doagaat na vrata.Nemeaat potreba a imaat DOLZNost. Izvini koj toa na Pravoslavnite im ja dade dozvolata da im go odzemaat pravoto na JS i site ne pravoslavni da pravat so svoite zivoti sto sakaat se dodeka ne povreduvaat drugi. Zasto ako pojdeme od #faktot# deka sektantite se losi, zlobni i ja gusat slobodata, zarem ne e istoto toa gusenje na slobodata koga im go osporuvame pravoto da ziveat spored svoite ubeduvanja. Slobodata na covekot e ideal koj treba da im bide ovozmozen na site luge. Nikoj nas ne ni go dal pravoto da sudime i da osuduvame deka nekoj ne zivee kako sto treba samo zasto e malku ili poveke porazlicen od nas. Ne go prifakam toa vo nikoj slucaj. Ne prifakanjeto na razlikite vodi kon nekoi drugi ideologii koi nemaat vrska so Pravolsvieto. I uste edna rabota. Gospod i bozestvenotose raboti koi uslovno kazano ne gi razbirame zasto se premnogu golemi. Mozeme da gi osetime verojatno delata Gospodovi i tolku. I postojano vo vakvi muabeti se podzaskrivaat nekoi zad imeto Na Gospod Bog. VIdete, Gospod e eden i e trpeliv i da ostavime na nego da mu sudi sekomu koga ke mu dojde vremeto za toa. Treba da gi nadmineme nasite potrebi da bideme mali bogovi. Za toa koj kako ziveel na Zemjata ke mu sudat na Neboto, ama dodeka sme na Zemjata treba da ja pocituvame razlicnosta na mislite, nacinot na zivot, opredelbite i svakanjata. Vprocem pomosta se dava na onoj koj mu treba i koj saka da ja prifati. Sosila pomos nemozete da mu pruzite nikomu, makar taa bila vo forma na informacija.
Jakov
quote:
Originally posted by a-pin-dim
quote:
Originally posted by Jakov E aj te molam kazi mi od kade ti se ovie raboti. Gi zema od nekade ima izvor zad ova ili samo kup gluposti skrabal nekoj kaj stignal. APsolutno ne e tocno deka e taka. Ispadna rabotava vleguvaat po kuki i vi pravat zulumi. Nema vrska.....moze da ne gi sakame ama nema potreba a preteruvame....dajte da opneme edna sveta inkvizicija i da gi zapalime site i taka se malku vo RM 1000 do 2000 luge se. So ste im se nastrvile. So ne kazete nesto za muslimanite....ili tie ne odat po vrati tie zad vrati rabotat....navecer....sekoj 9meseci.
Momce, vo makedonija ne se 1000 do 2000 luge tuku se 10 000 do 20 000 luge. I den po den taa brojka raste kako tvojata bukova glava, a prodolzi da vikash ushte deka "nema vrska" i ke stignesh eptem daleku. Za muslimanite nema sto da kazuvame tija ne se kako JAHOVITITE. Sepak me raduva sto poveke ljuge se uklucile vo ovaa diskusija. I zaboraviv da ti kazam deka tija izvori se od MAKEDONSKATA PRAVOSLAVNA CRKVA, tija stoja zad tija izvori a izvorite se popolno tocni.
Чичко!!!! После она момче незнам како да Ви се обраќам, О, Царе штипски. Еве веќе нема да викам “нема врска“ отсега ќе викам, “Царот штипски нема врска“. Еве неколку факти, тоа се научно докажани и потврдени податоци. Македонија има 2,022,547 жители. Од нив 1,310184 Православни, 674015 Муслимани, 30,820 Останати. Е сега околу бројките на овие “лошиве“ секташи и протестанти, кои се множат преку ноќ. 1303 во Македонија се ЕвангелистиМетодисти(од на Претседателот Трајковски Црквата) 487 се Адвентисти, 102 Баптисти, Евангелисти 272, 520 се останати видови на Протестанти. А овие сташниве Јеховини сведоци се застрашувачки многу цели 1105 луѓе, еееејјјј не е мала цифра, 1105. Цели 0.0546% проценти во Македонија се Јеховини сведоци. Околу податоците и веродостојноста (овој збор ако не го разбираш да ти објаснам, значи дека она што го кажува некој е вистина или не е). Значи ти си нашол податоци и тврдиш дека се од МПЦ. Златен, МПЦ не е институција која брои колку луѓе во Макаедонија се вакви или такви. Тоа е организација која се занимава со верата и религијата. Моите бројки се од Пописот кој се спроведува во Македонија. Попис е една гооолема операција која што ја прави државата со помош на едни луѓе кои што одат по куќи петнаесет дена и прашуваат се и сешто.Нив немој да ги тепаш зашто и покрај тоа што одат по куќи не се Јеховини Сведоци или што би рекол ти О, Царе....Јаховитите. Се надевам дека ќе го прочиташ ова и дека малку така поубаво ќе подразмислиш за се што пишува овде. Додека го правиш тоа јас ќе подискутирам со останативе членови на форумов, околу религиите. Кога ќе ги простудираш податоците јави му се на Кабрини и објасни му ги онака темелно и стручно, ОК. Дотогаш јас идам у планина да исцепам уште една БУКА, за да си направам резервна глава(у мода се денес букови глави). ПС Малку граматика, златен....македонија се пишува со ГОЛЕМА М, значи Макеоднија. Исто како и муслимани со големо М. За разлика од нив мајмун иако почнува на М се пишува со мала м. Значи внимавај како пишуваш, Цар си ќе ти се смее некоја глава букова ако те види.
AaaAa Da ne vi ja unistuvam "debatata" ama mene ova mi vleze vo oci
quote:
Од нив 1,310184 Православни
1 milion i 310 iljadi se izjasnile ko pravoslavni na popisot? Interesno. Nikoj ne se izjasnil ko nevernik ili toa e vo "ostanati?"
RaGeAnGeL
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
edno nesto mi ostanuva vo sekjavanje , a toa e iskustvoto na eden od vodacite na Jehovinite Svedoci vo moeto mesto . Toj veli vaka -"...sum slusal izgovori koga mi gi odbivaale spisanijata koi sto sum gi nudel na citanje so izgovot deka ako citame kje si ja menime verata " a odgovaral otprilika -"...pa zarem vasata vera e tolku silna , pa da se smeni so citanje na eden casopis sto vi go dostavuvam "
[:D][:D][:D][:D][:D][:D]good one
Jakov
quote:
Originally posted by AaaAa
Da ne vi ja unistuvam "debatata" ama mene ova mi vleze vo oci
quote:
Од нив 1,310184 Православни
1 milion i 310 iljadi se izjasnile ko pravoslavni na popisot? Interesno. Nikoj ne se izjasnil ko nevernik ili toa e vo "ostanati?"
30.820 Others(i ateisti vleguvaat tuka)
Angya Jas ne velam deka gi opravduvam ili ne nivnite postapki. Jas vo slucajov ja branam slobodata na lugeto vo ovaa drzava da se izrazuvaat i da dejstvuvaat slobodno i spored svoite ubeduvanja(politicki, verski, nacionalni, polovi i sekakvi drugi). Kako moze da kazuvate deka tie ja narusuvaat nasata privatnost torpajki ni na vratite, a ne komentirate nisto od ona sto prasav jas. Dali i postarot ja narusuva nasata sloboda ako tropa na vrata. Jas sum ubeden deka zestokosta na emociite kaj onie koi im ja treskaat vratata na JS koga delat knigi po stanovi e pogolema od silata na emociite so koi tie luge doagaat na vrata.Nemeaat potreba a imaat DOLZNost. Izvini koj toa na Pravoslavnite im ja dade dozvolata da im go odzemaat pravoto na JS i site ne pravoslavni da pravat so svoite zivoti sto sakaat se dodeka ne povreduvaat drugi. Zasto ako pojdeme od #faktot# deka sektantite se losi, zlobni i ja gusat slobodata, zarem ne e istoto toa gusenje na slobodata koga im go osporuvame pravoto da ziveat spored svoite ubeduvanja. Slobodata na covekot e ideal koj treba da im bide ovozmozen na site luge. Nikoj nas ne ni go dal pravoto da sudime i da osuduvame deka nekoj ne zivee kako sto treba samo zasto e malku ili poveke porazlicen od nas. Ne go prifakam toa vo nikoj slucaj. Ne prifakanjeto na razlikite vodi kon nekoi drugi ideologii koi nemaat vrska so Pravolsvieto. I uste edna rabota. Gospod i bozestvenotose raboti koi uslovno kazano ne gi razbirame zasto se premnogu golemi. Mozeme da gi osetime verojatno delata Gospodovi i tolku. I postojano vo vakvi muabeti se podzaskrivaat nekoi zad imeto Na Gospod Bog. VIdete, Gospod e eden i e trpeliv i da ostavime na nego da mu sudi sekomu koga ke mu dojde vremeto za toa. Treba da gi nadmineme nasite potrebi da bideme mali bogovi. Za toa koj kako ziveel na Zemjata ke mu sudat na Neboto, ama dodeka sme na Zemjata treba da ja pocituvame razlicnosta na mislite, nacinot na zivot, opredelbite i svakanjata. Vprocem pomosta se dava na onoj koj mu treba i koj saka da ja prifati. Sosila pomos nemozete da mu pruzite nikomu, makar taa bila vo forma na informacija. [/quote] Tvojata koncepcija za dejstvuvanjeto na sektite ne e pravilna, bidejki e nepravilno i tvoeto sfakjanje za pravoslavnata vera. Chija sloboda ja branish ti? Toa shto jehovistite go narushuvaat gragjanskiot poredok so nepovikano tropanje po vratite i voznemiruvanje na pominuvachi po ulicite e relativno mal problem vo odnos na drugite nivni postapki i uchenje, koi go narushuvaat zakonot za chovechki prava. I kako mozhe jehovistite da se sporeduvaat so poshtenskite rabotnici? Jehovistite bile mnogukratno izveduvani na sud, poradi toa shto tie ne dozvoluvaat transfuzija na krv, duri ni koga bolniot ili povre- deniot jehovist e vo smrtna opasnast, toa se odnesuva i na nivni- te deca, nezavisno od toa dali se svesni ili vo koma. Navodno, ni- vniot Jehova toa ne go dozvoluva, no zatoa toj im dozvoluva da gi ubivaat svoite najmili cheda i da se samoubivaat. Kakov e toj bog, koj ne dozvoluva transfuzija na krv vo borba za zhivot? Da, tie ne se "ubijci", i najverojatno zatoa se otkazhuvaat od voenata sluzhba i kategorichno odbivaat da zemat orzuzhje v raka, duri i togash koga nivnata rodina ili drzhavata vo koja zhiveat se naogja vo voena sostojba. No, tie bez tronka sovest bi izvrshi- le genocid nad shest miliardi nevernici - nejehovisti, samo za da mu ugodat na nekoj se zamislen bog, kako shto tie go narekuvaat- Jehova. Da napomenam deka sektata "Svedoci na Jehova" e odgovorna za iljadnici, ako ne milioni DUHOVNI UBISTVA. TI JA BRANISH SLOBODATA NA OVAA SEKTA?! Spored koj razum ili zakon, ubistvoto ne treba da se osuduva, i slobodata na ubijci treba da se brani? Ne mi e jasno kako dojde do zakluchok deka nie - pravoslavnite im gi odzemame pravata na jehovistite? "Odzemanje na pravo" i "dostavuvanje na informacija", se dve sosem razlichni neshta. Pravota mozhe da gi ozdzeme samo NADLEZHEN PRAVOSUDEN ORGAN, a informacija, pokraj novinarite, mozhe da dostavi i sekoj chovek. I koj veli deka sektantite se loshi i zlobni? Naprotiv, tie se dobri, kako i site drugi lugje. PRAVOSLAVNATA CRKVA NE GI NAPAGJA LUGJETO - SEKTANTI, A NIVNOTO UCHENJE! Govorime za KRIVO I PRAVO, a ne za dobro i losho. Dobriot chovek ne sekogash e prav, no pravilniot (pravednik) sekogash e dobar. Za da razbereme shto e dobro, a shto ne, naj- napred e potrebno da razlikuvame pravo od krivo. Sektantite se zavedeni lugje, i najchesto nemaat pretstava za sektata vo koja se vlezeni, bidejki nivnoto soznanie e kontrolirano i mozocite im se isprani. Koga kje imate mozhnost da sretnete jeho-vist,zadadete mu prashanje od poinakov kontekst (pravoslavnata ili nekoja druga vera), i ako obratite vnimanie kje zabelezhite deka toj ne go slusha prashanjeto, a prodolzhuva da go govori samo toa shto e vo nego programirano. Zborovite "sloboda" i "anarhija", ne se sinonimi, bidejki imaat razlichno znachenje. Shto znachi toa, " sekoj da zhivee, kako shto saka", ili "po svoi ubeduvanja". Pa toa e vozmozhno samo vo dhun- gla, a blagodarenie na demokratijata i site politichki, verski "polovi" i dr. prava, svetot se povekje zalichuva na dzhungla. Gospod go stvoril chovekot da bide sloboden, no voedno mu dal i deset zapovedi, a toa znachi deka so sekoe narushuvanje na zapovedite, chovekot go narushuva svoeto chovechko pravo. Robuvajki mu na sopstveniot grevot (porokot), toj ja gubi svo- jata sloboda. V red, sekoj neka zhivee kako shto saka i po svoi ubeduvanja, NO, I SEKOJ TREBA DA JA NOSI ODGOVORNOSTA ZA SVOITE POSTAPKI, A PRITOA, TREBA DA BIDE I SVESEN ZA POSLEDICITE. TAKA, SEKTITE SO SHIRENJE NA LAZHNI I BESMISLENI UCHENJA, NE TREBA DA OCHE- KUVAAT GOSTOLYUBIV PRIEM OD PRAVOSLAVNATA CRKVA, BIDEJKI GO ZLOUPOTREBUVAAT I VALKAAT IMETO NA HRISTA,I NAPROTIOV KJE NAIDAT NA OTPOR I BORBA, "MAKAR TAA BILA VO FORMA NA INFORMACIJA". Ako nekoj go izvalka imeto na tvojata majka ili na tvojot tatko, dali bi ti bilo bezrazlichno, ili kje se borish za obrazot na svoite roditeli, protiv nechistotijata koja e vrz nivnoto ime frlena?
cabrini Почитуван колега Јаков, Никој нема право ниту да им ја одзема ниту да им ја оспорува слободата на Јеховините Сведоци, тоа е нивно право дадено од Бога. Тоа што овде се оспорува е нивното верување, значи спориме околу тоа дали тоа што они го проповедаат е ерес или вистинско христијанство и тоа право нам кои припаѓаме на Православната Црква мислам дека не би требало да ни се оспорува како што никој неможе да им го оспори и нивното право да го проповедаат она во што веруваат. Како православни христијани ние треба да кажеме што е учењето на Црквата, а секој има слобода на избор да поверува во тоа или не. Мисијата на Црквата е да ја проповеда вистината, незнам што ти замислуваш под толеранција, но толеранцијата почнува со тоа што секому му се почитува правото на избор и слобода, но за верувањата мислам дека можеме да спориме.
Jakov
quote:
Tvojata koncepcija za dejstvuvanjeto na sektite ne e pravilna, bidejki e nepravilen i tvoeto sfakjanje za pravoslavnata vera. Chija sloboda ja branish ti?
Слободата на луѓето да се изразуваат слободно и слободно да дејствуваат онака како што мислат според своите уверувања. Една е слбодата која претставува универзален идеал насекаде и секогаш. Незнам што не е јасно. Ја бранам слободата на секој човек да каже дека е поразличен од другиот и да каже слободно зошто е поразличен, без да сноси последици за тоа. Тоа подразбира и слободен избор на верата и личната определба за припадност исто како што под слобода го рабирам Вашето право да им ја затворите вратата или да им кажете повеќе да не ве вознемируваат кога тропаат на врата.
quote:
Toa shto jehovistite go narushuvaat gragjanskiot poredok so nepovikano tropanje po vratite i voznemiruvanje na pominuvachi po ulicite e relativno mal problem vo odnos na drugite nivni postapki i uchenje, koi go narushuvaat zakonot za chovechki prava. I kako mozhe jehovistite da se sporeduvaat so poshtenskite rabotnici?
Цитирај т.е посочи неколку примери во кои ЈС го нарушиле однесувањето според важечките закони во РМ. Дали има МВР уапсено наркоман ЈС, дали има фатено проститутка ЈС или дилер.Дали ЈС пукал по комшии или во кафана пијан со пиштол. Дали ЈС е обвинет за педофилија. Добро знам дека имаа цел куп случаи кои ги гледаме секојднево за ЈС, кои живеат во инцест, имаше случаи кога си ја пиеле крвта на своите деца, имаше како масовно се самоубиваа по паркови итн итн...да ги гледаме секој ден на тв.
quote:
Jehovistite bile mnogukratno izveduvani na sud, poradi toa shto tie ne dozvoluvaat transfuzija na krv, duri ni koga bolniot ili povre- deniot jehovist e vo smrtna opasnast, toa se odnesuva i na nivni- te deca, nezavisno od toa dali se svesni ili vo koma. Navodno, ni- vniot Jehova toa ne go dozvoluva, no zatoa toj im dozvoluva da gi ubivaat svoite najmili cheda i da se samoubivaat. Kakov e toj bog, koj ne dozvoluva transfuzija na krv vo borba za zhivot?
Зарем Бог во своите појави пред луѓето им дозволи да вршат трансфузија на крфта. Јас мислев дека е тоа медицинско НАУЧНО достигнување или она кое нашата Света Црква го нарекува “научен атеизам“. Јас колку што знам има многу случаи кога од верски побуди одредениработи не се прифатливи за некој дел од луѓето.Трансфузии, трансплантации и слично. Едноставно тоа е во нивното убедување и верба. Зошто се потпираш на зборот “наводно“. АКо е така зашто не кажеш дека треба сите Муслимани да ги тераме да јадат и свинско месо и да пијат алкохол, бидејќи тие тоа не го прават зошто “наводно“ нивниот Бог не им дозволувал.
quote:
Da, tie ne se "ubijci", i najverojatno zatoa se otkazhuvaat od voenata sluzhba i kategorichno odbivaat da zemat orzuzhje v raka, duri i togash koga nivnata rodina ili drzhavata vo koja zhiveat se naogja vo voena sostojba. No, tie bez tronka sovest bi izvrshi- le genocid nad shest miliardi nevernici - nejehovisti, samo za da mu ugodat na nekoj se zamislen bog, kako shto tie go narekuvaat- Jehova. Da napomenam deka sektata "Svedoci na Jehova" e odgovorna za iljadnici, ako ne milioni DUHOVNI UBISTVA.
Многу литература посветена на Армагедонот и на судниот ден одеднаш нее корисна работа. Вакви лаички коментари дека би убиле онолку или повеќе немаат никаква врска со реалнста. Одбиваат војска и војна зашто веруваат дека тоа нее начин на решавање на работите.А за тоа колку е цврста нивната верба во тоа види го она што самата го кажа.... duri i togash koga nivnata rodina ili drzhavata vo koja zhiveat se naogja vo voena sostojba
quote:
TI JA BRANISH SLOBODATA NA OVAA SEKTA?!
По 10ти пат повторувам, ја бранам слободата на сите луѓе да имаат право на свој личен слободен избор.
quote:
Spored koj razum ili zakon, ubistvoto ne treba da se osuduva, i slobodata na ubijci treba da se brani? Ne mi e jasno kako dojde do zakluchok deka nie - pravoslavnite im gi odzemame pravata na jehovistite? "Odzemanje na pravo" i "dostavuvanje na informacija", se dve sosem razlichni neshta. Pravota mozhe da gi ozdzeme samo NADLEZHEN PRAVOSUDEN ORGAN, a informacija, pokraj novinarite, mozhe da dostavi i sekoj chovek.
Епа зашто тогаш оваа полемика. Зашто ние како Православни имаме право да им испорачаме на нив информации, а тие нас да немаат. Делењето на списанија од нивна страна е токму тоа....доставување информации. Како што тие немора да ги примат и прифата информациите испорачани од нас православните така немора ни ние од нив нивните списанија.
quote:
I koj veli deka sektantite se loshi i zlobni? Naprotiv, tie se dobri, kako i site drugi lugje.
Ретерирање????
quote:
PRAVOSLAVNATA CRKVA NE GI NAPAGJA LUGJETO - SEKTANTI, A NIVNOTO UCHENJE! Govorime za KRIVO I PRAVO, a ne za dobro i losho. Dobriot chovek ne sekogash e prav, no pravilniot (pravednik) sekogash e dobar. Za da razbereme shto e dobro, a shto ne, naj- napred e potrebno da razlikuvame pravo od krivo. Sektantite se zavedeni lugje, i najchesto nemaat pretstava za sektata vo koja se vlezeni, bidejki nivnoto soznanie e kontrolirano i mozocite im se isprani. Koga kje imate mozhnost da sretnete jeho-vist,zadadete mu prashanje od poinakov kontekst (pravoslavnata ili nekoja druga vera), i ako obratite vnimanie kje zabelezhite deka toj ne go slusha prashanjeto, a prodolzhuva da go govori samo toa shto e vo nego programirano.
Овде си во право, тој не го слуша прашањето и продолжува да говори.... Јас последниве 4 дена поставив еден куп прашања, околу нашите свештеници(наши мислам православни)и воени злосторници. Прашања околу правото на определба, околу тоа кои сме ние да правиме едно или друго...ама одговор не добив???
quote:
Zborovite "sloboda" i "anarhija", ne se sinonimi, bidejki imaat razlichno znachenje. Shto znachi toa, " sekoj da zhivee, kako shto saka", ili "po svoi ubeduvanja". Pa toa e vozmozhno samo vo dhun- gla, a blagodarenie na demokratijata i site politichki, verski "polovi" i dr. prava, svetot se povekje zalichuva na dzhungla.
Еве го ова не го очекував, т.е се плашев дека ќе го прочитам. “Pa toa e vozmozhno samo vo dhungla, a blagodarenie na demokratijata i site politichki, verski "polovi" i dr. prava, svetot se povekje zalichuva na dzhungla.“ Прекрасно средновековно размислување. Зандана. CyberDarkAge. Демократијата е извор на сите зла и на џунглата наоколу. Да живее фундаментализмот уште Вахабитите од Саудиска Арабија ни фалат. Опус Деи го имаме, инквизицијата го води Ватикан, па сите заедно здружете се против демократијата и слободата. Не 6 16 миљарди нема да може да ви се спротивстават.
quote:
Gospod go stvoril chovekot da bide sloboden, no voedno mu dal i deset zapovedi, a toa znachi deka so sekoe narushuvanje na zapovedite, chovekot go narushuva svoeto chovechko pravo. Robuvajki mu na sopstveniot grevot (porokot), toj ja gubi svo- jata sloboda.
Господ му дали и право на човекот да создаде држава, да создаде закони да создаде ред и да ги почитува и да живее според нив. Зарем има некој на светов кој се придржува само до 10те заповеди?
quote:
V red, sekoj neka zhivee kako shto saka i po svoi ubeduvanja, NO, I SEKOJ TREBA DA JA NOSI ODGOVORNOSTA ZA SVOITE POSTAPKI, A PRITOA, TREBA DA BIDE I SVESEN ZA POSLEDICITE.
Конечно имаме нешто заедничко.
quote:
TAKA, SEKTITE SO SHIRENJE NA LAZHNI I BESMISLENI UCHENJA, NE TREBA DA OCHEKUVAAT GOSTOLYUBIV PRIEM OD PRAVOSLAVNATA CRKVA, BIDEJKI GO ZLOUPOTREBUVAAT I VALKAAT IMETO NA HRISTA,I NAPROTIOV KJE NAIDAT NA OTPOR I BORBA, "MAKAR TAA BILA VO FORMA NA INFORMACIJA".
Повторно имаме нешто во кое се согласуваме. Само јас нема да учестував во оваа борба со информации, тоа е мојот избор.Но го прифаќам и ова што го кажуваш.
quote:
Ako nekoj go izvalka imeto na tvojata majka ili na tvojot tatko, dali bi ti bilo bezrazlichno, ili kje se borish za obrazot na svoite roditeli, protiv nechistotijata koja e vrz nivnoto ime frlena?
Јас за името на моите родители, моите блиски, моите пријатели и на сите луѓе се борам и ќе се борам како знам и умеам против секој без разлика кој е и што е. Дали Ти ќе се бориш против таа нечистотија фрлена врз некој ближен твој, само ако е од ЈС или некој таков или ова го кажа во принцип. Денес ние (православните) меѓусебе си фрламе нечистотии едни на други. Православнијот Драган, му продаде дрога на православниот Зоран. Крстениот Милан, ја силуваше 15 годишната Вера. (ПО)некогаш-секогаш е полесно да се занимаваме со туѓите нечистотии а нашите да ги туркаме под килимчето. ПС Немам обичај, ама ќе кажам. Задоволство ми е кога дискутирам со Анѓа- до неодамна Теодора. Не за друго едноставно соочуваме мислења, за разлика од некој овде кој соочува.....букови дрва.
Angya "Gospod i bozhestvenite raboti, koi uslovno kazhano ne gi razbira- me". Isto taka, neznam od kade proizleguva ova? Dali e toa tvoe lichno sfakjanje za Boga i hristijanskoto uchenje, bidejki ne e na Crkvata?! Nashiot Gospod e konkreten zhiv Bog, a vo Noviot Zavet se iskazhani site "bozhestveni raboti", koi mu se potrebni na sekoj hristijanin. I shto ti e nerazbirlivo vo "bozhestvenite raboti"? "I mnogu lazhni proroci kje vostanat, i kje prelestat mnogu; i poradi umnozhuvanje na bezakonijata, vo mnogumina kje oladi ljubovta" (Matej, 24, 11-12). "Vozljubeni! ne veruvajte mu na sekoj duh, no ispituvajte gi duhovite, od Boga li se tie, zashto mnogu lazhni proroci se pojavija vo svetot" (1 Jovan 4:1). "Deca! na poslednoto vreme. I kako shto slushavte, shto kje dojde antihrist, i sega se pojavija mnogu antihristi, ta nie i poznavame po toa, shto e posledno vreme" (1Jovan 2:18).
Angya Jakov, Ti jasno se iskazha deka za imeto na svoite bliski bi se borel na sekoj mozhen nachin, i toa e dobro. No, ne mi e jasno zoshto megju bliskite ne go spomena i Hrista? Ili Toj tebe blizok ne ti e? Za pravoslavniot hristijanin, nema nikoj i nishto poblisko od Hrista. Negovata prva zapoved glasi vaka: "Vozljubigo tvojot Gospod Bog so seto svoe srce, i so seta dusha tvoja, i so siot svoj razum". Vo odnos na sporedbata na "besporochnite" jehovisti so porochno- sta na pravoslavnite hristijani, jas nemam zborovi, a recheno e vo Evangelieto deka sekoj grev na choveka kje mu se prosti osven hulata na Svetiot Duh.
Jakov
quote:
Originally posted by Angya
Jakov, Dali si ti pravoslaven?
DA. Sto e poentata na prasanjeto? Osobeno sto povtorno se se sveduva samo na prasanja, bez odgovor.
quote:
i ako obratite vnimanie kje zabelezhite deka toj ne go slusha prashanjeto, a prodolzhuva da go govori samo toa shto e vo nego programirano.
PRavoslaven sum i ne sum vo sluzba na niedna druga grupa pa ni JS. AKo gi sledese site moi postovi na Religija, mislam deka jasno i glasno kazav sto i akko mislam i kako gledam na verata i religijata. Okolu teoloskite raboti nemozam da komentiram i ne se vpustam vo toa. Toa sepak go ostavam na onie koi go ucele ili vo najmala raka citale, posetuvale veronauka i sl.
Jakov
quote:
Originally posted by Angya
Jakov, Ti jasno se iskazha deka za imeto na svoite bliski bi se borel na sekoj mozhen nachin, i toa e dobro. No, ne mi e jasno zoshto megju bliskite ne go spomena i Hrista? Ili Toj tebe blizok ne ti e? Za pravoslavniot hristijanin, nema nikoj i nishto poblisko od Hrista. Negovata prva zapoved glasi vaka: "Vozljubigo tvojot Gospod Bog so seto svoe srce, i so seta dusha tvoja, i so siot svoj razum". Vo odnos na sporedbata na "besporochnite" jehovisti so porochno- sta na pravoslavnite hristijani, jas nemam zborovi, a recheno e vo Evangelieto deka sekoj grev na choveka kje mu se prosti osven hulata na Svetiot Duh.
Jas kazav nekade pogore kako ja definiram mojata verska opredelba i toa e toa. Inaku ako nesto sakam vo religisko dogmatskite raspravi i diskusii toa e sholastikata i ovie sitni finti, sprotivni na onoj strase "naucen ateizam' baziran na prasanja i odgovori.
quote:
jas nemam zborovi, a recheno e vo Evangelieto deka sekoj grev na choveka kje mu se prosti osven hulata na Svetiot Duh.
Nemam zborovi ni jas Angya, koga i sogovrnikot nema zborov. Samo zasto nemas zborovi, a tolku mnogu prasanja proizlegoa od se ova. Za edno da imase nakoj zbor, nemora licno ti site koi se ovde a koi imaat razlicnomislenje od moeto.
Angya
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by Angya
Jakov, Dali si ti pravoslaven?
DA. Sto e poentata na prasanjeto? Osobeno sto povtorno se se sveduva samo na prasanja, bez odgovor. PRavoslaven sum i ne sum vo sluzba na niedna druga grupa pa ni JS. AKo gi sledese site moi postovi na Religija, mislam deka jasno i glasno kazav sto i akko mislam i kako gledam na verata i religijata. Okolu teoloskite raboti nemozam da komentiram i ne se vpustam vo toa. Toa sepak go ostavam na onie koi go ucele ili vo najmala raka citale, posetuvale veronauka i sl. [/quote Ako si pravoslaven, togash treba da znaesh deka Crkvata ima svoe - Hristovo uchenje za verata, a sekoj vernik treba da veruva, vo sprotivno, toj ne e pravoslaven vernik. Slobodoumieto so koe se izjasnuvash ti, ne e svojstveno za pravoslavnite hristijani.
mako (premesteno) Toa so zvezdite i planetite mi zvucit poveke kako ucenjeto na Scientologite, no do toa 'otkrovenije' se stignuvat samo preku OT-nivoata i poslem stotici iljadi dolari kursevi. Russell bil influiran od adventistite, i verojatno delovno i od masonite bidejki bil mason. Jahovite Svedoci se pacifisti i so mnogu retki izklucoci, ne sluzhat vojska - pravat civilna sluzhba. Toa deka go cekaat krajot za da odednash se pretvorat vo Rambo-Jahovi ne zvucit verojatno.
Jakov
quote:
Originally posted by Angya
quote:
Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by Angya
Jakov, Dali si ti pravoslaven?
DA. Sto e poentata na prasanjeto? Osobeno sto povtorno se se sveduva samo na prasanja, bez odgovor. PRavoslaven sum i ne sum vo sluzba na niedna druga grupa pa ni JS. AKo gi sledese site moi postovi na Religija, mislam deka jasno i glasno kazav sto i akko mislam i kako gledam na verata i religijata. Okolu teoloskite raboti nemozam da komentiram i ne se vpustam vo toa. Toa sepak go ostavam na onie koi go ucele ili vo najmala raka citale, posetuvale veronauka i sl. [/quote Ako si pravoslaven, togash treba da znaesh deka Crkvata ima svoe - Hristovo uchenje za verata, a sekoj vernik treba da veruva, vo sprotivno, toj ne e pravoslaven vernik. Slobodoumieto so koe se izjasnuvash ti, ne e svojstveno za pravoslavnite hristijani.
Da se polovina okolu nas Pravoslavni hristijani kako mene veruvaj mnogu sto ke bide poubavo. SLobodoumite so koe se izjasnuvam jas e ona sto go vodi svetot napred i koe sto e svojstveno za site luge bez razlika na rasata, polot, pripadnosta. Slobodata im e dadena od Boga na lugeto i toa na site luge do eden. Samo nemozam da razberam kako kaj tebe PRavoslavna, posvetena na Boga i Crkvata, koja Isus go spomenuva sekogas vo svoite najbliski vakvi misli i razmisli. Jas mislev deka vakvi razmisluvanja denes postojat samo kaj extremnite islamski krugovi i okolu Vatikan po nekoj. Da se cuvstvuva strav od slobodoumiteo vo 21 vek.....sto li ke bide sledno da vidam. Idea za vjaremuvane. off topic """""""""Protest" do Strelec, sto ja zakluci IIta tema za Jehovinite svedoci. TOa im odi vo prilog na protivnicite na JS, i se uskratuva slobodoumnosta na nasite idei."""""""""""""""
mako I na drugite Forumi, ko npr. Politika, cesto se zaklucuvaat novi poraki ako veke se diskutirat za toa vo postari temi.
Angya Jakov, Jas nemam nishto lichno protiv tebe, a naprotiv, te razbiram. Megjutoa, ne smeam, a da ne ti ja kazham vistinata: pravoslavnata Crkva ne e od ovoj svet, taa e Carstvo Nebesno na zemjata, i ne dozvoluva slobodoumie, koga e vo prashanje verata. Ponatamu, tvoe e da izberesh, komu kje mu sluzhish, na Hrista ili na svetot, kje bidesh pravoslaven hristijanin ili svetski chovek? Izborot za se- be samo ti mozhesh da go storish, a pritoa treba da bidesh svesen za posledicite. I ako polovinata "pravoslavni" bi bile kako tebe, togash tie ne bile pravoslavni, a toa vekje bi bil kult. Crkvata, bidejki Hristova nevesta, i bez chovechkoto slobodoumie e ubava, no taa ne propoveda ubavina, a Hristovata Vistina. Kolku i nechie mislenje da e "ubavo" ili dobro, dokolku e sprotiv- no na uchenjeto na Crkvata, toa pred se e opasno za samiot slobo- doumen mislitel. Zoshto? Bidejki Crkvata Hristova od samiot pochetok e predvodena od Sve- tiot Duh, a sekoe poinakvo uchenje od toa na Crkvata e hula na Svetiot Duh. Jas toa ne go izmisluvam: " No duri i koga bi nie, ili Angel od nebesata, bi vi blagoves- tuval, ne toa shto vie go primivte, da bide anatema. Kako shto prethodno rekovme, taka i sega pak govoram: koj vam vi go blagovestvuva, NE TOA SHTO VIE GO PRIMIVTE, DA BIDE ANATEMA" (Galatjani,1:8,9). Nie - pravoslavnite hristijani, site zaedno, nezavisno od nacija- ta ja sochinuvame Crkvata, koja e Telo Hristovo, a glava na Crkva- ta e Samiot Hristos. I ako e Toj nasha glava, togash i umot nash treba da e Hristov. Zatoa, site pravoslavni vo svetot imame edno isto mislenje za verata, bez izvadoci ili dodatoci, a onakva, ka- kva shto ni ja dal Hristos, pa zatoa se vikame HRISTIJANI. Kako shto gledash, NIE NE MOZHEME DA JA DEFINIRAME VERATA, BI- DEJKI TAA NE DEFINIRA NAS. A nie mozheme samo DA JA PRIFATIME ILI DA JA OTFRLIME TAA DEFINICIJA. Sekoe ponatamoshno "mudruva- nje" e lukavstvo. Nashiot Gospod Bog e i nash NEBESEN OTEC, bez Koj pravoslavniot hristijanin ne samo shto ne mozhe da zhivee, ami toj bez Hrista mozhe samo DA UMIRA, pa duri ni da umre. I ako prvata Hristova zapoved ne povikuva da Go ljubime svojot Gospod Bog so seto svoe srce, so seta svoja dusha i so siot svoj razum, togash se razbi- ra deka Toj nam stranec ne nie, bidejki strancite nie ne gi poz- navame. A koj ti e tebe Gospod Bog? Jas bi te posovetuvala da se pozanimavas so veronauka. Se razbira, tvoe e dali kje go primish sovetot.
sisi
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by AaaAa
Da ne vi ja unistuvam "debatata" ama mene ova mi vleze vo oci
quote:
Од нив 1,310184 Православни
1 milion i 310 iljadi se izjasnile ko pravoslavni na popisot? Interesno. Nikoj ne se izjasnil ko nevernik ili toa e vo "ostanati?"
30.820 Others(i ateisti vleguvaat tuka)
Koga raspolagas so brojki daj bidi fin kazi kolku Muslimani imame.Vnimavaj,ke stanes ti Svedok nabrzo [:D][:D]
Jakov
quote:
Tvojot lichen izbor e tvoja rabota, a jas ne se ni obiduvam da ja osporam tvojata sloboda. No ja osporuvam slobodata, koja si ja dozvoluvash vo definiranje na pravoslavnata vera, bidejki taa e onakva, kakva shto Bog ni ja dal, a ti mozhesh da ja pri- mish ili otfrlish, no nemash pravo neshto od nea da odzemash ili da i pridodavash. Pokraj toa, sekoj takov obid e opasen, bidejki vodi kon eres i okultizam.
Сега и окултиста ме анправи. Јас не и додавам и не и одземам на Црвката ништо, Јас си кажав јасно и гласно дека околу теологиите, догмите и слично неможам и несакам да коментирам.
quote:
Ne mi e samo jasno, pokraj seta tvoja tolerancija za Svedocite na Jehova, od kade proizleguva osudata za pravoslavnite sveshte- nici, koi mozhebi i greshni, sepak ne hulat na Boga, za razlika od sektantite?!
Да, не хулат на зборови ама хулат на дела. Само или ти живееш некаде далеку изолирана од реалноста или не следиш што се случува наоколу. Јас ти пишувам конкретни примери. Како хулат со духот и верата за која цело време зборуваш,ама ти се фаќаш за она што тебе ти одговоара. Нашата Црвка кога веќе ме влечеш на муабет. Има две или три народни кујни, а има 4-6 џипови од по 30 000 евра. Нашата Црква има еден куп верници кои живеаат СКРОМНО,СКРОМНО, по скромно од тоа е веќе сиромаштија, а има еден куп попови кои имаат палати и кои имаат и од пиле млеко. Јас навистина жалам ако хулам на Бога, ама мислам дека некој друг наоколу хули. Најсиромашниот муслиман на планатеава, за Курбан Бајрам ќе го купи најмалото и најефтино јагне на светов, само за да има што да му даде како братска сомилост на оној кој е посиромашен од него, зашто така научиле од оџите. А кај нас сакаш да муабетиме како доаѓаат и си одат поповите и каков пример оставаат на народот кој се собрал во црквата. Мислам несакаш.
quote:
I koja e taa crkva, koja osudila milioni lugje na smrt "so Sida"? Vekje pochnuvam da se somnevam vo tvojata svest! Pravoslavnata Crkva li e vinovna za toa shto chovekot e razvraten i izopachen? I navistina neznam od kade si ja chul taa besmislica za postoenjeto na nekakva "dogma" za nekoristenje na perzervativi? Pravoslavnata Crkva ima mnogu povazhni raboti, otkolku da se zanimava so perzervativi!
Криво ми е што работиве ги читаш селективно и премогу имам впечаток дека се служиш со ‘ “copy-paste” методот. Ти во своите постови кога зборуваше за ЈС, нагласи дека освен Православието и Катовлиците се друго се секти и окултисти. Епа сега ако читаш внимателно можеш да разбереш кој е оној кој има доктрина за неуптреба на кондоми. Точно е деика Православните цркви имаат побитни работи од кондомите.
quote:
Toa shto ti - poveden od tvojata "slobodna misla" si dozvoluvash da ja napagjash Crkvata i verata, navistina e neprifatlivo, bi- dejki nema nikakva smisla. Crkvata Hristova postoi povekje od dve iljadi godini, a ti sega, bez nikakvo versko i teoloshko obra- zovanie se obiduvash da i bidesh "vladka"?!
Јас сум само еден обичен граѓанин на една обична држава. Премногу сум мал за да можам да повредам нешто толку голeмо и свето колку што е Црквата Христова. Значи ни на сон ни на јаве неможам да замислам нешто такво. Меѓутоа се осеќам исто толку голем колку и сите други луѓе на Земјава и се осеќам рамноправен на секој ЧОВЕК, значи не на БОГА, него на секој ЧОВЕК на Земјава да му кажам каде грешi, каде не. Исто така сум спремен да слушнам од секого што мисли и да прифатам се она што е правилно и добро. Значи мојата слободоумност е насочена кон земните работи а не кон БОГА.
quote:
Jas pak mislam deka nie ovde govorime za religija i za sektant- stvoto, a ne za nekakov "nauchen ateizam", t.e. nihilizam, koj pak voopshto ne se odnesuva na prirodnite nauki. Shto se odnesuva do drugite nauki, mislam deka bi trebalo da se prefrlime na nekoj drug forum.
Нихилизам е нешто сосема друго, а научниот атеизам не е моја кованица, таа е произлезена од нашите епископи, овде во Македонија. За другите науки и форуми во секое време.
quote:
Za toa deka si vo zabluda, potvrduva i tvoeto nerazlikuvanje na "slobodoumieto" od slobodata na duhot. Chovechkiot um ne se projavuva preku duhot, a toj e svojstvo na dushata, t.e. psihata.
Добро јасно ми е дека сум во заблуда и секогаш ќе бидам во заблуда кога дискутирам за слободата, а другата страна верува дека :
quote:
“Pa toa e vozmozhno samo vo dhungla, a blagodarenie na demokratijata i site politichki, verski "polovi" i dr. prava, svetot se povekje zalichuva na dzhungla.“
е вистината.
Jakov Za SISI [/quote] Еве неколку факти, тоа се научно докажани и потврдени податоци. Македонија има 2,022,547 жители. Од нив 1,310184 Православни, 674015 Муслимани, 30,820 Останати.Е сега околу бројките на овие “лошиве“ секташи и протестанти, кои се множат преку ноќ. 1303 во Македонија се ЕвангелистиМетодисти(од на Претседателот Трајковски Црквата) 487 се Адвентисти, 102 Баптисти, Евангелисти 272, 520 се останати видови на Протестанти. А овие сташниве Јеховини сведоци се застрашувачки многу цели 1105 луѓе, еееејјјј не е мала цифра, 1105. Цели 0.0546% проценти во Македонија се Јеховини сведоци. [/quote] Citajte ubavo se ima.[;)]
Jakov
quote:
Jakov, Jas nemam nishto lichno protiv tebe, a naprotiv, te razbiram.
Cuvstvoto e vzaemno vo ovoj slucaj.
quote:
Megjutoa, ne smeam, a da ne ti ja kazham vistinata: pravoslavnata Crkva ne e od ovoj svet, taa e Carstvo Nebesno na zemjata, i ne dozvoluva slobodoumie, koga e vo prashanje verata.
Nie lugeto ziveeme na Zemjata e na nebesniot svet, znaci ima ogromna razlika tuka. Druga rabota, pak ke si prasam zasto imam cuvstvo deka nekade ne se razbirame. Za koja Crkva zobuvas ti, za onaa vo koja svestenicite koi govorat vo ime na Boga se vozat vo dzipovi od 30 000 evra. Imaat vonbracni vrski, se slikaat so raznorazni bitangi i kriminalci. Za onaa Crkva vo koja kubinjata se od zlato ikonite od neznam kakvi pozlateni boi, a pred vratite na toj raskos pitaat deca cekajki nekoj da frli leb. Za onaa crkva koja e spremna da zrtvuva milioni luge vo svetot i da gi osudi na smrt so HIV_ SIDA, samo zaradi svojata dogma za nekoristenje na kondomi. I uste 1 milion mali i pogolemi slucai. Kako sto se svestenici pedofili, svestenici koi se na sud za pronevera na crkovni- narodni pari.
quote:
Ponatamu, tvoe e da izberesh, komu kje mu sluzhish, na Hrista ili na svetot, kje bidesh pravoslaven hristijanin ili svetski chovek? Izborot za se- be samo ti mozhesh da go storish, a pritoa treba da bidesh svesen za posledicite.
Mojot izbor jas go imam napraveno. Svetski covek tesko deka sum i deka ke bidam....ama koj znae cudni se patistata BOzji.
quote:
I ako polovinata "pravoslavni" bi bile kako tebe, togash tie ne bile pravoslavni, a toa vekje bi bil kult.
Ako polovinata hristijani se kako mene denes ke imase polovina ubistva, siluvanja, krazbi, vojni, droga i nasilstvo pomalku. Ako polovina Hristijani bea ama sreka ne se kako Vas, sega seuste ke ziveevme vo 14 vek, ke jadevme suva korka i leb i ke veruvavme deka lokalniot pop ni e se vo zivotot a se drugo e delo na Lukaviot.
quote:
Crkvata,bidejki Hristova nevesta, i bez chovechkoto slobodoumie e ubava, no taa ne propoveda ubavina, a Hristovata Vistina.
Eeeeee da go citaat ova site onie koi se iznedrile od Crkvata a koi ja nosele nekogas seta progresivnost vo svetoto i koi vaka ili taka urivale barieri, normi i spohi verojatno ke se prevtat vo svojot grob. Ako Kiril i Metodij, nemaa vo sebeslobodoumna misla ke pisuvavme sega na kamenja. Ako Jovan Pavle ne veruvase deka slobodata im pripaga na site luge podednakvo uste ke si ziveevme vo 1976 i ke imavme od se po 1......Znaenjeto i slobodata i svojata sopstvena misla e ona koe im preci ne na Crkvata i na Verata, ne na Boga nego im preci na instituciite koi se vkoreneti i koi se vodat od svojot slep interes na mokta i vlasta. Tie samo se krijat uspesno so vekovi zad termini kako Crkva, vera i slicno a se vo samata sustina sprotivni. Ako ima Gospod, veruvaj deka dobar del svestenici i lica koi samo se krijat zad imeto na Crvkata sega se iili ke odat vokazanite na Lukaviot.
quote:
Kolku i nechie mislenje da e "ubavo" ili dobro, dokolku e sprotiv- no na uchenjeto na Crkvata, toa pred se e opasno za samiot slobo- doumen mislitel. Zoshto?
Zosto ke mu prata inkvizitori i ke ostane bez glava ako e slobodoumen. Ili toa bese pred mnogu vekovi ...greska
quote:
A koj ti e tebe Gospod Bog?
Uste edna rabota. Jas koga pisuvam komentari ne navleguvam vo tvoite intimni cuvstva i percepcii za Boga. Ne se ni somnevam vo tvojata vera i tvoeto cuvstvo i blizina so Boga. Naprotiv ti nekolku pati go doveduvas vo somnez mojot stav okolu verata. Ne za drugo, ne mi smeta voopsto, ova go kazuvam zasto pocnuvas da nalikuvas na JS. Pritiskas so prasanja od tipot, dali si ksten, dali si pravoslaven hristijanin, sega citam koj e tvojot Gospod Bog. Na site ti odgovoriv ke ti odgooram i na ova. Mojot Bog e istiot onoj koj e i tvoj.Onoj koj ne sozdal site na Zemjava,onoj od kade dojdovme i Onoj kade site ke odime eden den.
quote:
Jas bi te posovetuvala da se pozanimavas so veronauka. Se razbira, tvoe e dali kje go primish sovetot.
Moe e dali ke go prifatam. Ke go prifatam vo onoj moment koga ke go prifatis ti mojot sovet, da se pozanimavas so “naucen ateizam’ ili narodski kazano prirodnite nauki, a i malku nema da e na odmet so humanistickite, sociologija filozofija, malku za slobodata na duhot izrazuvanjeto i slicno. Da se vratam na pocetok i da povtoram nesto sto kazav i vo prethodnite postovi, deka i pokraj dijametralno sprotivnite mislenja sto gi imame zadovolstvo mi e koga ima tvoj komentar. Sakam da kazam deka diskutirame no licno nemam ni jas nisto protiv nitu kon tebe nitu kon bilo koj drug ovde i posiroko.
Angya Da ne se raspravame, a? Dobro reche deka ne se razbirash od teologija i dogmatika, i zatoa, kje bide ushte podobro svoeto slobodumie da go koristish vo oblasti na naukata, koja go dozvoluva toa. Dhipovite, parite, kujnite, itn. mozhat da se odnesuvaat na bilo koj grev - od chrevougodie do krazhba, no toa ne e hula na Boga. "Hula na Boga" e eresta i sekoe lazhno uchennje. Ako vnimatelno gi prochitash moite postovi, se nadevam kje mozhesh da sogledash deka jas nikade i nutu ednash ne se izjasniv, kako shto ti mi prepishuvash, navodno deka site se sektanti i okulti- sti, osven pravoslavnite i katolicite. Vprochem, od pravoslaven aspekt, rimokatolicizmot e eres, a negovite "novi" dogmi nemaat nkakov odnos kon pravoslavnata Crkva. Neshto kako "nauchen ateizam" ne postoi. Ateizmot nikogash ne bil nauka, nitu ima osnova da bide. Marksizmot e filosofija, a ateizmot e proizvod na nihilizmot, koj pak e priozvod na cho- vechko slobodoumie.
sirius Angya, Cabrini, sega se pribrav doma nezadovolen od teskiov den, the business here is almost down, ama so keif ke vi odgovoram-repliciram na ovaa ubva duhovno-intelektualna tema! Nema shto, koga se zbori za Bog, zivotnite sokovi pocnuvaat da se lachat so podobar kvalitet i soodnos! Ke se obidam da ja svrtam diskusijava vo “poproduktivna” nasoka ( a nedelava mi beshe taka neproduktivna, me stiga li bozjata kazna sto pishuvam vaka ??), bez pritoa da gi povikuvame svetite zapisi, bez da poagjame od teoloshkiot stav deka Bog go sozdal svetot, tuku da vidime, shto veli naukata ( zboram za nauka koja kont. se razviva i ne se plashi da kaze stop za neshto ako doznae/dokaze, deka toa bilo pogreshno), koja veruvam site nie ( barem pogolemiot del od nas) ja prifakame kako edinstven i vistinski razumen pogled za svetot koj ne opkruzhuva, koj go gledame, go percepirame, go chuvstvuvame i go razbirame so nashive ovozemaljski chula i nashava siva materija. Nastrana tvrdenjata deka nie so ovoj nash mozok i nauka ne mozeme da go razbereme Sevisniot, kako togash i zashto da veruvame vo neshto shto ne go razbirame...mislam deka do tuka sum jasen! Denes naukata se obiduva da ja opishe vselenata od perspektivata na dve osnovni delumni teorii a toa se: opshtata teorija na relativnosta i kvantnata mehanika... Opshtata teorija na relativnosta gi opishuva gravitacionite sili i makrokosmichkiteo ustrojstvo na vselenata – ustrojstvo vo raspon od nekolku km pa se do raspon od edna edinica so 24 nuli, tolku iznesuva goleminata na vselenata koja e dostapna za nabljuduvanje. Kvantnata mehanika e skoncentrirana na pojavite so iskljuchitelna mali razmeri- milioniti milionski del od cm. Isto taka , za zal, poznato e deka ovie dve teorii ne se soglasuvaat megjusebno i ne mozat da bidat dvete ispravni. Postavuvanjeto na celosna obedineta teorija , znachi, bi mozelo da ni dade pridones ( ili ne) za opstanokot na nashiot vid, da ja dade smislata na zivotot, dali e taa stavarno nekoja extremna sluchajnost ili pak navistina se bilo Bozja volja.....Ushte od sozdavanjeto na civilizaciite ljugjeto na se zadovoluvale so toa da gi gledaat rabotite nepovrzani i ushte poveke, da bidat neobjasnivi. Mesto toa se trudele da proniknat vo skrieniot poredok na svetot, i analogno, na nivniot stepen na razvoj, go opishuvale i definirale svetot. Nie i denes sakame da doznaeme zashto sme ovde i od kade poteknuvame., zedta za toa znaenje ne tera da prodolzime vo nashite traganja........spored teologistite - kreacionstite, za vas e jasno deka Bog e tvorecot, seta vselena i priroda ja definiral, a duhovnata nadgradba normalno treba da se gradi i gai spored kodeksite na religijata...Znach li spored teologistite deka chovekot ke go otkriva universumot - makro i mikro kosmosot samo kako novi egzotichni prostranstva, pogodni za zivot ili za idni turistichki patuvanja, bez pritoa da se zaprashuva/istrazi kako toa nastanalo? Ili pak se znae odnapred odgovorot: Bog sozdal se... Ideme ponataka...: citat: Би можело да се рече: "Граничните услови на вселената се дека таа нема граница". Вселената би била сосема самостојна и на неа не би влијаело ништо надвор од неа. Таа не би била ни создадена ни уништена, таа просто би БИЛА. Замислата за тоа дека просторот и времето можат да создадат затворена површина без граници, исто така, има длабоки импликации за улогата на Бог во работите на вселената. Со успехот на научните теории во опишувањата на случувањата многу луѓе поверуваа во тоа дека Бог дозволува вселената да се развива во согласност со некој збир од закони и дека не влијае на неа за да ги осуети овие закони. Меѓутоа, тие закони ништо не ни зборуваат за тоа како требало да изгледа вселената на почетокот; според тоа, и натаму би зависело од Бог навивањето на часовникот и неговото пуштање да работи. Значи, с#233; додека вселената има почеток, би можеле да претпоставиме дека има и некој создател. Но, ако таа, навистина, е сосема самостојна без граници или рабови, таа не би имала ни почеток ни крај туку, просто, би била. А, зар тука има место за творец? Стивен Хокинг Дури и ако постои една можна обединета теорија, таа не е ништо друго освен ред од правила и од равенки. Меѓутоа, што е тоа што вдахнува пламен во равенките и во создавањето на вселената?... Зошто вселената воопшто би се впуштала во тоа да постои? Дали обединетата теорија е толку семоќна што и самата се доведува до своето постоење? Или, можеби, е потребен некој создател, а ако е, има ли тој какво било друго влијание врз вселената? И кој го создал него? Стивен Хокинг Меѓутоа, ако успееме да дојдеме до една целосна теорија, тогаш неа, со текот на времето, во начело би требало да ја сфатат сите, а не само неколку научници. Тогаш сите ние, филозофите, научниците, како и обичните луѓе, ќе бидеме во состојба да учествуваме во расправата за прашањата врзани за причината за постоењето, како на нас самите, така и на вселената. Ако пронајдеме одговор, тогаш тоа ќе биде врвен триумф на човечкиот разум - затоа што тогаш ќе проникнеме во самиот ум на Бог. Стивен Хокинг E sega moze da se komentira gore kazanoto, i so sledniva konstatacija, koja spored mene, isto taka zasluzuva vnimanie: Toa shto ovde e recheno e deka zborovite ne izrazuvaat nishto drugo osven gledishta. No site gledishta se pogreshni zashto se proizvod na umot koj operira vo subject-objekt dihotomii, …Prosvetluvanjeto ( spored mene Osoznavanjeto, Proniknuvanjeto) e dostignato koga chovek ke ja vidi sopstvenata vistinska priroda - svojata chista svest koja e ZAD DUALIZMOT.….. i na kraj da zavrshime so edna "misla" od raniot Zen budizam: Телото е дрво на просветлување Умот е како чисто огледало. Во секое време мора да се чисти За да не падне на него ни прашинка. Суштински не постои дрво на просветлување, Нити постои потпора со чисто огледало. Суштински ништо не постои; На што ќе падне прашината?
sirius Cabribi, gledam deka nebash si go razbral mojot post, no sega ke se obidam bez moderni driveri, so ednostavni recenici da gi pogledneme neshtata. Site nie, poveke ili pomlace sme religiozni sushtestva...no ima edno tvrdenje-dogma, koe eve i ti ja povtoruvash vo preth.post i toa vo forma na aksioma: "Бог постои, јас верувам во тоа, ако го живееш животот во Црквата можда и ќе најдеш доказ за неговото постоење"..."Неговите дела се големи, неговиот збор е вистинит, тоа ја крепи мојата вера"... Neli site nie ponekogash se zaprashuvame, nekoj pochesto, nekoj poretko, a ima ljugje koi nikogash i ne go postavile sl.prashanje: Postoi li navistina bog, ili pak toa e plod na chovekovata imaginacija, chovekovata potreba da najde smisol vo zivotot, znaejki deka eden den ke umre, nepravednosta na svetot vo koj ziveel, i nemozejki so toa da se pomiri, nashol za shodno da si olesni na dushata, deka posle ovoj svet go ochekuva onoj nebesniot, po pravedniot, i pritoa postavuvajki si soodvetni kodeksi na odnesuvanje i razmisluvanje ( crkovni kanoni, evangelija it.n.) za vremeto na boravakot na ovoj svet, da sozdava da tvori i da bide polezen za zaednicata, koi kodeksi, navistina doprinele za razvoj na civilizacijata...a onie drugite, nebesnite kodeksi, ke gi osoznae koga ke otide na onoj, drugiot svet.... Neli e pomalku chudno koga se veli deka site nie sme teloto na Hrist, site nie sme cheda gospodovi,....i.t.n., ja gledash li dogmata, prochitav na eden drug podforum kako tvrdish deka marksizmot e satanska ideologija, protivnik si na ideologiite, shto e vo princip pravilen stav.....a shto e religijata ako ne ideologija nad ideologiite, dogma nad dogmite, ....za kakvi slobodni i kreativni lichnosti mozeme da se smetame ako slepo veruvame na dogma, propovedana pred 2000 godini....ne e opravduvanje deka ete taa religija opstanala tolkav period, pa sega jas ke ja negiram nejzinata smisla….imalo mnogu drugi ideologii i tvrdenja koi opstojuvale i povekje od 2000 god. pa sega se chista glupost…primer deka zemjata e ravna……ima tuka mnogu za pishuvanje.....primer "Epot za Gilgamesh", najstariot pishan ep, pishan od Sumerite daleku pred stariot zavet....prochitaj malku za nego, pa ke vidish shto e toa “ copy-paste”, od kade se zemani light motivite za dosta temi na nashata ni od Boga dadena biblija, ...Znaesh li kolkavo obeshtetuvanje Sumerite im baraat na Mateja, Luka & co. za kradenje na intelektualna sopstvenost.... Nekoj ke me obvini deka shiram eres…….??????? Gospode prosti mi !!!
Angya Sirius, Biblijata e Sveta Kniga na hristijanite, a voedno i istoriska kniga, dodeka epot "Gilgamesh" e izvonredna poema od aspekt na literaturata, pokraj toa, i prva literaturna tvorba, no taa i pripagja na mitolo- gijata, odnosno, nema istoriska vrednost. Iako, Sumeriskiot car Gil-gamesh bil istoriska lichnost, sepak epot po svojata sodrzhina e le- genda.Poagjajki odtamu, sporedbata e nevozmozhna, a edinstvena analo- gija e "golemiot potop". Tochno e deka judejskiot Nov Zavet, patem i hristijanskata Biblija bile napishani mnogu podocna. Megjutoa, Noe postoel do Sumerijcite, a samiot istoriski nastan na golemiot potop bil pred da se razvijat civilizaciite. Kluchen fakt e toa shto Jude- ite, iako nemale pismen testament za nivnata vera, tie imale Preda- nie, t.e verata im bila predavana od usta v usta, i od raka v raka. Nesomneno, toa predanie doshlo ne samo do Sumerijcite, ami i do drugi narodi, koi patem sozdale svoi "politeistichki" verzii. Taka, vo ob- lasta na mitolgijata, denes postojat nekolku mitoloshki varijanti za golemiot potop, koi proizlegle od razlichni narodi. A sega, kje ti dokazham deka nie - pravoslavnite hristijani, iako sme Bozhje stado, treva ne paseme, a nashiot pogled na svetot ne e "ba- jat", zashto e realen, t.e. onakov, kakov shto treba da bide: istori-jata, etnologijata i lingvistikata potvrduvaat deka od pochetokot na svetot do denes, ne postoelo pleme, ni narod, bez vera vo bozhestvo, nitu pak jazik, bez zborot "Bog". Na pochetokot, narodite nemale koncepciija za eden "Bog" so iskluchok na Judeite, na koi Bog Sam im se otkril, i toa delumno, ta zatoa, vo antichkata istorija tie se edinstven narod, koj mu se poklonuval na ediniot Bog. Ostanatite narodi, iako nemale ni najmalo otkrovenie od Boga, tie ne prestanale da go baraat svojot Tvorec, a izuchuvajki go kosmosot ja sozdale naukata na astronomijata, no Boga nikade ne go nashle, i spored okoto svoe si izbirale bogovi: dzvezdi, planeti, i se od prirodata na svetot, shto im se chinelo dobro i neophodno za zhivot. So obdzir na toa, shto tie bile neznanoboshci, nemale poim ni za "zli duhovi", no nivnoto prisustvo dushevno go chuvstvuvale, i poradi "Stravot Bozhji", koj ne go osoznavale, tie nesvesno na demoni im se poklonuvale, so nekakvo soznanie za "visha sila". Taka bile stvoreni kultovite, koi na bogovite im prinesuvale chovechki zhrtvi. I pokraj site "bogovi", narodite ne mozhele da se uspokojat bez svo- jot Bog, a toa go nateralo chovekot da ja razviva svojata misla, ba- rajki ja vistinata za Boga i postanuvanjeto na svetot, kako i smi- slata na zhivotot. Taka se rodila filosofijata (ljubov za mudrosta). Sokrat, koj e poznat kako mislitel na site vreminja, stanal "hristi-janin" do Hrista. Toj go dostignal najvisokiot kapacitet na chovech- kiot um, i sfatil deka nishto ne znae. So takvo soznanie, Sokrat ja baral mudrosta NADVOR OD CHOVEKOVIOT RAZUM, vo beskonechnosta. Vsushtnost, Sokrat sfatil deka umot e ogranichen. Taka, toj doshol do poznanie na ediniot Bog, poradi shto bil osuden na smrt,imeno za zaveduvanje i zapoznavanje na Atenskata mladina so bozhestvo, koe bilo nepriznato od Atenskata drzhava. Sokratovoto "hristijanstvo" ne se sostoi od negovoto poznanie na Boga, a od "tvrdinata na verata", bidejki nemu mu bila dadena mozhnost za zhivot, dokolku bi se otka- zhal od "bozhestvoto", koe ne go priznava Atenskata drzhava. No, toj ja izbral smrtta.
Angya So tekot na vremeto, pod vlijanie na fariseite i sadukeite, ju- dejskata religija drastichno se izmenila, taa vekje ne bila ista- ta vera na Avraama, Jakova i Mojseja. Gospod im govorel na Jude- ite preku svoite proroci, kako treba da mu sluzhat,i deka Toj kje im go odzeme oltarot od hramot niven i kje im go dade na drugi narodi, ako ne go poslushaat. No, tie gi kamenuvale i osuduvale prorocite, i ne Go poslushale. Gospod bi mozhel da go unishti sve- tot vo sekoe vreme, no Toj tolku go vozljubil chovekot, shto mu gi prostil bezakonijata, i mu dal nova mozhnost za zhivot i spasenie vo Hrista (Svojot Edninoroden Sin), a so Nego zapochna- la novata era. Preku Hrista, Gospod mu otkril na choveka se shto treba da znae za svoeto spasenie, i so zhrtvata Hristova mu ja pokazhal sushtinata na zhivotot, koja se sostoi od ljubovta. Na verata dokazi ne i trebaat! No chovekot, postojano bara nekakov dokaz za postoenjeto Boga ili nekoe chudo, bidejki samiot e nesvesen za svoeto postoenje. Ima li pogolemo chudo od zhivotta? Pokraj toa, pechatot na Bozhjata Premudrost e nasekade okulu nas i vo nas, no chovekot, bidejki slep, nemozhe da go sogleda. Nashiot Gospod Bog e Troica (Eden Bog vo Tri Lica), zashto e Bitie na Sushta Ljubov. Kakov bi bil toj bog vo edno lice? Za ljubov se potrebni najmalku dve lica, a bidejki Bozhjata ljubov e sovrshena, Bog e Troica! Po troichnosta Bozhja i chovekot e trojstvo na duh, dusha i telo; teloto na chovekot se sostoi od tri glavni dela: glava, trup i noze. Vo prirodata na svetot, sekoj element i sekoe rastenie go nosi Bozhjiot pechat na troichnosta. Ne postoi nitu edna vistinska nauka, koja mu protivrechi na Boga! Matematikata e kluchna nauka za razbiranje na Bozhjiot Zakon. Taa e ispolneta so dogmi, a nejzinite zakoni se onakvi, kakvi shto gi postavil Bog. Hristijanskata teorija za postanokot na svetot tvrdi deka toj nastanal od "nishto", bidejki pred da nastane svetot, postoel samo Eden Bog, Koj bil bestelesen, t.e. nevidliv, i Toj go stvoril svetot preku "Slovo" (Zbor). Zatoa vo matematikata, na brojot eden mu prethodi nulata -"nish- to". Matematichkite operacii po redosled se: sobiranje, vadenje, mnozhenje i delenje, bidejki vo "Bitieto", t.e. stvaranjeto na svetot, Bog najprvin dodaval, patem go odzel rajot, go mnozhel narodot, i na krajot go podelil na narodi. Matematikata e besko- nechna nauka, kako shto e Bog beskonechen. Ajnshtajnovata teorija za relativitet, potvrduva deka vremeto i prostorot se relativni, shto znachi postojat vo zavisnost od "neshto". Jas, mislam sekomu e jasno deka svetot e tvorba na visok intelekt, a teorijata za nekoj priroden proces (sam od sebe) otpagja, bidejki prirodata ne e "lichnost", i ne mozhe da ima intelekt. Ako temelno i dlaboko se izuchuvaat naukite, i nivnata smisla, tie mozhat da vodat samo kon Boga.
cabrini Доколку христијанските догми ги гледаш од аспект на став кој Црквата го зазема во поглед на Божјото откровение дадено преку Светото Писмо и Светото Предание со цел за зачувување на чистотата на верата, грешно си ме разбрал кога си помислил дека јас се преставувам како антидогматичен. Напротив сите оние Вселенски Собори во минатото на кои се носеле важни одлуки и канони биле со цел да се одржи вистинското учење на Црквата, и да се осудат сите ереси и заблуди кои имале за цел да и наштетат. Би сакал да кажам нешто овде и за своето лично искуство за да бидам и малку појасен. Мојата потрага по духовноста најверојатно почна со стравот од смртта и со стравот од сопствено непостоење. Во право си кога велиш дека многумина од нас неможејќи да се помират со своето непостоење, со неправедноста на светот во кој живееме почнуваат да трагаат и веруваат во еден поправеден и подобар свет, во кој болката и неправдата од овој ќе се заменат со радост и правда. Лично јас се обидував тоа да го најдам во многу идеологии, читајќи најразлична литература, барајќи ја духовноста, едноставно барајќи ја причината за сопственото постоење. Долго време лутав, долго време верував во разни заблуди, обликувајќи и стварајќи ја вистината онаква каква мене ми одговараше. Незнаев многу за христијанството иако бев крстен, читав најразлична филозофска литература од Ниче, Фројд, Фром, па дури и од Ленин и Енгелс имав шанса нешто да прочитам, читав индиска литература разни учења од истокот и слично. Библијата ја читав како обична книга, како што се чита обична школска лектира. Многу работи ми влегуваа во глава, но се беше така хаотично и неповрзано. Фала му на Бога во мојот живот се случи чудо, почнав да се интересирам за толкувањето на Светото Писмо што го има Црквата и почнав да ја читам Библијата со други очи. Читајќи ги пророштвата за Исус Христос во Стариот Завет, евангелијата кои ми го доловија самиот лик на нашиот Спасител, читајќи ги посланијата на светиот апостол Павле и пред се интересирајќи се за она што го проповеда Црквата, почнав да сфаќам дека сум на вистинскиот пат. Почнав да одам во Црква, на литургија, да посетувам веронаука и да се интересирам за Светото Писмо. Многу работи ми се разјаснија, многи работи во врска со концептот на доброто и злото ми станаа појасни. Мислам дека секој човек во ликот на Исус Христос, читајќи ги евангелијата кои го опишуваат неговиот живот, може да согледа една нова димензија на светот на самото човеково постоење на смислата на човековиот живот. Одеднаш разбираш дека доброто и злото се во постојана борба и дека како што постои Бог постои и ѓавол и дека против тоа зло потребна е борба, борба во самиот себе но и борба за своето семејство, за својот народ, за целиот свет во рамките на своите можност и сили. Јас верувам во Бог, верувам во Исус Христос како Спасител и во она што Светото Писмо и Црквата не учи. Сите оние заблуди на кои учеа разни филозофи од типот на Ниче, Ленин, Маркс, сите оние заблуди кои денес ни се сервираат од истокот, како што се теории за реинкарнации, астрологија денес ми се страни и туѓи. Христос Воскресна и со своето воскресение ја победи смртта, го победи злото тоа е мојата вера, вера која се крепи на Светото Писмо, на пророците, на зборовите на нашиот Спасител, кој пред околу 2000 години со својот пример и со својата жртва на сите нас ни го покажа патот кој треба да го следиме. Секој човек има слободна волја, а наше е дали ќе го следиме Христос или не. Ако се вратам на поранешното, кога незнаев за Бога, јас разбирам дека мојот живот тогаш бил бајат и тесен и недоволен, а денес се е некако поинаку и напротив се е пошироко. Без Бога животот е тесен и празен. Се извинувам за мојот подолг пост, кој можеби и личеше на моја исповед, но го кажав со цел да бидам разбран, бидејќи за она што претходно го пишував од многумина бев недоволно или воопшто разбран.
cabrini Инаку својата слобода и креативност човек најдобро може да ја црпи од Бога, јас не се сметам за ограничен и заробен со тоа што верувам во Бога, туку напротив се ми е полесно. Кога освен човечката љубов во едно семејство ќе заживее и Божјата, кога во она што го работам, во односите со блиските и во секој поглед ќе ја вградам и љубовта која ни ја оставил Бог, се добива друга димензија поширока, поубава, се добива на смисла. Мојата вера не е слепа, туку се базира на љубовта и надежта што ни ја оставил нашиот Спасител Исус Христос. Инаку ако човек се ограничи само на овој свет, без притоа да го бара Царсвото Небесно (кое е патем во нас самите), неговата креативност би била бесцелна, се би се свело на задоволување на човечки суети и сето наше делување и сите нашти креации би биле залудни и осудени на пропаѓање и изумирање. Тврдењето дека земјата е рамна не е тврдење на Црквата, тука на поединци кои си зеле за право да убиваат и вршат терор над секој оној кој не е со нив, злоупотребувајќи ја својата власт и позиција. Тоа нема врска со Христос и со Бога кој е Љубов. Ако сакаме да знаеме што навистина Црквата учела многу порано, можеме да се повикаме на светите оци, за нивното учење околу тоа каква е земјата и слично. За почеток може секој од нас да ја прочита книгата на Св. Јован Дамаскин (Точно изложување на православната вера), па потоа нека каже каде тоа православните тврдат дека земјата е рамна. Инаку Матеј и Лука зборуваат за живот на Исус Христос, а Лука зборува и за најраното христијанство во Делата апостолски, така да не гледам што они имаат врска со Сумерите. Инаку она што во епот за Гилгамеш е напишано за потопот, за првите луѓе и слично, немам многу што да спорам. Луѓето од Адам и Ева знаеле за Бога многу, но како што човештвото растело, така и луѓето се повеќе се оддалечувале од Бога и се повеќе се оддавале на магиски верувања и заблуди. Народите носеле дел од вистината, па така и Сумерите знаеле за потопот и други теми кои се опфатени со Светото Писмо. Бог ги избрал Евреите за да ја врати вистинската вера во Него, за да они отстапат од своите заблуди и погрешни верувања, а со доаѓањето на Исус Христос да на целото човештво му понуди вистинска вера и спасение. Поздрав,
Angya Sirius, Naukata, sama po sebe, ne dokazhuva nishto, vo odnos na postoenje- to na Boga, t.e. taa ne mozhe da dokazhe ni deka postoi Bog, ni deka ne postoi. Naukata se sostoi od bezbroj pretpostavki i teo- rii, chij odgovor sekogash postavuva novo prashanje. Taka, izuchu- vajki ja prirodata na svetot i beskonechnosta na kosmosot, t.e. razvivajki ja naukata, chovekot mozhe samo da se priblizhi kon Boga, no ne i da go dokazhe Negovoto postoenje ili "nepostoenje". Zatoa ne e dadena VERATA vo Boga (religija), koja e "vrska" pome- gju chovekot i Boga, taa e osnovno svojstvo na chovechkata dusha, koja se postihnuva preku srceto na chovekot, odnosno preku besko- nechnosta na ljubovta, dodeka umot na chovekot e ogranichen vo prostorot i vremeto. Chovekot, povekje nema potreba da ja bara smislata i sushtinata na zhivotot, bidejki taa mu e dadena vo Hri- sta, Koj e Ljubov. Smislata na zhivotot se sostoi od ljubovta, chija sushtina se sodrzhi vo zhrtvata. Ljubovta, vo vistinska i potpolna smisla na zborot e nevozmozhna bez zhrtva. Zatoa, nie se zhrtvuvame za tie shto gi ljubime, t.e. otstapuvame od svoeto ego, za da i ugodime na ljubovta. Matematichkite zakoni demonstriraat deka svetot e sozdanie na Nadmokjna - Vrhovna Sila (Superioren Intelekt). Prirodnite nauki se "prirodni", bidejki ne se proizvod na chovechkiot um, a nivnite zakoni se postaveni od Boga, koi chovekot gi OTKRIL, izuchuvajki ja prirodata na svetot.
sirius Angya, iskreno kazano tvojot odgovor e odlichen i mi se dopagja, deluva pozitivno, odnosno e na linijata na i te kako instruentaliziraniot koncept za Gospod. Milsev deka ke moze da se diskutira za ovoj fenomen i od drug agol, no ochigledno tvoite pojdovni osnovi se biblijata i religiozniot pogled na svetot, postulati koi sepak ne se dovolni za da go objasnat,iako relativno skromno, chovekovoto soznanie vo dadeniov mig....
Angya Od kakov "drug" agol mozhe da se diskutira za Boga, osven od duhoven? Bog e Vrhovno Duhovno Bitie, a ne "chovek" od ovoj svet, za da govorime za Nego od aspekt na slobodoumieto, kakov shto e tvojot obid. Tvoeto nedoumie proizleguva, zashto ti se obiduvash da Go svedesh Boga na "dushevno bitie", barajki dokaz vo chovekovoto soznanie, koe se formira vo chovechkiot um (mislata na chovekot), koj e ogranichen, zashto site informa- cii gi dobiva preku telesnite chula. Razumnata chovechka misla ne mozhe da stigne podaleku od okoto i dopirot na chovekot, a sekoj obid na razumot da ja prechekori sopstvenata granica, ne e nishto drugo, osven BEZUMIE, t.e. ludilo. Na primer, mnogu sekti se osnovani vrz nekoe "uchenje" na dushevno bolni lugje, najchesto shizofrenichari. Isto taka, izvesen broj na nauchnici i filosofi - ateisti, koi se obidele da go "proshirat" svojot razum, von vozmozhnite granici, go DOKAZHALE samo sopstvenoto ludilo. Za primer, kje go navedam Niche, chija filosofija za- snovana vrz zakonot na razumot, go otfrla vozmozhnoto postoenje na Boga, i kako edinstven demonstrativen metod za razbiranje na chovechkoto soznanie go proklamira Ateizmot, koj vsusnost e me-tod na fatalizmot. Vo svojata kniga "Taka govoreshe Zaratustra", Niche Go objavuva Bog za mrtov, a negovata merskost vo odnos na hristijanstvoto, kako "ropstvo na nemokjni glupaci", zhestoko ja izrazuva vo deloto "Antihrist". Fatalno, Niche ja preminal grani- cata na sopstveniot razum, i poludel. Negovoto ludilo bilo total- no, taka shto, toj potpolno go izgubil soznanieto za sebe, ta ni svojot obraz vo ogledaloto ne mozhel da go poznae. Toj "drug" agol, od koj, ti smetash deka mozhe da se diskutira za Boga, mozhe da bide isto tolku fatalen, kolku shto e ludiloto. Jas nerazbiram, ti Go barash Boga ili se obiduvash da ja dokazhesh kreativnosta i slobodata na sopstvenoto mislenje?
sirius Prva Greshka: Zashto ako nekoj razmisluva, odnosno poagja od drugi postulati vo obidot da objasni nekoj fenomen sluzejki se so od Boga dadeni alatki, kako sto velish vo preth. post za prirodnite nauki, deka toa moze da bide fatalno, ludo, odnosno ako ne se poklopuva so poimanjeto na religioznite dogmi toa e ludo i van razumot.... znachi li toa deka Kopernik bil lud, i da ne nabrojuvam eden kup drugi primeri. Vtora greska: Velish deka razumot, mislata, ima svoi granici....koj e toj sto moze niv da gi determinira, da im go skrati pravoto na sloboda i kreativnst? Kako primer ke ja posocham sl.misla: The utopia of the perfect society, the perfect work of art and the perfect architecture began with the legend of Atlantis. Who can prevent us from aiming at perfection as an idea but who determines that we should be satisfied with less than the idea? (Marcus Aurelius 184 AD) Treta Greshka: Velish deka verata ni e dadena od Boga,....shto so ova tvrdenje, koe ne veruvam deka e vistinito, ama eve i da go prifatam, pak imame nebroeni iljadnici ljugje so vera i so verba vo Boga koi parvele pogolemi zverstva i od najgolemite nevernici....shto ako niv Bog im ja dal verata, odnosno, shto ako go prifatime konceptot na verata i veruvanjeto vo Boga (koj koncept generalno e ispraven samo vo formalen etichki duhoven smisol), togash taa ( verata) i nema nekoja bitna uloga vo chovekoviot razvoj, zboruvam za masovnite pojavi a ne za poedinci koi ne samo shto dlaboko go pochituvaat bozjoto slovo, tuku i navistina taka razmisluvaat i se odnesuvaat vo realniot zivot. Chetvra greshka; Teologijata tvrdi deka vednash bilo sozdadeno sushtenstvo so kapacitet na samosvest, memorija, jazik, koristenje na alatki i razvivanje na kultura. Tuka imame "mal problem": Bidejki nashata evolucija e ochigledna , i ako prifakate doza na evolucionizam vo bilo koja smisla, togash se doagja do faktot deka ima nekonzistentost vo teoloshkata nauka i teoloshkiot pogled na svetot. Evolucijata postoi, moze da se vidi, da se iskusi. Sigurno ne veruvate deka bakteriite stanuvaat otporni na antibiotici poradi Bozja intervencija?? Mislam deka e dovolno za vecherva.
Angya Za toa shto ne si me sfatil pravilno, najverojatno e povekje moja gre- shka, poradi shto dlaboko se izvinuvam! Preprochitaj go prethodniot tekst, i se nadevam kje sogledash kade ja storiv greshkata neprimi- sleno zamenuvajkigo slobodoumieto so nauka (i nie hristijanite pra-vime greshki). Tvoeto razmisluvanje za Boga, ne e od nauchen aspekt, bidejki naukata e zasnovana vrz zakoni i principi, koi voopshto ne se kosat so religijata, no sekoe uchenje ne e nauka. Toa se odnesuva na nihilizmot i slobodoumieto, t.e. "kreativnata" slobodna chovechka misla, koja otstapuva od zakonot i principot na naukata. Vo naukata nema mesto za sloboda i kreativnost, a nauchnikot, ne tvori, ni iz- misluva neshto, tuku sledejki gi dadenite zakoni i principi, toj do- stignuva do OTKRITIE, t.e. gi pronaogja Bozhjite tvorbi. Za razlika od Niche (slobodoumen nihilist i ateist), Kopernik sledej-ki gi zakonite i principite na astronomijata i matematikata, ne izmi- slil, a OTKRIL deka zemjata se vrti okulu sonceto. Naukata ne mozhe da go dovede choveka do ludilo, dokolku ne se vo pra- shanje drugi faktori, no slobodoumieto mozhe da go izbezumi. Shto e toa "razum"? Mislata e samo edna projava na razumot, koja sama posebe mozhe da bide i bezumna. Chovechkiot razum se sostoi od SVEST, PROMISLENOST i RASUDITELNOST. Toa se odnesuva na ZDRAVIOT CHOVECHKI RAZUM, KOJ E OGRANICHEN! A zashto e ogranichen, kje ti objasnam so sledniov prost primer: ako chovekot projavi misla da ubie nekogo, svesta kje intervenira davajki mu do znaenje deka toa e prestapuvanje na zakonot; promislenosta kje ja razraboti mislata (nejzinoto poteklo i posledici), a rasuditelnosta kje go natera chovekot da ja osudi mislata kako besmislena, i na toj nachin da otstapi od nea (da ja prekine). Ako chovekot ja pushti takvata misla na sloboda, dozvolu- vajki i da "kreira", taa kje se razvie do samiot akt na ubistvo od prv stepen. Se razbira, nikoj ne mozhe da ja ogranichi i kontrolira mislata, osven nejziniot sopstvenik. No, razumnata zdrava lichnost e svesna za ogranichenosta na svojot razum, i zatoa ne i dozvoluva na mislata slobodno da luta. Vprochem, i vo literaturata, umetnosta i arhitekturata, chovekot ne smee da i ja prepushti mislata na slobo- dnata, vo sprotivno negovoto delo bi bilo abstraktno, t.e. nekonstru- irano i nerazbirlivo. Takov e primerot na abstraktnata umetnost, vo koja slikarot go izrazuva sopstveniot haos na mislite, poradi shto negovoto delo ostanuva bez obraz. Sposobnosta i kreativnosta na cho- vekot, se dolzhat, ne na negovoto slobodoumie, a na TALENTOT, koj e dar Bozhji. Verata na choveka mu e dadena od Boga, kako duhovna "vrska", a Bozh- jata Vistina e samo edna! OD DVE "VISTINI", EDNATA SEKOGASH E LAGA, A OD MNOGU "VISTINI, SAMO EDNA SEKOGASH E VISTINA. Shto e toa "vistina"? Vistinata e NEIZMISLENA I NEIZMENLIVA POSTOJA- NOST. Odnosno, taa ne zavisi od chovechkata misla i nikoj ne mozhe da ja izmeni; taa e postojana (ista) vo minatoto,segashnosta i idninata. Vistinata ne smee da se svede na relativnost, bidejki togash ne bi bila vistina, a samo nechija gledna tochka. Vsushnost, "Vistinata" se odnesuva na Lichnosta na Hrista bez Koj, chovekot ne mozhe da ima ni poim za "vistina", ta zatoa si dozvoluva da veruva deka mozhe se, i go chini toa shto ne smee, a sveduvajki ja vistinata na relativ- nost, toj ja otfrla nejzinata sushtina. Taka, chovekot si izmislu- va "vistini", izmenuvajki gi kako shto mu e ugodno. Raznite chovech- ki veri (uchenja) se proizvod na chovekovoto slobodoumie. Hristijanskata teologija ne ja prifakja Darvinovata teorija za evo- lucija, dodeka evolucijata kako proces na razvitok na choveshtvoto, ne ja iskluchuva. Naprotiv, spored hristijanskata teorija za posta- nokot na svetot (Gospod go stvoril za shest dena), Bozhjite denovi se bezvremeni, t.e. eden den bi mozhel da bide kako sto godini, i obratno. Ne mi odgovori na prashanjeto, koja ti e celta?
Angya Nadvor od Boga ne postoi sloboda, ni razum, ni ljubov (vo vistinska smisla na zborovite), a samo evtin plagijat, podturen od gjavolot. Pa taka, chovekot mislejki deka se znae i mozhe se, potchinuvajki i se na sopstvenata misla, nesvesno samiot se zarobuva. Vo otsustvo na svesta, chovekot nesfakja deka e gospodar na svojata misla, i namesto da ja ko- ntrolira i upravuva, toj prepushta, taa da go vodi nego. Potpolno se soglasuvam so Cabrini.
sirius Angya, i pokraj toa shto tvoite repliki mi se dopagjaat, i pokraj toa sho i jas sum "prosechno" religiozen typ kao pogolemiot del od nas, ne mozam da razberam kako mozhe da go potenchirash non-stop sholastichkiot pogled. Nastrana moite razmisluvanja, pogledni gi citatite vo moite postovi. Stiven Hoking e najrespektiraniot fizichar & matematichar vo vtorata polovina na 20-ot vek. Nie mozheme samo da se povikuvawe na nivoto na denesnata nauka, a pritoa, i da ne gi otvrlame drugite proekcii-reshenia-pogledi na "problemot"....Mozebi vo figurativna smisla i moze da se razbere postanokot na svetot kako sto teologijata saka da go prezentira, no nikako poinaku....Pa vo koe vreme zhiveeme Angya, prikaskite za 6 vonvremenski dena se obiduvash da gi prezentirash kako realni i da gi prifatish takvite dogmi kako apsolutna vistina..... Kade jas napishav deka denesnoto soznanie za svetot go otvfrla Boga kako nash tvorec, nitu pak napishav deka naukata ima tochen odgovor....ednostavno poentata mi beshe, da posocham deka teoloshkiot pogled postanuva tesen (a ne smeta) vo definiranjeto na toa shto se sluchuva deneska i kade odime? Obidot beshe nasochen ( daleku od nihilistichki ili nekoi ludachki pomisli, takvite stavovi vi se slabost na uchenjeto), da se diskutira poveke vo filozovska, socioloshka , ekonomska, politichka smisla, a ne samo vo teoloshka, za toa vo kakvo spektakularno vreme ziveeme, za toa "how things are rolling"..... Prochitaj go mojot prv post na ovaa tema od 16.05.05. kade odgovorot na tvoeto prashanje za toa shto mi e celta moze da se vidi , da se nasluti, razbran isto taka i vo sledniot kontekst na diskusija od typot na sl. citat: Ние сме разлика... нашиот разум е разлика на дискурси, нашата историја е разлика на времето, нашето битие е разлика на маски. Таа разлика е - далеку од тоа да биде заборавено или надокнадено потеклото - оваа дисперзија, којашто ние сме и којашто ја создаваме. Мишел Фуко Celta mi e sledna: Surfanje po rabovite na filozofijata, na ideologijata, na istorijata, traganje po granicite na znaenjeto, univerzumot, jazikot, umot, ochajot, osloboduvanje od omegjanosta predizvikana mozebi najmnogu od sopstvenite predrasudi, protest protiv kaleidoskopskata filozofija, protest protiv predoziranite preureduvanja na perspektivite, i ushte shto ne.... Mislam deka sega sum dovolno jasen, veruvam i na tvoe zadovolstvo, zashto skogash sum bil i ke bidam na stranata na verbata, ljubovta, doblestite, pozitivnata energija-silata.... PS. Mozebi g.n. "cel - namerata" ke me odvede vo pravec-spoznaja koj e mnogu fino definiran vo sl.citat: Кога умните субјекти себеси умно се истражуваат, тие во себе не откриваат никакви регулативни величини од последна инстанција туку енергична лишеност од тло. Спознавањето на самиот себе не значи утврдување на некаков идентитет, туку тоа значи да се стане свесен за една несоодветност кон приликите. (Слотердијк) Navistina odamna nemam terano vaka ubav muabet!
Homer MakeDonski Поздрав и од мене кон сите учесници . Малце подоцна се вклучувам во дискусијава и сеуште не сум прочитал постовите ви ко што е редот Анѓа ,ако може да ве прашам вака пишувате дека : Na pochetokot, narodite nemale koncepciija za eden "Bog" so iskluchok na Judeite, na koi Bog Sam im se otkril, i toa delumno, ta zatoa, vo antichkata istorija tie se edinstven narod, koj mu se poklonuval na ediniot Bog. Може ли да ми подобјасните,за да ве подобро ве разберам што мислите под тоа се делумно се открил?
quote:
Hristijanskata teorija za postanokot na svetot tvrdi deka toj nastanal od "nishto", bidejki pred da nastane svetot, postoel samo Eden Bog, Koj bil bestelesen, t.e. nevidliv, i Toj go stvoril svetot preku "Slovo" (Zbor).
Какво е учењето на нашата Црква Дали и таа кажува дека Исус е Словото ? Ова ве прашувам дека не сум најсигурен ,а за некои други знам дека така проповедаат
Homer MakeDonski
quote:
Вистинскиот живот е вон овој живот. Почнувајќи оттаму од каде што допира апсолутот на болката. Таму е каде што злото станува наш болен. За таквиот живот ни е потребна божјата маст. Намачкани со неа, ценет собиру, низ пеколниот оган продираме во дупката на Небото. Затоа ви велам: смислата, вистината на се, е во нешто што не е ниту живеење ниту смрт. Тоа нешто е оргазмот. Петер Млакар (Говор при отворањето на Европскиот месец на културата во Љубљана на 15. 5. 1997)
Обично најголемите вакви заклучоци излегуваат од нечии мисли чии што тела воопто ја немаат привилегијата на интимноста и откривањето на телесните задоволства.
Great_Macedonian нетолеранција Јеховини сведоци непожелни за прилепчани ПРИЛЕП - Жителите од населбата 11 Октомври во Прилеп се закануваат дека нема да дозволат во нивна близина да се изгради храм на верската заедница Јеховини сведоци и ќе направат сў имотот што е во сопственост на две лица од Охрид и Скопје, инаку членови на оваа верска заедница, да не биде собиралиште на следбениците на оваа секта. -Иако првите обиди руинираната самопослуга со површина од 400 квадратни метри да прерасне во храм на Јеховините сведоци датираат уште од пред десетина години, кога две приватни лица го купија објектот, досега успешно се справувавме со нивната намера, вели Борче Макалоски, жител од населбата 11 октомври. Но, пред неколку дена, неколку непознати лица пак се појавија, убедувајќи ги жителите дека ќе направат нешто подобро за населбата и дека храмот нема да му пречи никому.Тие носеа и некои фотографии, ги подмитуваа децата со чоколади и бонбони, надевајќи се да ја добијат наклоноста за остварување на нивната цел. Ние нема да дозволиме во непосредна близина на единственото детско игралиште во населбата да се одвиваат разни верски обреди што немаат ништо заедничко со православието, додава Макалоски. Покрај самопослугата, во сопственост на двете, засега непознати лица од Охрид и Скопје, се уште и илјада квадратни метри површина околу самопослугата. Преку месната заедница, жителите на населбата 11 октомври веќе официјално реагираа и до градоначалникот, Министерството за урбанизам и градежништво, а велат, ќе побараат поддршка и од Македонската православна црква. (Д.Т.)
Angya Homer Makedonski, Gospod Bog, na Judeite im otkril samo "delovi" od Vistinata, t.e. deka Toj e edinstven Bog, no za Svoeto Bitie, koe se sostoi od Troica (Tri Lica), ni za Carstvoto Nebesno ne im dal otkrovenie. Zatoa im dal zapovedi, za po niv da opredeluvaat, shto e pravilno, a shto ne; im govorel preku prorocite, za da gi prepoznavaat nastanite i da voskresnat vo Hrista. Dogmata za verata na pravoslavnata Crkva e zapechatena vo SIMVOLOT NA VERATA. Ako nemate molitvenik, kje mozhete da go najde- te vo sekoe pravoslavno kalendarche. Da, Hristos e Slovoto Bozhje.
Angya Zdravo, Sirius! Mislam deka te sfakjam, shto mi prichinuva zadovolstvo, no za da bide posilno zadovolstvoto tvoe, sakam da ti pojasnam deka postojat razni pogledi na svetot, no takov "teoloshki pogled" vo sushtina ne postoi, bidejki teologi- jata e nauka za religiite i doktrinite na uchenjata za Bo- ga, a ne za svetot. Vprochem, taa ima aspakti vo odnos na zhivotot na vernicite, no ni sluchajno ne go kontrolira soznanieto, zhivotot ili pogledot na chovekot, vo kontekst na svetot. Naprotiv, chovekot slobodno go chini svojot iz- bor i se samopredeluva za verata, bidejki pred se, poveruval vo nejzinata Vistina. Pravoslavniot hristijanin e povikan da bide razumno bitie (onaka, kako shto go stvoril Bog) i da ne ja zloupotrebuva svojata sloboda, a svesno i so- vesno da go chini svojot izbor, za chii posledici ja nosi odgovornosta. So slobodata, na chovekot mu e dadena i od- govornost, shto za razlika od zhivotnite, go chini razumno sushtestvo. Vo sprotivno, "slobodata" bez odgovornost, nema sushtina, bidejki e anarhija. Pokraj toa, ne postoi ni dogma za postanokot na svetot. Dogmite na Crkvata se odnesuvaat iskluchivo na verata vo Hrista. Hristijanskata teorija za postanokot na svetot e otvorena kon naukata. Taa, ne i protivrechi na prais- torijata i evolucijata na chovekot kako Homo Sapiens; ni na matematikata, fizikata, bakteriologijata, nitu na bilo koja smislena nauka. Bozhjite denovi se chovechki epohi, vo koi Gospod mozhel da eksperimentira dokolku sakal. Za primer, kje gi navedam dinosavrite, koi ne se spomenati vo knigata na Bitieto od Stariot Zavet. Tie zhiveele i izumrele pred da bide stvoren chovekot, koj ne mozhel da posvedochi za nivno- to postoenje, shto pak neznachi deka tie nepostoele. Shto se odnesuva do quantum cosmologijata i teoriite na Stiven Hoking, tie ne samo shto nemaat dokazi, ami se protivrechni. Spored Stiven Hoking, vo prirodata na svetot nema mesto za Tvorec. I kakva ironija na zhivotot, toj samiot prilichi na tvorenie bez tvorec! Ochigledno, "zakonite na prirodata", na samiot "respektabilen" matematichar, fizichar i kosmolog, mu gi odzele samite osnovni chovechki funkcii, toj vekje ne mozhe ni da zboruva, no zatoa misli i sodava teorii za crni dupki. Ne sekoe uchenje e nauka, i ne sekoj sharlatan e nauchnik, samo zatoa shto ima diploma po matematika. Toa shto svetot se pali na bezumstvoto e druga rabota! Od druga strana, jas imam primeteno, ne samo ateistite, ami i nevocrkovenite htistijani (tie shto ne prisustvuvaat redovno na Bozhjite sluzhbi i ne se chlenovi na Crkvata), najchesto mislat deka vernicite se zatupeni lichnosti so tesen pogled na svetot, shto e sosema netochno. Pravosla- vnite vernici se najrazlichni lichnosti so raznobrazni interesi i profesii, a neredko nauchnici, pisateli, ume- tnici, filosofi, politichari, kompozitori, itn. Ti promisli go sekoj zbor izrechen od Hoking, i rasudi ima li smisla? Kako Hoking kje pronikne vo Bozhjiot razum, koga toj ne veruva deka Bog postoi, patem i ne e uveren vo Negovata potreba, KOGA CHOVEKOT NE MOZHE DA PRONIKNE NI VO SOPSTVENIOT RAZUM? Psihologijata i psihijatrijata, potvrduvaat deka nemaat dovolno znaenje za dushevnite bolesti, koi mozhat da se lechat, a sepak se neizlechivi, poradi toj nedostatok. Tie pred se, ne mozhat da go vidat razumot, ni dushata, i ne mozhat da go najdat korenot na bolesta, za da go iskornat od organizmot, za razlika od telesnite bolesti. A Hoking, sonuva za nekakov triumf na chovechkiot razum, koj bi mozhel da pronikne vo razumot na Boga. Toa e besmisleno i zhalosno, kakov shto e samiot "nauchnik".
slasa edit [;)]
sirius Zdravo Angya, Me raduva tvojata konstatacija deka si me razbrala , zadovolstvoto e golemo, iako ubeden sum , ushte so mojot prv post ti me razbra mnogu ubavo, ja svati mojata namera da se diskutira za sovremenite tekovi od eden bi rekol moderen portal, na moderen nachin...da gi protreseme novite soznanija.....no ti ja drzish konzervativnata linija, shto nemozam da kazam deka e losho..... Isto taka i jas mnogu dobro te razbiram shto sakash da kazesh, odnosno ja razbiram i te kako dobro religijata, hristijanstvoto, pravoslavieto, konceptot za Boga i t.n... Celta ne mi beshe da ti dokazuvam neshto "special", nitu pak da ve omalovzam, ismejuvam vas vernicite, nitu da te odvratam od verbata tvoja, nitu da ja dokazuvam mojata supremacija, tuku naprotiv, edna objektivna diskusija bez navijachki strasti za konceptite za postanokot na svetot, za sovremenite konstelacii ... Za da bidam podobro razbran ke napomenam ushte eden drug relevanten pogled, koj nemal namera da ja nadmine religijata vo nejziniot najshirok smisol, tuku da ja definira sostojbata na segashnosta i nejzina ekstrapoalacija: ОПШТЕСТВОТО НА СПЕКТАКЛОТ Довршено одвојување "Нашето време недвосмислено и дава предност на сликата над стварта, на копијата над оригиналот, на претставата над стварноста, на привидот над битието. Она што во него е свето е сениште, а она што е профано е вистина. Подобро речено, светото во неговите очи расте во онаа мера во која раскрстува со вистината и и придава веродостојност на сенишноста, така што врвот на сенишност за него е врвна светото." Feuerbach (Предговор кон второто издание на Суштината на христијанството) 1 Сиот живот во општествата во коишто владеат модерни услови на производство, се објавува како голема акумулација на спектакли. Сe што непосредно се доживувало, се оддалечило во претстава. 2 Сликите што се одвојуваат од сите видови живот се стопуваат во општиот тек во којшто единството на тој живот веќе не може да се обнови. Стварноста се смета за делумна и се предава во сопственото општо единство како одвоен псевдо-свет, објект само за контемплација. Специјализацијата на сликите на светот се довршува во светот на автоматизираната слика, во кој лажгото се лаже самиот себе. Спектаклот воопшто, како конкретна инверзија на светот, е автономно движење на не-живото. 20 Филозофијата, како моќ на одвоената мисла и мисла на одвоената моќ, никогаш не успеала самата да ја превозмогне теологијата. Спектаклот е материјална реконструкција на верската засенетост. Техниката на спектаклот не ги распрши верските магли во коишто луѓето ги беа сместиле сопствените сили, одвоени одсебе: таа само ги поврза со земски темел. Значи, најземскиот живот станал матен и задушлив. Животот веќе не проецира во небото, туку кај себе го угостува своето апсолутно порекнување, својот лажен рај. Спектаклот е техничко остварување на изгонот на човечките моќи во оностраноста: довршен раскол во внатрешноста на човекот. Ги Дебор следеше еден глас, наназад се до 12-от век, се до „Тајната на Стариот човек од планината“-Рашид ал Синан, водачот на асасините, илјадагодишните терористи од Левант. Рашид ал Синан, според преданието, го предал тој глас на чување дури во својот претсмртен час, а им го предал само на најверните од своите фанатични следбеници: „Ништо не е вистина; се е дозволено“ . Последните зборови на Стариот Човек од планината исто така беа само дoсетка, игра со зборови, алузија на големите пресврти …. И како што дневното мото на Дебор ги содржеше сите можности на нихилизмот, можноста што ја вклучуваа креацијата, таков беше и палиндромскиот наслов на неговиот филм:„древна фраза која во потполност се нафрла самата врз себе, изградена буква по буква налик на лавиринт од кој не може да се излезе, на начин којшто совршено ги соединува формата и содржината на вечното проклетство: In girum imus nocte et consummlur igni. Ние во круг се вртиме во ноќта и не голта огнот“. Победата на спектаклот се состои во тоа што веќе ништо не изгледа стварно додека не се појави во спектакл, па дури и ако во моментот на своето појавување тоа нешто ја изгуби сета реалност што дотогаш ја поседувало. Секоја идеја утврдена на овој начин во крајна линија е заснована врз преминувањето во своја спротивност.(Дебор) Дури и вистинитото е момент на лажното.(Дебор)Ovaa konstatacija na pr. nema da ti bide jasna i znam kako ke reagirash. No da ti doobjasnam deka spored situacionistite VO STVARNO ISPREVRTENIOT SVET VISTINAYA E MOMENT NA LAGA..... Koristena literatura: Greil Marcus, Upstick Traces: A Secret History of 20th Century* Guy Debord, La Societe du spectacle Generalno vo filozovska smisla konceptot za Boga sushte e ne nadminat, pa taka , i ovde na ovoj post- samata sodrzina vo nego ja potvrduva i te kako taa konstatacija. Na krajot Angya, ovoj diskurs ja dobiva formata na edna reka koja sepak e omegjana vo svoite bregovi, so svoeto korito, so svojot tek, dadeno za navek od Boga. PS. Dali Angya sega i ti si zadovolna ????? mozam da se sporam so tebe do beskraj, a za da se razbereme, toa neminovno vodi kon sex ...smile...zashto Bog ni go dal osetot za dopir, samo ova primordialno chulo nikogash nemozhe da bide izmameno, iznevereno, zbuneto, nedokazano... ama toa e veke druga dikusija
Homer MakeDonski
quote:
Originally posted by Angya Da, Hristos e Slovoto Bozhje.
Moze li da se procita zosto Hristos da e Logos?
Christian jehovini svedoci ne se hristijani.
Angya [/quote] Moze li da se procita zosto Hristos da e Logos? [/quote] "Logos" vo prevod od grchki, znachi Slovo. " Na pochetokot beshe Slovo, i Slovoto beshe vo Boga, i Slovoto beshe Bog" (Jovan, 1:1).
Homer MakeDonski Na pochetokot beshe Slovo, i Slovoto beshe vo Boga, i Slovoto beshe Bog" (Jovan, 1:1). No kje se slozite li deka vamu ne pisuva Isus jas bi ve zaprasal uste ednas, koi vi se objasnuvanjata deka Isus e Logosot ?
Christian do Homer: because God is a Holy trinity - the Father, the Son and the Holy spirit Gen 1:26 And God said, Let Us make man in Our image, after Our likeness. And let them have dominion over the fish of the sea, and over the fowl of the heavens, and over the cattle, and over all the earth, and over all the creepers creeping on the earth.
Homer MakeDonski Pozdrav za UK Pak li da ja vrtime od pocetok ?
Angya
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Na pochetokot beshe Slovo, i Slovoto beshe vo Boga, i Slovoto beshe Bog" (Jovan, 1:1). No kje se slozite li deka vamu ne pisuva Isus jas bi ve zaprasal uste ednas, koi vi se objasnuvanjata deka Isus e Logosot ?
Ete, Christian vi objasni, no ako ne razbirate angliski, jas kje vi pojasnam: Na pochetokot postoel samo eden nevidliv Bog, znachi ne postoelo nishto materijalno. "Na pochetokot beshe Slovo", znachi Bog od nishto, so Svoeto Slovo (Zbor) "Da bide...", "I bi..", stvoril materija (svetot). Vo tvorenieto na svetot podednakvo uchestvu- vale trite Lica na Presvata Troica: Otec, Sin i Sveti Duh, kako Trieden Bog Edinosushten i Nerazdelen. Licata na Sveta Troica se razlikuvaat samo po toa shto Bog Otec ni ot kogo ne se ragja i ne ishodi; Sinot Bozhji se ragja od Boga Otca, a Svetiot Duh ishodi od Boga Otca. Site tri Lica imaat ednakvo Bozhje dostoin- stvo, a megju nin NEMA NI POSTAR, NI POMLAD, kako shto e Bog Otec vistinski Bog, taka e Bog Sin vistinski Bog, taka i Svetiot Duh e Bog vistinski. Hristos e SLOVO BOZHJE, bidejki Toj PREKU SVO- JATA USTA mu ja otkri na chovekot VELIKATA TAJNA NA SVETA TROICA, a Negovoto uchenje (SLOVOTO BOZHJE) e zapishano vo Evangelieto (blaga ili dobra vest). "Slovoto" se odnesuva na lichnosta na Hrista, Koj e Slovo, "I Slovoto beshe vo Boga, i Slovoto beshe Bog". SEKOGASH!
Katerina ej so pravite teoretizirate a!?
SpaceLily
quote:
Originally posted by Katerina
ej so pravite teoretizirate a!?
Pa ne kje beshe losho i ti da po teoretizirash malce,otkolku da postavuvash glupi prasanja!
Katerina ne znam jas kako se pravi toa.. jas sum prakticar hmmm
AntrAx
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Na pochetokot beshe Slovo, i Slovoto beshe vo Boga, i Slovoto beshe Bog" (Jovan, 1:1). No kje se slozite li deka vamu ne pisuva Isus jas bi ve zaprasal uste ednas, koi vi se objasnuvanjata deka Isus e Logosot ?
Тој што не верува во Исус не верува ни во Господ Бог, Тој што не верува во Синот не верува ни во Таткото. "Тие излегоа од нас но не беа наши, бидејќи ако беа наши ќе останеа со нас, но се јавија за да се знае дека сите не се наши" (Јов. 2,19)
Homer MakeDonski Antrax
quote:
"Тие излегоа од нас но не беа наши, бидејќи ако беа наши ќе останеа со нас, но се јавија за да се знае дека сите не се наши" (Јов. 2,19)
Kategorizacijata e edna od primarnite covekovi osobini Mene slobodno da me imas vo kategorijata vernici na Majkata Crkva ednata i edinstvena Makedonskata Pravoslavna Crkva [;)]
AntrAx
quote:
Originally posted by Homer MakeDonski
Antrax
quote:
"Тие излегоа од нас но не беа наши, бидејќи ако беа наши ќе останеа со нас, но се јавија за да се знае дека сите не се наши" (Јов. 2,19)
Kategorizacijata e edna od primarnite covekovi osobini
Овде не станува збор за категоризација. Постои само една категорија (ако може едно нешто да сочинува категорија), вистината, а се друго е заблуда.
quote:
Mene slobodno da me imas vo kategorijata vernici na Majkata Crkva ednata i edinstvena Makedonskata Pravoslavna Crkva [;)]
Јас не правам никакви категории и не селектирам никого, јас само напишав тоа што вели Светото писмо. Инаку се сложувам со тебе, треба да си останеш верен на Мајката Црква - во случајот Македонска Православна Црква на која што припаѓам и јас. Овој дел се однесува на отпадниците, во кои што спаѓа и ѓаволот. "Држи го она што го имаш за да не ти го земе друг. На тој што има, ќе му се даде повеќе, на тој што нема, ќе му се одземе и тоа што го има."