ДУИ или ДПА
ДУИ или ДПА
Strelec Изборот го сведов само на двете најголеми ’албански’ партии во Македонија. Нека не ми биде замерено (сега и понатаму во дискусијата) за употреба на придавката ’албански’, затоа што со тоа полесно се определува националниот карактер на партиите. Јасно е дека убедливо најголем процент од членството во тие партии се токму припадници на албанскиот етникум во Македонија. Повод за овој топик ми е желбата да го чујам вашиот став за тоа дали во владата на Република Македонија е потребно учество на албанските партии... Макар што, како вовед во дискусијава поставувам малку поинакво прашање и истото гласи вака: Која ’албанска’ партија ја сметате за помалку радикална и поподобна за коалицирање?
marko_polog Prv glasav i taka neka ostane rezultatot.
ProMKD Abe prvo stisnav na 'View Results' i posle ne mi dozvoli da glasam. Izgleda toa mi go racunase kako glasane. Steta
Strelec Da...:( Ne mozhe da se vidi rezultatot pred da se glasa! A kako sakashe da glasah?:)
AaaAa
quote:
Originally posted by ProMKD
Abe prvo stisnav na 'View Results' i posle ne mi dozvoli da glasam. Izgleda toa mi go racunase kako glasane. Steta
KO da idesh da glasash za predsedatel od koa ke go izborat...nemoze vlijanija tuka, iako prasanjata kako se postaveni se sami po sebe vlijatelni i naklonuvacki. p.s. Strelec odgovor 3-4 ti se ne soodvetni na prasanjeto.
Strelec Мислам дека вториот дел од прашањето сепак одговара за понудените одговори!
AaaAa
quote:
Originally posted by Strelec
Мислам дека вториот дел од прашањето сепак одговара за понудените одговори!
Abe ti si go postavuvash kako ti mislish i tuka nema nishto sporno. Imash odgovori za dve razlicni prasanja a postavuvash edno. Na prasanjeto "koja albanska partija ja smetate za pomalku radiklana i popodobna za koaliciranje" soodvetni odgovori se samo 1, 2 i3. Ne treba da se koalicira ne aplicira na prasanjeto za radikalnost. Na primer, prvoto prasanje "Dali vo vladata na Republika Makedonija e potrebno ucestvo na albanskite partii" jas recimo odgovaram "NE treba da se koalicira," no ako sum prinudena da izberam koja e po radikalna, togash ne koaliciranjeto ne treba da e opcija, tuku samo 1, 2 i 3. Ova ti e dobar primer za split (ko sme vekje kaj ljubov i sex)na ova prasanje mu treba Split. Prvoto bi bilo "dali mislite deka treba da se koalicira so Albanskite partii?"-SPLIT-1 samo za onie koi odgovorile so DA se preminuva na narednoto prasanje, koe e "Koja od dvete mislite deka e pomalku radikalna i po podobna za koaliciranje?" Cisto sugestija, u redu si e, daleku sme od sociolosko-naucno dodrzano istrazuvanje ovde:)
Christian jas glasav za Воопшто не треба да се коалицира со нив. Bidejki vreme e vo Makedonija da ne se deli narodot na etnicka pripadnost. Site sto se so Makedonsko drzavjanstvo treba da bidat za partii koi ke ja vodat ovaa drzava vo prosperitet a ne vo propast ama vazno barem na "majcin" jazik ke odi covekot vo propast zaedno so drzavata. veruvam deka ako se izmesa kadarot vo vlasta ke imame podbra vladeacka garnitura. Mnogu pari od budzetot se trosat za gluposti kako oprema za preveduvanje,namesto da se modernizirame i da odime so povisok stanard kon EU nie ke odime so cklj standard ama vazno so preveduvac vo raka. ima uste mnogu da pisuvam za ova ama me mrzi sega,veruvam deka sfakate so sakam da kazam.
dejan poslednoto, normalno. mnogu po lesno e SDSM da napravi nekoj skandal, kade DUI se krivi, pa posle DPA.
трендафил Не треба да се влегува во коалиција со ниту една етничка партија. Посебно не кога победникот на изборите има парламентарно мнозинство и воопшто не му треба коалиционен партнер. На тој начин малцинствата ќе се научат дека доколку сакаат да бидат политичари и дел од власта, а не вечна опозиција, ќе мора да членуваат во политички партии, а не во етнички здруженија наречени партии. СО самото тоа сите партии ќе станат граѓански. Смешно и идиотски е кога на пример ВМРО-ДПМНЕ или ВМРО-НП се нарекуваат националистички, а во нив има членови од сите етнички заедници со исклучок на Албанците, а истото тоа никој не го вели за сите албански партии во кои за да влезат Македонци (од муслиманска вероисповест), Турци или Роми, мора да се откажат од својата етничка припадност и понатаму да се изјаснуваат како Албанци. Исклучок се само Македонците членови на ДУИ од источна Македонија (Кочани, Штип...). Но таму се` е можно. Дури и покојниот Тито има советници по општините.
Jakov Понудениов избор, одамна е преточен во народната “Змија да те апне или магаре да ти го бапне“ сега засега поблиско ни е магарето или мене ми се чини.
ProMKD Jas neli ne uspeav da glasam, ama bi glasal da ne se koalicira so tie partii, posto mislam deka kolku tolku, Makedonskite partii na vlast pravat vo glavno raboti za celata drzava, vlucuvajki gi i albancite. A DUI i DPA kolku sto gledam, JASNO I GLASNO ne sakaat voopsto da ima Makedonci na vlast vo Makedonija, i gledaat samo da ima "poveke prava" za albancite, vomesto da gledaat na ekonomija i taka natamu.
Jakov Jas mislam deka treba da se koalicira so nekoja albanska partija, inaku ke nema koj vo zap.mak. da naplaka struja, voda, da sobira danok, da kontrolira dali imaaat fiskalni kais i da gi kaznuva.....
трендафил
quote:
Originally posted by Jakov
Jas mislam deka treba da se koalicira so nekoja albanska partija, inaku ke nema koj vo zap.mak. da naplaka struja, voda, da sobira danok, da kontrolira dali imaaat fiskalni kais i da gi kaznuva.....
Што би рекле, поради унитарноста на државата. На анкетата на ИДСЦО кај политичарите - Албанци води лидерот на ДПА Арбен Џафери за кого се изјасниле 6,8 отсто од анкетираните, а Али Ахмети, лидерот на ДУИ има рејтинг од 6,7 отсто. [url="http://217.16.70.236/?pBroj=2756&stID=54831"]Види повеќе, на пример како стојат македонските политичари, за името, за ЕСМ[/url]
Great_Macedonian Jas ne glasav.. no vo ovoj moment ne e mozno da se sostavi vlada bez albanski partii zasto toa bi ja destabilizirala makedonija. "Badinterovoto mnozinstvo" ne dozvoluva da se usvoi dvo tretinski zakon ako nema glas od dve-tretini od malcinstvoto (albancite).. znaci ako gi ostavime dvete partii vo opozicija, nieden povazen zakon neke moze da se usvoi i ke ja donese funkcionarnosta na drzavata vo kor-sokak. Prasanjevo da bese postaveno 1991godina ke kazev deka voopsto ne smejat da se registriraat etnicki partii. Inace za dali DPA ili DUI... seedno zasto vo dvete partii imat UCKi, vo dvete imat nesposobni kadri, vo dvete imat anti-makedonci i vo dvete imat korumpirani.. i vo dvete ima po nekolku asolni.
dejan edno resenije, Makedonija da gi ISKORNE site albanski partii. pa posle neka se napravi druga albanska partija, bes glupaci kako ahmeti i neznam koj drug.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...На анкетата на ИДСЦО кај политичарите - Албанци води лидерот на ДПА Арбен Џафери за кого се изјасниле 6,8 отсто од анкетираните, а Али Ахмети, лидерот на ДУИ има рејтинг од 6,7 отсто.
Овој пример и не е многу интересен (иако одговара за темава), ама фрапантно ми изгледа следнава работа: Никола Груевски ја добил довербата на 8,2 отсто анкетирани граѓани, а Љубчо Георгиевски на само 0,8 отсто... Огромна разлика!?
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
...На анкетата на ИДСЦО кај политичарите - Албанци води лидерот на ДПА Арбен Џафери за кого се изјасниле 6,8 отсто од анкетираните, а Али Ахмети, лидерот на ДУИ има рејтинг од 6,7 отсто.
Овој пример и не е многу интересен (иако одговара за темава), ама фрапантно ми изгледа следнава работа: Никола Груевски ја добил довербата на 8,2 отсто анкетирани граѓани, а Љубчо Георгиевски на само 0,8 отсто... Огромна разлика!?
Чудно е што рејтингот на лидерите не беше пропорционално пренесен на локалните избори врз партиите. Ова бидејќи лидерот на ВМРО-НП го нема воопшто на листата, а Георгиевски е со 0,8%, а нивната партија беше трета по број на освоени гласови меѓу Македонците. Збирот на тие од СДСМ е 12,5% (можеби и повеќе затоа што не е објавена целосната листа), но и тие не освојива 50% повеќе гласови од ВМРО-ДПМНЕ или 15,62 пати повеќе од ВМРО-НП. Доколку мислењето на граѓаните не е нагло сменето по локалните избори и предлогот за подигање на втор споменик на Тито во Скопје. Иначе го нагласив само односот на партиите на Македонците од албанското малцинство, затоа што тоа е темава. Според односот на кој не обрнав внимание, можеби треба и да се посомневаме во точнста и целта на анкетата.