Св.Кирил и Методиј- Сесловенските просветители
Св.Кирил и Методиј- Сесловенските просветители
Jakov Во својата стара татковина Словените немале писмо и како што вели Црноризец Храбар во делото “ О Писменех“ (За Буквите), долго време, “со цртички и рески читаа и гатаа“. Имале некој вид рабуш. Кога дошле на Балканот и се покрстиле, словенските зборови ги пишувале со римски и грчки букви без правила. Со такво писмо не било можно точно да се напишат многу словенски гласови. “Потоа свети Константин Филозоф, наречен Кирил, маж праведен и вистинољубив, им создал 38 букви, едни според грчките букви, други според словенскиот јазик.
Константин и Методиј биле двајцата синови од вкупно 7те деца на заменик стратегот на Солунската тема, Лав и Марија. Околу потеклото на родителите нема сигурни докази дали имаат словенско потекло. Константин се образувал на Магнаур во Цариград, а Методиј тргнал по стапките на татка си и бил офицер. Во 845г. Методиј го повикал својот брат Константин Филозоф да учествува во Брагалничката мисија за ширење на христијанството меѓу македонските Словени од тој дел на Македонија. Во текот на оваа мисија браќата ја создале првата словенска азбука Глаголицата.
Во 862г. Великоморавскиот кнез Ростислав, сакајќи да ја заштит Велика Моравија од германското политичко и културно ропство, му пратил на византискот цар Михајло Трети писмо со кое му нудел војнички сојуз. Истовремено барал да му се испратат учени луѓе кои можат да шират просвета и култура на словенски јазик во Моравија.
Византискиот цар, го прифатил предлогот, бидејќи имал корист од тоа- една земја од западната сфера на влијание сама да му се нуди да потпадне под византиско влијание. Затоа тој ги повикал кај себе двајцата учени браќа Константин Филозоф и Методија, и им ја доверил мисијата во Велика Моравија. Таа се состоела во преведување на христијански богослужбени книги од грчки на словенски јазик. Потоа така подготвени требало во Моравија да ги преведат моравските Словени во христијанство.
Кирил за кратко време во рамките на брегалничката мисија 845-855г. создал азбука од 38 букви- ГЛАГОЛИЦА. Со својот брат долго време работеле на преведување на првите словенски книги и во пролетта 863 заминале за Велика Моравија.
Утврдено е дека Кирил ја создал азбуката по углед на грчкото минускуларно писмо(курзив), кое веќе имало употреба во 8-9 век. Тој ги позајмилбуквите што ги имало во грчката азбука а за оние гласови за кои немало букви во неа, создал нови знаци.
Се претпоставува дека Кирилицата е составена од Климент(некои му ја препишуваат на Методиј или епископот Константин или на Црноризец Храбар) која во чест на својот учител ја нарекол Кирилица. Оваа азбука била составена според грчкото уставно(иницијално) писмо и се јавила во Источна Бугарија околу педесет години по глаголицата.
Набргу Кирилицата ја истиснала Глаголицата од употреба. Таа се раширила не само на Балканот, туку и во Русија. Во времето на Петар Велики претрпела извесни промени и во Русија. Преку руските црвковни книги таа се раширила и меѓу Словените на Балканот. Со извесно модификации оваа азбука се користи и денес.
ZOTE Mislev za Kiril i Metodi, vo vrska shto spomna "Sirius" za arhivite vo Vatikan, za prevodot na svetite crkovni knigi.
ZOTE Spored carot Mihail Solunjanite {Antichki Makedonci} zboruvale chisto Slovenski Vizantintiskiot car Mihail treti go povikal Konstatin Filozofot i mu se obratil so zborovite na koi predlagam da obrnete pogolemo vnimanie. Carot Mihail otkako go zapoznal Konstatin so molbata na knezot Rostislav mu rekol: "GI SLUSHAH LI FILOZOFE OVIE ZBOROVI? NIKOJ DRUG OSVEN TEBE NE MOZE DA GO SVRSHI TOA. EVE TI MNOGU DAROVI I KOGA CE GO ZEMESH BRATA TI IGUMENOT METODIJA ODI! ZASHTO VIE STE SOLUNJANI, A SITE SOLUNJANI ZBORUVAAT CHISTO SLOVENSKI" No dokolku obichnite Solunjani i "PREKU DUNAVSKITE SLOVENI" zboruvale slichen jazik zashto togash Konstantin Filozofot mu rekol na vizantiskiot car: "CHE ODAM SO DRAGO SRCE, SAMO AKO IMAAT BUKVI ZA SVOJOT JAZIK" {mislejchi na jazikot na moravskite Sloveni}. Sigurno deka teorijata za slichnosta pomegchu Antichko Makedonskiot jazik i Staroslovenskiot treba da odgovori na ushte mnogu prashanja, no nema nishto cudno vo izjavata na Konstantin vo koja za "MORAVSKITE SLOVENI" veli deka imale svoj jazik. Najvazno za nas Makedoncite e dokazot deka nashite predci Antichkite Makedinci zboruvale na istiot jazik shto go zboruvame nie denes, normalno deka vo arhivite vo Vatikan ima dokazi, no kako i sekogash do sega se krijat tie dokumenti za da ne se doznae vistinata.
Jakov
quote:
Originally posted by ZOTE
Spored carot Mihail Solunjanite {Antichki Makedonci} zboruvale chisto Slovenski Vizantintiskiot car Mihail treti go povikal Konstatin Filozofot i mu se obratil so zborovite na koi predlagam da obrnete pogolemo vnimanie. Carot Mihail otkako go zapoznal Konstatin so molbata na knezot Rostislav mu rekol: "GI SLUSHAH LI FILOZOFE OVIE ZBOROVI? NIKOJ DRUG OSVEN TEBE NE MOZE DA GO SVRSHI TOA. EVE TI MNOGU DAROVI I KOGA CE GO ZEMESH BRATA TI IGUMENOT METODIJA ODI! ZASHTO VIE STE SOLUNJANI, A SITE SOLUNJANI ZBORUVAAT CHISTO SLOVENSKI" No dokolku obichnite Solunjani i "PREKU DUNAVSKITE SLOVENI" zboruvale slichen jazik zashto togash Konstantin Filozofot mu rekol na vizantiskiot car: "CHE ODAM SO DRAGO SRCE, SAMO AKO IMAAT BUKVI ZA SVOJOT JAZIK" {mislejchi na jazikot na moravskite Sloveni}. Sigurno deka teorijata za slichnosta pomegchu Antichko Makedonskiot jazik i Staroslovenskiot treba da odgovori na ushte mnogu prashanja, no nema nishto cudno vo izjavata na Konstantin vo koja za "MORAVSKITE SLOVENI" veli deka imale svoj jazik. Najvazno za nas Makedoncite e dokazot deka nashite predci Antichkite Makedinci zboruvale na istiot jazik shto go zboruvame nie denes, normalno deka vo arhivite vo Vatikan ima dokazi, no kako i sekogash do sega se krijat tie dokumenti za da ne se doznae vistinata.
Kako moze Vatikan da krie dokumenti za Antickite Makedonci koga Vatikan togas ne postoel???
sirius Cyril and Methodius valued the meaningfulness of being able to worship in ones native language. They understood how it made worshipping more realistic and important to the people. Through not only allowing, but teaching people to worship in their natural language, they brought many people to salvation. They were over a thousand years ahead of their time. They sought to fulfill God’s will for their lives, and, in doing so, they ignited miracles in the believers. They accomplished immeasurable tasks through their undying faith in their Heavenly Father and Creator. Celiot tekst go ima na sl.link: http://user.intop.net/~jhollis/cyrilmethodius.htm PS.Da Jakov, tochno, Vatikan e formiran mnogu podocna, no ovde, ochigledno e, sakajki da se dade tezina, se upotrebuva vo dadeniov sluchaj pogreshno ime, a se misli na sedishteto – centarot na svetata stolica, odnosno na togasniot papa .
sirius Zote , ok e, mislam deka go pojasniv tvoeto i moeto spomenuvanje na Vatikan, vo koj smisol e dadeno...nema zaebancija, Jakov e dosta precizen.... Okolu linkot shto go navedov vo preth. post, ne oti e toj nekoj bog znae relevanten link, tuku ednostavno toa prvo se otvori koga se obidov da chitnam shto ima na internet za Kiril i Metodi... bruka, da ne beshe ovoj topic, neznam dali voopshto ke pobarav neshto za nashite prosvetiteli, a chitam ponekogas bog znae shto primer za zen budizam...
ZOTE ANTIBUGARSKIOT KARAKTER NA KIRILO-METODIEVATA MISIJA www.gate.net/~mango/Kiril_i_Metodi.htm
Christian
quote:
Kako moze Vatikan da krie dokumenti za Antickite Makedonci koga Vatikan togas ne postoel???
ima slika vo eden od broevite na makedonsko sonce.koj moze neka go stavi linkot jas nemam vreme da go najdam.
sirius Zote, odlichen web, imash li info koj e avtorot na tekstot, ova e stvarno jako....
dejan ay, malku citav od toa ZOTE, i kivnav, znaci e vistina sto donski pisuva[:D]
Jakov Јас сакам да верувам дека имаме сили и потенцијал пошто желбата е неспорна, да бидеме она што треба. Околу Кирил и Методиј и нивната дејност и дело има една работа која секогаш ја истакнувам, а многу ме нервира што оние кои си ги викаме „авторитет“ несакаат да ги видат. Словенската писменост и Богомилството се двете работи кои средновековна Макеоднија и ги има дадено на Европа, како цивилизациско наследство. Многу е едноставно ама незнам зашто не го кажеме тоа јасно и гласно со полна уста. Глаголицата а потоа Кирилицата....е нешто кое денес го користат неколку држави со над 200 милиони луѓе. Богомилското движење е предвесникот на реформацијата и на исламизацијата во Европа. најголемите богомилски жаришта во средновековна Европа после тоа станале центри на реформацијата и ден денес отприлика грубата поделба е таа. Исто важи и за овој дел кој бил под Османлиите. Босна е најголемиот пример. Ама кој да го каже тоа, се ние нешто се плеткаме околу глупости од типот кој прв беше примен на аудиенција кај папата, ние или Бугарите. Незнам нашата плоча паднала нивната не...а суштинските работи ги промашуваме.
Duhot na Vovata >>Otkako rekov ne.....odma napagas,,,,, ѕо 200% .....ke te prekrstime vo star Lisec ;)<< Za zal samo so "star" si bas vo desetkata... Za lisec ne bidvam - po priroda sum preterano WYSIWYG.
Jakov
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata
>>Otkako rekov ne.....odma napagas,,,,, ѕо 200% .....ke te prekrstime vo star Lisec ;)<< Za zal samo so "star" si bas vo desetkata... Za lisec ne bidvam - po priroda sum preterano WYSIWYG.
[;)][:)]
element
quote:
Originally posted by Jakov
Уште неколку ситни но интересни факти за Константин Филозоф. Таткото на Константин, Лав, бил друнгар (византиска титула) втор човек на војската и прв заповедник на морнариццата во СОлун. Неговиот статус во виз. Општество му овозможило да својот син го прати на школување во богатите солунски школи. Таму Константин се истакнал со својата генијалност и биил обземен од „филозофските учења“ Иако млад ги изучувал филозофските погледи на Григориј Богослов Назиански виз.филозоф од 4век. Овој голем мислител му станал еден вид идол и просветител на младиот Константин.Уште во Солун Константитн го владеел грчкиот, словенскиот и еврејскиот јазик. На 13години Константин останал без татко. Неговото семејство следната година го пратила да се школува на познатата Магнаурска школа во Цариград, која била на ниво на Универзитет. Таму Константин учел кај најголемите мислители и филозофи на тоа време во Византија (а Византија била културно супериорна во Европа во тој период) Лав Филозоф(математичар) и Фотиј. Бил и член на престижниот филозофски кружок на Фотиј. Во тој период Константин веќе активно зборувал и латински и сиријски покрај претходно споментите три јазика.Еден вид заштитник и покровител на Константин во Цариград бил логотетот Теоктист. Логотет била титула која ја носел управителот на администрацијата во Византија(премиер по наше). Откако го завршил школувањето тој станл секретар-библиотекар во Цариградската патријаршија, но не ја сакал таа позиција. Затоа заминал во манастир во близина на Цариград. По само неколку месеци, со одлука на византискиот царски двор, Константин бил поставен за професор на катедрата по филозофија на Магнаур.Тогаш и официјално го добил епитетот ФИЛОЗОФ.. Големиот углед како професор по филозофија во Цариград го стекнал по победата во верските расправии со поранешниот Патријарх- иконоборец Јован 7 Граматик. Со ваква моќна биографија тој бил избран од Дворот да оди на помош кај неговиот брат кој бил веќе назад во Македонија и каде неколку години бил„кнез на Словените„( според Проложното житие на Методиј).
kade moze da se procita ovaa?
dejan [:D]
serious
quote:
Originally posted by Jakov
Еве цитирани неколку извори како покарактеристични. “Краткото кирилово житие“ автор најверојатно се препооставува дека бил Св. Климент Охридски. Во него се вели: „Потоа отиде на Брегалница и најде од словенското племе неколку крстени. И колку што најде крстени и ги преведе во православна вера. Им напиша книги на словенски јазик. Тие што ги преврати во христијанска вера беа 54 000.„...... ....“Во градот Равен на реката Брегалница, создал 35 букви“ „О Писменех“ на Црноризец Храбар: „ Константитн ја создал азбуката заедно со брата си Методија во 6363 година од создавањето на свтот т.е 855година нова ера.” Археолошки извори: Наодите најдени под црквата Св.Никола, и под кружната црква на Клетовник кај с. Крупишта во Брегалничката област. Како значаен извор е и т.н „Солунската легенда„, потоа житието на Теофилакт идр.
Забрави Пространното житие /Панонска легенда/: "Царят му каза: "Дядо ми и баща ми, и много други, които са дирили това, не са го открили, та как аз мога това да открия ?" А Философът забеляза: "Че върху вода кой може да напише беседа, без да бъде наречен еретик ?" А царят му отговори заедно с вуйка си Варда : "Ако ти поискаш това, може да ти го даде бог, който го дава на всички, които просят без съмнение, и отваря на онези, които хлопат." Като си отиде, по предишния (си) обичай Философът се предаде на молитва заедно с други сподвижници. И скоро му се яви бог, който изпълнява молбите на своите раби. И тутакси (?) състави буквите и започна да пише евангелската беседа: "В началото бе словото и словото бе у бога, и бог бе словото" и т.н." Пространното житие на Методий: "Тогава царят каза на Константин Философ: “Чуваш ли, Философе, тези думи? Друг освен тебе не може да свърши тази работа. Тъй че ето ти много дарове и иди, като вземеш със себе си и брата си, игумена Методия. Защото вие сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто славянски.” Тогава те не посмяха да откажат нито на Бога, нито на царя — според думите на апостол Петра, който казва: “Бойте се от Бога, почитайте царя” (1 Петр. 2:17), но като изслушаха височайшето слово, отдадоха се на молитва заедно с други, които бяха със същия дух като тях. И тогава Бог яви на Философа славянските писмена и той, като устрои буквите и състави [евангелската] беседа, пое пътя към Морава, взимайки и Методия." 1. и двата извора са по-стари от цитираните от тебе 2. "За буквите" не е ясно в каква вррска го цитираш 3. необходима е повече информация за археологическата находка - епиграфика, датировка и т.н. 4. "Солунската легенда" е апокриф от по-късна дата. 5. "Успение Кирилово"/краткото житие/ е също по-късно творба - в него дори се твърди, че Кирил е "родом българин...", което не съвпада с по-ранните извори.
Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov

Starosta na izvorite ne e najbitna vo slucajov, nego avtenticnosta i kritickiot pristap vo nivnata rabota. Za arheoloskite izvori neznam kako bi ti gi prezentiral podetalno preku internet, navistina. O pismeneh ti ecitirano za da ja vidis godinata koga e nastanata azbukata, a taa godina 6363 se poklopuva so 855 krajot an misijata vo Bregalnica. Mislam deka e jasno.
serious
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov

Starosta na izvorite ne e najbitna vo slucajov, nego avtenticnosta i kritickiot pristap vo nivnata rabota. Za arheoloskite izvori neznam kako bi ti gi prezentiral podetalno preku internet, navistina. O pismeneh ti ecitirano za da ja vidis godinata koga e nastanata azbukata, a taa godina 6363 se poklopuva so 855 krajot an misijata vo Bregalnica. Mislam deka e jasno.
Да, сетих се какво имаш предвид със "За буквите" и разбира се старостта на изворите не е най-важното, но това, че Кирил е "РОДОМ БЪЛГАРИН" според извора, който ти цитираш за Брегалнишката мисия, не е ли точен показател доколко може да се говори за автентичност или за легендарност? Мисля, че е безпредметно да спорим дали двете Пространни жития на светците, които са категорични точно в този детайл и които са известни на всички последващи автори са по-автентични от един АПОКРИФ?
Jakov
quote:
Originally posted by serious
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov

Starosta na izvorite ne e najbitna vo slucajov, nego avtenticnosta i kritickiot pristap vo nivnata rabota. Za arheoloskite izvori neznam kako bi ti gi prezentiral podetalno preku internet, navistina. O pismeneh ti ecitirano za da ja vidis godinata koga e nastanata azbukata, a taa godina 6363 se poklopuva so 855 krajot an misijata vo Bregalnica. Mislam deka e jasno.
Да, сетих се какво имаш предвид със "За буквите" и разбира се старостта на изворите не е най-важното, но това, че Кирил е "РОДОМ БЪЛГАРИН" според извора, който ти цитираш за Брегалнишката мисия, не е ли точен показател доколко може да се говори за автентичност или за легендарност? Мисля, че е безпредметно да спорим дали двете Пространни жития на светците, които са категорични точно в този детайл и които са известни на всички последващи автори са по-автентични от един АПОКРИФ?
Сега сврши работа.!
Jakov Уште неколку ситни но интересни факти за Константин Филозоф. Таткото на Константин, Лав, бил друнгар (византиска титула) втор човек на војската и прв заповедник на морнариццата во СОлун. Неговиот статус во виз. Општество му овозможило да својот син го прати на школување во богатите солунски школи. Таму Константин се истакнал со својата генијалност и биил обземен од „филозофските учења“ Иако млад ги изучувал филозофските погледи на Григориј Богослов Назиански виз.филозоф од 4век. Овој голем мислител му станал еден вид идол и просветител на младиот Константин.Уште во Солун Константитн го владеел грчкиот, словенскиот и еврејскиот јазик. На 13години Константин останал без татко. Неговото семејство следната година го пратила да се школува на познатата Магнаурска школа во Цариград, која била на ниво на Универзитет. Таму Константин учел кај најголемите мислители и филозофи на тоа време во Византија (а Византија била културно супериорна во Европа во тој период) Лав Филозоф(математичар) и Фотиј. Бил и член на престижниот филозофски кружок на Фотиј. Во тој период Константин веќе активно зборувал и латински и сиријски покрај претходно споментите три јазика.Еден вид заштитник и покровител на Константин во Цариград бил логотетот Теоктист. Логотет била титула која ја носел управителот на администрацијата во Византија(премиер по наше). Откако го завршил школувањето тој станл секретар-библиотекар во Цариградската патријаршија, но не ја сакал таа позиција. Затоа заминал во манастир во близина на Цариград. По само неколку месеци, со одлука на византискиот царски двор, Константин бил поставен за професор на катедрата по филозофија на Магнаур.Тогаш и официјално го добил епитетот ФИЛОЗОФ.. Големиот углед како професор по филозофија во Цариград го стекнал по победата во верските расправии со поранешниот Патријарх- иконоборец Јован 7 Граматик. Со ваква моќна биографија тој бил избран од Дворот да оди на помош кај неговиот брат кој бил веќе назад во Македонија и каде неколку години бил„кнез на Словените„( според Проложното житие на Методиј).
Jakov Вака мал додаток околу улогата на Ватикан. Мене ми беше друго зборот. Имасе еден коментар од ЗОТЕ дека Античките Македонци зборувале на јазикот на Кирил и Методиј а тие докази ги има во Ватикан, околу тоа искоментирав. Како и да е се разбравме. Околу интернет податоците за Кирил и Методиј. Не е толку бруката што некој од нас не се сетил да бара на интернет за Кирил и Методиј или за било кој наш Македонец. Резилот е што нема ништо, особено нема или има срамно малку на мекедонски јазик. За Кирил и Методиј на макеодски на интернет има малку за други работи уште по бетер е состојбата. И после ни е криво кога ќе не напишат во ВИкипедија дека сле Блгари, Грци или Срби...ај ваљда ќе се сети некој некогаш.
Jakov ПРЕМИЕРОТ БУЧКОВСКИ СЕ СРЕТНА СО ПАПАТА БЕНЕДИКТ 16-ТИ Рим, 23 мај - Претседателот на Владата на Република Македонија Владо Бучковски кој ја предводи македонската делегација во посета на Италија, денеска во Ватикан беше примен од поглаварот на римокатоличката црква Папата Бенедикт 16-ти во рамките на манифестацијата “Македонија во чест на Свети Кирил”. Како што јави специјалниот известувач на МИА од Рим, на аудиенцијата кај понтифот присуствуваа и сопругата на премиерот Анета Бучковска, министерот за култура Благој Стефановски, заменик министерот за економија Саша Андоновски, претседателот на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи Цане Мојановски, митрополитот дебарско-кичевски г. Тимотеј и бискупот скопски Киро Стојанов. Премиерот Бучковски пренесувајќи му ги поздравите на папата од граѓаните на Македонија, рече дека му порачал на папата дека се очекува оти со него ќе продолжат традиционално добрите релации што Македонија ги има со Ватикан. “Очекуваме од папата во сите пригоди да ја искажува максималната поддршка на Ватикан во напорите за поскоро интегрирање на Македонија во Европската унија”. На аудиенцијата премиерот Бучковски на папата му подари икона на Света Богородица, рачно изработена во Охрид. “Традицијата и културата на македонскиот народ го унапредуваат духот на Европа. Свети Кирил и Методиј се апостоли на македонскиот народ кои значително придонеле за формирање на Европа. Нивната хумана активност остави неизбришливи траги во историјата на вашата земја. Чествувањето на гробот на Свети Кирил претставува убава можност да се вратите кон корените на вашата земја”, истакна на ауденцијата Папата Бенедикт 16-ти . “Се молам дека вашата земја самоуверено ќе се отвори кон Европа, значително придонесувајќи кон изградбата на нејзината иднина. Инспирирана од вашата бесценета религија и културно наследство сакам да ве уверам дека моите молитви се кон саканиот македонски народ”, рече поглаварот на Римокатоличката црква. По аудиенцијата кај Папата, премиерот Бучковски оствари средба со државниот секретар при Светата столица кардиналот Анџело Содано. На средбата станало збор за повеќе теми во врска со релациите на Ватикан со Македонија. “Верувам дека Содано набрзо ќе ја посети Македонија, кога ќе треба да заврши дел од проектите кои пред неколку години ветивме дека ќе ги реализираме, како што е изградбата на новата католичка црква во Секерик, Струмичко”, истакна премиерот Бучковски. Бучковски од Папата и од Содано побарал да се отворат архивите на Ватикан со цел наши експерти и историчари да го искористат архивскиот материјал за да се продлабочи соработката меѓу Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и Академијата за наука при Ватикан. Покрај тоа не е исклучена можноста во иднина Радио Ватикан да формира редакција на македонски јазик. извор“ http://www.vlada.mk/Informacii/Maj2005/i23-5-2005.htm#5
dejan napraviv search na internet....prvo ova najdev, http://www.pppindia.com/bb/msgs/1611.html a vo google, posle linkot pisuvase ova 'tells us that the truth about MACEDONIA lies hidden in archives in the Vatikan,... material from MACEDONIA and these lies hidden today in the Vatikan.' nema da go procitam sve za da go najdam ova...
dejan najdev sajt za arhivite na vatikan http://www.vatican.va/
sirius Site znaeme deka mnogu "vistini" lezat vo svetskite arhivi, se chuvaat, mozebi i se krijat...a mozebi i nie preteruvame vo baranjeto na nekoja si golema vistina????...No fakt e deka ima neshto konspirativno...fakt e deka nie malku znaeme za drugite dimenzii na misijata na Sv.Kiril...negovata misija vo Moravija bila vtora, prvata bila vo Kievskoto knezestvo, da , togasniot vizantiski imperator na baranje na kievskiot knez go pratil Kirila tamu vo prosvetitelska misija ( nemam dovolno info za ovaa prva misija), no faktot e toj deka pokraj svoeto obrazovanie, pokraj poznavanjeto na togashnite relevantni jazici go znaeil i jazikot na majkamu, mozebi kljuchniot moment vo negovite misii. Ovoj fakt se zema kako relevanten-implicira neshto drugo ushte pogolemo ( mozebi e spekulativna konstrukcijata) deka vo apokrifnata - skrienata, zabranetata od crkvata literatura od I i II vek AD, stoi konstatacijata deka trite stolba na civilizacijata se Atlantida, Kartagina i Makedonia....za prvata neznaeme dali postoela ili e mit, za Kartagina znaeme deka bila unishtena na nachin ( so sol pokriena) kako niedna druga civilizacija od postanokot na svetot pa do denes, a za Makedonija, nie shto preostanavme, go nosime tovarot na neotkrienata vistina koja bara da se otkrie..... Kiril go znael sevo ova, ja imal podrshkata od papata na makedonski da se propoveda, da se preveduva.... mozebi seto ova go imal i zapishano.... Zashto sevo ova da mi go kazuva eden amerikanec od Philadelfija doktor po ecc.i beshe chlen na nekoja od novive crkvi, otamu go imal ova soznanie....Po vtor pat se najdov vo situacija da nekoj odnadvor znae poveke od nas za nashata ne bash taka dalecha istorija ...... PS. Ili sepak postoi “nametnat” konsenzus, ova prashanje, da se vergla-tretira samo kako chista prosvetitelska akcija i toa strogo samo vo deskriptivna forma i nikako poinaku..... ili shto znam, mozebi i ova ke da e ushte edna fiktion idea za goleminata na "nashiot code"...
Jakov
quote:
Originally posted by sirius
ili shto znam, mozebi i ova ke da e ushte edna fiktion idea za goleminata na "nashiot code"...
Vo sekoja legenda, vo sekoj mit ima zrnce vistina koja treba da se otkrite i da go vidi svetloto na denot. Mozebi ne vo nasiot "lifetime" ama ke izleze definitvno.
sirius Da, vakvite "fiction" idei ( iako ne veruvam deka imaat nekoja razumna podloga??/) ponekogash mozat da zateraat i vo kontraproduktiven pravec….zatoa e neophodno, shto pobrgu, arhivite na Vatikan da se otvorat i za pozdravuvanje e ova baranje na Buchkovski pri vcherashnata poseta….no kolku me sluzi sekavanjevo, nie i porano sme podnesuvale vakvi baranja no site tie ostanale samo baranje i nishto poveke…..da se nadevame deka ovoj papa ke bide po ko-operativen…. A okolu "zrnceto vistina" se slagam potpolno...pa od toa zrnce Grcite, Bugarite, a sigurno i nekoi drugi nemaat miren son!!!!
Jakov Interesno e. Ovoj Papa e Germanec. Germanskite svestenici bile najgolemite protivnici na Kiril i Metodij. Metodij nastrada vo germanski zatvor. Od druga strana Vojtila bese SLoven, bese 26 godini Papa od koi 15 g. koga makedonija bese suverena, pa ne gi vidovme tie raboti. Se plasam deka samite nie ne sme spremni da se soocime so zrnceto vistina. Ne deka ni e strav od nego, nego nekako sme nespretni, kako praseto so biserot ke napravime. Mozebi zatoa ne ni gi otvoraat, moze procenile deka ne sme spremni za toa!
dejan spremni za sto?? ako ne e taa vistina koja nie ja sakame? ili druga vistina koja ke ne razocara i ke se prasuvame zosto makedonija e takva zemja sega....toa sto arhivite na vatikan ima, ne treba da znaci deka toa e vistinata......
sirius Jakov, drzi voda tvojot rezon, ima i vo toa vistina, no mislam deka krajno vreme e pointezivno i toa “mashki” da se odnesuvame!!!! Kako chovek da ostane ramnodushen koga ke prochita “neshto” vo stilot na dole navedeniot citatat a pritoa da ostane “laden” da glumi “cool” role vo stilot znaesh “pa nie znaeme shto pravime” ......(mislam ja razbirash mojata aluzija).... citat: Aмериканскиот славист Виктор Фридман изложува еден, за Македонија карактеристичен, парадокс: "Македонија останала и останува да биде потенцијален центар на конфликти, затоа што е на периферијата на сите свои соседи, кои пак и самите се на периферијата на Европа"(2001/2:124). Таквиот (додуша, крајно непожелен статус) "центар на конфликти", од Македонија, всушност, создава "периферија на перифериите" (2001/2:155). Во трендовскиот замав на проекти за "изложување и припитомување на разликата", западните куратори, според саркастичниот суд на Пења, се однесуваат како на уметничко "сафари": "Новата цел е воајеристички да се набљудуваат кризите на аутсајдерите, и/или да се позајмуваат нивните артефакти за да се изложат во музеите. Рамката, секако, ќе ја даде некој, што никогаш нема да ја разбере драмата на "аутсајдерите". За глобалниот импресарио, што се впуштил на вечен уметнички сафари, има уште многу екстремни граници и валкани реалности, кои треба да се откријат, документираат и вратат во галериите, биеналињата или филмските фестивали." (2002:30) Iako vakviot stav, mozebi za dadeniov mig e realen ??? ma shto da komentiram??? ...no vo sekoj sluchaj e krajno sarkastichen i neproduktiven......imame dosta rabota na site polinja....ako sme potomci na velikite prosvetiteli i dr. epiteti ( vistini za nas) iskazani od strana na noviot papa po povod deneshniot den, ne smeeme da si dozvolime i ponatamu svetot da sozdava “ slika” i da ne “kroi “ na nachin opishan vo gorniot citat.
ZOTE Avtorot na tekstot e Aleksandar Donski roden 1960 god vo Shtip ima diplomirano Filozovskiot Fakultet vo Skopje na grupata Istorija na umetnost so Arheologija.Ima napishano dosta knigi od koi jas nauchiv mnogu za nashata istorija. Eve nekolku linka na negovoto istrazuvanje NELOGICHNOSTI VO DOSEGASHNITE TOLKUVANJA ZA KIRILO-METODIEVIOT PERIOD www.makedonskosonce.com/sonce276/Tekst30.htm SVETITE BRACHA KIRIL I METODI BILE ANTICHKI MAKEDONCI www.makedonskosonce.com/sonce277/Tekst30.htm Mislam deka i ovj link e dosta interesen i e povrzan so temata:TAJNATA KNIGA NA BOGOMILITE www.tajnatakniga.com.mk/voved.html
Suncho Oh, so now you've stolen Bogomil too?[:0] You are pathetic...How come? Bogomilism doesn't even originate from Macedonia when it was part of Bulgaria to claim it, like you do with the cyrillic alphabet and stuff.It was a doctrin of pop Bogomil from THRACE (NOT MACEDONIA)who lived around nowadays Plovdiv...It spread all over the Balkans and Europe... Bogomil Encyclopжdia Britannica Article member of a dualist religious sect that flourished in the Balkans between the 10th and 15th centuries. It arose in Bulgaria toward the middle of the 10th century from a fusion of dualistic, neo-Manichaean doctrines imported especially from the Paulicians, a sect of Armenia and Asia Minor, and a local Slavonic movement aimed at reforming, in the name of an evangelical Christianity, … http://www.britannica.com/eb/article?tocId=9080401&query=bogomil&ct=
Jakov
quote:
Originally posted by Suncho
Oh, so now you've stolen Bogomil too?[:0] You are pathetic...How come? Bogomilism doesn't even originate from Macedonia when it was part of Bulgaria to claim it, like you do with the cyrillic alphabet and stuff.It was a doctrin of pop Bogomil from THRACE (NOT MACEDONIA)who lived around nowadays Plovdiv...It spread all over the Balkans and Europe... Bogomil Encyclopжdia Britannica Article member of a dualist religious sect that flourished in the Balkans between the 10th and 15th centuries. It arose in Bulgaria toward the middle of the 10th century from a fusion of dualistic, neo-Manichaean doctrines imported especially from the Paulicians, a sect of Armenia and Asia Minor, and a local Slavonic movement aimed at reforming, in the name of an evangelical Christianity, … http://www.britannica.com/eb/article?tocId=9080401&query=bogomil&ct=
Vo Makedonija se naoga planinata Babuna i rekata, spored imeto na Bogomilite Babuni, a i seloto Bogomila e vo Makedonija. AKo kazeme deka vo Makedoija e najdena srenovekovna deponija so gjubre i za toa li ke potrcate da go grabnete deka e Blgarsko??? A za THRACE nemas poima ni sto znaci zatoa ne kometiraj nesto za koe ne si ni procital. ZNaci ako ne e makedonsko ne e ni bugarsko zasto doslo od Ermenija. Kutuk eden citaj sto pisuva. Za pop Bogomil ako te interesira ja imame vo Arhiv na Makedonija i adresata na koja ziveel vo Plovdiv. AKo sakas mozam da ti ja obezbedam.[;)]
Suncho
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by Suncho
Oh, so now you've stolen Bogomil too?[:0] You are pathetic...How come? Bogomilism doesn't even originate from Macedonia when it was part of Bulgaria to claim it, like you do with the cyrillic alphabet and stuff.It was a doctrin of pop Bogomil from THRACE (NOT MACEDONIA)who lived around nowadays Plovdiv...It spread all over the Balkans and Europe... Bogomil Encyclopжdia Britannica Article member of a dualist religious sect that flourished in the Balkans between the 10th and 15th centuries. It arose in Bulgaria toward the middle of the 10th century from a fusion of dualistic, neo-Manichaean doctrines imported especially from the Paulicians, a sect of Armenia and Asia Minor, and a local Slavonic movement aimed at reforming, in the name of an evangelical Christianity, … http://www.britannica.com/eb/article?tocId=9080401&query=bogomil&ct=
Vo Makedonija se naoga planinata Babuna i rekata, spored imeto na Bogomilite Babuni, a i seloto Bogomila e vo Makedonija. AKo kazeme deka vo Makedoija e najdena srenovekovna deponija so gjubre i za toa li ke potrcate da go grabnete deka e Blgarsko??? A za THRACE nemas poima ni sto znaci zatoa ne kometiraj nesto za koe ne si ni procital. ZNaci ako ne e makedonsko ne e ni bugarsko zasto doslo od Ermenija. Kutuk eden citaj sto pisuva. Za pop Bogomil ako te interesira ja imame vo Arhiv na Makedonija i adresata na koja ziveel vo Plovdiv. AKo sakas mozam da ti ja obezbedam.[;)]
Many words no point. Thrace = Trakya I don't care what the black hole Macedonia think about Bogomils.What I presented is just the basic from Britannica; what the rest of the world knows, not what the great Yugoslavs have written.Needless to say there is alot underneath the story.
quote:
ZNaci ako ne e makedonsko ne e ni bugarsko zasto doslo od Ermenija
Don't worry about the armenians...I know about their role in the whole story kutuke... Here is a nice article from Wiki, yr beloved Armenians are part of the artcle[8D]: Bogomils was the name of an ancient Gnostic religious community which is thought to have originated in Bulgaria. It is difficult to ascertain whether the name was taken from the reputed founder of that sect, a certain pope Bogumil or Bogomil, or whether he assumed that name after it had been given to the whole sect. The word is a direct translation into Slavonic of Massaliani, the Syriac name of the sect corresponding to the Greek Euchites. The Bogomils are identified with the Massaliani in Slavonic documents of the 13th century. They are also known as Pavlikeni, i.e. Paulicians. This name was derived from their respect for the apostle Paul, rather than from their third leader, the Armenian Paul, as Photius and Petrus Siculus affirm. It is a complicated task to determine the true character and the tenets of any ancient sect, considering that almost all the information that has reached us has come from their opponents. The heretical literature has to a great extent either perished or been completely changed; but much has also survived in a modified written form or through oral tradition. Concerning the Bogomils something can be gathered from the information collected by Euthymius Zygadenus in the 12th century, and from the polemic Against the Heretics written in Slavonic by St Kozma during the 10th century. The old Slavonic lists of forbidden books of the 15th and 16th century also give us a clue to the discovery of this heretical literature and of the means the Bogomils employed to carry on their propaganda. Much may also be learnt from the doctrines of the numerous heretical sects which arose in Ruthenia after the 11th century. The Bogomils were without doubt the connecting link between the so-called heretical sects of the East and those of the West. They were, moreover, the most active agents in disseminating such teachings in Ruthenia and among all the nations of Europe. They may have found in some places a soil already prepared by more ancient tenets which had been preserved in spite of the persecution of the official Church, and handed down from the period of primitive Christianity. In the 12th and 13th century the Bogomils were already known in the West as "Bulgari." In 1207 the Bulgarorum heresis is mentioned. In 1223 the Albigenses are declared to be the local Bougres, and at the same period mention is made of the "Pope of the Albigenses who resided within the confines of Bulgaria." The Cathars and Patarenes, the Waldenses, the Anabaptists, and in Ruthenia the Strigolniki, Molokani and Doukhobors, have all at different times been either identified with the Bogomils or closely connected with them. ... The founder of the sect was a certain Constantine, who hailed from Mananalis, a dualistic community near Samosata. He studied the Gospels and Epistles, combined dualistic and Christian doctrines, and, upon the basis of the former, vigorously opposed the formalism of the church. Regarding himself as called to restore the pure Christianity of Paul, he adopted the name Silvanus, one of Paul's disciples, and about the year 660 founded his first congregation at Kibossa in Armenia. Twenty-seven years afterwards he was stoned to death by order of the emperor. Simeon, the court official who executed the order, was himself converted, and, adopting the name Titus, became Constantine's successor, but was burned to death in 690 (the punishment pronounced upon the Manichaeans). The adherents of the sect fled, with the Armenian Paul at their head, to Episparis. He died in 715, leaving two sons, Gegnaesius (whom he had appointed his successor) and Theodore. The latter, giving out that he had received the Holy Ghost, rose up against Gegnaesius, but was unsuccessful. Gegnaesius was taken to Constantinople, appeared before Emperor Leo III, was declared innocent of heresy, returned to Episparis, but, fearing danger, went with his adherents to Mananalis. His death (in 745) was the occasion of a division in the sect; Zacharias and Joseph being the leaders of the two parties. The latter had the larger following and was succeeded by Baanies, 775. The sect grew in spite of persecution, receiving additions from the opponents of image-worship. The Bogomil propaganda follows the mountain chains of central Europe, starting from the Balkans and continuing along the Carpathian Mountains, the Alps and the Pyrenees, with ramifications north and south (Germany, England and Spain). In the middle of the 8th century the emperor Constantine Copronymus settled a number of Armenian Paulicians in Thrace. These were noted heretics and were persecuted by the Greek Church with fire and sword. Baanes, an immoral man, was supplanted by Sergius, 801, who was very active for thirty-four years, and received into the number of the saints. His activity was the occasion of renewed persecutions on the part of Emperor Leo V. Obliged to flee, Sergius and his followers settled at Argaum, in that part of Armenia which was under the control of the Saracens. At the death of Sergius, the control of the sect was divided between several leaders. The empress Theodora killed, drowned or hanged no fewer than 100,000 Paulicians in Grecian Armenia. Under Karbeas, who fled with the residue of the sect, two cities, Amara and Tephrica, were built. His successor, Chrysocheres, devastated many cities; in 867 advanced as far as Ephesus, and took many priests prisoners. In 868 the emperor, Basil I, despatched Petrus Siculus to arrange for their exchange. His sojourn of nine months among the Paulicians gave him an opportunity to collect many facts, which he preserved in his ..." History of the empty and vain heresy of the Manich#230;ans, otherwise called Paulicians"). The propositions of peace were not accepted, the war was renewed, and Chrysocheres killed. In 970 the emperor John Tzimisces, himself of Armenian origin, transplanted no less than 200,000 Armenian Paulicians to Europe and settled them in the neighbourhood of Philippopolis in Thrace, which henceforth became the centre of a far-reaching propaganda. Settled along the Balkans as a kind of bulwark against the invading Bulgars, the Armenians on the contrary soon fraternized with the newcomers, whom they converted to their own views; even a prince of the Bulgarians adopted their teaching. According to Slavonic documents the founder of this sect was a certain priest Bogumil, who "imbibed the Manichaean teaching and flourished at the time of the Bulgarian emperor Peter" (927-968). According to another source the founder was called Jeremiah (or there was another priest associated with him by the name of Jeremiah). This was the beginning of a revival of the sect, which proved loyal to the empire. The Slavonic sources are unanimous on the point that his teaching was Manichaean. A Synodikon from the year 1210 adds the names of his pupils or "apostles," Mihail, Todur, Dobri, Stefan, Vasilie and Peter. Zealous missionaries carried their doctrines far and wide. In 1004, scarcely 25 years after the introduction of Christianity into Ruthenia, we hear of a priest Adrian teaching the same doctrines as the Bogomils. He was imprisoned by Leontie, Bishop of Kyiv. In 1125 the Church in the south of Ruthenia had to combat another heresiarch named Dmitri. The Church in Bulgaria also tried to extirpate Bogomilism. Several thousand went in the army of Alexius Comnenus against the Norman, Robert Guiscard; but, deserting the emperor, many of them (1085) were thrown into prison. Efforts were again put forth for their conversion; and for the converts the new city of Alexiopolis was built, opposite Philippopolis. When the Crusaders took Constantinople (1204), they found some Paulicians, whom the historian Geoffrey of Villehardouin calls Popelicans. The popes in Rome whilst leading the Crusade against the Albigenses did not forget their counterpart in the Balkans and recommended the annihilation of the heretics. The Bogomils spread westwards, and settled first in Serbia; but at the end of the 12th century Stephen Nemanya, king of Serbia, persecuted them and expelled them from the country. Large numbers took refuge in Bosnia, where they were known under the name of Patarenes or Patareni. There they were also brought into connection with the indigenous Bosnian Church, which was also considered heretical by the Pope and the Byzantium, but was not actually Bogomil in nature. From Bosnia their influence extended into Italy (Piedmont). The Hungarians undertook many crusades against the heretics in Bosnia, but towards the close of the 15th century the conquest of that country by the Turks put an end to their persecution. It is alleged that a large number of the Bosnian Paterenes, and especially the nobles, embraced Islam. Few or no remnants of Bogomilism have survived in Bosnia. The Ritual in Slavonic written by the Bosnian Radoslav, and published in vol. xv. of the Starine of the South Slavonic Academy at Agram, shows great resemblance to the Cathar ritual published by Cunitz, 1853. See F Ra#269;ki, "Bogomili i Paternai" in Rad, vols. vii., viii. and x. (Agram, 1870); DOllinger, Beitrage zur Ketzergeschichte d. Atittelalters, 2 vols. (Munich, 1890). Under Turkish rule the Bogomils lived unmolested as Pavlikeni in their ancient stronghold near Philippopolis, and farther northward. In 1650 the Roman Catholic Church gathered them into its fold. No less than fourteen villages near Nicopolis embraced Catholicism, and a colony of Pavlikeni in the village of Cioplea near Bucharest followed the example of their brethren across the Danube. In the 18th century the Pavlikeni people from around Nicopolis were persecuted by the Turks, presumably on religious grounds, and a good part of them fled across the Danube into, what is today, Romania. They settled in the Banat region that was under the Austro-Hungarian Empire at the time. There are still over ten thousant Pavlikeni in Banat today in the villages of Dudestii Vechi, Vinga, Brestea and also in the city of Timisoara and a few in Arad. There is also a village of Pavlikeni in the Serbian Banat called Ivanovo. http://en.wikipedia.org/wiki/Bogomil
Jakov Wikipedia i britanica ne se izvori nego se encikloposdii. eve ti go vo malku zborovi.
Suncho
quote:
Originally posted by Jakov
Wikipedia i britanica ne se izvori nego se encikloposdii. eve ti go vo malku zborovi.
Dobro.Sega veche si jasen(clear)[:D]
Jakov Незнам што ти требало да се мачиш толку многу еве ќе ти дадам накратко неколку извори па ти види ако сакаш верувај ако не...здравје. „Пространото Климентово житие„ од Теофилакт.... Претпоставувам знаеш во која земја бил Св.Климент епископ. Во Макеоднија, нема сигурно да ми кажете дека и Кутмичевица е во Блгарија, ако го мислиш тоа тогаш бадијала муабет правиме. Значи Теофилакт се обраќа до Св.Климент О, земјен ангел и небесен човек! Се повеќе и повеќе надгледувај го своето наследство, бидејќи очигледно имаш повеќе и поголема сила, отколку кога беше жив. Прогони ја таа погубна ерес која по твојата смрт во Христа како заразна болест се вовре меѓу твоето паство и која ги растерува и погубува овците од твоето стадо, кое што ти го закрепи, О свети и предобри пастиру„ Дека богомилството се јавило во бившата склавинијата Берзитија на територија на Мекедонија имаш извор(матерјален) стара икона од црквата Св. Богородица во Охрид, на која икона е Св. Наум, чудотворецот Деволски (каде ли е ова знаеш) на која е напишан текст на грчки јазик. Понатаму земи и прочитај ја анатемата против Богомилите од 1121 т.н Синодик и ќе си ја видиш својата лага за поп Богомил и неговото место на живеење. Ќе си прочиташ јасно и гласно дека ереста ПРВПАТ се јавила во Македонија која ја владееле Блгарите и дека истата потоа се ПРОШИРИЛА во областа на Филипол(Пловдив). Ееее драг пријателе...знаеш како викаше мојата учителка на школо “ На лагата, деца, и се кратки ноѕете“ Неможете се што ќе ви се бендиса да го земате и присвојувате. Трите извори се од времето кога Македонија како држава не постоела па не ни можела да фалсификува извори, значи дека се веродостојни.
quote:
I don't care what the black hole Macedonia think about Bogomils. What I presented is just the basic from Britannica; what the rest of the world knows, not what the great Yugoslavs have written. Needless to say there is a lot underneath the story.
Сунчо, назнам какви обичаи имате во Бугарија, ама ние во Макеоднија имаме обичај да ги почитуваме нашите домаќини кога сме кај нив на гости и да водиме културен дијалог. Прочитај си го претходниот коментар и корегирај го. Следниот ваков навредлив и провокативен коментар ќе повлече реакција. Доколку имаш нешто да дискутираме, во секое време си добредојден, доколку си овде да ја навредуваш нашата држава и нас Македонците тогаш, ќе гледам ова да ти биде еден од последните постови. Останува на тебе да одлучиш што ќе правиш.
toni_a
quote:
Originally posted by ZOTE
ANTIBUGARSKIOT KARAKTER NA KIRILO-METODIEVATA MISIJA www.gate.net/~mango/Kiril_i_Metodi.htm
bidelki go procitav tekstot od linkot sakam da nadovrzam nesto sto ke go preveduvam od germanski: ...eden franciskanski misionar so germansko poteklo, Blasius Kleiner,ja sozdava vo 18 vek modernata istoriografija i taka postanuva duhoven tatko na nivnoto nacionalno preraganje... ...po revoltite na razlicnite pleminja,vo 866 godina khan boris pobaruva od papata nikolaus I edna pismena pouka (pouchuvanje) koe deneska se smeta za najvazen istoriski izvor od toa vreme.so odgovorot na papata doagaat i rimski misionari vo zemjata.se izgonuvaat pravoslavnite popovi...kon krajot na vladeenjeto na boris se voveduva od ucenici na kiril i metodij slavjanskata liturgija!!! -vladimir (889-893) stoi vo listata na bugarskite khanovi original-tekst na germanski od germanskata WIKIPEDIA: Bogomilen Sie gehen auf den makedonischen Priester Bogomil (ьbersetzt aus dem altslawisch: Gottlieb) zurьck. prevod: bogomili se navrakaat/poteknuvaat od makedonskiot pop Bogomil...
katia [Macedonian or English please] Edit by J
Jakov Nemoj na Donski samo plizzzz
mnik
quote:
Originally posted by Enigma
dopagja mi se tvojta poezija. samo napred [:D]
angomako quote: Vistina", - na grchki "Alitheia ----------------------- vistina-istina...na san-skrit,ili na skritiot svet jazik,vistina se vika "astu"...astu-istu-isti-istina-vistina----- kako sto kazavme,ne e bas potvrdeno deka pred 1000 god karpatite grgale od slavjani,tolku mnogu za da ne mozat da se razminat,i naednas,op,site se preselile. za ova dokazi nema.a nekoi vikaat deka toa bilo vistina.. e pa ne eeeee:) bring the prooves:)
Jakov Drustvo se raboti za istorija a ne za meditacija.....od kaj vi doagaat ideive u posledno vreme?
sirius Odlichen topic!!!! Okolu misijata i deloto na Sv. Kiril i Metodija, pred 10 god. pri edna bisiness poseta od strana na eden Germanec, bash na utreshniot den, i poshto za prv pat doagjal vo Mkd, se informiral malku poveke za nas preku razgovorot so svojata kerka koja patem recheno bila post diplomec po slavistika, i mi go posochi sl. : Konstantin filozov - Sv Kiril, mozhel slobodno ( kako shto spomna Jakov vo preth.post) da gi preveduva sv.crk.knigi. i taka prevedeni i zapishani so novata azbuka i na jazikot na domicilnoto naselenie-Sloveni-Makedonci da bidat staveni vo upotreba..... Sho e tuka interesantno: Vo toa vreme sv.knigi bile mozni da se intepretiraat i da se umnozhuvaat ali samo na trite sveti do togash jazici: staroevrejski, starogrchki i latinski. Bilo kakva interpretacija na nekoj drug jazik bila anatemisuvana i kaznuvana od strana na crkvata. Ushte pointeresantno e shto togashniot papa ovaa aktivnost na Kiril ja ima poddrzano. Znachi, konstatirase mojot gostin od Germanija, deka vie imte na vashiot generichki jazik chetvrti prevod - zapis na sv. crk.knigi, daleku ipred, germanskiot, francuskiot angliskiot ... Negoviot zavrshen komentar beshe deka ne e mala rabota Vatikan vo toa vreme da ti dade takva sloboda, papata sigurno toa ne go napravil od nekoi si golemi vizionerski pogledi... sigurno za vas ima "neshto" shto vie ne go znaete, koe "neshto" mozebi se naogja vo arhivite na Vatikan, Moskva- crk.arhivi, ili vo Vizant-deneshen Istambul, zapishano vo apokrifnata crk. literatura. Se prashuvam, ako ova e vistina, dali postoi nekoja "konspiracija" okolu nas, okolu imeto Makedonija i sl.
Jakov Jas i ocekuvam da ovde gi razmenime site linkovi i interesni soznanija tokmu okolu ovaa misionerska dejnost na Kiril i Metodij. Koi se pricinite koi lezad zad vakvite odluki a koi nekogas i sami ne znaeme da gi istakneme i da im go dademe vistinskoto mesto.
toni_a na nekolku navrati sum slusal za rusija,a sirius go spomna istoto...imaat nekakvi dokumenti (mozam da si zamislam i kako eden del se nasol kaj niv...),no zasto ne se dostapni za javnosta? ima nesto sto izgleda ne e za objavuvanje. nemoze li nasata crkva da podade baranje za dostap do arhivite?
Christian
quote:
Jakov e PEDER:) Jakov imash slushnato za proxy serveri batka? Ama che si glup i s IP ban nishtu ne stava. Toni istinata me boli za tova mi lepnahte IP ban.Bravo vistinata e na vasha strana, demek pone ban-a e na vasha strana;).Glupako!
jas ne znam oti ovoj seuste ne e baniran.ovoj potpis e navredliv za jakov i za toni.
toni_a koristi proxy. ama kolegata neznae deka moze da mu se brise toa sto kazal ili lagata sto ja napisal da se popravi [:)]
Duhot na Vovata Jakove: Za Sv. Klimen e kazano isto: "Rodom od gornite mizi..." jaz, kako trakiec, ako dojdam vo Makedonija so nekakva blagotvornost, i mene li za Makedonec ke me pisete. Kliment e PRATEN vo Makedonija od Bugarskiot car. Da prodolzi deloto koe bilo zfateno od Sv.Sv. Kiril i Metodij, koe pominalo preku Moravija bezplodno i koe najpodir zafatilo koren vo Trnovo. Kliment, Naum i Angelarij se emisari na Bugarskiot car so prosvetna misija... Kako da e toa Makedonsko delo, koga e finansirano i dvizeno od Bugari? Toa mi objasni...
Duhot na Vovata Toa e isto kako da tvrdis deka Paul Gaugain e Tahitianec.
Jakov
quote:
Originally posted by Christian
quote:
Jakov e PEDER:) Jakov imash slushnato za proxy serveri batka? Ama che si glup i s IP ban nishtu ne stava. Toni istinata me boli za tova mi lepnahte IP ban.Bravo vistinata e na vasha strana, demek pone ban-a e na vasha strana;).Glupako!
jas ne znam oti ovoj seuste ne e baniran.ovoj potpis e navredliv za jakov i za toni.
Toj e baniran od Gospoda tuka e strasno. Sto se odnesuva do mene mozeme da go slusame cel den da lupa gluposti badijla mu e. A toa sto vriska po forumov ovie dva dena e dokaz plus koj e vo pravo koj ne e. Deckoto se vodi po principot "Podrzi go kopilevo da se skaram so orospijana" taka da neka vriska dodeka moze posto ovde orospii nema da najde.[;)]
Jakov
quote:
Originally posted by Duhot na Vovata
Jakove: Za Sv. Klimen e kazano isto: "Rodom od gornite mizi..." jaz, kako trakiec, ako dojdam vo Makedonija so nekakva blagotvornost, i mene li za Makedonec ke me pisete. Kliment e PRATEN vo Makedonija od Bugarskiot car. Da prodolzi deloto koe bilo zfateno od Sv.Sv. Kiril i Metodij, koe pominalo preku Moravija bezplodno i koe najpodir zafatilo koren vo Trnovo. Kliment, Naum i Angelarij se emisari na Bugarskiot car so prosvetna misija... Kako da e toa Makedonsko delo, koga e finansirano i dvizeno od Bugari? Toa mi objasni...
Za Carot Ferdinand e kazano isto: "Rodom od gornite Germanii..." jaz, kako Makedonec, ako dojdam vo Germanija so nekakva blagotvornost, i mene li za Germanec ke me pisete. Ferdinand e PRATEN vo Blgarija od Germanskiot car. Da prodolzi deloto koe bilo zfateno od Germancite, koe pominalo preku Blgarija bezplodno i koe najpodir zafatilo koren vo Trnovo. Kako da e toa blgarsko delo, koga e finansirano i dvizeno od Germanci? Toa mi objasni... Ti teknuva cico Vova...istoto znacenje sto go ima vaseto Care(dojdeno od Germanija) za vas Blgari, za nas go ima Sv. Kliment. I neznam jas kade si procital ti makar eden dokument od Makedonija vo koj se veli deka Kliment e Makedonec. Toj e Makedonski Prosvetitel, ama pravi razlika "makedonski" e pridavka....ne e imenka...znaci makedonski. Ako ti dojdes vo Makedonija i otvoris firma i stanes uspesen biznismen ti ke bides makedonski biznismen, a za toa od kade si i koj si e druga rabota. Koga zborime za Kliment barem nie vo Makedonija nikogas ne sme ni ucele poinaku. Se znae od kade e dojden, koj go ispratil i kade. Ama se znae i kade rabotel, vo koja zemja(ne drzava- nego zemja) so koi luge i vo koj grad. Aj ti objasni mi kako toa Ohrid e blgarski grad...Samo pazi imaT ovde mnogu Ohrigani na foumov. Treba braka da pravite razlika, kako toa vie tvrdite pa deka Kiril i Metodij se blgari koga se rodeni vo Solun. Solun ni togas ni posle toa ne bil vo BLgarija. I so da pravime sega... Nie vam vi ja "krademe" istorijata, vie do kaj stignete im prisvojuvate na nasite komsii naokolu i pak losa strana fakate. Ne cini taka....
dejan neli kliment e od ceska?? da praten vo makedonija. vova, look at my signature.
Jakov
quote:
Originally posted by dejan
neli kliment e od ceska?? da praten vo makedonija. vova, look at my signature.
he will look at your signature and he will change iт „ниie туг'о ИСКАМЕ , а и си грабаме„[:(] Затоа Деки пази си го потписот.[;)]
Duhot na Vovata Глупави аналогии. Пази тоа не е пшто си ти глуп, ама нерде Климент нерде Фердинант. Фердинант не е пратен од никого. Фердинант е бил едничкиот кој се согласил со тоа да биде цар на Бугарите. Во оваа епоха цар се е сметало државност. И кога цар не се избира а мора да е од царско потекло (инаку никој во светот не би го признал за таков и одтамо и држават не би била призната). Тоа е била дилемата. Обиколени одсекаде од царства, кои по тоа време како реков ја афирмирали државноста првенците на новата држава побарали некој со благородно потекло. Батенгерг ни го убиа, линеажот на Бугарските средновековни царе е одамна бил прекинат и заборавен. Ако мора да сме специфични има некои родословни проучувания на интернет (небугарски оригин) дека постават Борис како некаков далечен потомак измешан со Аспарух, но дали се тоа спекулации не е јасно а не е ни важно. Да за Климент имаш резон, той бил просветител на македонците, но бил просветен во Бугарија, проводен од Бугарската држава и платен од нејзи. Фала дека ни го славите овој Бугарин кој ви вас просвештавал. Ако јас или кој што странец дојде во МК за каква и да е дејателност, тоа нема да го направи Македонец. Би бил Бугарин (или какво што) со бизнис во Македонија. Ама посто ми е чудно, кој поминал кае вас одма на македонец биднувал таква е водата тамо. Става некаква магија. Да те прашам тебе сега: по ТВОЈАта логика. сите оние Македонци кој се во странство не се веке Македонци пошто се успејали во странство нели вака. Мора да има реципрочност мислам. Инако има биас. Не моюе кој емигрира ВО Македонја да става на Македонец, а кој се преселува надвор од нејзи си ја зачува Македонштината. Да те запрашам без навреда уште нешто: Сите овие шиптерски "просветители" кои ви направиа албанскиот официален јазик и тие ли за Македонци ги сметаш. Би требало по твојат логика. Баш повеке Македонци се од Климент... пошто се родени на оваа земја - не се дојденици. Или само ова што ни изнаса ке цитираме. Никој сериозен Бугарски научник нема кажано дека Св. Св. Кирил и Методи се Бугари. Нарекуваме ги славјански просветители... Дејанчо, чувай си го подписот за дамазлък. Ако си бил доволно голем да памташ големата криза на Апл Компутер во средата ма 90те ке знаш дека тие имаа лозунг: "Think different" Смешното беше дека баш Апл беа точно тие кои не мислеа различно и затоа беа пред банкрут. So yours is a commendable slogan, now you have to start to live up to it :).
Jakov Вакви одговори најмногу ме радуваат. За вакви докази, да сакаме нема да се избориме. Не си разбрал ништо од мојот коментар. А зашто не си разбрал. Зашто зборуваме на различни јазици. Сродни ама сепак различни. Значи не сме исти. Одлично ова ме радува, кога ќе видам Блгарин кој мисли дека ние(mak.) сме исти како нив(bg.) а не разбира ни три македонски. Јас ти реков да правиш разлика меѓу, македонски и Македонец. Тоа и ми е поентата, сите кои се во дијаспората се она што биле и порано, ама се американски, француски или незнам какви според местото каде живеат и работат. Ти ако живееш во САД, си бугарин ама исто времено си американски бизнисмен(или што и да си). Автогол. Споредбата да беше глупа немаше да ја коментираш на пола страна. А за водата, овде е поарна од Блгарската верувај. Ние немаме комплекси да се што ќе дојде кај нас го присвојуваме. Кај нас Албанците си имаат муслимански имиња(имери, Неџипи, Јусуфи), србите си имаат на -иќ, власите влашки итн. ВО бугарија сите турци и цигани им ги мењавте имињата да им бидат на ОВ..... Не ми продавај сега басми дека е тоа комунистичка политика или дека они сами го сакале тоа.....Ако пак не разбереш пак нема гајле. Убаво е да се види кога блгарин ќе каже дека Св.Климент, Наум, Кирил, Методиј и другите се само Словенски просветители, нешто што Македонија го кажува одсекогаш. А вие никогаш. хм? Незнам на кои шиптерски просветитеи мислиш. Албанскиот стана официјален со политичка одлука, нема тоа врска со преосветители.... Не делувате убедливо кога вие Блгарите(мајстори за присвојување и асимилирање) убедувате некого дека друг го прави тоа. Може сме ние Македонците вакви или такви, добри или лоши, ама никогаш не ни била карактеристика да сите други ги правиме и претставуваме како наши. Не бадијала се вика Мекедонска салата, се заедно, затоа пуфки на друго место. Да се вратиме на темата сега.....
Jakov
quote:
Originally posted by sirius
Site znaeme deka mnogu "vistini" lezat vo svetskite arhivi, se chuvaat, mozebi i se krijat...a mozebi i nie preteruvame vo baranjeto na nekoja si golema vistina????...No fakt e deka ima neshto konspirativno...fakt e deka nie malku znaeme za drugite dimenzii na misijata na Sv.Kiril...negovata misija vo Moravija bila vtora, prvata bila vo Kievskoto knezestvo......
Малку мистерија околу делото на Кирил и Методиј и неколку помалу познати работи врзани за глаголицата. GLAGOLICA Glagolica is the oldest alphabet of the Slav people. 7 Gospels writen in glagolica are preserved and they all have Macedonian origin. None of the manysccripts today can be found in Macedonia. Later, Glagolica is suppressed by Cyrilic alphabet. Glagolica signs have there own deep structure and symbolic. Glagolica lines also carrys strict individual peculiaritys which can be found in the beginning of any other litteracy. Some think that in big part of glagolica prints are engraved some ancient codes of older alphabet. However, beside many studys, big part of this alphabet stays covered with veil of secret-the secret of European litteracy, symbolic, message, imaginative code. And you can dive in to depth of the secret alphabet and the 7 secret books written in glagolica, which parts are spread all over the litterature metropolas all over the world. Еве уште нешто...неколку евангелија на глаголица Ohrid gospel -A fragment contained from 2 pages;its origins are from XI century;by contents it’s elective aprakos-gospel;it was found by Viktor Grigorovic from Ohrid;today is kept in the Public Library in Odesa in the collection of Viktor Grigorovic;edition of I.I.Sreznevski Izv sti Imperat. Arheolog. Ob{estva, T. III-IV Spb. 1861, str. 449-457.(pages are pretty damaged) [img]http://www.tajnatakniga.com.mk/foto/hi/005%20ohridsko%20evangelie.JPG[/img] Zographic gospel - There are some hypothesis that its origins are from the end of the X century or the very beginning of the XI century;it is the oldest saved gospel until now;by contents it is fourgospel;it contains 303 pages – the first 288 are written in glagolic,and the rest written afterwards are in cyrillic alphabet; its name came out from the zoographic monastery in Sveta Gora ,where it was kept ;today is in Petersburg; - It is published by Vatroslav Jagik : V. Jagi~, Quattuor evangeliorum Codex Glagoliticus olim Zogphensis nunc Petropolitanus. Berolini, 1879. [img]http://www.tajnatakniga.com.mk/foto/hi/001zografsko%20evangelie.JPG[/img] [img]http://www.tajnatakniga.com.mk/foto/hi/035a%20zografsko%20evangelie%20X-XIv.JPG[/img] [img]http://www.tajnatakniga.com.mk/foto/hi/035b%20zografsko%20evangelie%20X-XIv.JPG[/img] http://www.tajnatakniga.com.mk/UK-Intro.html
dejan odesa ukraina? zosto tamu? ne se gledat slikite dobro
Jakov slikite se mali no bitno e toa sto kazuvaat tie.
Duhot na Vovata Makedonski: MnogU dobro te razbraV. I za Kliment i za ostanaToto. Ti ne mi ja razbra ironijata. I veruvaj ne e poradi JAzikova pregrada. Bugarski: MnogO dobre te rabraH. I za Kliment i za ostanaLoto. Ti ne mi ja razbra ironijata. I vJArvaj, ne e poradi Ezikovata pregrada. Za tvoj raat sum zgolemil dramatiCHKite razliki. Ako pa ne razbiras, pobaraj vo Makedonsko-Bugarsiot recnik, ha ha ha... Ianaet momche si, mi se bendisvat koravi glavi kako tvojata (i mojata). I vo ova sme slicni.
Jakov mojata e slavjanska[?] tvojata ovde ima cel kup dokazi deka e tatarska,[;)][?] vistina e ili ne?(sala e ova)[:D][:)][8D][;)]
sirius Do Duhot na Vovata, Gledash li deka glavnata poenta ovde e, da se se prodiskutira za prirodata na misijata na Sv. Kiril i toa ne samo vo deskriptivna forma ....toa mozez da go vidis od dosegashnite postovi pomedju mene i Jakov,...kako ne te interesira da se vkljuchish so svoj komentar okolu tvoite info - shto e toa shto podolgo vreme se naslutuva, se chuvstvuva, se dikutira, deka misijata na Sv. Kiril, a osobeno negovito delo ima neshto shto go nadminuva samiot chin na negovata prosdvetitelska dejnost....zarem toa ne ja potiknuva tvojata ljubopitnost na nashiot i vash prosvetitl golemiot Sv. Kiril...zarem ne e dovolno provokativno ( mislam na intelektualen predizvik) da se prodiskutira malku poveke okolu sl. konstatacija navedena vo pretposledniot post na Jakov : Some think that in big part of glagolica prints are engraved some ancient codes of older alphabet. However, beside many studys, big part of this alphabet stays covered with veil of secret-the secret of European litteracy, symbolic, message, imaginative code. And you can dive in to depth of the secret alphabet and the 7 secret books written in glagolica, which parts are spread all over the litterature metropolas all over the world. A ne da se dokazuva koj kolku e tvrdoglav ....veruvaj dobre dojden si na forumov vo sekoe vreme, ama daj da diskutirame za ona shto stvarno mozhe da bide produktivno za site nas!!!!!!!!!!!!
Jakov
quote:
Originally posted by sirius
A ne da se dokazuva koj kolku e tvrdoglav ....veruvaj dobre dojden si na forumov vo sekoe vreme, ama daj da diskutirame za ona shto stvarno mozhe da bide produktivno za site nas!!!!!!!!!!!!
Za niv e najproduktivno koga verglaat na prazno da dokazat deka sme blgari. pa uste ako zaebat nekoj da zeme i pasos nivni ete ti bingo. za temata menja vise sekogas se sveduva deka e se blgarian made.
Angya Duhot na Vovata! Kako mozhe Sv.Kiril i Metodij da bile Bugari? Tie bile Makedonci i Vizantijski drzhavjani, kako shto i samite se smetale. Vprochem, majka im bila od slovensko poteklo, a tie od deca govorele na solunski slovenski dijalekt, dodeka bile obrazovai na grchki jazik. Tie ja oformile Glagolicata vrz osnova na grchkata azbuka, a vo sozdavanjeto na Crkovno Slovenskiot jazik (Staroslovenski) go iskoristile solunskiot "MAKEDONSKI" slovenski dijalekt. Nivnata misija im bila dadena od Boga, po naredba na Vizantijskiot Imperator (Bozhji pomazanik). Sv. Kiril i Metodi se nad sekoja nacija, zashto MU PRIPAGJAAT NA BOGA! Nitu edna nacija, ne treba da si gi prepishuva nivnite dela, bidejki se lichno nivna zasluga, poradi shto, tie se denes svetci.
Jakov
quote:
Originally posted by Angya
Duhot na Vovata! Kako mozhe Sv.Kiril i Metodij da bile Bugari? Tie bile Makedonci i Vizantijski drzhavjani, kako shto i samite se smetale. Vprochem, majka im bila od slovensko poteklo, a tie od deca govorele na solunski slovenski dijalekt, dodeka bile obrazovai na grchki jazik. Tie ja oformile Glagolicata vrz osnova na grchkata azbuka, a vo sozdavanjeto na Crkovno Slovenskiot jazik (Staroslovenski) go iskoristile solunskiot "MAKEDONSKI" slovenski dijalekt. Nivnata misija im bila dadena od Boga, po naredba na Vizantijskiot Imperator (Bozhji pomazanik). Sv. Kiril i Metodi se nad sekoja nacija, zashto MU PRIPAGJAAT NA BOGA! Nitu edna nacija, ne treba da si gi prepishuva nivnite dela, bidejki se lichno nivna zasluga, poradi shto, tie se denes svetci.
100% se soglasuvam so ANgya prv pat ama 100%
Jakov
quote:
Originally posted by sirius

Vo posledno vreme mnogu e popularno koristenjeto na kodovite, verojatno pod vlijanie an Dan Brown i "Kodot na daVinci". Ќе се послужам со таа фраза околу она што мислам да го напишам. Која била тајната(кодот)која Св. Кирил ја сокрил во Глаголицата? Прво зошто воопшто верувам дека има сокриено некоја тајна, која е безвременска.? Сите епохални дела во себе ја содржат истата таа тајна истиот тој код, кој го ставил генијот на оној кој го создал тоа. Дали другите ќе го видат тоа е веќе нивна работа. За мистериите во делата на да Винчи на широко се муабети со години и векови. Тајната која ја сокрил Delacroix во Liberty Leading the People 1830, е мистерија за себе. Градителот на св.Софија 6век, не само во зданието него и со местоположбата ја овековечил монументалноста на центарот на Светот(Цариград). Св.Кирил бил во секој случај религиозен човек и мисионер.Бил кај Сарацените, бил кај Хазарите, вториве самите по себе се вечна мистерија.Епохални дела од друга страна не се создаваат случајно, а уште помалку без визија или некој внатрешен порив. Да го замислиме времето на Св. Кирил. Христијанството опстојувало веќе 10 века, а со секој ден станувало се помоќна и сепоширока религија.Просветителството се изедначувало со просветление со давање на новиот живот на сите новодојденци(Словени и слични племиња). Константин Филозоф создавал азбука го создавал патот кон Господ. Дотогаш според општата тенденција, Библијата се практицирала само на латински, грчки и еврејски.Сите јазици постари од Христијанството. Значи новата азбука чија главна цел било ширењето на Библијата и словото божје била првата азбука создадена за таа цел. Алфабетот и Абецедата се создавани во друго време и со друга намена за хебрејската азбука и да не збориме. Глаголицата е создадена по урнекот на грчкото курзивно писмо. Урнекот.??? Во стилска смисла да, но самите букви имаат многу подлабока содржина. Да ги разгледаме буквите малку подлабоко. Нивната форма, нивната положба. За сите 38 букви користени се три основни форми. Крстот +, триаголникот и кругот. Крстото симболот на Христијанството, триаголникот знакот(симболички) за светото Тројство, кругот симбол на лебот, лебот телото на Христа. Кирил незнаел што ќе се случи со Христијанствоот и светот, не знаел ни дали и колку Глаголицата ќе биде азбуката на која ќе се толкува словото божје. А можеби и знаел????? Праксата покажала дека таа многу брзо е заменета со нова азбука иако во одредени региони долго се користела. Во Хрватска до некаде 18 век има натписи на Глаголица. Како и да било, во неа е скриено Христијанството. Тоа е прва азбука, која е создадена исклучиво со цел да преку неа се шири, не јазикот, не писменоста, во прв ред, него религијата, верата, она што е вечно и универзално. Сите се чудат и воодушевуваат на Нострадамус, од каде му била дарбата или моќта да ги предвидува настаните, па после се сомневаат дали е тоа вистина или само убава приказна која се шири со векови. За Мачу Пикчу, час е древен храм, час е дело на вонземна цивилизација и ред други примери каде има и за и против. Ако таму е нејасно овде е јасно. Овде ја имаме азбуката имаме натписи имаме докази го знаеме креаторот. Значи слободно можеме да се запрашаме од каде му била на Св. Кирил и Методиј, Силата, визијата, она нешто што некогаш и нема име за да го наречеме така како што е, можеби некој ќе рече духот, кога го создавале своето дело. Ако се поставува прашањето зошто се Евреите токму од Бога избраниот народ, тогаш, зошто Словените и зошто токму овде на оваа земја се избрани да ја дадат првата ХРИСТИЈАНСКА Азбука.Премногу е широко ова за да може некогаш со зборови да се опфати во целост.
sirius Jakov, pred malku, ovde na forumov, prochitav deka si istorichar. Shto te kochi ova jako, i po mnogu neshta relevantno( barem za mene)razmisluvanje, razraboteno vo nekolku nastavni edinici go stavish vo nashive uchebnici za istorija??? Inaku tvoive rezoni odat, odnosno se skoro identichni so moite i razmisluvanjata na veke spomnatite stranci so koi sum razgovaral na ovaa tema....od niv za prv pat, a sega i od tebe slusham za Glagolicata kako prvata hristijanska azbuka!!! Nesakv prv ovde na forumov, da potenciram neshto (genezata na glagolicata) za koe nemam dovolno info, iskreno se somnevav deka NIE preku Kirila ja nosime vo izvorna forma, hristijanskata poraka - znakot na Hrista otelotvoren preku negovata azbuka,...mi zvucheshe deka e pregolem dar od Boga nie da seme tie nositeli, odnosno nie da sme samata poraka... Iako na drug podforum ja sporam teoloshkata kauza za postanokot na svetot, praktichnata i duhovna dimenzija na religijata imaat presudna uloga vo formiranjeto na togashnata svest i za svetot koj postoel... od toj aspekt deloto na Kiril zasluzuva poveke vnimanie... Jakov ova e tvoja oblast, teraj dalje vo tvojata nauchna nadgradba ( vikaj ne koga ke branish doktorat) i prodolzi ponatamu vo tvoite istrazuvanja ....btw koja ti e specijalnosta?
Duhot na Vovata Duhot na Vovata! Kako mozhe Sv.Kiril i Metodij da bile Bugari? Tie bile Makedonci i Vizantijski drzhavjani, kako shto i samite se smetale. Vprochem, majka im bila od slovensko poteklo, a tie od deca govorele na solunski slovenski dijalekt, dodeka bile obrazovai na grchki jazik. Tie ja oformile Glagolicata vrz osnova na grchkata azbuka, a vo sozdavanjeto na Crkovno Slovenskiot jazik (Staroslovenski) go iskoristile solunskiot "MAKEDONSKI" slovenski dijalekt. Nivnata misija im bila dadena od Boga, po naredba na Vizantijskiot Imperator (Bozhji pomazanik). Sv. Kiril i Metodi se nad sekoja nacija, zashto MU PRIPAGJAAT NA BOGA! Nitu edna nacija, ne treba da si gi prepishuva nivnite dela, bidejki se lichno nivna zasluga, poradi shto, tie se denes svetci. 100% se soglasuvam so ANgya prv pat ama 100% DRB:May the Force be with you! Do Angya: Mislam da si lady pa ke bidam vnimatelen. So prvata recenica pravis kontrapunkt koj ne e potreben posto NIKOGAS Duhot nema recheno deka Sv. Sv. Kiril i Medodi bili Bulgari. Ponatamu: Jaz ne sum istorichar, ama od grafika na Bukvi imam profesionalna pojma i zatoa ke ti kazam deka megu GLAGOLICATA (vidi slikite pogore) i Grckata azbuka nema NISHTO, AMA NISHTO zaednicko. Kirilicata na Sv. Kliment e bazirana grafolozki na Grckoto pismo, a ne glagolicata. Glagolicata e premnogu slozna (complicated) i tromava (clumsy) i za da se zapamti leko i da se prifati ot slovenskoto bratstvo. Ne moze da e bazirana GLAGOLICAT na "Makedonskiot slovenski". Toa za sekoj koj zna ceski polski ruski i v. n. (vo razlicna stepen gi koristam ovie jazici), e jasno deka seto e bilo bazirano na centralnoslovenskite dialekti. Nikakva misia od Boga ne e bilo ova, toku cisto politicki motivirana akcija za da se offset katolicizmot (so latinicata) od slovenskite prostori. Fokusot e bil glamno tamu kade katolicizmot e imal veke nekakva influencija. Fakt e deka ne e slucajno nasocuvaneto na novata skola kon Moravija (denes vo Cehia - Brno). Vo Balkanski aspekt Bugarskite dialekti vo najsiroka smisla se zemeni pod vnimanie. Svedok-vaka omilenata nasa bukva i zvuk "Ъ" - koja do 1944 e bila i vasa... Ako bese samo Makedonskiot dialekt zemen za osnova, ne bi postoeli ni ovaa bukva (vie tvrdite deka ne vi enuzna - neli) nitu bukvi za nosovkite, koj se kotistaat najveke od Poljacite. I od ovde poteknuva replikata mi kon mojot poznajnik Jakov: Ako se slozuvas 100% (ama 100% ;)) so kazanoto od Angya, kako da se razbora ova za glagolictata bazirana na grckite bukvi? Nema tamo nikakva povrzka. Druga rabota e ako sakas da se aresas na devojceto ;). Za takva cel i jaz bi se soglasil so seto, ha ha ha - ama 200%...
Angya Duhot na Vovata, Go preprochitav prethodniot tekst, i se izvinuvam za mojata nevnimatelnost. No,za Glagolicata ne si vo pravo! Taa se sostoi od 40 bukvi, od koi, 38 se derivati na grafemi od Malata Grchka Azbuka, od srednovekovniot period (9ti vek), SO ORNAMENTALEN DEZAJN. Zborot "Glagolica" proizlegu- va od glagolot "glagolati" (da se govori- mak.), a Sv. Kiril i Metodij, govorele samo na Solunskiot di- jalekt, vrz chija osnova go sozdale PRVIOT SLOVENSKI LITERATUREN JAZIK (CRKOVNO SLOVENSKI), koj do deneshen den e primenet vo Crkvata. Jas ne govoram za raznite slovenski dijalekti, koi potoa se razvile vo litera- turni jazici na povekje narodi. Za toa deka Solunskiot dijalekt e narechen "Makedonski", jas nemam nikakva zasluga, a se dolzhi na nauchnite istrazhuvanja na lingvistikata, etnologijata i istorijata. Jazicite na narodite se Bozhji dela, iako se oformeni so posredstvo na chovekot. Vsushnost, bez volya Bozja, chovekot ne mozhe da stvori "priroden jazik", a primerot za eksperimentot na Dr. Esperanto, chij internacionalen "veshtachki" jazik, ne e primenet nitu od edna nacija, i voopshto negovata "primena" e samo hobi na individualni lichnosti, go potvrduva toa. Vo kontekst na srednovekovnata Vizantijska politika, mozham da se soglasam deka taa e samo eden povod na procesot za formiranje na Staroslovenskiot jazik, koj e sosema nedovo- len za negovo potpolno ispolnuvanje.
Duhot na Vovata Hm, toa e interesno. Sepak ne se slozuvam deka glagolicata e derivat od Grckiot pa dui i od malite bukvi. No zasega ostavam vratata otvorena po ovaa prasanje. Da ti kazam, nikoj seriozen coek vo Bugarija ne gi prisvojuva svetite braka za ekskluzivna Bugarska sopstvenost. Koga se govori deka deloto po prosvetata e Bugarsko (zabelezi - ne na Bugarskata narodndost na Asparuh, koa beke e bila dovolno izpomesana so slovenite i drigite etnosi - traki i kakvi ne uste), toku na Bugarskata drzava. Faktot, deka celata iniciativa e bila vizantijska kesareva iniciativa e neosporim spored mene. Kiril i brat mu se tvorcite, no celoto toa delo, po Moravskoto fiasko najverojatno e odilo kon abortion ako ne se e namesal Bugarskiot carski dvor. Se e pari i vlast, bez poddrzka od takvi, delo kako gorekazanoto e malko verojatno da se zacuva. Vo taa smisla nie velime deka deloto na Kiril i Metodi e prifateno i prodolzeno blagodarenie na Bugarskata drzavna namesa. Ako ne e bil bugarskiot car, da provodi Kliment, Naum i Angelarij, da plati i da inspirira sozdavaneto na Ohridskata skola, kakvo e moglo da se sluci e materija na spekulacii. Istorijata e zapisvane na nastani, a ne beletristika. Nastanite za koi zborine gi znae sekoj. Zatoa nie drzime deka prosvetnoto delo e Bugarsko vo smilsla na Bugarskta drzava (Makedonska vo toj moment ne postoi), a ne na Bugarskata nacija, posto vo ona vreme nacii vo moderna smisla ne se i postoeli. Dali se svetite braka Makedonci, Bugari ili Nigerci vo moderna smisla e grupavo da se spori, a ne e ni najmalku bitno. I ako nekoj gi saka samo za sebe si vo kakva smisla go toa pravi? Vo geneticka? Smesno (majka im bila slovenka) - da ama za tatkoto im ima podatoci deka e grk. A vo metropolski grad kako Solun slovenkata ne e kazano deka e mestna. Moze i od drgo msto da e dojdena (zenite se odeli kon mazite). Moze i tava ama moze i vaka - koga nema podatoci sekakvi fokusi se mozni. Regionalno se makedonci - verno. No nikade nema napisana (ili bare jas nemam slusnato ili procitano) tie da se sebe narekli takvi ili onakvi. Za zitieto na Kliment e jasno kazano - "rodom od gornite mizi". Ama ni e bitno ni ova. Duri da e bil rodom od Amerikanskite inki, toa sto e bitno e deka e bil ucen, deka e znal, deka e bil pismen, deka e bil provoden od Bugarskiot car to offset the greek influence, koe grcite se probali da nametnat vrz balkanskite soveni preku golemoto si vlijanie vo crkvata. Za jazicite. Prvom, aj sum tradiciono pravoslaven (krsten i se), ama intelektualno sum agnostic. Podrznik sum na evolucijata, za jazicite znam deka se i tie panta rei. Bugaskiot od samo 2-3 veka nazad ne bi go razbral voopsto ili ako da - so golema maka. Normalen grk nema i poima od starogrcki. I vaka natamu. Se slozuvam deka vestacki jazik kako tvojot primer e mrtvoroden. Posto ne e naturalen proces. Da. Jazicite se spontana i fluidna isto i estestvena materija - Azbukite obace - ne. Pismenosta e vo poveketo slucaji nizodest (odgore nadolu) proces, koj reflektira spontanoto razvivane na govorot, fonetika, gramatika i slicni elementi. Vo taa smisla site organizirani pismeni ezikovi strukturi se "vestacki". Vo sekoe society pismenosta e bila privilegija na krem de la krem - nobels, priests, samans i vaka natamu. Duri nekade za plebeite e bilo kriminalno da citat i pisuvat. Udovolstvie e da se razgovara so licnosti kako tebe. Prijaten weekend.
Christian aman be so voa referative se stemnuva ovde dodeka gi procitam[;)]
Jakov Па кочат многу работи. Еве неколку, наставната програмa која ја прават пензионери, албанци, партиски војници и слични видови на ќутуци.. Кочат тендерите за нови учебници. Кочат старите академици и експерти од разни институти на кои од Бога им е „дадено“правото доживотно да пишуваат учебници. Има и други ама мислам дека сликата ја имаш. Ама од друга страна ништо не (ме) не кочи не само мене него сите кои се занимаваат со тоа макар усно да сето тоа се пренесе како размислување и како нешто кое вреди да се размислува. Специјалноста, Мак. И Балканот во 20век. Она што муабетиме за гнезата на азбуките и пораките од нив. Кирилицата е во самата форма и во самиот состав поинаква и сосема различна од глаголицата. Таа е правена според мене и со друга цел. Мислам дека е таа производ на сознанијата за словенската писменост добиени од мисиите и делата на Кирил и Методија. На основа на тие нови сознанија и размисли Климент создал азбука која била многу полесна и попрактична. Многу повеке е налик на грчката односно тука е веќе видливо јасна помошта од грчките букви. Да се вратиме на Глаголицата и овде ќе коментирам и во светло на муабетот на Анѓа и на Духот...околу потеклото и врз кој принцип е правена. Самото име на глаголицата тоа спомна Анѓа доаѓа од зборот „глаголати„кој на црквено словенски јазик значи зборува. Латинскиот збор за глаголати е „дицере“ а грчкиот е „лагеин„. Првите ракописи на глаголица се правени за Чесите и Моравјаните, а потоа таа се шири на југ. Глаголицата како писмо е „стилизирано унцијално писмо(устав) и повеќе личи на арамејнски или коптски алфабет отколку кое било европско писмо настанто од латински или грчки алфабет. Овде сигурно пресудно влијане имале мисите на Кирил на Исток.. Врската со грчкото писмо е во стилот и наликот на одредени букви на тоа се мисли а не дека се грчки букви како финален производ. Како што симболот на Еврото денес е стилизирана буква Е..... Е сега малку да објаснам, околу ова. Во палеографијата(стари писма) постојат различни стилови и видови на писма. Нешто налик на денешниве фонтови на компјутер. Значи уставно писмо е тоа, исто и курзивно, миноскул и слицни на нив. Имаме на пример готика, хуманистика, се се тоа различни видови и стилови на една азбука. Се знаело порано да речеме со кој стил (документаристички) пишувала администрацијата во Византија. Се знаело како се пишуваат надгробни споменици и слично. Пример некаде се срекава ова FORVM ама се чита форум а не форвм, а се мисли на FORUM. Разликата е во тоа што латинското U се претворило во пишано V од практична причина. На клесарот му било послесно во камена плоча да пишува аголни букви отколку обли. Во глаголицата стилски се судираат два принципи.Првиот се стреми кон заоблување на краевите на буквите во вертикалните делови и вториот принцип да краковите кои останувааат незаоблени(ова е случај во мал број на букви). Покрај ова се користеле и два вида на пишување, еден под цртата(како што е пишувано на блиски исток) и вториот над цртата како што се пишувало на запад она што и ние го иамме денес.Со текот на времето формите на глаголично писмо се менувале и користени се и т.н полукурзиви и полуунцијали кои се реков стилови и варијанти на писмото. Е сега идеме на дневнополитички работи измешани со бугарска пропаганда и убедување на глуви. Околу постот на Духот. Ако разбрав Блгарија нема претензи да Кирил и Методиј, Климент и Наум идр. ги нарекува бугарски во национална смисла него во државна смисла. Значи да не беше финасиската помош од царот немаше да знаеме што ќе било натаму. АКо добро овој пат разбрав тогаш се согласувам. Значи дека можеме да се согласиме дека најзалужни за сета словенска писменост и азбука се единствено ЛАв и Марија(без разлика на потекло и народност). Да не беа тие немаше да има љубов, немаше да има деца ќе ги немавме Кирил и Методија. Околу државноста, да во периодот на Климент, овде беше Блгарија и точно е дека тој овде дојде по апелот на царот. Горните мизи.....прекрасен податок. ЗНачи ако утврдиме дека делото на Климента беше блгарско зашто беше од горните мизи и зашто зад него стоел царот од Трново.....можеме ли по таа аналогија која ја прифаќам да кажеме нешто вакво. Делото на Климент првиот словенски просветител беше макеоднско. Македонско зашто беше на земјата Македонија, зашто го основа словенскиот универзитет во Охрид, градот во кој живееа славјани кои се основата на Македонскиот народ исто као што трновските блгари се дел и основа на блгарскиот народ. Климент во својот универзитет со својата азбука Кирилица образуваше и учеше “калемеше“ како што се вели во житијата Славјани од земјата(не државата) Македонија. Тие Славјани учени и растени во верата и духот кој им го даде Климент и неговиот собрат Наум потоа прераснаа во Македонскиот народ. Кога си во Рим, биди Римјанин. Дали кога Климент од горните мизи, беше во Македонија беше Макеоднец(не во национална смисла) во територијална смисла. Сигурно и тогаш имало разлика од дијалекти па до обичаии и традиција кај славјаните во Охридско, до оние во струмичко или оние во трновско, сливен или габрово? Јазикот. ВО 10 и 11 век...големото море Словени сигурно имало посличен јазик меѓу себе од тоа што денес го имаме. Ако ние денес можеме да се испоразбереме меѓу себе од Љубљана до Несебар и од Охрид до Суботица можело и тогаш. Разликите биле помали, во дијалектот биле претпоставувам. Климент верувам говорел дијалект од горните мизи...или можеби имал примеси на морвски или чешки од неговиот престој таму. Како и да било, Кирил и Методиј го знаеле јазикот на Солунјаните(словените околу Солун). Климент кога дошол во Охрид и Кутмичевица сигурноо го прилагодил својот дијалект од мајчиниот на горните мизи во оној на јужните словени во Кутмичевица. Неверувам дека еден проф на универзитет во Софија денес би ги натерал сите студенти да говорат на српски само зашто тој случајно е по потекло од Белград. Значи верно е да претпоставием дека Климент работел и ги учел луѓето на нивниот дијалект, еден од дијалектите кои влегол во составот на макеоднскиот литературен јазик. Едно од камчињата на големиот мозаик на македонската народност. Нели е ова прекрасно, мислам на размислувањето околу историските настани?
quote:
Udovolstvie e da se razgovara so licnosti kako tebe. Prijaten weekend.
Znaci opasen si nema sto. Prvo odokolu me prasa mene dali jas, ja aresvam Angya!!!!
quote:
Druga rabota e ako sakas da se aresas na devojceto ;). Za takva cel i jaz bi se soglasil so seto, ha ha ha - ama 200%...
Otkako rekov ne.....odma napagas,,,,, ѕо 200% .....ke te prekrstime vo star Lisec ;)[}:)] [;)]
serious
quote:
Originally posted by Jakov [ Е сега идеме на дневнополитички работи измешани со бугарска пропаганда и убедување на глуви. Околу постот на Духот. Ако разбрав Блгарија нема претензи да Кирил и Методиј, Климент и Наум идр. ги нарекува бугарски во национална смисла него во државна смисла. Значи да не беше финасиската помош од царот немаше да знаеме што ќе било натаму. АКо добро овој пат разбрав тогаш се согласувам. Значи дека можеме да се согласиме дека најзалужни за сета словенска писменост и азбука се единствено ЛАв и Марија(без разлика на потекло и народност). Да не беа тие немаше да има љубов, немаше да има деца ќе ги немавме Кирил и Методија. Околу државноста, да во периодот на Климент, овде беше Блгарија и точно е дека тој овде дојде по апелот на царот. Горните мизи.....прекрасен податок. ЗНачи ако утврдиме дека делото на Климента беше блгарско зашто беше од горните мизи и зашто зад него стоел царот од Трново.....можеме ли по таа аналогија која ја прифаќам да кажеме нешто вакво. Делото на Климент првиот словенски просветител беше макеоднско. Македонско зашто беше на земјата Македонија, зашто го основа словенскиот универзитет во Охрид, градот во кој живееа славјани кои се основата на Македонскиот народ исто као што трновските блгари се дел и основа на блгарскиот народ. Климент во својот универзитет со својата азбука Кирилица образуваше и учеше “калемеше“ како што се вели во житијата Славјани од земјата(не државата) Македонија. Тие Славјани учени и растени во верата и духот кој им го даде Климент и неговиот собрат Наум потоа прераснаа во Македонскиот народ. Кога си во Рим, биди Римјанин. Дали кога Климент од горните мизи, беше во Македонија беше Макеоднец(не во национална смисла) во територијална смисла. Сигурно и тогаш имало разлика од дијалекти па до обичаии и традиција кај славјаните во Охридско, до оние во струмичко или оние во трновско, сливен или габрово? Јазикот. ВО 10 и 11 век...големото море Словени сигурно имало посличен јазик меѓу себе од тоа што денес го имаме. Ако ние денес можеме да се испоразбереме меѓу себе од Љубљана до Несебар и од Охрид до Суботица можело и тогаш. Разликите биле помали, во дијалектот биле претпоставувам. Климент верувам говорел дијалект од горните мизи...или можеби имал примеси на морвски или чешки од неговиот престој таму. Како и да било, Кирил и Методиј го знаеле јазикот на Солунјаните(словените околу Солун). Климент кога дошол во Охрид и Кутмичевица сигурноо го прилагодил својот дијалект од мајчиниот на горните мизи во оној на јужните словени во Кутмичевица. Неверувам дека еден проф на универзитет во Софија денес би ги натерал сите студенти да говорат на српски само зашто тој случајно е по потекло од Белград. Значи верно е да претпоставием дека Климент работел и ги учел луѓето на нивниот дијалект, еден од дијалектите кои влегол во составот на макеоднскиот литературен јазик. Едно од камчињата на големиот мозаик на македонската народност. Нели е ова прекрасно, мислам на размислувањето околу историските настани?
quote:
Udovolstvie e da se razgovara so licnosti kako tebe. Prijaten weekend.
[;)]
Премного неточности: 1. България нема претенции да нарекува българи в държавен или етнически смисъл САМО Кирил и Методий. Според повечето специалисти в България двамата братя НАЙ-ВЕРОЯТНО са от гръцки произход /ако това ВЪОБЩЕ е важно/. За св. Климент и св. Наум ситуацията е по-различна. Горе-долу установено е потеклото САМО на св. Наум - днешна Мизия и по този начин за него може да се твърди, че е българин по произход. За св. Климент информация, че е от Мизия дава само Дим. Хоматиан, но за много учени това НЕ е доволно. 2. Борис никога не е бил ЦАР, а само КНЕЗ. Поддръжката му за делото на Кирил и Методий съвсем не е само финансова и дори не може да се нарекува "поддръжка", защото целата стратегия и организация е негова или както казва еден извор той "...жаждаше за такива мъже...". 3. Велико Търново нема НИЩО общо с дейността на Климент и Наум. 4. Да се твърди, че в Охрид били славяни, а в Търново били българи през 9 век е меко казано неуместно. 5. Делото на св. Климент не е САМО и дори не е ПРВО на македонска /днешна/ територия, а започва в Плиска /където некои сметат дека я создал кирилицата/, а дори след като заминава за Девол продолжил да учествува во работата на своите другари во Плиска - во 893 г. на съборот, а и по-доцна имал комуникация и средби со Симеон.
Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov Премного неточности: 1. България нема претенции да нарекува българи в държавен или етнически смисъл САМО Кирил и Методий. Според повечето специалисти в България двамата братя НАЙ-ВЕРОЯТНО са от гръцки произход /ако това ВЪОБЩЕ е важно/. За св. Климент и св. Наум ситуацията е по-различна. Горе-долу установено е потеклото САМО на св. Наум - днешна Мизия и по този начин за него може да се твърди, че е българин по произход. За св. Климент информация, че е от Мизия дава само Дим. Хоматиан, но за много учени това НЕ е доволно. 2. Борис никога не е бил ЦАР, а само КНЕЗ. Поддръжката му за делото на Кирил и Методий съвсем не е само финансова и дори не може да се нарекува "поддръжка", защото целата стратегия и организация е негова или както казва еден извор той "...жаждаше за такива мъже...". 3. Велико Търново нема НИЩО общо с дейността на Климент и Наум. 4. Да се твърди, че в Охрид били славяни, а в Търново били българи през 9 век е меко казано неуместно. 5. Делото на св. Климент не е САМО и дори не е ПРВО на македонска /днешна/ територия, а започва в Плиска /където некои сметат дека я создал кирилицата/, а дори след като заминава за Девол продолжил да учествува во работата на своите другари во Плиска - во 893 г. на съборот, а и по-доцна имал комуникация и средби со Симеон.
Се надевам дека пред да започнеш да пишуваш го прочита краткото упатство на влез во Форумот Историја. Македонска Историја - Macedonian History Discuss the Macedonian history, do not insult it! Macedonian or English language ONLY, NO exceptions! Би сакал да се придржуваш до него. Постовите оставај ги или на македонски јазик(мак.кирилица) или на англиски јазик. На поинаква азбука и јазик постови се дозволени само доколу станува збор за некаков извор или интегрално пренесен текст, а не и за свои лични комментари каков што е твојот. ОК!
serious
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov Премного неточности: 1. България нема претенции да нарекува българи в държавен или етнически смисъл САМО Кирил и Методий. Според повечето специалисти в България двамата братя НАЙ-ВЕРОЯТНО са от гръцки произход /ако това ВЪОБЩЕ е важно/. За св. Климент и св. Наум ситуацията е по-различна. Горе-долу установено е потеклото САМО на св. Наум - днешна Мизия и по този начин за него може да се твърди, че е българин по произход. За св. Климент информация, че е от Мизия дава само Дим. Хоматиан, но за много учени това НЕ е доволно. 2. Борис никога не е бил ЦАР, а само КНЕЗ. Поддръжката му за делото на Кирил и Методий съвсем не е само финансова и дори не може да се нарекува "поддръжка", защото целата стратегия и организация е негова или както казва еден извор той "...жаждаше за такива мъже...". 3. Велико Търново нема НИЩО общо с дейността на Климент и Наум. 4. Да се твърди, че в Охрид били славяни, а в Търново били българи през 9 век е меко казано неуместно. 5. Делото на св. Климент не е САМО и дори не е ПРВО на македонска /днешна/ територия, а започва в Плиска /където некои сметат дека я создал кирилицата/, а дори след като заминава за Девол продолжил да учествува во работата на своите другари во Плиска - во 893 г. на съборот, а и по-доцна имал комуникация и средби со Симеон.
Се надевам дека пред да започнеш да пишуваш го прочита краткото упатство на влез во Форумот Историја. Македонска Историја - Macedonian History Discuss the Macedonian history, do not insult it! Macedonian or English language ONLY, NO exceptions! Би сакал да се придржуваш до него. Постовите оставај ги или на македонски јазик(мак.кирилица) или на англиски јазик. На поинаква азбука и јазик постови се дозволени само доколу станува збор за некаков извор или интегрално пренесен текст, а не и за свои лични комментари каков што е твојот. ОК!
Нищо ново. Претендираш за познания по средновековна история и говориш за "ЦАР" Борис I Михаил от Търново!! И после ти е крива буквата "Я", да?
Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov Нищо ново. Претендираш за познания по средновековна история и говориш за "ЦАР" Борис I Михаил от Търново!! И после ти е крива буквата "Я", да?
Еве за да немаш чувство дека главниот предмет на дискусијата отпаѓа на твојата блгарска поддршка која ја користиш ќе ти одговорам на тоа што треба да ти одговорам. Вчерашниот пост беше само насока околу придржување кон правилата. 1. Македонија слично на Блгарија нема претензии и нема потреба да Кирил и Методиј ги нарекува Македонци ниту во национална ниту во политичка државна смисла. Првотот зашто сите историски извори и насоки водат кон тоа дека се од грчко потекло. Конечно со вас во нешто да се сложиме. Во државен смисол неможе зашто во периодот кога работеле Кирил и Методиј, Mакедонија била византиска провинција. Истот важи и за Наум и Климент. Значи нема никаде да сретнеш документ кој ги поргласува овие просветители за Македонци по род и потекло. Тоа се само пусти блгарски желби кои би служеле во корист на вашата пропаганда. Она што како македонско дело влегува во мозаикот кој го изградиле словенските просветители, е јазикот на Словените кои живееле во Макеоднија, а на кој работеле и Кирил и Методиј и Климент и Наум. Значи кога веќе живееле во Македонија го користеле тој дијалект, а не преславскиот на пример. Она што е македонската компонента во целото нивно дело е фактот дека силата ја црпеле од народот кој живеел на тие простори. Го образувале народот во брегалничко(Кирил и Методија) и охридско(Климент и Наум) а тоа не е во Блгарија или Србија тоа е во Македонија. Тој дел, тие луѓе се основата на денешниот македонски народ. Нема ваљда да ми кажеш дека се основа на бугарскиот народ. 2. Да Борис не е бил цар, ама ова кажи му го на Вовата он рече дека е цар, а ние се поведовме по неговиот наод.[;)] 3. Никој и не спомна дека Трново има врска со Кирил и Методиј и Климент и Наум 4. Да не се прочита убаво се и да се искривуваат зборови е типично за некои луѓе. Охрид е бил славјански во 9 век колку и Трново. А Трново е било бугарско колку и Охрид македонски. 5. Видиш како фино знаете кога сакате историја. Значи делото почнало во Плиска и тоа ви дава за право да го смтате за блгарски производ. Исто онака како што целата писменост почна во Македонија и оттаму таа во сусштина е макеоднска( не во национална и државна смисла него суштински и содржински е макеодонска подеднакво колку што е и славјанска во истиот тој момент.) Јас не претендирам на ништо повеќе од вистината, која ви се има загубено некаде низ буквите и после крива ви е Њ и Љ...ај не ме зезај :).[;)] И држи се до правилата за користење на јазиците и буквите. ОК.
serious
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov
[quote]Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov Нищо ново. Претендираш за познания по средновековна история и говориш за "ЦАР" Борис I Михаил от Търново!! И после ти е крива буквата "Я", да?
Еве за да немаш чувство дека главниот предмет на дискусијата отпаѓа на твојата блгарска поддршка која ја користиш ќе ти одговорам на тоа што треба да ти одговорам. Вчерашниот пост беше само насока околу придржување кон правилата. 1. Македонија слично на Блгарија нема претензии и нема потреба да Кирил и Методиј ги нарекува Македонци ниту во национална ниту во политичка државна смисла. Првотот зашто сите историски извори и насоки водат кон тоа дека се од грчко потекло. Конечно со вас во нешто да се сложиме. Во државен смисол неможе зашто во периодот кога работеле Кирил и Методиј, македонија била византиска провинција. Истот важи и за Наун и Климент. Дали ти е ясно, че истото НЕ важи за Наум и Климент по простата причина, че барем за НАУМ е ясно къде е роден? Значи нема никаде да сретнеш документ кој ги поргласува овие просветители за Македонци по род и потекло. Тоа се само пусти блгарски желби кои би служеле во корист на вашата пропаганда. Она што како македонско дело влегува во мозаикот кој го изградиле словенските просветители, е јазикот на Словените кои живееле во Макеоднија, а на кој работеле и Кирил и Методиј и Климент и Наум. Точно! Значи кога веќе живееле во Македонија го користеле тој дијалект, а не преславскиот. Точно! Она што е македонската компонента во целото нивно дело е фактот дека силата ја црпеле од народот кој живеел на тие простори. ГО образувале народот во брегалничко(Кирил иМетодија) и охридско(Климент и Наум) а тоа нее во Блгарија или Србија тоа е во Македонија. Охридско през 886 г. НЕ Е в Македония, а Одринско е в Македония. Охридско през 886 г. е В България. Дали сакаш да кажеш, че Нито Климент, нито Наум не го образовали народот на 1000 км. източно от Охрид? Никогаш немало манастир "Св. Панталеймон" на Тича, и да го имало не се знае кой го основал, немало я големата Базилика в Плиска, немало я кирилицата по стените на Златна црква в Преслав и да я имало е неизвестна каква е врската на Климент с нея, немало го съборот 893 г., немало го "Проглас към Евангелието" и "Азбучна молитва" , още потребно ли е? Тој дел тие луѓе се основата на денешниот македонски народи. Нема ваљда да ми кажеш дека се основа на бугарскиот народ. А колко от нас имат роднини там, имаш пойма? 2. Да Борис не е бил цар, ама ова кажи му го на Вовата он рече дека е цар, а ние се поведовме по неговиот наод. 3. никој и не споман дека Трново има врска со Кирил и Методиј и Климент и Наум 4. Да не се прочите убаво се и а се искривуваат зборови е типично за некои луѓе. Охрид е бил славјански во 9 век колку и Трново. А Трново е било бугарско колку и Охрид македонски. Т.е. Трново не било во България или? 5. Видиш како фино знаете кога сакате историја. Значи делото почнало во Плискаи тоа ви дава за право да го смтате за блгарски производ. Исто онакак како што целата писменост почна во Македонија и оттаму таа во сусштина е макеоднска( не во национална и државна смисла него суштински и содржински е макеодонска подеднакво колку што е и славјанска во истиот тој момент.) КЪДЕ точно е създадена писмеността, какво казват изворите? Јас не претендирам на ништо повеќе од вистината, која ви се има загубено некаде низ буквите и после крива ви е Њ и Љ...ај не ме зезај :). И држи се до правилата за користење на јазиците и буквите. ОК.
Jakov
quote:
1. Македонија слично на Блгарија нема претензии и нема потреба да Кирил и Методиј ги нарекува Македонци ниту во национална ниту во политичка државна смисла. Првотот зашто сите историски извори и насоки водат кон тоа дека се од грчко потекло. Конечно со вас во нешто да се сложиме. Во државен смисол неможе зашто во периодот кога работеле Кирил и Методиј, Mакедонија била византиска провинција. Истот важи и за Науm и Климент. Дали ти е ясно, че истото НЕ важи за Наум и Климент по простата причина, че барем за НАУМ е ясно къде е роден?
За едниот има податоци каде е роден ама тоа нее доказ од која националност е.За другиот има индиции. По тие аналогии Кирил и Методиј би биле Македонци зашто се родени во СОлун. Неможе така површно да се гледа на тоа. На крај на крајот и да е така и да е Наум од Блгариај по потекло тоа не значи дека е делото бугарско. Зарем сите оние Евреи кои добиваат Нобелова награда а работат и живеат во САД, викаат дека е тоа заслуга на Израел, не.
quote:
Она што е македонската компонента во целото нивно дело е фактот дека силата ја црпеле од народот кој живеел на тие простори. ГО образувале народот во брегалничко(Кирил иМетодија) и охридско(Климент и Наум) а тоа нее во Блгарија или Србија тоа е во Македонија. Охридско през 886 г. НЕ Е в Македония, а Одринско е в Македония. Охридско през 886 г. е В България. Дали сакаш да кажеш, че Нито Климент, нито Наум не го образовали народот на 1000 км. източно от Охрид? Никогаш немало манастир "Св. Панталеймон" на Тича, и да го имало не се знае кой го основал, немало я големата Базилика в Плиска, немало я кирилицата по стените на Златна црква в Преслав и да я имало е неизвестна каква е врската на Климент с нея, немало го съборот 893 г., немало го "Проглас към Евангелието" и "Азбучна молитва" , още потребно ли е?
Не се разбираме. Јас реков дека кога дошле во Макеоднија тие работеле меѓу Словените од кои подоцна се создал македонскиот народ. Тука е македонската компонента на нивното дело и на Кирила и Методиј. ЗНачи јас не спорам дека Климент и Наум работеле во Бугарија и дека таму можеби ја создале азбуката. Ама тоа што Климент бил епископ во Македонија и што Универзитето го отворил во Охрид, кој се наоѓал во Блгарија(бил освоен) а потоа бил престолнина на друга држава е различно. Охрид е македонски град исто толку колку што е Трново блгарски град. А тоа што македонските градови некогашбиле под бугарска власт не значи ништо. Дали Шумен е турски град зашто 400 години бил под турска власт. Дали Софија е турски град зашто таму со векови имало турска управа?
quote:
Тој дел тие луѓе се основата на денешниот македонски народ. Нема ваљда да ми кажеш дека се основа на бугарскиот народ. А колко от нас имат роднини там, имаш пойма?
Јас имам роднини во Србија, Америка, Канада, Австралиа, а можно е и во Блгарија, ама тоа не значи дека се тоа е македонска територија или дека тамошниот народ е македонски само зшто тие живеат таму луѓе кои имаат роднини во Македонија.
quote:
КЪДЕ точно е създадена писмеността, какво казват изворите?
Писменоста според изворите е создадена за време ан брегалничката мисија на браката Кирил и Методиј. Тоа се случило во периодот од 845-855 година.Тогаш тие биле во мисија на ширење на христијанството меѓу Струмјаните(словенско племе кое живеело во источна Македонија) За потребите на ширење на христијанстовот е формирана глаголицата која потоа е користена за Моравската мисија. [/quote]
serious 1. ИМА точни податоци за единиот от каква националност е: ".......произхожда от европейските мизи, които народът обикновено нарича българи...." - от къде е този текст? А м/у другото има и за другият 2. Делото е българско НЕ защото в него са участвали българи, а защото е замислено, организирано и осъществено от Българската държава /или владетел/. И то СЛЕД като делото на светите братя Кирил и Методи е приключило по един много жалък и нещастен начин вкл. с изблици на насилие. Националността на участниците не е от значение - тук се слагам. 3. Посочи точно какво пише и в кой извор, че азбуката е създадена по време на Брегалнишката мисия. Има много важен и стар извор за Св. Кирил, който казва друго и мога много лесно да го цитирам.
element
quote:
Originally posted by Jakov Јас не претендирам на ништо повеќе од вистината, која ви се има загубено некаде низ буквите и после крива ви е Њ и Љ...ај не ме зезај :).[;)] И држи се до правилата за користење на јазиците и буквите. ОК.
so bukvata Nj i Lj ? 1. vo koi dialekti se govorat? 2.zborovi koi pocnuvaat so istite vo nasiot Makedonski literatueren jazik i vo koi zborovi gi ima?
Jakov Еве цитирани неколку извори како покарактеристични. “Краткото кирилово житие“ автор најверојатно се препооставува дека бил Св. Климент Охридски. Во него се вели: „Потоа отиде на Брегалница и најде од словенското племе неколку крстени. И колку што најде крстени и ги преведе во православна вера. Им напиша книги на словенски јазик. Тие што ги преврати во христијанска вера беа 54 000.„...... ....“Во градот Равен на реката Брегалница, создал 35 букви“ „О Писменех“ на Црноризец Храбар: „ Константитн ја создал азбуката заедно со брата си Методија во 6363 година од создавањето на свтот т.е 855година нова ера.” Археолошки извори: Наодите најдени под црквата Св.Никола, и под кружната црква на Клетовник кај с. Крупишта во Брегалничката област. Како значаен извор е и т.н „Солунската легенда„, потоа житието на Теофилакт идр.
Jakov
quote:
Originally posted by element
quote:
Originally posted by Jakov

kade moze da se procita ovaa?
Ova konkretno mo\e ovde na forumov posto jas go pisuvav.[:)]Ama obemno ima vo dosta knigi. VO 5tomnata istorija na Makeodnskiot narod ima mnogu, a ima i mnogu monografii za Kiril i Metodij, mene mi e zal sto vakvi raboti ima malku nainternet, ama toa e nasata realnost. Na site jazici ima sekakva propaganda ama na makedonski nema nisto![:(]
Angya Kiril i Metodij, ne "bi bile", a BILE MAKEDONCI, no tie rabotele ZA VIZANTIJA. Sv. Kliment bez BUGARSKATA DRZHAVA NE BI MOZHEL DA JA SPROVEDE MISIJATA VO MAKEDONIJA, ZASHTO CAROT BORIS BIL NEJZIN POKROVITEL, a Sv. Kliment i Naum ne rabotele po svoja volja, TUKU SPROVELE ORGANIZIRANA MISIJA ZA POKRSTUVNJE I PROSVETUVANJE NA "JAZICHNICITE", PRED SE, OSMISLENA OD BOGA, SO POSREDSTVO NA BUGARSKIOT CAR VO CHIJA SLUZHBA SE NAOGJALE TIE. Carot Boris bil vistinski hristijanin, koj otstapil od bugar- skiot prestol, prepushtajki mu go na Simeon, a samiot do kra- jot na zhivotot prebival vo manastir, vo molitva i post. Pravilno e, nie - Makedoncite da mu odademe pochit na carot Boris i da go priznaeme negovoto uchestvo vo procesot na slovenskata prosveta i hristijanizacija na makedonskata zemja. Zatoa e pogreshno da govorime za makedonska ili bugarska istorija, koja vsushnost od toj period e zaedni- chka. No, pravilno e, da diskutirame za ISTORIJATA NA MAKE- DONIJA, ISTORIJATA NA BUGARIJA, itn. Zoshto? Zashto ni edna drzhava ne se razvila preku nokj, a toa e dolg vremeski proces, taka da, gorenavedite nastani se del od ISTORIJATA NA MAKEDONIJA, zashto se odvivale na nejzinata teritorija, no ne mozhat da bidat "makedonska istorija". Kako shto carot Boris e del od istorijata na Makedonija, taka i Makedoncite imaat del vo istorijata na Bugarija, i site nie na Balkanot, imame del vo istori- jata na Vizantija i istorijata na svetot, koja pak e ISTORIJA NA BOGA, NA NEGOVATA VOLJA I DEJSTVA NA ZEMJATA.
element
quote:
Originally posted by Jakov
Еве цитирани неколку извори како покарактеристични. “Краткото кирилово житие“ автор најверојатно се препооставува дека бил Св. Климент Охридски. Во него се вели: „Потоа отиде на Брегалница и најде од словенското племе неколку крстени. И колку што најде крстени и ги преведе во православна вера. Им напиша книги на словенски јазик. Тие што ги преврати во христијанска вера беа 54 000.„...... ....“Во градот Равен на реката Брегалница, создал 35 букви“ „О Писменех“ на Црноризец Храбар: „ Константитн ја создал азбуката заедно со брата си Методија во 6363 година од создавањето на свтот т.е 855година нова ера.” Археолошки извори: Наодите најдени под црквата Св.Никола, и под кружната црква на Клетовник кај с. Крупишта во Брегалничката област. Како значаен извор е и т.н „Солунската легенда„, потоа житието на Теофилакт идр.
a ima li edna kniga so site tie zitija da se kupi?(mislam kopii od niv)
element
quote:
Originally posted by Angya
Kiril i Metodij, ne "bi bile", a BILE MAKEDONCI, no tie rabotele ZA VIZANTIJA. Sv. Kliment bez BUGARSKATA DRZHAVA NE BI MOZHEL DA JA SPROVEDE MISIJATA VO MAKEDONIJA, ZASHTO CAROT BORIS BIL NEJZIN POKROVITEL, a Sv. Kliment i Naum ne rabotele po svoja volja, TUKU SPROVELE ORGANIZIRANA MISIJA ZA POKRSTUVNJE I PROSVETUVANJE NA "JAZICHNICITE", PRED SE, OSMISLENA OD BOGA, SO POSREDSTVO NA BUGARSKIOT CAR VO CHIJA SLUZHBA SE NAOGJALE TIE. Carot Boris bil vistinski hristijanin, koj otstapil od bugar- skiot prestol, prepushtajki mu go na Simeon, a samiot do kra- jot na zhivotot prebival vo manastir, vo molitva i post. Pravilno e, nie - Makedoncite da mu odademe pochit na carot Boris i da go priznaeme negovoto uchestvo vo procesot na slovenskata prosveta i hristijanizacija na makedonskata zemja. Zatoa e pogreshno da govorime za makedonska ili bugarska istorija, koja vsushnost od toj period e zaedni- chka. No, pravilno e, da diskutirame za ISTORIJATA NA MAKE- DONIJA, ISTORIJATA NA BUGARIJA, itn. Zoshto? Zashto ni edna drzhava ne se razvila preku nokj, a toa e dolg vremeski proces, taka da, gorenavedite nastani se del od ISTORIJATA NA MAKEDONIJA, no ne mozhat da bidat "makedonska istorija".
Sto e celta na tebe gospodza? istiot post(komentar) go imaas na prvata strana od ovoj topik.
Strelec Celta na gospodzata i' e da odi na ban!
Jakov
quote:
Originally posted by Strelec
Celta na gospodzata i' e da odi na ban!
Celta na gospozata bese po moe mislenje, polesno da dojde do bugarski pasos, ama ja utna adresata, a zaraboti i CRVEN, pa neka i e cestito.
Duhot na Vovata Ojde konot vo rekata, ha ha ha... Abe Anjia e prava vo toj moment ima zaednicko mnogo poveke odkolku razdelno. Nacionalsnosti vo denesna smisla voopsto nema. Ima drzavi - carstva so suveren. Po princip carstvo ne e opredeluvacka kategorija za nacionalnost pogotovo pa pred 10 veka. Site koj se na teritorijata na edno carstvo se poanici na koronata, bez znacenie kakvi jazici govorat i na koj bog se klanat. Toa e toa. Pa duri vo najnovata istorija ima primeri kolku sakas (Obedineto Kralstvo Velikobritanija i Severna irlandija - skoti, irlandci, anglicani, uelsci - ama edna drzava). Uste poveke deka Car e slovenskiot derivat na Cezar (Kesar) koe uste ovde predpostavuva nadnacioonalna komponenta. Kade gresi Angya? Ako ne sosema mlada, ke ja zemam da ja napravam Bugarka, ha ha ha ha... Zaednickoto braka - na ova treba da gradime. Pa razlikite - sekoj moze da gi vidi ili pocuvstvuva, ama na razliki idnina ne se gradi. Balkanot mora da bide kako eden. A kako ke se ova ustvari, ako najbliskite si gi derat ocite...
Duhot na Vovata Eve Jakov na slikata e so dolga kosa - isto i jas - duri vo toa si prilicame.
serious
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov

Starosta na izvorite ne e najbitna vo slucajov, nego avtenticnosta i kritickiot pristap vo nivnata rabota. Za arheoloskite izvori neznam kako bi ti gi prezentiral podetalno preku internet, navistina. O pismeneh ti ecitirano za da ja vidis godinata koga e nastanata azbukata, a taa godina 6363 se poklopuva so 855 krajot an misijata vo Bregalnica. Mislam deka e jasno.
M/u drugoto izvestieto na Hrabar ne e v protivorechie s Prostrannoto zitie na Metodii, a i na Kliment. Na 20 g. stanal arhont, nai-verojatno na Strimonska arhontija, ostanal na sluzba 10 g. i posle "...kato prekara v tova knezestvo mnogo godini i vide mnogo smutove i prestaplenija v tozi zivot, toi zameni stremezite si kum mrachnite zemni dela s nebesni misli....". T.e. zaminal za manastir v planinata Olimp. Ako znaem, che e roden okolo 815 g. znachi okolo 845 g. bil veche v manastir, a sled 851 g. v tozi manastir doshel i Kiril.....
serious
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Originally posted by serious
[quote]Originally posted by Jakov

Starosta na izvorite ne e najbitna vo slucajov, nego avtenticnosta i kritickiot pristap vo nivnata rabota. Za arheoloskite izvori neznam kako bi ti gi prezentiral podetalno preku internet, navistina. O pismeneh ti ecitirano za da ja vidis godinata koga e nastanata azbukata, a taa godina 6363 se poklopuva so 855 krajot an misijata vo Bregalnica. Mislam deka e jasno.
Eto primer za avtentichnost i kritichen pristap vo Solunskata legenda: Spored avtorot Kiril ne znael balgarski ezik, no po chudodeen nachin zabravil grcki ezik i zapochnal da razbira samo balgarski, a gulub mu donesal ot nebeto obrazite na balgarskite bukvi....... A eto i izvestieto na Teofilakt Ohridski: "Понеже славянският или българският народ не разбирал писанията, изложени на гръцки език, светците (Кирил и Методий - бел.а.) смятали това за най-голяма загуба и намирали основание за своята Безутешна скръб в това, че светилникът на писанията не се пали в тъмната страна (2 Петр., 1:19) на българите. Те тъгували, страдали и се отказвали от живота... Измолили от Него (от Бога - бел.а.) благодат - да изнамерят азбуката, която съответства на грубостта на българския език, и да могат да преведат божествените писания на езика на народа... След като получили този желан дар, те изнамерили славянската азбука, превели боговдъхновените писания от гръцки на български език и се погрижили да предадат божествените знания на по-способните от учениците си. И мнозина пили от този учителски извор, между които избрани и корифеи на групата били Горазд, Климент, Наум, Ангеларий и Сава.."
Christian dobro be do koga ovoj ke go pustate ovde da pisuva na bugarski,covek zbor ne moze da razbere.Da zemam i ja eden drugar od kina pa na kineski da pisuvame. Daj malce postegnato ako moze da se cuva forumov.
Jakov Dodeka citira(at) izvori, moze da ima tolerancija(okolu stranskite jazici) inaku se ostanato ke bide na makedonski ili na angliski.
dejan nesto za kiril i metodija http://www.carpatho-rusyn.org/spirit/cyril.htm
katia
quote:
Originally posted by Christian
dobro be do koga ovoj ke go pustate ovde da pisuva na bugarski,covek zbor ne moze da razbere.Da zemam i ja eden drugar od kina pa na kineski da pisuvame. Daj malce postegnato ako moze da se cuva forumov.
Е да, ама он е баниран заради цитатот, а не зашто пишува на бугарски. Краткото житие на Климент Охридски негира лагите на македонизмот за делото на Кирил и Методиj, многу е просто и jaсно. Maкедонците не можат да спорат со Бугари за историja зашто немат аргументи и од таа причина Бугарите на македонски форуми ги банират и им бришат мнениjaта. Jaс имам банирана IP адреса от форумот Каjgana од чисто формални причини, без да сум нарушила правилта на форумот.
toni_a serious: "...българският народ не разбирал..." ne razbira i do den denesen. osobeno bilo tesko da se previknat bugarite od turski na slovenski jazik.pa za religijata da ne zborime.okako pocnale da "pagaat glavi" duri togas se naucile. izgleda bez glavi poveke svakate!
mnik interesno e shto bugarite ne znaat deka vo toa vreme koga kiril i metodij ziveele, solun ne ni bil pod bugarija, i ftoro koga otishle vo moravija, otishle tam za da gi uchat moravjanite za da ne bidat pogermanichani. najinteresno e deka vizantija i moravija bile vo toa vreme alianca protiv aliancata Bugarija i Prosija(ili slichno ne se sekjavam bash ama ke pogledanm). toj fakt deka Moravija vodela vojna so Bogarija, ima samo edno politichko dejstvo vrz celata situacija, Kiril i Metodij bile i kako agenti protiv Bugarite [:D] eve neshto poveke za toa. http://www.makedonskosonce.com/broevis/2005/sonce559.pdf/46_47_Donski.pdf
dejan te moalm Katia! How can Cyrill and Methodius be Bulgarians?? They came from SOLUN. The Bulgars came into the Balkans like...8th century?? Or when ever it was. Could it possible take that long for these new people to develop that type of intellect so as to create an alphabet for all other people??? Plus Solun was Macedonian, how could all the Bulgars have settled in it for it to become completely Bulgarian?? Please stop with all these theories:)))
katia
quote:
Originally posted by dejan
te moalm Katia! How can Cyrill and Methodius be Bulgarians?? They came from SOLUN. The Bulgars came into the Balkans like...8th century?? Or when ever it was. Could it possible take that long for these new people to develop that type of intellect so as to create an alphabet for all other people??? Plus Solun was Macedonian, how could all the Bulgars have settled in it for it to become completely Bulgarian?? Please stop with all these theories:)))
Be quite, this is a theory only. Almost everything is said about the two brothers here in this forum, this is just to complete the different points of view.
mnik the different points of view [?][?][?] there is only one real view,do you think yours [?][?][?]
dejan Ah i see[:D]
Thiudimir "Првото зашто сите историски извори и насоки водат кон тоа дека се од грчко потекло. Конечно со вас во нешто да се сложиме." I would like to see a proof about their greek origin! (Here I mean ancient texts, of course). I don't know why nobody dares to mention the fact that Macedonians in that time were the biggest population of Saloniki/Solun and there is a very big chance (and the most probable) that these two brothers were Macedonians (even the Pope Benedikt knows that). Here I mean Macedonians (not Slavs) who allegedly came in 5-6 century AD. Macedonians who still think about themselves as ancestors of Slavs from 5 C. AD will be shocked when they learn the truth about their ancient origin. Macedonians today are mainly Macedonian/Slavic and Bulgarians mainly Thracian/Bulgarian/Slavic. Thracians and Macedonians had simmilar languages and proto-slavic. It is very normal that today we also have similar languages. And yes, you can say its the same language, but than we can also say that thracian and macedonian were also same language, and so what??? False claim that both peoples (Macedonians and Bulgarians) are ancestors of incomming Slavs from Carpatian marshes is killing both nations. When the truth goes out so will mystery of Kiril and Metodius be also (easilly) solved...
mnik First of all, they were Ancient Macedonians in Saloniki, no Greeks at all. than look at the fact, the Ancient Macedonians Kiril and Methody said:"Talk on Slav since Saloniki is Slav" [img]http://www.macedonia-info.org/history/Sreden_Vek-Middle_Ages/all_salonikapeople_speek_clear_slavic.jpg[/img]. we agree that they were Ancient Macedonians, and they knew the Slav language so good that they could teach the Slavs how to write. this points only on one fact, Ancient Macedonians were Slavs. so I see that we agree in one point, but there were no Slavs that came from anywhere, only a Slavs that came from the wars with the Germans, in their homeland back.
mnik And about the Carpatian, I was looking a documentary on Discovery that there is no sufficiant archeological evidence that any kind of civilisation was buitl in this region, so this theory is falling appart, and there are many other rock arts that proves that they can be easy encoded with use of the living Slav languages. all this gives only one point, There was no big raid on the Balkans. the Seige on the Saloniki from the Slavs can be only seen as attempt to put down the bigest Byzantian town in Macedonia. thats all, and the slavs that were living in the area of Saloniki have lived also many years in peace with the population of the town. no war no crime, but revolution against the Greeks.
Thiudimir I'm happy you edited your first post :-) Theory is something unproven, with not enough evidence to make it a fact. Of course one day will be proved or refuted. Charpatian theory is starting to fall apart. And its good so. New facts are going on surfice and they should be brought to the average people. With books, internet, songs, music, art, there is a lot of work waiting to be done... Cheers...
mnik
quote:
Originally posted by Thiudimir
Cheers...
Cheers...
Enigma Kakva vistina sakate? Neotkrieniot (nedokazhan) del od istorijata e misterija, koja najverojatno nikogash ne kje ja doznaeme, a koj znae dali taa e vo nasha polza? Vnimavajte, namesto Aleksandrovata Makedonija, da ne ja pronajdete Pandorinata kutija.
mnik
quote:
Originally posted by Enigma
Kakva vistina sakate? Neotkrieniot (nedokazhan) del od istorijata e misterija, koja najverojatno nikogash ne kje ja doznaeme, a koj znae dali taa e vo nasha polza? Vnimavajte, namesto Aleksandrovata Makedonija, da ne ja pronajdete Pandorinata kutija.
tja ako e toa istina so be it, ama vazno da e nemanipulirano, ama jas sum siguren deka ne e taka kako shto velish.[8D]
Enigma "Vistina" se postoechkite fakti, a skrienite ili "manipulirani" nedokazhani vistini se naogjaat nadvor od realnosta na svetot. Realnosta e toa shto e, a ne toa shto bi mozhelo da bide, ili toa shto bilo, no nikoj tochno neznae shto vsushnost se slu- chuvalo. Pretpostavkite ne se dokazi, a samo vozmozhnosti bez fakti. Zborot "Vistina", - na grchki "Alitheia", znachi otkri- ena zavesa, koj prvobitno se odnesuva na Hrista, sledstveno i, na sekoja vistina, odnosno na toa shto e otkrieno, potvrdeno, dokazhano, dadeno, t.e., realno postoelo i postoi.
Enigma
quote:
Originally posted by angomako
quote: Vistina", - na grchki "Alitheia ----------------------- vistina-istina...na san-skrit,ili na skritiot svet jazik,vistina se vika "astu"...astu-istu-isti-istina-vistina----- kako sto kazavme,ne e bas potvrdeno deka pred 1000 god karpatite grgale od slavjani,tolku mnogu za da ne mozat da se razminat,i naednas,op,site se preselile. za ova dokazi nema.a nekoi vikaat deka toa bilo vistina.. e pa ne eeeee:) bring the prooves:)
Antichkiot svet nemal konkreten poim za vistina, a toj bil vo postojana potraga po nea, poradi shto vo nego se vrodila naukata, a pred se, astronomijata, matematikata i filosofijata. Konceptot za "Vistina" e usvoen vo novata era na hristijanstvoto. Slovenstvoto e misterija, koja chovekot najverojatno nikogash ne kje ja otkrie. Postojat dokazi, za toa deka jazichnici, t.n sloveni go okupirale balkanot (bitkata za Solun e registrirana vo istoriskite vizantiski dokumenti), kako i za sozdavanjeto na literaturniot slovenski jazik (Crkovno-Slovenski), no koi vsushnost bile t.n. sloveni i od kade tie doshle, nema dokazatelstvo. "Karpatite" se samo edna od hipotezite, druga hipoteza pretpostavuva deka doshle od Persija. Najverojatno ni samite "sloveni" ne znaele od kade doshle, zashto ne bile pismeni i nemale poim za geografija.
Jakov Imate nova tema za Slovenite, pa tamu ke otkrieme koi bile i sto bile. http://forums.vmacedonia.com/topic.asp?TOPIC_ID=10311
f9 =>"Postojat dokazi, za toa deka jazichnici, t.n sloveni go okupirale balkanot (bitkata za Solun e registrirana vo istoriskite vizantiski dokumenti), kako i za sozdavanjeto na literaturniot slovenski jazik (Crkovno-Slovenski), no koi vsushnost bile t.n. sloveni i od kade tie doshle, nema dokazatelstvo." ------------------------------------------------------------ -=Neshto neverojatno se sluchuva koga vizantiskite izvori(vsushnost zhitija)se pobaraat na tloto na Balkanot.Interesno e shto Balkanot izobiluva so arheoloshko-materjalni dokazi za probivot na Slovenite.I navistina gi ima vo Srbija po dolinata na Morava,gi ima na Kosovo i vo deneshna Albanija,gi ima duri i vo Grcija,-na Peloponez,Bosna,Vojvodina...Ako dobro se razberat tie zhitija proizleguva deka vo Makedonija bi se nashle najmnogu ostatoci od Slovenskite naseluvanja.E tuka rabotata ne shtima.Kolku i da sakaa vo 50 godini od postoenjeto na Jugoslavija da pronajdat neshto ,bilo shto od ovie masovni naseluvanja slavistite ostanuvaa na mrtva tochka.I pokraj potragata po niv vo Ohrid,Prespa,Bitola i kade ne,ne se najde nishto.Do pred dve godini ne postoeshe nitu eden dokaz za nivno doseluvanje.Pred dve godini na samata granica kon Kosovo,a vo blizina na Skopje prv pat na teritorijata na republika Makedonija se pronajde grob na sloven.Vo poslednite 50 godini javna tajna e deka arheolozite i istoricharite na imetnost za sredniot vek ne mozhea da se sretnat.Ednite baraa slovenski korenja zaradi vizantiskite izvori a drugite ne mozhea da gi najdatvo Makedonskata zemja.Raspravata se ushte trae.
f9 Vo Makedonija ne doshle samo slovenite spored "vizantiskite izvori",imalo vo tekot na istorijata i drugi narodi i vojski koj doagjale,no nikoj od niv ne ostanuval.I da dosle slovenite vo Makedonija spored tie vizantiski izvori tie i si otishle i toa pak spored tie istite vizantiski izvori.Neverojatno e shto ova skoro da sekoj go zaborava koga gi spomnuva i Slovenite i izvorite.Zatoa ke potsetam po koj znae koj pat . -Patrijarhot na Carigrad Nikifor(Patrijarhuval od 806 do 815)vo hronoloshkite beleshki vo delot 34 veli: "Jusinijan II gi napadna Sklavinite.Toj stigna do gradot Solun i izbrka mnogu od Sklavinskite plemenski vodachi,nekoj so sila,nekoj se molba i gi preseli vo zemjata narechena Opsicijus(Opsicijus e tema vo Mala Azija). Teofan-Vizantijski istorichar od krajot na 8 vek potvrduva:"Vo taa godina (662-Arapsko-Vizantiska vojna),Justinijan II odbra 30 000 regruti od Sklavinite koj gi preseli i naoruzhuvajki gi gi napravi vazna armija." I shto se sluchilo.Najverojatno e deka Slovenite doshle vo Makedonija i ja napushtile kako i mnogu drugi prethodno.Verojatno e deka postoi igra na mnoshtvo termini koj oznachuvaat razlichni raboti a se identifikuvaat kako istorodni.Sklavini,Sloveni,Slavjani i vremenski i prostorno se razlichni termini.Sloveni so znachenje od 18-19 vek ne e isto so terminot Slavjani od 9 vek ili terminot Sklavini od 5-6 vek.Sklavinite imale sosema druga kulturna osnova i tie nemaat nishto zaednichko so Slavjanite od 8-9 vek.
Enigma Slovenite gi okupirale balkanskite zemji, shto e razlichno od migriranje. Arheolozite i istoricharite ne mozhat da se sretnat na nauchno pole, zashto arheologijata povekje se odnesuva na antropologijata otkolku na istorijata. Arheologijata mozhe da dostavi samo nemi dokazi, koi se vtoro- stepeni za istorijata, taa svedochi za chovekot od svoeto vreme i ne mozhe da vospostavi istoriska vrska pomegju vreminjata i epohite. Dodeka istorijata e povekje zasnovana na prvostepeni - pishani dokumenti, koi pak nemaat ili imaat minimalno antroploshko znachenje,a se odnesuvaat na drzhavite (carstvata)i nivnata struktura, kako i na narodite (pleminjata) vo sostav na drzhavnite ili plemenskite institucii. Vo istorijata, se shto postoelo nadvor od drzhavnite institucii ili bilo beznachajno za niv, najchesto ne e registrirano, odnosno nema pishano svedoshtvo. Istorijata na umetnosta ima povekje atributi: antropoloshki, arheoloshki, ekoloshki, etnoloshki, tradicionalni, religiozni, politichki, socijalni, lichnosni (na umetncite), erotski, seksualni i dr.,no nema direktna vrska so istorijata na svetot, odnosno pomegju niv e potrebna soodvetna vrska na dokumenti, koja kje gi povrze. Od Sredniot Vek, vizantiskite dokumenti se najverodostojni, zash- to taa bila svetska Imperija, koja gi registrirala znachajnite nastani vo svetot.
Брат As you know, or don't know - there is a big Slovak minority in Vojvodina - 80.000 Slovaks are living here.They have Slovak schools, Slovak television.... SO - all the Slovak kids here(and in Slovakia) learn, that Kiril and Methodius were Slovaks. Czechs people do it too: "They were Great Moravians". Bulgarian claim that the saint brothers are Bulgarians from Salonica. Russians think that Kiril and Methodius in fact are Russians - I remmember 1 cultural presentation in Japan, where Russians said it, in front of everyone: "Kiril and Methodius were Russians" Macedonians claim that the saint brothers were Macedonians. Serbians do it too.
quote:
Црноризец Храбар
Simeon The Great Bulgar(but Црноризец Храбар is his nichname [;)])
quote:
“со цртички и рески читаа и гатаа“
I don't believe him.Slavs had an alphabet before even the Greeks.You know - the text, which were found near Kumanovo.
mnik Fakt e deka Togash vo Solun nemalo nitu Sloveni nitu Grci. Bil Makedonski Grad, znachi so Antichki Makedonci. Kako togash Najgolemite Uchiteli na Slovenite Izlegle od ovoj Antichki Grad, kade nemalo Sloveni. Spored vizantijski izvori, slovenite vlegle vo Solun, mnogu podocna od Kiril i Metodi. Chim oni zborile Slovenski, togajka ima samo eden zakluchok, tie bile Sloveni. Zapamtite zborot Sloveni e nov Nadimak od XX vek. taka da Antichki Makedonci bile "Slovei". toa go potvrduvat i mnogu karpesti natpisi, koj neosporivo imat slovenska sodrzina, so slovenski zborovi. so nikoj drug jazik ne moze da dojde dhovek do nekoje chitliva sodrzina.
Jakov MNIK malku si pobrkal Slovenite vo Solunvleguvaat od 6, a intenzivno vo 7 vek. Knez Hacon i Kral Prebond...a Kiril i Metodij se vo 9 vek....znaci togas Solun veke bil sloveniziran.
mnik Chim kazesh taka Jakov, mozno e ama jas samo go citiram Donski, taka da ako jas sum greshka i on e, ili mozebi jas ne sum go razbral nego. kako i da e, jas nemam vreme da chitam tomovi od vizantijsko vreme, pa moram da se oslonam na nekoj kako Donski.
mnik
quote:
Originally posted by Jakov
Nemoj na Donski samo plizzzz
bash me interesira zasho samo donski ne [?] ako sakash bash da mi kazesh. Jas go znam lichno, bidejki e Bratuched na Tatko mi. I bez razlika na rodninskata vrska, znam deka e na mesto chovek, i se zanimava so seto toa veke od koga go poznavam, a i negovata familija, skoro site se Istorichari. Taka da mozam da kazam deka e na mesto, pa bash me interesira tvojta kritika, zoshto bash toj ne [?]
Antioch
quote:
Jakov MNIK malku si pobrkal Slovenite vo Solunv leguvaat od 6, a intenzivno vo 7 vek. Knez Hacon i Kral Prebond...a Kiril i Metodij se vo 9 vek....znaci togas Solun veke bil sloveniziran.
Nema nikakvi dokazi deka vo 9 vek Solun bil sloveniziran. Ako nekoj ima takvi dokazi go molam da gi pokaze...(web link, strucna literatura, zapisi od toa vreme (vizantijski ili drugi),arheoloski naodi itn).
mnik
quote:
Originally posted by Antioch
Nema nikakvi dokazi deka vo 9 vek Solun bil sloveniziran. Ako nekoj ima takvi dokazi go molam da gi pokaze...(web link, strucna literatura, zapisi od toa vreme (vizantijski ili drugi),arheoloski naodi itn).
pa i mene bi me interesiralo, celo vreme se famozirat ovie Sloveni, a iskreno recheno, Site gi opishuvaat kako Visoki, Rusi(Plavi) lugje, a kaj nas, 90 % lugjeto se 150-175 cm i najchesto temni, retki se nekoj si Plavi. Bash me interesira kako e to amozno, Nie Sloveni, a ne izgledame na niv!!!!
Antioch Eve gi "Slovenite" :-))) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Display&dopt=pubmed_pubmed&from_uid=11260506 Prviot link...