Чаирскиот градоначалник бара од вработените.....
Чаирскиот градоначалник бара од вработените.....
dejan да научат албански lele, mi se krena pritisokot koga go vidov ova! [img]http://217.16.70.245/izdanija/1776/24696.jpg[/img] Новоизбраниот градоначалник Изет Меџити , пред општинската зграда во Чаир, покрај македонското знаме, го истакна и албанското [:(!][V] ako jas rabotev nesto vo taa opstina, odma kopac vo faca. so ova, izgleda deka Skopje (ke treba da go vikam sega shkup) e vo proces na albanizacija. nemozam da veruvam......pak ke recam, albanskiot jazik ne e svetski jazik. sto misli toj od Cair, deka ke prima rabotnici od Kosovo i Albanija, pa za da se razberat makedoncite i albancite koj ne znaat makedonski, makedoncite da ucat albanski??? taka mi izgleda, ova ne bese vo ramkoviot dogovor, ay cekaj, kaj DUI go nema ramkoviot dogovor, oni ne ni znaat sto e toa. ovaka taa bolest DUI vleguva vo Skopje. Новиот градоначалник со нови правила за вработените во Општина Чаир Чаирскиот градоначалник бара од вработените да научат албански Новоизбраниот градоначалник Изет Меџити , пред општинската зграда во Чаир, покрај македонското знаме, го истакна и албанското Новоизбраниот градоначалник на Чаир, Изет Меџити, им препорачал на вработените во скопската општина да го научат албанскиот јазик заради подобрување на меѓусебната комуникација, а најавува и спроведување на правична застапеност според неговите проекции. Тања Каракамишева од Правниот факултет ги отфрла обете иницијативи на чаирскиот градоначалник и тврди дека тие немаат никаква правна основа. Вработени во општината, кои сакаа да останат анонимни, тврдат дека препораката на Меџити за учење на албанскиот јазик, всушност, е принуда, бидејќи на неколкумина од нив им било укажано дека познавањето на албанскиот јазик ќе биде и еден од предусловите за задржување на работното место. Меџити ги демантира ваквите тврдења. †За оние кои не го познаваат албанскиот јазик, сметам дека би било добро да го научат и не само албанскиот туку и турскиот и босанскиот. Добро е да се знаат јазиците за полесно меѓусебно разбирање. За оние кои ќе бидат заинтересирани да го учат албанскиот јазик ќе организираме курсеви, но тоа ќе го направиме по нивна слободна волја и без вршење притисоциии, објаснува Меџити. Вработените не веруваат на зборовите на градоначалникот. Тие, иако тврдат дека имаат желба да учат други јазици, сепак, објаснуваат дека поради возраста тоа би им претставувало дополнителна тешкотија. Каракамишева е категорична дека на вработените во локалната самоуправа никој не може да им наметне обврска за учење на албанскиот јазик, бидејќи кореспонденцијата, согласно со законот треба да се води на македонски. †Уставот јасно кажува дека службен јазик во општините е македонскиот јазик и јазикот на етничките заедници што го употребуваат најмалку 20 проценти од жителите. Значи, тоа не може да биде ниту услов за вработување, ниту пак некој смее да поставува такви барања пред вработенитееи, објаснува Каракамишева. Градоначалникот Меџити најавува дека во наредниот период ќе спроведе и правична застапеност на сите заедници во неговата општина. Според пресметките на Меџити и неговиот тим, во иднина локалната самоуправа во Чаир треба да брои 54 отсто Албанци, 24 проценти Македонци, а другите работни места ќе бидат распределени меѓу припадниците на ромската, турската и босанската заедница. >†Затекнавме ситуација во која од 45 вработени во Општина Чаир имаше само еден Албанец и еден Турчин, а другите беа Македонци. Оттука, сигурно ќе направиме нова систематизација и ќе се придржуваме до критериумите поставени од Владата и тоа за сите сфери. Во тимовите за работа процентуално ќе бидат застапени сите националностиии, објаснува Меџити. Според доцент Каракамишева, ниту оваа најава на Меџити нема никаква уставна основа, бидејќи Рамковниот договор во основа не важи на локално ниво. †Рамковниот договор е политички документ и тој е проектиран на централно ниво. Што се однесува во правичната застапеност, таа не треба да постои на локално нивоои, смета Каракамишева.
Great_Macedonian trendafil, vlasta vo avstralija e "itra".. donese 140nacionalnosta vo ovaa zemja, najgolemite etnicki grupi se kinezite so 4% italjancite 4% grcite 2.5% makedoncite 1% ima uste nekolku so po eden procent... drugite 100 i nesto etnicki zaednici se so epten neznacitelen broj. za spredba vo makedonija albancite se 25%!! kazimi ti koe malcinstvo vo avstralija moze da pobara nesto so tolku niska zastapenost?? Za badinterovoto pravilo.. imase "soglasnost" da se preimenuva vo lokalnata samouprava ama doprva ke se vide dali ke dojde do toa. Nekoj od vas gresite, badenterovo mnozinstvo vazi samo za zakoni na koj im a potreben dvo-tretinska podrska.. vo toj slucaj se bara i dvo-tretinska podrska od malcinstvoto... a za zakon za koj e potreben polovina+1 glas, za toa (barem seuste fala bogu) ne vazi badenterovo mnozinstvo.
dejan sto znaci toa 'Бадинтеровото мнозинство' ? Како се спроведуваат Бадинтеровото мнозинство и правичната застапеност во општините каде што Албанците се мнозинство Бадинтер на локално ниво само на хартија! Единствен механизам за спречување на етничката мајоризација во одредена општина е Бадинтеровото правило Пред зградата на Општина Тетово, по доаѓањето на новата локална власт, не се вее ниту едно знаме. Новиот градоначалник на Чаир, пак, веднаш ги развеа знамињата пред Општината Борис Георгиевски Градоначалниците во општините каде што Албанците се мнозинско население во почетокот на мандатот ветуваат целосно почитување на Уставот и законите, во прв ред во поглед на т.н. Бадинтерово мнозинство, правичната застапеност на заедниците кои не се мнозинство, но и давање предност на способноста и професионалноста во однос на етничката припадност. Владејачката ДУИ освои огромно мнозинство од општините во кои претежно живеат припадниците на албанската етничка заедница. Лидерот, Али Ахмети уште минатата година во интервју за ?Утрински весникки вети дека во тие општини нема да се дозволи мајоризација на мнозинското население над малцинското. ?Во Уставот се предвидени инструменти со цел да се спречи мајоризацијата, а во оваа смисла е предвидена и Бадинтеровата формула. Вакви инструменти постојат и во Законот за локална самоуправа. Но, да ја тргнеме настрана Бадинтеровата формула. Над сите одредби треба да преовладее човечкото. Доколку Албанците што се во Советот на Тетово не ги почитуваат Македонците што се малцинство, тогаш треба да помислат како би се чувствувале Албанците што живеат во Ресен, Охрид, Битола или во други градови каде што се малцинство ако им се прави такво нештоои, рече во август минатата година Ахмети. Експертите се согласни дека единствен механизам за спречување на етничката мајоризација во одредена општина е Бадинтеровото правило. Сепак, ова правило важи само во однос на прашањата од областа на културата, симболите на општината и употребата на јазиците на заедниците. Прашањето за правичната застапеност е дефинирано во Законот за локална самоуправа во член 59 каде што се вели дека ?при вработување во општинската администрација и во јавни служби кои ги основала општината, ќе се води сметка за соодветна и правична застапеност на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници застапени во општината на сите нивоа, како и почитување на критериумите на стручност и компетентностти. Новоизбраните градоначалници велат дека нема да има проблеми во однос на почитувањето на правата на малцинските заедници. Првиот човек на Гостивар, Невзат Бејта, тврди дека нема да дозволи да се случуваат проблеми од овој вид во неговата општина. Тој, како поранешен пратеник во државното Собрание, објаснува дека многу добро ги познава законите и оти ќе биде почитувано Бадинтеровото мнозинство. ?Во Општина Гостивар живеат 67 отсто Албанци, 19 проценти Македонци, 10 проценти Турци, 2 отсто Роми. Ќе ги почитувам овие бројки и пропорционално на нив ќе биде и правичната застапеност на вработените во општината. Но, секако, ќе се земе предвид и способноста на секој кандидатти, вели Бејта. Тој напоменува дека во моментот по преземањето на функцијата се соочил со ?проблемми. Имено, во администрацијата и на другите работни места во општината имало повеќе вработени од другите националности отколку од албанската. Градоначалникот на Гостивар не крие дека пред зградата на Општината покрај државното и општинското, го употребува и албанското државно знаме, што според него е согласно со актуелните законски одредби. Првпат од конституирањето на Советот на Општина Дебар во поновата историја на државава, во него нема ниту еден православен Македонец. Од 15 советници, 12 се Албанци, тројца се Македонци-муслимани или муслимани. Во претходниот совет тројцата советници неалбанци секогаш беа надгласувани, пример за тоа е и одлуката за промена на имињата на 52 улици, мостови и населби кои добија називи од албанската национална историја и култура. Подоцна оваа одлука беше оспорена од Уставниот суд и таа сў уште не е реализирана. ?Јас сум градоначалник на сите граѓани, без оглед на нивната партиска, национална или верска припадност. Тоа го ветив во предизборната кампања, го повторив дента кога бев избран за оваа функција, а сега тоа веќе почнувам и да го реализирамми, вели дебарскиот градоначалник Аргетим Фида. "За да станам градоначалник, имав сто проценти поддршка од неалбанското население и значителен процент од албанскотоои, вели Фида, нагласувајќи дека неговата морална обврска не е само да го почитува Бадинтеровото правило туку еднакво да придонесува за создавање подобри услови за сите граѓани. ?Што се однесува до вработените, вели тој, немам никаква намера ни да отпуштам некого од работа, ниту, пак, барем засега, иако тоа е неопходно да вработувам нови луѓееи. Инаку, во локалната самоуправа од 12 вработени, само еден е Македонец, а двајца се Турци. Во моментов има повеќе Македонци директори (четворица) во општината отколку советници. Пред зградата на Општина Тетово, по доаѓањето на новата локална власт, не се вее ниту едно знаме. Општинско раководство ги симна државното, општинското и албанското државно знаме, кои висеа со години пред зградата на локалната самоуправа. Никакво знаме овде не беше поставено ниту за првомајските празници. Сегашниот состав на тетовска општина има околу 21 отсто Македонци, околу 3 отсто припадници на други заедници, а 76 отсто се од албанската етничка заедница. Во петте јавни претпријатија од локална ингеренција има еден директор Македонец од редовите на СДСМ, а другите се од ДУИ. И во претходниот мандат националната структура на јавните претпријатија беше иста, со таа разлика што Македонец од ВМРО-ДПМНЕ беше директор на Фондот за патишта. Локалната самоуправа ја сочинуваа 31 вработен од кои седуммина беа Македонци, а според сў уште недонесениот акт за систематизација, администрацијата на локалната самоуправа ќе ја сочинуваат 50 вработени. Небојша Богатиновски, координатор на Советничката група на коалицијата "За° во Советот на Општината, вели дека во овој краток период од функционирање на новата локална власт, советниците-Македонци се консултирани, дека заеднички се договараат и одредени кадровски решенија и очекува дека локалната власт со зголемени ингеренции ќе функционира во интерес на сите граѓани, независно од националната и партиската припадност. Во рамките на секоја општина е предвидено формирање комисија која треба да ја следи соодветната и правична застапеност. За следење на состојбите во општините надлежни се и Министерството за локална самоуправа и народниот правобранител. >?Ја следиме законитоста на актите што ги носат градоначалниците и советите на општините. Доколку се утврди дека одлуките не се донесени согласно со Уставот и законите, тогаш министерот има надлежност да го стопира извршувањето и да поведе иницијатива пред Уставниот суд. Последни примери за тоа се одлуките на советите на општините Тетово и Гостивар, кои ги прогласија за локални установите од областа на културата, кои се национални установиии, вели портпаролката на Министерството за локална самоуправа, Ели Чакар. Според Рената Десковска-Треневска, обврска да води сметка за правичната застапеност на сите заедници на локално ниво има и народниот правобранител. Тања Каракамишева од Правниот факултет неодамна ја отвори дилемата дали правичната застапеност не треба да постои на локално ниво. ?Рамковниот договор е политички документ и тој е проектиран на централно ниво. Што се однесува во правичната застапеност, таа не треба да постои на локално ниво. Притоа, сметам дека Собранието мора да ја протолкува правичната застапеност и да каже што е правична застапеност и како таа се утврдува, дали со проценти или на некој друг начинни, смета Каракамишева Претставниците на владејачките партии, во прв ред актуелниот премиер Владо Бучковски, во пресрет на донесувањето на новиот закон за локална самоуправа, од позиција на потпретседател на СДСМ, изјави дека ?соодветната застапеност на припадниците на помалите етнички заедници на локално ниво ќе биде еден од клучните фактори за успехот на децентрализацијатааи. Тој тогаш отворено изрази незадоволство од застапеноста на етничките заедници кои не се мнозинство во некои општини, а во прв ред го посочи Тетово.
трендафил Во пракса таму кај што Албанците се во малцинство се спроведува т.н. Бандитерово мнозинство. Кај што се во мнозинство, не. Тоа веројатно затоа што нема победени и поразени во војната во 2001, за која тогашниот министер за одбрана и тогашниот Претседател добија награди за мир. Во врска со Бадинтер има една, ај да кажам анегдота. На преговорите во Охрид „нашите“ биле спремни да прифатат бинационална (македонско-албанска) држава. На тоа се спротивставил Бадинтер. Некој му забележал зошто, кога тој (Бадинтер) Уставот што во 1991 го прогласи за добар, сега му наоѓа грешки. Овој одговорил. Вашиот Устав беше добар за 12% Албанци колку што тогаш имаше во Македонија, а не за двојно повеќе колку што ги направивте.
dejan mmmm ne razbiram:\
Great_Macedonian dejan "bandinterovo mnozinstvo" znaci... za sekoj zakon sto treba da se usvoi so dvo-tretinsko mnozinstvo vo parlament, mora i dve-tretini od albancite da glasaat 'ZA' za da moze da se usvoi. Ako na primer, 81pratenik glasale "ZA".. 39 "protiv".. a samo polovina albanci glasale "za".. togas zakonot nese usvojuva! znaci, malcinstvoto mu diktira na mnozinstvoto.. toa e badinterovo mnozinstvo, edinstveno na svetov, samo specijalno za MK! E sega rabotava e, ako mozat malcinstvo albanci vo parlament da sprecat mnozinski izglasan zakon, togas da mozat i makedoncite vo opstinite kade sto se malcinstvo da mozat da go storat istoto... no koga na primer vo tetovo se nosi zakon vo koj e potreben dvo-tretinsko mnozinstvo od sovetot, toj model nese pocituva sprema makedoncite, odnosno ako dve-tretini od sovetot glasale "za" ..no samo pola makedonci glasale "za".. predlogot ne bi trebalo da se usvoi... no albancite sepak ke go usvojat zas za niv vazi toa samo vo mak parlament, odnosno sakaat kako malcinstvo da igraat mnozinstvo vo parlament, ama vo nivnite opstini toa ne go dozvoluvet makedoncite da mozat da go storat. P.S: badinterovo mnozinstvo ne vazi za zakon na koj mu e potreben polovina glasovi od parlament, samo za onie na koj e potreben dvo-tretinski glasovi.
Strelec Trendafilcho... Taka li se objasnuva shto e toa 'Badinterovo mnozinstvo'?:) Dejan malku samo znaeshe i ti epten go dozbuni!:)))
Great_Macedonian zatoa tuka sum jas da mu objasnam;)
Jakov Ај јас сега ќе пробам. Вака Дејан, Бадинтерово превило преку директен пример. Ние овде сме да речеме 200 членови на форумиве. И решаваме да донесеме “закон“ да го обоиме форумов во црвено. Гласаме и имаме 125 гласови за, но неможеме да го фарбаме пак црвено. За тоа ни е потребно Бадинтерово мнозунство. Треба половина од модераторите и администраторите кои се вкупно да речеме 10 да гласаат за. Значи за да помине било кој закон требаат 51% од мнзинството и 51% од малцинството. Од друга страна ако модераторите и администраторите решат да го обојат форумот во жолта боја не е потребно 51% од нас 200 членови. Ти текна. Е сега зашто нашата влада не донесе закон со кој бадинтеровото правило ќе важи и во единиците на локалната смаоуправа кај што македонците се малцинство, ќе треба да се праша Црвенковски и Костов, они беа премиери. Јас мисламзашто таков им беше договорот за претседателската трка, на Државникот.
dejan sega mi e jasno:)))) fala dame i jakov, ama i trendafil;) a ako ne se pocituva toa vo tetovo, togas vo skopje ne treba da se pocituva.
dejan http://www.vreme.com.mk/vest.aspx?id=25204&vid=390 znam za cair i saraj, a butel?!?! Прво ќе се менуваат имињата на улиците, а потоа таблите Градската управа прво ќе треба да донесе одлука за промена на имињата на дел улици во градов, а дури потоа да постави двојазични патокази на улиците, предвидени со законот за градот Скопје, кој стапува во сила од 1 јули. Од кабинетот на градоначалникот Трифун Костовски велат дека Советот на градот се уште нема поднесено иницијатива за промена на имињата на улиците и затоа не знаеле кога ќе почнат да се поставуваат патоказите на кои називите на булеварите, улиците, мостовите, јавните претпријатија и другите институции ќе бидат испишани на македонски и на албански јазик. Вакви табли ќе бидат поставени и во општините Сарај, Бутел и Чаир, каде што живее 20 отсто албанско население. - Во Скопје веќе долго време имињата на дел улици за кои постоела иницијатива да се променат се одомаќиниле меѓу граѓаните, но не се официјално променети. Тоа е така затоа што Уставниот суд ги укинал предлозите за новите имиња. Советот треба да формира работна комисија што ќе даде предлози за нови имиња на улиците. Потоа со мнозинство на Советот, но и со мнозинство на етничките заедници што не се мнозински треба да се донесе одлука за промена на имињата. Предлозите треба да ги одобри и Владата и дури потоа да се распредели која улица ќе го носи кое име - објаснува Маја Мухиќ, портпаролка на градоначалникот Костовски. Таа додава дека додека не се реши проблемот со промена на имињата на улиците, нема да се поставуваат двојазични патоказни табли. Одговорните од општините Сарај, Бутел и Чаир велат дека ќе почекаат да се формираат координативни комисии, да се поделат ингеренциите и градскиот совет да донесе одлука за да почнат да поставуваат двојазични табли на сообраќајниците, основните училишта и на сите институции што се во нивна надлежност. Петре Латиновски, градоначалник на општината Бутел, вели дека основна пречка за да почнат да поставуваат табли е фактот што се уште не е направена поделба меѓу оваа и општината Чаир. Претседателот на Советот на општината Чаир, Муса Зука, вели дека на некоја од наредните седници на Советот ќе се формираат комисии што ќе ги конкретизираат надлежностите на општината во врска со двојазичното означување на институциите и на улиците на нејзиното подрачје. Сарај е единствената општина во која имињата на сообраќајниците и на другите позначајни објекти се веќе испишани на македонски и на албански јазик. - Законот за употреба на јазиците на ниво на локалната самоуправа е во сила од 1996 година и во општината Сарај тој веќе се спроведува. Сите табли што сме ги поставиле на сообраќајници и на други објекти се испишани на македонски и на албански. За нас новина ќе биде промена на таблите на основните училишта што досега беа под надлежност на Министерството за образование. Со преминување на надлежностите и со стапување во сила на законот за локална самоуправа и законот за градот Скопје ние ќе ги замениме таблите што досега беа напишани само на македонски јазик - објаснува Имер Селмани, градоначалник на општината Сарај.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
Trendafilcho... Taka li se objasnuva shto e toa 'Badinterovo mnozinstvo'?:) Dejan malku samo znaeshe i ti epten go dozbuni!:)))
Стрелченценце, А кој пак го разбира. Да е таквиот начин на работа добар би се применувал во сите земји со мешан етнички состав. Не се ли такви САД, Канада или Австралија, на пример. Јас всушност ја објаснив само практичната примена на истиот, односно дека се применува само таму кај што им одговара на Албанците. И уште нешто. Доколку не се донесе некој закон од тие за кои треба да се изјаснат половина од припадниците на етничките малцински заедници, не се поништува, туку продолжува да важи стариот, што најчесто е понеповолен за малцинствата од новиот. Таков е и случајот со законот за употреба на знамињата. А зошто на локално ниво не се применува тоа што на државно се применува, треба да објасни парламентерното мнозинство. Опозицијата го бараше тоа.
ViennaBoy
quote:
Originally posted by dejan
uste nesto, albanskoto zname licuva bozem e po visoko
Ne be Dejan,kolku sho ja zabelezhuvam Makedonskoto e povisoko,tebe ti izgleda taka bidejki e slikana od strana.
marko_polog Znaci tuka e problemot, koe zname bilo povisoko. Strelec, Kade e Dzango tvoj da reagira(da izmeri de)
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Strelec, Kade e Dzango tvoj...
Зарем ти не го третираш Џанго и како свој!? И за што да реагира???
marko_polog Za sto da reagira? Jas kolku sto znam e zabraneto da se vee tudjo zname, a kako Minister za Vnatresni negova dolznost e na teren da se sproveduva Zakonot, ako molci kako kukavica, sigurno onda deka ne e moj i mozes da si go cuvas.
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
Za sto da reagira? Jas kolku sto znam e zabraneto da se vee tudjo zname...
Ti nitu zakonite na svojata drzhava ne si gi poznavash!? Ministrite ti se tugji, zakonite ti se tugji!? Shto imash svoe vo svojata drzhava? Osven po nekoja panihida odvreme-navreme, te interesira li drugo?
marko_polog Znaci e odobreno da se vee tudjo zname pred Institucija vo Makedonija? A koj treba da se sprovede Zakonot be Strelco ako ne prviot covek na Policijata? Me interesirase samo kade e sega Django da reagira i da sproveduva red i mir, samiot gledas deka mnogu Makedonci(za razlika od partiskite vojnici) se voznemireni od vakviot nacin na gradenje 'sozivot'.
ProMKD albanskata mafija go pretvori cair vo svoja teritorija, iako e del od gradot Skopje. Kako sto e The Bronx vo New York, ima i edno geto vo Berlin kade sto albanskata mafija go kontrolira.
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
Mene albanskoto zname mi izgleda deka ne e najgore staveno... izgleda nemale dovolno visoki podvizhni skali! Znachi sepak sme vo prednost!!!
si napishal kako onaj na zafrkancija grafot shto e napraen na K-15 ..drzavata ke se deli na dva dela...NASHIOT KE BIDI POGOLEM !!! ludnica...[}:)][;)][:D]
KoPiLe
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Уште важи законот по кој беа во затвор градоначалниците на Тетово и Гостивар. Разликата е само што тие се од ДПА, а мојот градоначалник Изет Меџити е од ДУИ.
Има уште една разлика, ама не знам дали намерно или случајно не ја истакна. Кога веќе го спомна затворот на градоначалниците на Тетово и Гостивар, паметиш ли дека СДСМ ги стави во затвор (поради кршење на законот, односно поради истакнување албанско знаме на јавен објект), а ВМРО ДПМНЕ беше тој што ги ослободи (амнестира)? Дури едниот од нив беше ’награден’ и со амбасадорско место!? Си се запрашал ли, ако тие градоначалници си ги издржеа цели казни, дали ќе му се случеше и на некој друг противзаконски да стави знаме од друга држава? До кога ќе продавате демагогии?
za toa deka sdsm beshe na vlast togash da ...tie bea ...i to mozi da se reci deka mu beshe edinstven hrabar poteg za koj se odlucija da go napravat ..samo sakam da mi kazish ako znajsh ...od koj grad bea policiskite edinici koja shto ucestvuvashe vo akcijata na smetnuvanje na znaminjata i apsenjeto na glavnite lujge koi shto go napravija toa..i ushte edno ...zoshto poveketo od ucesnicite koi shto go postavija toa zname bea vo zatvor ..i zoshto "bea drzani" tamu potochno...
lav
quote:
Originally posted by marko_polog
Strelec, Ti si za Sozivot so niv, Jas sum protiv i toa e toa. Vakvite akcii se za pozdravuvanje, no da se potsetime na site zlocini sto ostanava taka 'zaboraveni' i nekazneti bidejki nekoj odamna se pazarese so uck i so nivno koaliciranje im dade Legimitet, Nie sega treba da zaboravime na minatoto i da se raduvame sto obicnite kriminalci 'besim i defrim' se pritvoruvaat a Teroristite na Vlast sto sproveduvaat Totalna Albanizacija(sto nekoj Svesno im odobruva) da se nagraduvaat so najvisoki drzavni funkcii, koga ke vidam Zakonot da vazi za site(a posebno za Teroristi so bogato resume), togas mozes mene da me uveris deka vo Makedonija ima Zakon, plus mnogu bi bil zadovolen koga toa bi go napravil SDSM, neka ti tekne zosto.
Вчера РАНО НАУТРО околу уличките кои ја обиколуваат стоковната куќа на ТЕДИКО во населбата Чаир , односно делови од улиците Павле Илиќ и Крсто Асенов , во раните урински часови во Неделата која замина , имаше ПУКОТНИЦИ и Р’ШУМ од УРЛИКАЊЕ И СВИРЕЊЕ НА СИРЕНИ ОД АВТОМОБИЛИ. После 1/2 час се се стиша како да сме насред пустина...а околу оваа ...не знам како да ја наречам „играрија„ качачка или за некого дреболија а за некој секојдневие ...нели , никој не сака или пак не смее да пишува за тоа ....од ова „рамковниве„ новионар(чиња)и кои се нели задолжени за настаните во градот Скопје. Та нели и Чаир е дел од СКОПЈЕ....или ???? е нечие друго царство и „територија„.
Christian neli so zakon e zabraneto veenje na tugo zname vo MKD?
dejan uste nesto, albanskoto zname licuva bozem e po visoko
Jakov Pa i ne izgleda taka loso....sto mu fali..... xm? Aj ke pocekame da vidime sto ke kazat drugive. dali se ZA ili VMRO
dejan pa neli SDSM se krivi? oni bile protiv referendumot.
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
pa neli SDSM se krivi? oni bile protiv referendumot.
Ne se Deki krivi...aj vidi ubavo pravi se!!!!! Znaminjata mislam,[;)]
sisi
quote:
Originally posted by Jakov
Pa i ne izgleda taka loso....sto mu fali..... xm? Aj ke pocekame da vidime sto ke kazat drugive. dali se ZA ili VMRO
Ti mora si Caircanec [:(!]
Jakov
quote:
Originally posted by sisi
quote:
Originally posted by Jakov
Pa i ne izgleda taka loso....sto mu fali..... xm? Aj ke pocekame da vidime sto ke kazat drugive. dali se ZA ili VMRO
Ti mora si Caircanec [:(!]
Greska. Trk na toj drugiot forum, da ja konsultiras Riba, ke ti kaze ona znae. ne sum inaku.podaleku od cair sum
concrete Nemoj Deane ti da mi razmisluvas za pritisok , ostavi im go toa na postarite. Inaku ngledaj se na Makedonskoto zname dodeka mozes , ke iscezne verojatno pobrgu odkolku sto duri i jas poznatiot crnec veruvav!!!!
Jakov Jarbolot na zlbanskoto e povisok od ona na naseto. Uste eden dokaz za nivnata nadmok i dominacija, i poraz za koalicijata ZA.
Great_Macedonian Dejan jas pak mislev deka ke napises kolku si vesel sto sepak i makedonskoto zname se vee, a ne samo albanskoto ;)
Strelec Mene albanskoto zname mi izgleda deka ne e najgore staveno... izgleda nemale dovolno visoki podvizhni skali! Znachi sepak sme vo prednost!!!
dalila
quote:
Originally posted by Strelec
izgleda nemale dovolno visoki podvizhni skali!
Toa samo vo Chair pochnale da upotrebuvaat podvizhni skali...ili vo cela drzhava [:D]
kole Dejan be ti stvarni si tolku naiven??? Izgleda voopsto nemas pojma kaj se naogja i sto se slucuva vo Makedonija.
dejan e sto napraviv kole? objasni se, ne te razbiram, nemozam da vlezam vo tvoja glava. christian, spored noviot 'ramkoven' dogovor, sega kade ima poveke od 22% albanci oni mozat da si go veat albanskoto zname, da pokazat kolku se gordi od toa.
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Mene albanskoto zname mi izgleda deka ne e najgore staveno... izgleda nemale dovolno visoki podvizhni skali! Znachi sepak sme vo prednost!!!
ne to znaci drugo. deka oni imaat prostor uste da rastat a nie sme go ostignale maksimumot, samo treba da se zavrti nasiot jarbol naopaku i ke si dojde na svoe mesto, na dnoto. Za Deki. Pak ke ti se nalutat od DUI. ne se 22% nego se 24% vnimavaj toa se 40 000 albanci pomalku nemoj da im gi kratis. ne eubavo zaradi meguetnickite odnosi. [;)]
Christian
quote:
christian, spored noviot 'ramkoven' dogovor, sega kade ima poveke od 22% albanci oni mozat da si go veat albanskoto zname, da pokazat kolku se gordi od toa.
ne e tocno,ako se nad 20% samo jazikot im stanuva oficijalen.Nema nikakva vrska ramkovniot so veenje tugi znaminja vo MKD. ova samo pokazuva kolku nekogas ne seriozno si ja sfakaat rabotata vlasta.
dejan epa neznam...izgleda DUI go sonuvase ramkoviot dogovor, kako oni sto sakat, i mislat deka mozat da pravat sto sakat......da vidime dali Trifun ke rece nesto so ova....
SirAndReW Trifun nisto ne moze da kaze.. Ustavot kazuva najdobro!
Great_Macedonian Quote Jakov: Za Deki. Pak ke ti se nalutat od DUI. ne se 22% nego se 24% vnimavaj toa se 40 000 albanci pomalku nemoj da im gi kratis. ne eubavo zaradi meguetnickite odnosi. ---------------------------------------------------------- Nemoj be Jakov taka, Dejan mu skrati 60iljadi lujge na albancite, ti pak 20iljadi... zas nese ni 22% nitu 24% tuku 25.17% albancite vo makedonija! (sekako sose asimiliranite "torbeshi" dzupci i turci koj se pisat albanci). Sepak mislam deka opstina Cair vrsi diskriminacija na makedoncite, posto e istaknato etnickoto zname na albancite i drzavnoto zname na Republika Makedonija. Kade e etnickoto zname na makedoncite? sonceto od kutles.
Jakov Od kaj pa vide deka e toa etnicko zname na makedoncite, kaj go pisuva toa. plus toa nivnoto si e drzavno zname na ALbanija.
ProMKD Tugo zname smee da se vee vo Makedonija spored noviot zakon, ama samo pored drzavnoto zname. Ama jas mislam, deka od prosta kultura treba albanskoto zname da bide staveno na edno nivo ponisko od Makedonskoto, poradi toa sto ova NE e albanija. Ova go imam videno vo mnogu drzavi vo svetot. Drzavnoto e najvisoko, i posle site drugi se samo malku ponisko.
Christian ProMKD so noviot zakon ne smeat tugi znaminja da se veat vo MKD,i zaednicite ne smeat da imaat nacionalni znaminja so boite na tugi drzavi.So drugi zborovi orelot treba da go staat na druga boja.Zatoa rekov nasive epten ne se seriozni,ama po se izgleda i ova e del od nekoj dogovor megu sdsm i dui.
ProMKD Ne znam detali mnogu za zakonot, ama se soglasuvam so toa deka nasite epten ne se seriozni. Pomini niz ulicite vo Skopje, Kumanovo, Tetovo.... I ke vidis, kade ima siptarska svadba, nema Makedonsko zname zaedno so nivnoto. I policijata duri im dava "escort" niz gradot. Ziva sramota
Great_Macedonian Jakov, ne me svati za sonceto od kutles, "jebiga". Abe neka go veat orelot, i taka toj e katolicki simbol.
dejan znaete, albanskoto zname pokazuva kolku e gord gradonacalnikot na Cair deka tuka zhiveat mnoznistvo albanci. i ako e katolicko simbol, mnogu mi e gajle, zname da druga drzhava, neka se stavi nesto pret vratata, ili unatre neka stavi albansko zname, ne kade moze covek da go vidi.
redstar Ne e deka gledam seir,ama problemov ovde se aktuelizira koga albanskoto zname se zaeva na 1km od centarot na Skopje. Istoto toa zname so godini se vee vo Tetovsko i Kumanovsko i nikoj "a" ne napisa za ga go aktuelizira problemot so koristenjeto na simbolite na pripadnicite na etnickite zaednici vo RM, vo konkretniot slucaj albanskoto zname. I posle se gradonacalnikot bil kriv! A covekot ce organizira besplatni kursevi po albanski jazik i pak ne cini:)
трендафил Според важечкиот закон не може да се истакнува знаме на странска држава, сем во случај странски државник да не е во посета на општината. Уште важи законот по кој беа во затвор градоначалниците на Тетово и Гостивар. Разликата е само што тие се од ДПА, а мојот градоначалник Изет Меџити е од ДУИ. А кој создаде општина со мнозинско албанско население и припои уште една таква кон главниот град знаеме сите. Виновни се тие што потклекнаа пред притисокот на власта и не излегоа на референдум, а тоа се 2/3 од Македонците во Македонија. Каков народ, таква власт. Јас веќе пишував дека знамето на Република Албанија се вее и во скопската чаршија. Да не зборувам за уличките под Гази Баба. За жал изгледа брзо се навикнуваме на се`. Останувам оптимист. Може да биде и полошо.
dejan toa e glupavo. toa ti e balkanski 'nationalism at its best' a gradonacalnikot na gazi baba e Makedonec neli?
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Уште важи законот по кој беа во затвор градоначалниците на Тетово и Гостивар. Разликата е само што тие се од ДПА, а мојот градоначалник Изет Меџити е од ДУИ.
Има уште една разлика, ама не знам дали намерно или случајно не ја истакна. Кога веќе го спомна затворот на градоначалниците на Тетово и Гостивар, паметиш ли дека СДСМ ги стави во затвор (поради кршење на законот, односно поради истакнување албанско знаме на јавен објект), а ВМРО ДПМНЕ беше тој што ги ослободи (амнестира)? Дури едниот од нив беше ’награден’ и со амбасадорско место!? Си се запрашал ли, ако тие градоначалници си ги издржеа цели казни, дали ќе му се случеше и на некој друг противзаконски да стави знаме од друга држава? До кога ќе продавате демагогии?
dejan sum slusnal nesto takvo Strelec....ama ako SDSM napravi toa togas, zosto e obratno sega???
трендафил
quote:
Originally posted by dejan
toa e glupavo. toa ti e balkanski 'nationalism at its best' a gradonacalnikot na gazi baba e Makedonec neli?
Интересно е што половина Гази Баба не е во општина Гази Баба туку во Чаир. Знамињата се во мојата општина, Чаир.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Уште важи законот по кој беа во затвор градоначалниците на Тетово и Гостивар. Разликата е само што тие се од ДПА, а мојот градоначалник Изет Меџити е од ДУИ.
Има уште една разлика, ама не знам дали намерно или случајно не ја истакна. Кога веќе го спомна затворот на градоначалниците на Тетово и Гостивар, паметиш ли дека СДСМ ги стави во затвор (поради кршење на законот, односно поради истакнување албанско знаме на јавен објект), а ВМРО ДПМНЕ беше тој што ги ослободи (амнестира)? Дури едниот од нив беше ’награден’ и со амбасадорско место!? Си се запрашал ли, ако тие градоначалници си ги издржеа цели казни, дали ќе му се случеше и на некој друг противзаконски да стави знаме од друга држава? До кога ќе продавате демагогии?
А тоа што еднаш ќе го направи ВМРО-ДПМНЕ за СДСМ е закон. Мислам доколку е нешто лошо. Колку што јас се сеќавам првото амнестирање беше во случајот паравојска од страна на СДСМ, кога веќе треба да се враќаме во минатото. Потоа следеше амнестијата од страна на коалицијата за промени (ВМРО-ДПМНЕ и ДА) плус ДПА за градоначалниците на Тетово и Гостивар, па општата амнестија од страна на целата широка коалиција на борците од УЧК. Сега веќе однапред Албанците знаат дека се амнестирани. Ако се во власта сигурно, но со големи шанси за амнестија и ако се во опозиција.
redstar Zakonot si e zakon, i treba da se pocituva. Pretsedatelot Trajkovski go iskoristi svoeto ustavno pravo i go amnestira gradonacalnikot na Gostivar Rufi Osmani na krajot od 1998 godina smetajci deka Makedonija so vakvi potezi ce bide poblisku na patot kon demokratska Evropa. No toa ne znaci deka vladeackata SDSM denes treba da go tolerira toa sto se slucuva vo zapadniot del od Makedonija, a posledno vreme i vo Skopskite opstini kade sto dominantno naselenie se Albancite. No ocigledno e deka go tolerira i premolcuva prkosenjeto na Albanskite gradonacalnici,bez razlika sto vo najgolem broj se od nivniot koalicionen partnet DUI.
трендафил
quote:
Originally posted by ProMKD
Tugo zname smee da se vee vo Makedonija spored noviot zakon, ama samo pored drzavnoto zname. Ama jas mislam, deka od prosta kultura treba albanskoto zname da bide staveno na edno nivo ponisko od Makedonskoto, poradi toa sto ova NE e albanija. Ova go imam videno vo mnogu drzavi vo svetot. Drzavnoto e najvisoko, i posle site drugi se samo malku ponisko.
Во Рамковната спогодба е напишано дека етничките заедници ќе имаат право на користење на свое знаме. Но што се подразбира под знаме на етничка заедница уште не е утврдено. Во секој случај Рамковната не е закон, а на сила е законот по кој беа симнати знамињата во Тетово и Гостивар (не беше насилно симнато на пример знамето во Дебар кое го имам видено со свои очи, а кај што на власт беше ПДП, тогаш партнер на СДСМ во владата). Дали законот ќе се примени или не, ќе покаже времето. Интересно со знамето е што тоа всушност е истакнато на територијата на општина Бутел, кај што Македонците се во мнозинство. Со поделбата општинските бараки иако се во општина Бутел припаѓаат на општина Чаир, а Бутел нема простории. Поголемиот дел од македонците всушност и ќе продолжат да работат во општината Бутел откако ќе помине овој преоден период. Се надевам дека Љубанчани, кои исто така припаѓаат на општината Бутел, нема да дозволат албанско знаме во својата општина.
Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Колку што јас се сеќавам првото амнестирање беше во случајот паравојска од страна на СДСМ, кога веќе треба да се враќаме во минатото. Потоа следеше амнестијата од страна на коалицијата за промени (ВМРО-ДПМНЕ и ДА) плус ДПА за градоначалниците на Тетово и Гостивар, па општата амнестија...
...Па амнестија на бабите и жабите... Остави ги сега тие муабети... Муабетот твој беше за знамињата што се веат на јарболи пред јавни институции... И ти беше тој што го кажа примерот со градоначалниците на Тетово и Гостивар, а јас само се надоврзав! И не ти е прв пат автогол да си даваш!:) Дејан, мене друго ми беше муабетот... Немав намера да ги бранам СДСМ (имаат тие направено гревови што уште сто години нема да можат да си ги ’исперат’), туку само сакав да кажам дека не е во ред за секој проблем во државата да се покажува со прст само во една насока!
трендафил
quote:
Originally posted by redstar
Zakonot si e zakon, i treba da se pocituva. Pretsedatelot Trajkovski go iskoristi svoeto ustavno pravo i go amnestira gradonacalnikot na Gostivar Rufi Osmani na krajot od 1998 godina smetajci deka Makedonija so vakvi potezi ce bide poblisku na patot kon demokratska Evropa. No toa ne znaci deka vladeackata SDSM denes treba da go tolerira toa sto se slucuva vo zapadniot del od Makedonija, a posledno vreme i vo Skopskite opstini kade sto dominantno naselenie se Albancite. No ocigledno e deka go tolerira i premolcuva prkosenjeto na Albanskite gradonacalnici,bez razlika sto vo najgolem broj se od nivniot koalicionen partnet DUI.
Кога градоначалниците беа амнестирани Претседател беше Киро Глигоров. Нив ги амнестира собранието, со закон.
трендафил
quote:
Originally posted by Strelec
quote:
Originally posted by трендафил
Колку што јас се сеќавам првото амнестирање беше во случајот паравојска од страна на СДСМ, кога веќе треба да се враќаме во минатото. Потоа следеше амнестијата од страна на коалицијата за промени (ВМРО-ДПМНЕ и ДА) плус ДПА за градоначалниците на Тетово и Гостивар, па општата амнестија...
...Па амнестија на бабите и жабите... Остави ги сега тие муабети... Муабетот твој беше за знамињата што се веат на јарболи пред јавни институции... И ти беше тој што го кажа примерот со градоначалниците на Тетово и Гостивар, а јас само се надоврзав! И не ти е прв пат автогол да си даваш!:) Дејан, мене друго ми беше муабетот... Немав намера да ги бранам СДСМ (имаат тие направено гревови што уште сто години нема да можат да си ги ’исперат’), туку само сакав да кажам дека не е во ред за секој проблем во државата да се покажува со прст само во една насока!
Само дискутирам. Ниту давам голови ниту примам. Јас ги спомнав градоначалниците, беше спомната амнестија, спомнав други две амнестии, но пред се` кој прв почна. Дискусијата според мене се одвиваше мошне успешно. Од вакви форуми се раѓаат многу добри идеи. Уште да има кој да ги реализира.
redstar Da, gi pomesav zakonot za amnestija sto Kiro Gligorov nae sakase da go potpise i zakonot za amnestija na "borcite za covekovi prava" od 2001 sto Trajkosvki go potpisa so dve race...
Great_Macedonian so dve race velis? more covekot bil talent! jas da probam so dve race potpis da stavam, nema da lici na mojot potpis.. a od kaj znaes ti, mozebi tokmu toa mu bila fintata na trajkovski-da go potpise, ama da nee negoviot potpis ;)
трендафил
quote:
Во Италија уапсен македонски Албанец шеф на картел на дрогаМИА 20.05.2005 Миланската полиција денеска соопшти дека уапсила македонски наркобос под сомнение дека водел картел на дрога од Европа. Апсењето на 47-годишниот Метуш Бирами, кој имал бугарски пасош, било извршено во полициска акција. Како што соопшти полицијата, со неговото апсење се заокружува двегодишната меѓународна операција против шверцот на наркотици и мафијата. Акцијата се одвивала со следење на продажбата на 500 килограми кокаин низ Европа и притоа биле уапсени десет албански нарко-шверцери, кои вршеле и криминални дејствија врз богати италијански семејства.
Решив овде да ја ставам оваа вест и коментарот. Криминалецот е етнички Албанец, уапсен е со бугарски пасош. Од каде сега е „македонски Албанец“, „македонски наркобос“. Не се работи ли за бугарски. Зошто кога етнички Албанец од Македонија ќе биде уапсен поради криминал го третираат како Македонец. Дури и кога е со бугарски пасош?
dejan na DUI im fali kopac vo glava ДУИ бара да се прошират општинските граници на Чаир Чаир ќе ги проширува границите, навлегувајќи во дел од територијата на Бутел, Гази Баба и Центар Општина Чаир сака да ги прошири административните граници, навлегувајќи во дел од територијата на соседните локални единици Бутел, Гази Баба и Центар, дознава "Утрински весникки. Советниците од Демократската унија за интеграција оваа иницијатива за нова територијална шема ја лансирале како вонредна точка, на последната седница на Советот на Општина Чаир, одржана пред два дена, на која не биле поканети новинарите. Образложението било дека постојните меѓи се претесни за урбанистички развој на единицата на локалната самоуправа. Предлогот пред советниците бил поткрепен со карта, на која се исцртани новите чаирски граници, како и пикираните простори од населбите Железарница и Бутел 2. Иницијативата доби зелено светло на седница на Советот, најнапред ќе ја разгледа општинската Комисија за урбанизам, а потоа ќе биде проследена и во владина процедура, најавуваат неофицијално во Чаир. Предлогот подразбира отворање на чувствителното прашање за територијална организација на Градот Скопје меѓу коалициските партнери во власта, речиси десет месеци по донесување на Законот од парламентот. Може само да се претпоставува какви тектонски поместувања и бранувања ќе предизвика темата, ако се знае колку време одзеде цртањето на актуелната територијална карта. Министерот за локална самоуправа, Ризван Сулејмани вчера изјави дека не е информиран за иницијативата, која ја повеле советници на ДУИ во Општина Чаир. Тој не сакаше да дава никакви коментари сў додека предлогот не стаса до Владата. Градоначалникот на Чаир, Изет Меџити, тврди дека станува збор за барање на дел од жителите на Карадак Маало и Дуќанџик."Ако се погледне картата на Скопје, ќе се види дека навистина нема простор за градба во Чаир. Две-три улици покрај турската амбасада, наместо природно да припаѓаат во Чаир, тие се поделени помеѓу нашата општина и Центар. Треба да се направат порадикални промени на границите на Чаир, за да може и улицата "Дижонска° да се урива и да се гради. Ова не е ургентно и свесни сме дека не може брзо да се направи. Работната група што ќе се формира треба да реши што понатаму. Гласиштата за новата карта се шпекулацијааи, вели градоначалникот Меџити. "Утрински° дознава дека против предлогот на ДУИ категорично се спротивставиле само советниците од ВМРО-ДПМНЕ, а го поддржале другите претставници на политичките партии. Во Советот партиципираат десет члена од партијата на Ахмети, седуммина се од ДПА-ПДП, по четворица се од коалицијата "За°, и од Здружената опозиција, а по еден советник имаат ВМРО-Народна и НДП. Советниците не сакаат отворено да говорат за иницијативата. Тие велат дека се исплашени од заканите и од притисоците што им биле вршени од припадниците на ДУИ. Истите извори коментираат дека на седницата било споменато дека границите на Чаир се претесни за 65.000 жители. Притоа, велат, биле направени споредби со Струга, во која живеат исто толку жители, меѓутоа во многу поголем простор. Оттаму, според советниците на ДУИ, сосема е логично дека на Чаир му треба поголема територија. Оваа скопска општина мора да се развива, а проширувањето на границите е единственото решение. Еден од советниците на ВМРО-ДПМНЕ побарал да се направи елаборат за новите граници на Чаир, меѓутоа тоа останало да виси во воздух. Љупчо Пасковски, член на Советот на Чаир од СДСМ, кој бил присутен на седницата вели дека меѓу точките, како вонредна била ставена онаа за новите граници на Општината. За картата за која нашите извори тврдат дека е новата замислена територија на Општината, тој изјави дека е карта за одржување на сервисните и станбените улици во Чаир. "Иницијативата за проширување на границите на Чаир ќе ја разгледува Комисијата за урбанизам. На седницата немаше посебно објаснување за предлогот, освен дека Општината егзистира во тесни граници и дека нема каде урбанистички да се проширува. Ќе следуваат консултации до конкретниот предлог. Јас се согласив со иницијативатааи, изјави Пасковски.
dejan gluposti....zad tolku mu bese tesko da zbori na makedonski, ili angliski? sram.... ЗАКАНА ЗА ЕВРОПСКАТА АГЕНЦИЈА Албанците нема да слушаат ако нема превод Градоначалниците од албанската етничка заедница и се заканија на Агенцијата дека мора да обезбеди симултан превод на албански ако сака да и доаѓаат на презентациите и обуките Проблемите со преводот на албански ја прекинаа вчерашната промоција на проектот за развој на внатрешната ревизија во јавниот сектор. Невзат Елези, новиот градоначалник на Општина Боговиње, само што почна да зборува, Силви Заитра, програм-менаџерот на Европската агенција за реконструкција, стана и на течен македонски јазик побара симултан превод на обраќањата и на албански. Европската агенција, која беше организатор на презентацијата, имаше обезбедено симултан превод само на македонски и на англиски. Не помогнаа убедувањата дека нема технички можности. Градоначалникот од албанската етничка заедница инсистираше, со образложение дека досега неколку пати и укажале на Агенцијата да си обезбедува превод. Прво странците -организатори на конференцијата се согласија да се откажат од преводот на англиски за да има на албански, но и оваа варијанта отпадна затоа што во една кабина не можеле да работат двајца преведувачи поради мешање на гласовите. По три извинувања, Европската агенција предложи да се групираат на едно место во салата оние на кои им треба превод на албански, а преведувачот да им преведува "на увце". Но и тоа беше неприфатливо. Конференцијата конечно продолжи откако градоначалникот на Боговиње, по петнаесетминутно инсистирање, се согласи само нему да му се преведува на албански. Но со забелешка дека ако уште еднаш и се случи ваков пропуст на Агенцијата, припадниците на албанската етничка заедница ќе ја напуштат средбата. ЕУ ќе потроши еден милион евра за подобрување на ревизијата на јавната потрошувачка. Проектот ќе трае една година и ќе помогне за воспоставување 17 нови единици за внатрешна ревизија во јавните државни институции и во 42 општини со над 15.000 жители.
Strelec
quote:
Originally posted by marko_polog
A koj treba da se sprovede Zakonot be Strelco ako ne prviot covek na Policijata? Me interesirase samo kade e sega Django da reagira i da sproveduva red i mir, samiot gledas deka mnogu Makedonci(za razlika od partiskite vojnici) se voznemireni od vakviot nacin na gradenje 'sozivot'.
Ajde chitaj gi i ovie postovi malku... http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?whichpage=7&TOPIC_ID=8448#181232 I bidejki si Tetovchanec, vrati se so sekjavanjata i kazhi mi koj poraneshen minister za vnatreshni raboti imal vakvi akcii vo Tetovo i vo ostanatite gradovi kade shto mnozinstvoto gragjani se od albanskiot etnikum!
concrete Pa sto da kazam , nekoj sepak ke ja povlece rackata so natpis " POVLECI vo slucaj na opasnost ", iako iskreno se nadevav, si mislev deka realno do toa nema da dojde.....steta..... 21 vek e ... :-(
marko_polog Strelec, Ti si za Sozivot so niv, Jas sum protiv i toa e toa. Vakvite akcii se za pozdravuvanje, no da se potsetime na site zlocini sto ostanava taka 'zaboraveni' i nekazneti bidejki nekoj odamna se pazarese so uck i so nivno koaliciranje im dade Legimitet, Nie sega treba da zaboravime na minatoto i da se raduvame sto obicnite kriminalci 'besim i defrim' se pritvoruvaat a Teroristite na Vlast sto sproveduvaat Totalna Albanizacija(sto nekoj Svesno im odobruva) da se nagraduvaat so najvisoki drzavni funkcii, koga ke vidam Zakonot da vazi za site(a posebno za Teroristi so bogato resume), togas mozes mene da me uveris deka vo Makedonija ima Zakon, plus mnogu bi bil zadovolen koga toa bi go napravil SDSM, neka ti tekne zosto.