Двајца македонски математичари - најдобри во свет
Двајца македонски математичари - најдобри во свет
OooOo НА НАТПРЕВАР ЗА МАТЕМАТИЧКИ ПРОЕКТИ ВО КАЗАХСТАН Двајца македонски математичари - најдобри во светот Кренар Мухидини од Тетово и Семир Елезовиќ од Гостивар, и двајцата средношколци од турскиот колеџ "Јахја Кемал", првото место го освоија во конкуренција на 56 проекти од 21 држава Кренар Мухидини од Тетово, ученик на трета година на приватниот колеџ "Јахја Кемал" во Гостивар, и Семир Елезовиќ од Гостивар, матурант на истиот колеџ, го освоија првото место и златните медали на светскиот натпревар за проекти од математиката, одржан во организација и под покровителство на УНЕСКО од 17 до 21 мај 2005 година во главниот град на Казахстан Алма Ата. Овие исклучително талентирани млади математичари учествуваа со свој проект од областа на модуларната математика, како гранка на теоријата на броевите, со практична примена во криптографијата. "Развивме еден нов поприспособлив начин за шифрирање на пораките во криптографијата", вели Елезовиќ. Елезовиќ и Мухедини настапија во конкуренција на 56 проекти од 21 држава, оценувани од меѓународна комисија на професори од познати светски универзитети. Елезовиќ, поради својата надареност за математика, доби стипендија на Универзитетот во Бремен, СР Германија каде што ќе му биде во целост плаќана школарината која за една година изнесува 23.000 евра. I taka ushte eden mlad mozok od Makedonija se izlea nekade na drugo mesto vo svetot ...
Jakov
quote:
Originally posted by slasa
quote:
Originally posted by Jakov
Jas koga zboram deka treba da se privatizira do maksimum obrazovanieto vo Makeodnija nikoj ne veruva. Site anjdobri poslednive godini se od privatnite sredni skoli.
jakov nemoj dete [:D] koj ima sredstva da plajka na privatni skoli vo MK gi ima i ovde pa site se u k*r pojdeni , nisto podobro ne e so privatni ,
Ima Ima sto ke platata, a ako se organziira se kako sto treba i nema da trebaat tolku pari, samo treba vizija, volja i malku od malku da se seti drzavava deka vo toa lezi zajcceto, ako ne e golemiot zajak. Ama trebad a se setat a ne programi za ekonomski obnovi prepisani od slovenija od 1990 da ni nudat.
ProMKD Нема ништо лошо во тоа што отишсле во друга држава да учат, само прашањето е дали ќе се вратат. Има на пример многу Словенечки студенти во Македонија, ама и тие рачунаат некој ден дома да се вратат.
AaaAa Promkd???? o cemu ti to. Nejse, Vo sistem vo koj konkuretnosta so nekoi svetski normi odavna e ddovedena na minimum resenie drugo nema sem sozdavanje na konkurencija, a taa konkurencija nema da ja ima se dodeka se fokusiraat na dva korumpirani magnata kako shto e Sv. Kiril i Metodija. Na vremeto imalo dobra akademska struktura ama imalo i reperi so koi sme se merele, denes se merime sami so sebe a koj od koj e pobeter i po neobrazovan. Nemozesh da ocekuvash idnina za edna drzava koga obrazovanieto se brani so uspesi postignati pred 20 godini ili koga se priklonuvame na edna ili dve individui koi neshto napravile, sami. Ko shto toa go napravi profesorot Marjanovic, koga kako slep za stap se fati za eden negov student koj uspeal da stigne do Germanija ili Oxford ili kade bese vo obid da zadade kontra udar na cvrsto dokazanata realnost, deka nasiot sistem i nasite studenti generalno se svetlosni godini vo odnos na svetot. I nikako da razbereme deka naseto ego i samo bendisanost (ala nikoj kako nas ne uci) ne ne nosat nikade. Dosta se gordeeme so ona shto bilo pred 20 godini ili so ona shto go napravila edna idnividua, kade sme generalno? Nikade. Makedonija prvo i osnovno ne e vo tek so svetskite tokovi vo naukata i obrazovanieto, vo makedonija covek treba dusa da si ispluka za da stigne do edno svetsko akademsko spisanie ili naucen trud a ne neshto drugo, a toa shto profesorite uste se priklonuvaat na ucebnicite od 1960 koi samo se re-izdavaat vo oblik na cisti plagijati so tugjo ime e vekje druga zalost. Samo privaten sistem ke ne stavi vo red, i kolku i da e ne seriozen na pocetok i ne stabilen finansiski i na sekoj drug nacin toa e sosem normalno, institucii se gradat so decenii ne preku nokj, preku nokj samo se rusat ko shto se sluci so Sv. Kiril i Metodija.
AaaAa
quote:
Originally posted by Jakov
quote:
Nemozesh da ocekuvash idnina za edna drzava koga obrazovanieto se brani so uspesi postignati pred 20 godini ili koga se priklonuvame na edna ili dve individui koi neshto napravile, sami.
Иднината на нашето образование за жал е заглавена многу повеќе поради други работи. Камо среќа да ни беше главен проблем успесите од пред 20 години. За последниве 10 години такви магариња се изредија за мин. во образованието, за ректори, за незнам советници да сега сме за никаде. Не дека некој во Македонија ја свати поентата и смислата на транзицијата, ама барем во образованието требаше да го направат тоа. Сега сите ќе се фатат за овие деца што добија награда и за некои ним слични и ќе скокаат како сме направиле врвен образовен производ. Да за тоа не бива, ама не зашто ни е образ.систем одличен туку зашто поднебјето си раѓа таленти.Петнаесет години кај нас никој неможе да разбере дека на РМ не и требаат во секоја генерација по 3% врвни дипломци со кои ќе се гордееме зашто одма влегле на работа во Сименс или Фолксваген. Наместо да се концентрираат да произведеме 70% просечни дипломци кои во секој момент ќе знаат што и како, и ќе можат да се снајдат со секоја најнова технологија и да ја применат кај нас, ние живееме во сонот за елитни кадри. Истото е и во средното образование. Ќе ги измалтертираме поштено 4 години у клупа децата и после ќе им треба уште 5 години да го испечат занаетот некаде. Зашто? Зашто 4 години фризерка си ја чукала главата со хемија, кабелмонтер седел 3 саати дневно читајќи го Тивкиот Дон, а само пола саат гледал како изгледа табла со осигурачи. Небаре мене водоинсталатерот кога ќе дојде дома ќе треба да ми раскажува за географската ширина на Австралија. Треба да изработи квалитетно(заради него и мене) и брзо(пак заради двајцата). Ама цврц кај нас се бавиме со други глупости во школо.
Ashkolsun!!! so gore citiranata recenica moja, ne sakam da go opisam sistemot kako sistem, tuku pogledot na sistemot od strana na onie koi treba da go koristat. Lugjeto dozvoluvaat da im se mackaat ocite so ovie individui... kako ne ni cine sistemot koga vidi gi talentite...i ne e zatoa shto podnebjeto ragja talenti, sekade se ragjaat talenti, koga ke mu posvetish ti na toj "talent" vnimanie. Vo sredno profesorite si naogjaa po edno gluvce, imashe eden takov jas kaj shto ucev, i toj edniot zamina zapad od koga sobra iljadnici nagradi kaj nas, ama toj eden trojca kako zamorce go cuvaa, dodeka drugite samo posmatraa, bidejki tie neli ne bea talenti. Marjanovic tera pravda po vesnici, a shto ne si ja istera vo institucijata vo koja e. Savce drugar mu Klimovski sto ubava kniga ispecati, u lilja boja so uvod na kineski... pazi molim te uvod na kineski. A knigata e kopija od A do SH na politickoto ureduvanje na SFRJ izdadeno 1975ta. Cickoto od Belgrad se resil deka e star za da se aska po sudovi i da ne go tuzi, i na nasive tolku im trebashe, decata seuste plakjaat po 2500 denari za toj plagijat. Ma daj... uh mi se grozi.
Jakov Jas koga zboram deka treba da se privatizira do maksimum obrazovanieto vo Makeodnija nikoj ne veruva. Site anjdobri poslednive godini se od privatnite sredni skoli.
slasa imas angliska verzija od ova da go publiciram na univerzitet
OooOo Ti barav slasa na www.unesco.org (poshto oni se pokroviteli) ama nishto ne najdov :(
slasa
quote:
Originally posted by Jakov
Jas koga zboram deka treba da se privatizira do maksimum obrazovanieto vo Makeodnija nikoj ne veruva. Site anjdobri poslednive godini se od privatnite sredni skoli.
jakov nemoj dete [:D] koj ima sredstva da plajka na privatni skoli vo MK gi ima i ovde pa site se u k*r pojdeni , nisto podobro ne e so privatni ,
mako Kako ke publikuvaat profesorite vo stranski spisanija koga neznaat nitu eden stranski jazik korektno? Sum primetil deka i prof. Marjanovik i g. Frckovski cesto vo nivnite kolumni upotrebuvaat germanski alternativno angliski izrazi i recisi nikogash korektno ne gi pisuvaat. Makedonskiot akademski svet e mal i zatvoren toa e vistinito i na sekade se recikliraat i povikuvaat istite licnosti.
concrete MAKEDONSKIOT AKADEMSKI SVET...TTTT....... ne vi ima malku zvuk na tarabuka?????
dejan concrete, nie ke go vodime svetot za nekolku godini so nasa intelegencija[:D]
concrete Dejane , ne mislev na vas mladite..baj Boze da bide taka!!!!.....poveke na sega FORMALIZIRANATA INTELEGENCIJA VO MAKEDONIJA....po fakultetite,pa onaa sto se kazuva INTELEGENCIJA i koja po ocekuvanje na smrtnicite , treba da bide PERJANICA NA svojata zemja!!!!! Onaa de, na primer sto gi pravi GENIJALNITE EKONOMSKI PLANOVI....pa onaa sto od GOTOVA drzava so ime i prezime pravi VERESIJA ....itn.itn :):):)!!!!
concrete Ah , da ne zaboravam i onaa sto gi stava pod cerga Kiril i Metodij na primer, a ima kenta fles vo raka, popara da napravi vo Hristijanskiot svet!!!!!!! Vo podlabokata i poplitkata (ponovata de...) istorija ic da ne navleguvame!!!!
Jakov
quote:
Nemozesh da ocekuvash idnina za edna drzava koga obrazovanieto se brani so uspesi postignati pred 20 godini ili koga se priklonuvame na edna ili dve individui koi neshto napravile, sami.
Иднината на нашето образование за жал е заглавена многу повеќе поради други работи. Камо среќа да ни беше главен проблем успесите од пред 20 години. За последниве 10 години такви магариња се изредија за мин. во образованието, за ректори, за незнам советници да сега сме за никаде. Не дека некој во Македонија ја свати поентата и смислата на транзицијата, ама барем во образованието требаше да го направат тоа. Сега сите ќе се фатат за овие деца што добија награда и за некои ним слични и ќе скокаат како сме направиле врвен образовен производ. Да за тоа не бива, ама не зашто ни е образ.систем одличен туку зашто поднебјето си раѓа таленти.Петнаесет години кај нас никој неможе да разбере дека на РМ не и требаат во секоја генерација по 3% врвни дипломци со кои ќе се гордееме зашто одма влегле на работа во Сименс или Фолксваген. Наместо да се концентрираат да произведеме 70% просечни дипломци кои во секој момент ќе знаат што и како, и ќе можат да се снајдат со секоја најнова технологија и да ја применат кај нас, ние живееме во сонот за елитни кадри. Истото е и во средното образование. Ќе ги измалтертираме поштено 4 години у клупа децата и после ќе им треба уште 5 години да го испечат занаетот некаде. Зашто? Зашто 4 години фризерка си ја чукала главата со хемија, кабелмонтер седел 3 саати дневно читајќи го Тивкиот Дон, а само пола саат гледал како изгледа табла со осигурачи. Небаре мене водоинсталатерот кога ќе дојде дома ќе треба да ми раскажува за географската ширина на Австралија. Треба да изработи квалитетно(заради него и мене) и брзо(пак заради двајцата). Ама цврц кај нас се бавиме со други глупости во школо.
quote:
Makedonija prvo i osnovno ne e vo tek so svetskite tokovi vo naukata i obrazovanieto, vo makedonija covek treba dusa da si ispluka za da stigne do edno svetsko akademsko spisanie ili naucen trud a ne neshto drugo, a toa shto profesorite uste se priklonuvaat na ucebnicite od 1960 koi samo se re-izdavaat vo oblik na cisti plagijati so tugjo ime e vekje druga zalost.
Денес во Македонија нема да најдете три факултети на кои библиотечниот фонд им е комплетиран барем во висина од 80%. Кога и да побарате во библиотека книга, ја нема. Ја нема а имаат по 5 копии од секоја. Ама имаат исто толку професори кои си ги позајмиле за дома на период од 10 години. Апсолутно безмислосно се разграбуваат таквите работи. УЧебниците кои ги препишуваат се приказна за себе. Ем препишани, ем несмееш да го фотокопираш, ем ако не си на спиокот студенти кои го купиле учебникот ќе паднеш испит. Марјановиќ продава памет дека ако се фотокопира негов учебник тоа било казниво по закон. Па не е ли казниво по закон кога се преведуваат странски статии и се печатат како свој учебник. Не е казниво кога студенти си ги наоѓаат своите семинарски(работени за испит или оценка) како составен дел од книгите на своите професори.
quote:
Samo privaten sistem ke ne stavi vo red, i kolku i da e ne seriozen na pocetok i ne stabilen finansiski i na sekoj drug nacin toa e sosem normalno, institucii se gradat so decenii ne preku nokj, preku nokj samo se rusat ko shto se sluci so Sv. Kiril i Metodija.
Приватни образовни институции и се итекако потребни на Македонија. Ама приватни институции кои ќе имаат цврсти правила на игра и во кој ќе се знае кој пие кој плаќа. Денес има неколку „жални експерименти„ во форма на приватни високообраз.институции. Наменети е исклучиво или барем во најголем дел за задоволување на потребите на богатите родиетели кои имаа желба да им студираат децата, а се ќутуци па неможат да влезат на УКИМ. На дел од овие институции професори се истите оние од УКИМ, кои до 16.00 предаваат на Кирил и Методија за 45.000 денари плата, а после 17.00 се визитинг проф. За 60.000 денари. Ебати државата, во која со три семинарски работени според научниот метод “copy/paste” добивате 9ка во 18.30 а кај истито тој професор во 13.00 на УКИМ неможете да добиете ни 6-ка за научени 3000 страни од проста причина што вашиоте студии ги плаќа државата, а на оној во 17.00 ги плаќа татко му. АКо сте студент денес на државен факултет и си го плаќате сам школувањето на првата страна во индексот ви ставаат печат. Да се знае, за кога ќе одите на испит професорите да знаат дека имате 2000евра годишно за факултет. За да знаат дека може да ве бутаат и така да ве подложат на корупција(да ве одерат за една 6-ка). Вака се граби кон Европа, а не со know-how technology. Да се соберат сите трошоци кои денес одат за книги, помагала, карти, обелка(тоа е денес со 70% удел во образованието-кој што носи) да видите дека со тие сретства може да се образуваат децата и во приватни институции. Во школи во кои професорите ќе одат зашто сакаат да одат и да работат., а не како денес 80%одат за да не седат дома, зашто платите и онака им се мизерни.Ама ај може ќе се сети некој некогаш. Во блиска иднина неверувам.
Jakov Obicno koga sistemot ne cini vikaat “raspad na sistemnot” nasiot obrazoven sistem ne e raspadnat se drzi, ama se drzi ramkata. Ako pogledente vnatre ke vidite deka skoro nema sistem. Ima nesto sto dejstvuva stihijno i bez cel. Ne se pravat niakvi reformi, osven sminkanje i samozalazuvanje. Sekoj se buta da si butne uste nekoj svoj. Imate na tv, univerzitetski profesori koi zemale 300 evra za ocenka. Kolku mizeren mentalen skolop treba da e nekoj da od vrvna obrazovna pozicija se blamira za 300 evra. VO srednite skoli sekoja godina se pogolem zamav zema eden nov nacin na obrazovanie. “Donatorsko- sponzorski sistem na samoobrazuvanje na decata” i nikoj muva ne go lazi ne go ni spomnuva toa. Samite roditeli potegnuvaat inicijativi, demek za dobroto na skoloto vo koe ucat nivnite deca, da kupat nesto. Eden roditel kupuva dvd, drug tv, tret audio-sistem, cetvrt lcd...neli da ima decata na sto da ucat. Drug od svojata gradezna firma ja molerisuva ucilnicata na svojot sin, pa neznam tret nosi zavesi i drn drn...i avtomatski tie deca se veke fini i dobri i treba samo da gugaat na cas za da dobijat jaki ocenki. Ako nemate takov tatko, ako tatko vi, e socijalen slucaj, molete se na Boga da ste talent kako onie dvajca gore, pa da stanete necie belo gluvce inaku ke si sedite vo 4ta klupa ke ve prasuvaat formalno za 3ka i nikoj nema uvo da go boli za nisto. Nasite dva univerziteti(onie drugite dva ne gi smetam ni za nasi ni za univerzi) gi nosat iminjata na tvorcite na kulturata i pismenosta vo pola Evropa. 80% od nasite skoli se krsteni po prosvetiteli, uciteli, ucebnikari i slicno, a nie denes ja izgubivme osnovnata cel na ucilistata. Zaboravi drzavata sto e i za sto treba da sluzi obrazovanieto. Mesto da proizveduvame uceni i strucni luge, proizveduvame nesto, koe ako e snaodlivo i ima volja za poveke odi vo stranstvo, ako ne odi na biro za vrabotuvanje. Porano barem se odelo na pecalba povozrasen, denes uste od III sredno decata odat vo stranstvo da zavrsat sredno i gotovo vrakanje cvrc....e toa ti e.....
The_Crow Sekoja cest jakov najobjektivno opisam obrazoven sistem iskreno nemam na sto da repliciram si opfatil sve.
nemo
quote:
Originally posted by Jakov Денес во Македонија нема да најдете три факултети на кои библиотечниот фонд им е комплетиран барем во висина од 80%. Кога и да побарате во библиотека книга, ја нема. Ја нема а имаат по 5 копии од секоја. Ама имаат исто толку професори кои си ги позајмиле за дома на период од 10 години. Апсолутно безмислосно се разграбуваат таквите работи. УЧебниците кои ги препишуваат се приказна за себе. Ем препишани, ем несмееш да го фотокопираш, ем ако не си на спиокот студенти кои го купиле учебникот ќе паднеш испит. Марјановиќ продава памет дека ако се фотокопира негов учебник тоа било казниво по закон. Па не е ли казниво по закон кога се преведуваат странски статии и се печатат како свој учебник. Не е казниво кога студенти си ги наоѓаат своите семинарски(работени за испит или оценка) како составен дел од книгите на своите професори.
quote:
i kolku ima studenti koi ne go polozile posledniot/e ispit/i sekomu spored zaslugata i plata i se ostanato
Samo privaten sistem ke ne stavi vo red, i kolku i da e ne seriozen na pocetok i ne stabilen finansiski i na sekoj drug nacin toa e sosem normalno, institucii se gradat so decenii ne preku nokj, preku nokj samo se rusat ko shto se sluci so Sv. Kiril i Metodija. Приватни образовни институции и се итекако потребни на Македонија. Ама приватни институции кои ќе имаат цврсти правила на игра и во кој ќе се знае кој пие кој плаќа. Денес има неколку „жални експерименти„ во форма на приватни високообраз.институции. Наменети е исклучиво или барем во најголем дел за задоволување на потребите на богатите родиетели кои имаа желба да им студираат децата, а се ќутуци па неможат да влезат на УКИМ. На дел од овие институции професори се истите оние од УКИМ, кои до 16.00 предаваат на Кирил и Методија за 45.000 денари плата, а после 17.00 се визитинг проф. За 60.000 денари. Ебати државата, во која со три семинарски работени според научниот метод “copy/paste” добивате 9ка во 18.30 а кај истито тој професор во 13.00 на УКИМ неможете да добиете ни 6-ка за научени 3000 страни од проста причина што вашиоте студии ги плаќа државата, а на оној во 17.00 ги плаќа татко му.
quote:
kako stanal tolku golem bogatas da plaka mu pagale kako dozd od nebo
АКо сте студент денес на државен факултет и си го плаќате сам школувањето на првата страна во индексот ви ставаат печат. Да се знае, за кога ќе одите на испит професорите да знаат дека имате 2000евра годишно за факултет.
quote:
bez da te prasat kako si zasparil
За да знаат дека може да ве бутаат и така да ве подложат на корупција(да ве одерат за една 6-ка). Вака се граби кон Европа, а не со know-how technology. Да се соберат сите трошоци кои денес одат за книги, помагала, карти, обелка(тоа е денес со 70% удел во образованието-кој што носи) да видите дека со тие сретства може да се образуваат децата и во приватни институции. Во школи во кои професорите ќе одат зашто сакаат да одат и да работат
quote:
i toa so merak i plus ke ti pomognat
., а не како денес 80%одат за да не седат дома, зашто платите и онака им се мизерни.Ама ај може ќе се сети некој некогаш. Во блиска иднина неверувам.
quote:
koga ke dojdat letackite cinii od Mars[8D]

Rus_so_govorna_mana
quote:
Originally posted by OooOo
НА НАТПРЕВАР ЗА МАТЕМАТИЧКИ ПРОЕКТИ ВО КАЗАХСТАН Двајца македонски математичари - најдобри во светот Кренар Мухидини од Тетово и Семир Елезовиќ од Гостивар, и двајцата средношколци од турскиот колеџ "Јахја Кемал", првото место го освоија во конкуренција на 56 проекти од 21 држава Кренар Мухидини од Тетово, ученик на трета година на приватниот колеџ "Јахја Кемал" во Гостивар, и Семир Елезовиќ од Гостивар, матурант на истиот колеџ, го освоија првото место и златните медали на светскиот натпревар за проекти од математиката, одржан во организација и под покровителство на УНЕСКО од 17 до 21 мај 2005 година во главниот град на Казахстан Алма Ата. Овие исклучително талентирани млади математичари учествуваа со свој проект од областа на модуларната математика, како гранка на теоријата на броевите, со практична примена во криптографијата. "Развивме еден нов поприспособлив начин за шифрирање на пораките во криптографијата", вели Елезовиќ. Елезовиќ и Мухедини настапија во конкуренција на 56 проекти од 21 држава, оценувани од меѓународна комисија на професори од познати светски универзитети. Елезовиќ, поради својата надареност за математика, доби стипендија на Универзитетот во Бремен, СР Германија каде што ќе му биде во целост плаќана школарината која за една година изнесува 23.000 евра. I taka ushte eden mlad mozok od Makedonija se izlea nekade na drugo mesto vo svetot ...
За овие и не треба многу да жалиме. Тие никогаш нема да бидат Македонци, нити би работеле некогаш во корист на македонската држава.
OooOo Plati gi, da vidish dali nema da rabotat.
Thief
quote:
Originally posted by Rus_so_govorna_mana За овие и не треба многу да жалиме. Тие никогаш нема да бидат Македонци, нити би работеле некогаш во корист на македонската држава.
Во интервјуто за ТВ Менада од Тетово, како дел од Актуелот кој се емитува на оваа телевизија, изјавата на овие двајца ученици беше (откака се заблагодарија на училиштето, нивните родители и ментори): „Голема благодарност до државата Македонија, која, се надеваме, дека достојно ја претставивме!“
AaaAa Ah be KOka Koka.... Kолумна Знаењето е сила, знаењето е моќ Тука посебно ќе го подвлечам боксот (кај момчињата), за кој многумина, вклучувајќи ги и високообразованите, имаат погрешно мислење. На пример, го одобруваат стрелаштвото со оружје, а не им е прифатлив боксот. Нема спорт што во толкава мера ги развива и унапредува напаѓачкиот и одбранбениот дух на младиот човек Живееме во време, во ера на глобализација, која се повеќе се продлабочува и прогресира. Дел, а можеби и инструмент на таа глобализација, се Интернетот и информатиката. Се повеќе и се појасно во денешниот свет англискиот јазик станува дел од оваа глобализација. Тој е убедливо најдоминантен, особено во финансиите, бизнисот, медицината..., па и во техничките и природните науки. Глобализацијата, која светот се стреми да го направи "едно големо село" треба и кај нас да промени некои работи, со кои би се забрзал развојот на државата и на нацијата. Вака како што е сега, јазот се зголемува помеѓу Р. Македонија и развиените држави. Тие со поголема брзина одат напред, а ние со помала. Понекогаш и стагнираме или правиме чекор назад. Како и да е, јазот се зголемува. Како што еден мој соговорник неодамна спомна една фраза: "брзи и бавни општества". Помеѓу многуте нешта што може државата да ги преземе на овој план е да дејствува на планот на образованието на младите генерации. Така, воведувањето изучување на информатиката во основното образование е нешо што требаше да го направиме "вчера". Неразделно со ова, неизбежно е воведувањето задолжително изучување англиски јазик уште од првото одделение во основно училиште. Се разбира за првите одделенија тоа изучување ќе биде на начин како што тоа педагозите и експертите ќе го определат за таа возраст. Впрочем, иако многу малку, денес веќе има повеќе предучилишни приватни установи (градинки), каде што децата во претшколска возраст учат странски јазици преку методи соодветни за таа возраст. Покрај задолжителниот англиски од прво одделение во основно училиште, а подоцна како што е сега, од петто одделение би дошло изучувањето на уште еден странски јазик. Овие две новини, се разбира, бараат дополнителни пари од државата, но тоа е неопходно. Во свет во кој милиони луѓе од различни професии, да не речам речиси од сите професии, работат преку Интернет, заработуваат преку Интернет, студираат, магистрираат и докторираат преку Интернет, наоѓаат работа преку Интернет, купуваат и продаваат стоки и услуги преку Интернет, склучуваат бизнис-договори преку Интернет, склопуваат познанства, пријателства, деловни врски па дури и некои луѓе влегуваат во бракови по контакти остварени преку Интернет, и на кој било друг начин и цел комуницираат преку Интернет, неприфатливо е кај нас во Македонија Интернетот да е луксуз, неприфатливо е кај нас Интернетот да го користат само 4,9 отсто од населението, неприфатливо е Македонија да остане со 53 отсто од населението со основно и помалку од основно образование, чии перспективи се загрижувачки, и со кои тешко дека ќе го намалиме јазот помеѓу Р. Македонија и развиените држави во ЕУ. Оттука, државата покрај горните две идеи, треба да размисли и да најде начин да почне да спроведува и неколку други чекори. Прво, мора да се најде начин да се намали цената на импулсите за користење Интернет. Второ, сите млади луѓе додека учат или студираат, како и невработените, би морале да се најдат под некоја мерка за субвенциониран Интернет од страна на државата, а доколку се изнајдат можности за тоа и субвенциониран хардвер и софтвер за оваа категорија на лица, или за слични на нив категории. Железото се кове додека е врело, па и во светот на информатичкото општество многу полесно влегуваат млади луѓе, со информатичко образование, познавање на англиски јазик и евтино користење на Интернетот. Покрај ова неопходно е училиштата да добијат компјутерска опрема и соодветна инсталација( макар на почеток и половна), бидејќи без ова нема напредок. Секако дека оние 53 отсто нема да се решат само со ова, и државата треба да преземе и други мерки. Дали тоа ќе биде задолжително основно, но и задолжително средно училиште за сите граѓани за еден период барем од 20 години нанапред, или нешто друго, тоа е нешто на кое треба забрзано да се работи (и онака средното образование кај нас е бесплатно, а училишните просторни капацитети најчесто докрај неискористени во две смени). Покрај ова, државата мора да инвестира, но и да го охрабри приватниот сектор истото да го направи, во изградба на голем број спортски сали во склоп или надвор од училишта. Физичкото образование и спортот се прилично занемарени во нашиот образовен систем. Јас мислам дека во текот на целиот образовен систем, тргнувајќи од основното образование па до завршување на факултет, младите треба да имаат секој работен ден час по физичко воспитување и спорт. Исто така, и по завршувањето на образовниот процес, државата треба да најде начин, и да го има како своја задача, преку државните институции да го охрабри поединецот на редовно спортување и одржување на здрав живот, наместо одавање на разни пороци. Здрав дух и карактер, може да се образува многу полесно во здраво и силно тело. Телесната слабост може да влијае на карактерот и на духот на човекот. Последните истражувања кои излегоа во јавноста со кои се потврдува дека 70 проценти од младите основци имаат проблем со искривен рбетен столб, е само потврда на оваа теза, и реалност која не води кон нација со голем процент на телесна дегенерираност. Со спортот покрај телесното јакнење и развој, како подобро здравје, се засилува и образованието на снагата на волјата и одлучноста на човекот, и се негува чувството на одговорност. Училиштето треба да ги образува младите за секој вид и категорија на спорт и вежбање, како колективни така и индивидуални спортови. Тука посебно ќе го подвлечам боксот (кај момчињата), за кој многумина имаат погрешно мислење, вклучително и кај високо образованите. На пример, го одобруваат стрелаштвото со оружје, а не им е прифатлив боксот. Нема спорт кој во толкава мера го развива и унапредува напаѓачкиот и одбранбениот дух на младиот човек. Спорт кој бара и го развива чувството за молскавична одлучност. И воопшто не е недозволено ако некој од напад научи да се одбрани со тупаница, и тоа го учи под надзор на наставник, наместо да користи топло оружје, или да го развие духот на бегање од тешки ситуации. Боксот, меѓудругото психолошки ја засилува личноста. Да се оцени момент за напад или за повлекување, за тактизирање или за удар, да се научи да се победува, но и да се претрпи пораз, и пак да се продолжи. Таму нема кој да ви помогне, се зависи од Вас, вашата спремност, физичка и психичка, вашата самодоверба и одлучност. Покрај ова, важно е младите луѓе да се растоварат од учење на неважни работи, и градивото кое се изучува треба да се скрати на важните нешта. Образованието не треба да тежнее само кон набивање на знаење во главите на младите луѓе, туку кон развој на нивната креативност, истражувачки дух, самостојно или тимско носење на брзи и правилни одлуки, решавање практични проблеми, и снаодливост. Вака се случува, по повеќе години да се запомнат неважните работи а да се заборават важните. Од креативноста и решавањето на практични проблеми најчесто нема ништо, и тоа се остава за работодавачот, тој да ги учи на тоа. Затоа пак е важно специјализираното образование да е темелно, во склад со светските научни трендови и со одлична и најсовремена техничка, технолошка и информатичка опрема. Така ќе излезат лица многу поподготвени за вклучување на работа во приватниот сектор, особен оној кој извезува стоки или услуги на развиените високо софистицирани пазари. Натпреварот помеѓу државите кои се борат за повеќе странски капитал, а со тоа и отворање на повеќе работни места, се повеќе се одвива на полето на добро образована работна сила. Се повеќе, знаењето е сила. Знаењето е моќ. Како краткорочна мерка, државата треба да одобри повеќе средства за стипендии за студирање на престижни светски универзитети на значајно поголем број талентирани и спремни да се надградуваат студенти. Се разбира со обврска за нивно враќање во земјата, и вклучување во приватниот и јавниот сектор. Исто така бројот на стипендиите на домашните универзитети за талентираните и способни студенти чии родители имаат ниски примања или се невработени мора да биде зголемен. На долг рок, но со брз почеток, треба силно да се стимулира приватниот сектор да инвестира во отворање на приватни факултети и универзитети, како и приватни средни училишта. Важно е да се привлечат повеќе странки познати приватни универзитети да отворат нивни факултети во Македонија. Тоа, заедно со македонскиот приватен сектор кој би инвестирал во образование, не само што ќе го зголеми квантитетот во образовниот кадар, значајно ќе го зголеми и квалитетот на образованието. Nikola Gruevski
dejan ВИСОКО ОБРАЗОВАНИЕ Американски автомобилски магнат ќе стипендира 21 македонски студент Позната американска компанија за внатрешно уредување на автомобили "Џонсон контролс" ќе стипендира 21 матурант од 15 гимназии од земјава што ќе студираат на Електротехничкиот, Машинскиот и на Природно-математичкиот факултет. Идните студенти ќе добиваат по 200 долари во текот на своето четиригодишно студирање, а ќе имаат можност и да се вработат во компанијата. Потпретседателот на компанијата Џон Фјори вчера на свеченост во Скопје им ги додели сертификатите на средношколците. Тие ќе може да се обучуваат и во сто земји во кои компанијата има свои технички центри. Фјори најави дека компанијата размислува таков центар да се отвори и во Македонија. Иницијатор на средбата е бизнисменот Ристо Гуштеров. На вчерашната презентација беа присутни претставници на факултетите, на МАНУ, ректорот на скопскиот универзитет Ѓорѓи Мартиновски и потпретседателот на Владата Минчо Јорданов. Немаше претставници од Министерството за образование. - Ние не правиме цртежи, туку делови и материјали за автомобили. Најважни ни се вработените и муштериите. Во нашите возила најмалиот дел чини 300 долари, а годишно произведуваме опрема за 60 милиони возила - вака им се обрати на средношколците Богољуб Велјановиќ, еден од менаџерите во компанијата, по потекло од Тетовско. Посредниците на договорот за стипендирање велат дека во проектот се вклучени гимназијалци, а не средношколци од средните стручни училишта зашто истражувањата покажале дека учениците од гимназиите покажале подобар успех во проектирањето на софтверска опрема за автомобили. Деканот на Машинскиот факултет Милан Ќосевски вели дека матурантите нема да имаат привилегија при запишувањето на факултетот и оти ќе полагаат приемен испит како и другите кандидати. - Ќе студирам на Електротехничкиот факултет, отсек информатика, компјутерски систем и автоматика. Стипендијата ќе не мотивира да бидеме поуспешни во работата. Ќе ја оправдам стипендијата преку моите резултати - вели Димитар Соковски, гимназијалец од Кочани. http://www.dnevnik.com.mk/?pBroj=2776&stID=56403
toni_a
quote:
Originally posted by AaaAa
Ah be KOka Koka....
ova e tocno.ima ispituvanja deka na covek sto se bavi so sport mu raboti podobro "klikerot".samo treba preku podolg period da se zanimava so toa. boksot e ubava rabota,samo sto netreba da se preteruva so nego (sparring),dodeka samiot trening na kondicija,sila,koordinacija... se prekrasni! sepak sum poveke privrzanik na azijatskite veshtini koi davaat mnogu,mnogu poveke...
AaaAa Da a i eptem e interesno so od celata statija site za boksot se fakjaat, najlesno e izgleda na makedoncite na sparing so svetot vo ring da se fakjaat.
toni_a epa vidi...polesno e koga ke se prepoznae covek i da si napravi analogii.izgleda imame slicnosti so bokserite.ni gi iscukaa nosevite i mozokot "corba"...barem elegantno da bese [:)] inace uste nesto za modernite zemji so internet,tv,ps,x-box... dokazano e deka na deca (a i vozrasni) im se promenuva nacinot na obrabotka na informacii vo mozokot so prekumerno koristenje na gore navedenite raboti.se promenuva funkcioniranjeto na razlicnite delovi vo mozokot. i toa na negativno. poveke se razviva visuelniot del na korteksot i stanuva pobrza obrabotkata na sliki,se vezba momentalnata pamet.za smetka na toa se namaluva i ne se vezba pravilnoto razbiranje i obrabotuvanje na kompleksni zadaci,pamtenjeto,obrabotka na tekstovi,koncentracija itn. za koi se nadlezni drugi regioni,drug vid pamet,a pretstavuvaat i duri sosema drugi pozesi. vo germanija vikaat deka lesni udari po glavata go podobruvaat pamtenjeto.mozebi toa bi pomognalo,pa zatoa boks [:)]